Slovenija

Policisti nezadovoljni, vlada išče rešitve

Ljubljana, 25. 08. 2008 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Policisti zahtevajo enake možnosti za napredovanje, kot jih imajo vojaki. Z ministrstva so sporočili, da so s problemi seznanjeni ter da že iščejo rešitve.

Iz leve proti desni, Radivoj Urošević, podpredsednik stavkovnega odbora, Branko Prah, predsednik in Vojko Sukljan, član izvršnega odbora.
Iz leve proti desni, Radivoj Urošević, podpredsednik stavkovnega odbora, Branko Prah, predsednik in Vojko Sukljan, član izvršnega odbora. FOTO: Dare Čekeliš

V Policijskem sindikatu Slovenije (PSS) opozarjajo, da se z uredbo, sprejeto za vrednotenje poklicev v Slovenski vojski, ustvarjajo nova nesorazmerja med primerljivimi poklici, in to kljub drugačnim dogovorom v okviru plačnih pogajanj za javni sektor. Za vrednotenje delovnih mest v policiji zahtevajo podobne rešitve, kot veljajo za vojsko.

Kot je danes stavkovni odbor zapisal med izhodišča, zahtevajo, da se sistemizacija delovnih mest v policiji na novo ustrezno uredi. Nikakor pa ne pristajajo na diferenciacijo primerljivih poklicev (policist, carinik, paznik, vojak).

Danes se je tako sestal stavkovni odbor sindikata, ki pričakuje, da se bosta minister za javno upravo Gregor Virant in generalni direktor policije Jože Romšek javno opredelila do njihovih zahtev. V najkrajšem času pa se želijo z njima tudi sestati ter jima predstaviti svoje poglede.

Kot je na novinarski konferenci povedal predsednik sindikata Branko Prah, bodo počakali do 2. septembra in preučili morebitne ponudbe, sicer se bo dva dni kasneje sestal svet sindikata in odločil o nadaljnjih ukrepih. Pripravljeni so na vse oblike sindikalnega boja, tudi stavko, pravi Prah in dodaja, da je nezadovoljstvo med člani veliko.

Problematičen sistem napredovanj

V policijskem sindikatu izpostavljajo sistemu napredovanj. Član izvršnega odbora sindikata Vojko Sukljan je navedel, da sta vojak in policist s peto stopnjo izobrazbe na začetku sicer oba uvrščena v 21. plačni razred, a lahko policist s takšno izobrazbo napreduje največ do 31. plačnega razreda, vojak pa do 36. plačnega razreda.

Do 2. septembra bodo preučili morebitne ponudbe, pravi Branko Prah, predsednik sindikata.
Do 2. septembra bodo preučili morebitne ponudbe, pravi Branko Prah, predsednik sindikata. FOTO: Dare Čekeliš

Sukljan je pojasnil, da policisti s peto stopnjo izobrazbe lahko napredujejo znotraj treh nazivov v razponu skupno desetih plačnih razredov. Policist tri lahko napreduje od 21. do 26. plačnega razreda, policist dva od 22. do 27. plačnega razreda, policist ena pa od 23. do 31. plačnega razreda.

Drugače pa je vojski, kjer je napredovanje "razpredalčkano" glede na čin, pri čemer je znotraj vsakega čina možno napredovanje za deset plačnih razredov. Končni čin za peto stopnjo izobrazbe - štabni vodnik - je tako v razponu od 26. do 36. plačnega razreda.

V policijskem sindikatu poudarjajo, da ne želijo jemati plač vojski, ampak želijo biti z njimi izenačeni in za policijo želijo približno tak sistem, kot velja za vojsko.

Vlada išče rešitve

S problemi, ki jih izpostavlja policijski sindikat, so na ministrstvu za javno upravo seznanjeni, saj so v zvezi s tem že izvedli določene aktivnosti, je pojasnila namestnica vodje vladne pogajalske skupine za plačno skupino C Mojca Ramšak Pešec.

Vodstvi notranjega ministrstva in Generalne policijske uprave bosta zahteve sindikata preučili. Poudarjata pa, da pri plačnih pogajanjih nista sodelovala. V prihodnje pa si bosta prizadevali, da se odpravijo morebitna nesorazmerja. Sodelovali pa bosta s ministrstvom za javno upravo in policijskim sindikatom.

