Slovenija
Oglas

"Neverjetno, na avtocesti prehiteval kar takole ..."

Ljubljana, 11. 09. 2024 00.15 | Posodobljeno pred 5 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Verjetno vas ne bi presenetilo, če bi pod tem naslovom naleteli na še en zapis o vozniku, ki je s hitrostjo 200 km/h prehiteval kar po desni. Malo bolj presenetljiva pa je novica, da se bo v tokratnem prispevku našel vsak, ki na avtocesti prehiteva s primerno hitrostjo in povsem pravilno. Resnici na ljubo pa na članek najbrž ne bi kliknili, če bi v naslov zapisali, da pišemo o očetu dveh otrok, ki je vozil v skladu s pravili.

A takšnih, ki jim je varnost na prvem mestu, je veliko. Prav zato bomo v tokratnem članku besedo namenili vsem vam, ki k varnosti v prometu prispevate z varno kulturno vožnje. Ta zaobjema različne vidike vestnega obnašanja v prometu in tisti, ki se držite pravil, in ste pozorni na svojo okolico, veljate za varne voznike.

Continental
Continental FOTO: Shutterstock

Kaj torej pojmujemo kot varno kulturo vožnje in kdo so varni vozniki? 

- Upoštevanje cestno prometnih predpisov 

Varni vozniki vozijo v skladu s cestno prometnimi predpisi, med katere štejemo upoštevanje omejitev hitrosti, prometnih znakov in ostalih pravil, s katerimi prispevamo k varnosti sebe, ostalih voznikov in tudi pešcev. Pod varno kulturo vožnje med drugim sodi tudi vzpostavitev reševalnega pasu, ki, kot že ime pove, lahko rešuje življenja – če se seveda pravil držimo vsi udeleženci v prometu. 

- Vožnja s trezno glavo

Varen voznik za volan nikoli ne sede pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. Varno namreč lahko vozimo zgolj, če smo popolnoma prisotni. Tako alkohol kot druge substance pa lahko vplivajo na našo zmožnost vožnje in odzivnost. 

- V roke sodi volan in ne telefon

Vsak, ki varnost sebe in ostalih postavlja na prvo mesto, ve, da lahko vsi klici in sporočila počakajo. Telefoni in druge naprave so namreč veliki motilci pozornosti, zaradi katerih oči ne držimo na cesti in tako ne spremljamo dogajanja okoli sebe. Kar ponovno negativno vpliva na našo zmožnost varne vožnje.

Continental
Continental FOTO: Shutterstock

- Varen voznik je spoštovanja in zaupanja vreden voznik 

Prav zato, ker se varni vozniki držijo vseh zgoraj naštetih pravil, so tudi tisti, ki jim zaupamo. Običajno so prav varni vozniki osebe, s katerimi lahko v avtu brez skrbi zaspimo, se med vožnjo z njimi povsem sprostimo ali pa jim v avto zaupamo celo svojega otroka. Prav tako vedenje varnih voznikov spoštujemo vsi ostali udeleženci v prometu, saj se zaradi njih na cesti počutimo bolj varno. 

Lahko bi torej rekli, da so varni vozniki vsi tisti, ki skrbijo za varnost v prometu. Tako kot za to skrbi tudi Continental. Prav zato se je v novi kampanji odločil izpostaviti vse oblike varne kulture vožnje in s tem poiskati čim več varnih voznikov, zaradi katerih so bolj varne vse družine na cesti. 

Ste ob branju članka tudi vi pomislili na nekoga, ki za vas predstavlja varnega voznika? Nominirajte ga na Continentalovi spletni strani in sodelujte v žrebu za zimski avto paket. Če pa sodelovanje potrdi tudi vaš nominiranec, se oba potegujeta za set Continental Premium pnevmatik. 

 

Naročnik oglasne vsebine je Continental.