Slovenija

Nevprašljiv plinski terminal?

Ljubljana, 15. 03. 2006 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Projekt izgradnje je že jasno začrtan, minister za okolje pa naj bi od Italije zahteval uradni odgovor.

Plinski terminal v Tržaškem zalivu: Minister za okolje Podobnik je napovedal, da bo od Italije zahteval uradni odgovor
Plinski terminal v Tržaškem zalivu: Minister za okolje Podobnik je napovedal, da bo od Italije zahteval uradni odgovor FOTO: POP TV

Poslanec LDS Pavel Gantar danes na seji odbora DZ za okolje in prostor ni dobil odgovora okoljskega ministra Janeza Podobnika o vplivih načrtovane gradnje plinskega terminala, ki naj bi ga italijanski investitor gradil v Tržaškem zalivu, na okolje. "Minister bo na vprašanje pisno odgovoril v nekaj dneh. Poudarjam pa, da je projekt izgradnje plinskega terminala že jasno začrtan in da izgradnja za Italijo sploh ni več vprašljiva," je ob robu seje odbora novinarjem dejal Gantar.

Gantar je vprašanje o vplivih izgradnje plinskega terminala na okolje ministru Podobniku želel zastaviti ob koncu današnje seje parlamentarnega odbora za okolje in prostor, a je bila ta prekinjena. Gantar in Podobnik sta se zato dogovorila za pisni odgovor v nekaj dneh.

Gantar okoljskega ministra sprašuje, ali je že prejel načrt in okoljsko poročilo Italije, ter na podlagi tega ocenil, ali je ministrstvo v postopku ocenjevanja, da ima načrtovani poseg pomemben vpliv na okolje v Sloveniji. Gantarja tudi zanima, ali namerava okoljsko ministrstvo sporočiti, da Slovenija želi sodelovati v postopku presoje vplivov na okolje.

Poslanec LDS Pavel Gantar sprašuje ministra, ali je dobil italijanski odgovor
Poslanec LDS Pavel Gantar sprašuje ministra, ali je dobil italijanski odgovor FOTO: POP TV

Gantar tudi sprašuje, ali ima nedavni obisk italijanskega veleposlanika v Ljubljani Daniela Verge pri ministru za okolje in prostor naravo obvestila o posegu ter ali je slovenska vlada od Italije zahtevala pojasnila, v kateri fazi načrtovanja je predviden projekt.

Minister Podobnik je že v torek zatrdil, da je kakršenkoli poseg v suverenost slovenskega morja "absolutno nesprejemljiv". "Če bo v okviru postopka, kot ga določajo mednarodne konvencije, jasno in nedvoumno povedano, da ima ta projekt nedvoumne negativne posledice na okolje, še posebej na ribolov, bo Slovenija Italiji jasno pokazala, da je takšen projekt nesprejemljiv," je dejal.

Kot je med drugim še povedal Podobnik, bo slovenski vladi predlagal, da od italijanskih oblasti zahteva pisno uradno obvestilo o nameri, čemur bi lahko sledil postopek temeljite presoje vplivov na okolje.

Nasprotovanje postavitvi plinskega terminala v Tržaškem zalivu so danes v sporočilu za javnost že izrazili v Zvezi ekoloških gibanj. Vlado pozivajo, naj se aktivno vključi v reševanje tega okoljskega vprašanja in v pripravo nove študije vplivov na okolje, v katerega bo geografsko vključen ves tržaški in piransko-koprski zaliv.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.