Določeni predlogi za spremembo aktov o sistemizaciji so bili že posredovani organom. Pripravlja pa se tudi sprememba uredbe o organizaciji in sistemizaciji, kjer bo določena možnost večje diferenciacije delovnih mest tudi drugih organov pooblaščenih uradnih oseb. Tako da je v Slovenski vojski ta notranja diferenciacija različnih činov znotraj posamezne izobrazbene stopnje večja, kot je do zdaj ureditev diferenciacije nazivov ostalih uradnih pooblaščenih oseb, je pojasnila Ramšak Peščeva.

Predlog spremenjene uredbe bo šel v usklajevanje še ta teden tako organom kot sindikatom, potem pa v postopek sprejemanja na vladi. Namestnica vodje pogajalske skupine je med drugim pojasnila, da so se za rešitev problema, na katerega opozarjajo v policijskem sindikatu, na ministrstvu za javno upravo sestali tako s predstavniki organov, kjer so pooblaščene uradne osebe zaposlene, kot s predstavniki sindikatov. In sicer za skupno reševanje problema ne le policistov, temveč vseh pooblaščenih uradnih oseb, pri katerih se je že kot pogajalsko izhodišče za pogajanja za vrednotenje plač v novem plačnem sistemu doseglo nekakšno izhodišče izenačitve plač policistov, carinikov, izterjevalcev, vojakov, paznikov, je pojasnila Ramšak Peščeva.


  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

S.O.V.A.
26. 08. 2008 21.45
Minister DRAGUTIN je zjebal celo Slovensko policijo. Karlu ERJAVCU ne seže niti do kolen pri zaslugah za delavce. Zadnji čas, da ga umaknejo, mu dajo pisarno in fikus. Sej ne, da trdim, da je SS-ovc, ampak večina njegovih usmeritev oz. ukazov, kažejo na to, da je sistematsko delal na tem, da je zmanjšal ugled policije. Pri tem, pa se je zravnano držal, na kaki tiskovki, kot da je Bog.
titovka
26. 08. 2008 21.13
MENE JE.BE MATEMATIKA TEBE PA TVOJA PAMET..... ČUDEN, DA NISI NAPISALA, DA JIH JE190%
Buena Vita
26. 08. 2008 21.10
policaji naj gredo en teden na prisilni dopust potem pa bomo videli kako boste čvekali, ko bodo nesreče pojdete taki ta okey pametni z foruma,pa boste pobirali ostanke trupel,se potapljal z a pijanci,bežali za lopovi to bi rada videla policaji-štrajkajte-pokažite tem butalcem kaj je vaš poklic nej še kdu proba,ko so že pametni
Buena Vita
26. 08. 2008 21.04
TITOVKA GLEJ,GLEJ,KAJ ZNAŠ RAČUNAT rkc---je zadovoljne,90% slovencev je pa katolikov ali te j,e,b,e,matematika,ali kaj drugega
ivan.vindis@gmail.com
26. 08. 2008 18.11
Ta JJ in SDS vlada že štiri leta išče rešitve pa jih ne najde. Čas je, da volivci poiščemo drugo alternativo.
veteran_91
26. 08. 2008 18.06
Tomcat 26.08.2008, 15:23 Tomcat Imaš prav, da bi se o tem dalo debatirati. Niso bili policaji edini, ki so se umaknili na varno. Pa še nekaj, vsak udeleženec vojne za Slovenijo, ki vsaj enkrat ni bežal ali iskal kakšno luknjo da se je izognil najhujšemu laže, ali pa ni bil tam, kjer je bilo res vroče. Ali si slišal za polkovnika JLA Popova ? Ker gojim spoštovanje tudi do nekdanjega sovražnika priznam, da je bil profesionalec in sposoben oficir JLA. Odpuščanje ? Potrebno in pametno, a meni gre to bolj težko.
ranger1
26. 08. 2008 15.23
Bi se dalo debatirat, kdo se je kam umaknil na varno. Očitno se boš moral navaditi še odpuščanja, delitev odpustkov.JOJ,
veteran_91
26. 08. 2008 13.10
Tomcat 26.08.2008 09::45 1. Nestrpnost in jsovraštvo nista človeški vrlini, a sta kljub temu prisotni vsak dan in vsepovsod. Torej tako kot Jelinčič neomajno sovraži Hrvate, tako jaz sovražim slovensko policijo, vedno bolj. Zato človek res ne rabi biti pijan, kot to natolcuješ ti. 2. Sprašuješ in mi pottikaši, kje sem bil leta 91? Verjetno misliš na čas med vojno za Slovenijo. Bil sem v uniformi TO in tam kjer je pokalo skupaj z policaji, ki so se razen častnih izjem ki jih zelo spoštujem še danes ,takoj ko je postalo vroče umaknili v varno zaledje.
Prvo Borec
26. 08. 2008 12.04
Sedaj je dalo 200 policistov odpoved in gredo v vojsko !!
mitre
26. 08. 2008 10.58
tem policistom bi jaz še znižal dohotke ,glede na to da ima skoraj vsak od njih še privat umazane posle z barabam.
manjakranjc@hotmail.com
26. 08. 2008 10.25
Pa saj ta aporija okrog stavke policajev niti ni tako nova in nikakršno presenečenje; znano je, da največ iztržiš ravno v predvolilnem času, torej razmišljajo pametno.M.K
Prvo Borec
26. 08. 2008 09.47
Policaji s tem, ko sedijo v lokalu, iščejo informacije in komunicirajo z državljani.
ranger1
26. 08. 2008 09.45
veteran 91; kje si bil veteran 91, s flašo v zidanici, pa leseno puško, banda te je naredila, verjetno te terorizira rujna kaplica, pa cviliš v opoju alkoholne omame,hahahaha,
Ro-Zy-YoZi
26. 08. 2008 09.06
Dajkte jih vi Romšku po P če mu že mi nič ne moremo, ki smo samo žrtve vaših radarjev, ki jih powtavljate na najbolj donosne točke, da skasirate maksimalno kvoto tistega dne. Naj zasluži svojo plačo! Prav tako Mate!
BOB-FL
26. 08. 2008 09.02
vse policaje ki poznam se sploh ne pretegnejo!! parkrat dnevno jih vidim v gostilni sedet!! ali pa z radarčkom po par ur stat pa pisat položnice!! ko pa je dež pa tak ni nikoga na cesti!! strašno delo je to!! res pa je da to morajo delat po ruskem turnusu!! 12ur!!
veteran_91
26. 08. 2008 08.38
Smacky 26.08.2008, 07:28 Morda se vojska res kdaj pa kdaj tudi " čoha ", kot trdiš. To potem počne za zidovi kasarn in ne v javnosti. Za razliko od vojakov pa se policaji čohajo v gostilnah za mizami in šanki. Vsak dan, naj bo petek ali svetek jih je več v gostilnah kot na dolžnostih. Če so pa že na cestah pa z dotalno nenatančnimi laserskimi merilci hitrosti merijo hitrost in pobirajo kazni od voznikov, ki za 5 Km prekoračijo dovoljeno hitrost, medtem ko se motoristične kamikaze mirno vozijo mimo njih z 150 ali več km/h in to tam, kjer je omejitev 50 km/h. To naj porihta Romšek, ne pa da se gre glavnega šerifa ki, misli da ima vse" pošlihtano". Dokler bo tako gospodje policaji nimate kaj cviliti, da imate premale plače. Sicer pa ni reda znotraj policije, ampak en sam kaos. In še : riba smrdi pri glavi ! Ne bom se več oglašal, ker mam dost teh policajev.
Smackyx
26. 08. 2008 07.28
440622 25.08.2008, 17:37 Pišeš nekaj o čemer očitno nimaš pojma! Tudi policisti hodijo na misije v tujino, kot vojska. Zato se malo pozanimaj, preden izpadeš bedak kot si. In še drugo... policisti na misijah niso problem, problem so domači policisti, ki so vsak dan izpostavljeni "barabam". Vojak doma to ni... je zaprt v svoji kasarni in se čoha!
maverick@email.si
26. 08. 2008 05.15
vsak, ki dobro in kvalitetno opravlja svoje delo, pa naj bo to policist, vojak, inženir, čistilka...... MORA IMATI SOLIDNO PLAČO IN MOŽNOST NAPREDOVANJA, vsi ostali, ki pa ne, pa naj si poiščejo drugo delo, se prekvalificirajo, lenuhe pa zmetat iz vseh služb in dati mesto prizadevnim in sposobnim ter željnim dokazovanja
gadni@email.si
26. 08. 2008 04.56
Če smo vsi podvrženi tržni ekonomiji naj to velja tudi za javni sektor. Če je kandidatov za policaje premalo je treba povišati plače, če jih je preveč pa znižati. Prav tako tudi v vojski in šolstvu. Če imamo preveč učiteljev, jim je treba znižati plače. Povsod se moramo obnašati tržno le tam, kjer živijo od našega davkoplačevalskega denarja, ni tržne logike.
veteran_91
26. 08. 2008 00.40
Janezb, pa kaj si ti čisto nori ! Pa o kakšnih naslednjih policijskih kandidatih razglabljaš oz. pišeš. Policajev je za naslednjih 10-15 let več kot dovolj. Teh pa nam v Sloveniji res ne primankuje.