Slovenija

Nevarnost okužb na onkološkem inštitutu

Ljubljana, 16. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rezultati mikrobiološke analize vzorcev zraka na intenzivnem oddelku ljubljanskega Onkološkega inštituta so pokazali, da je zrak okužen z glivičnimi sporami. V zraku jih je kar trikrat več od dovoljene zgornje meje.

Na inštitutu opravljajo najnujnejša sanacijska dela
Na inštitutu opravljajo najnujnejša sanacijska dela FOTO: POP TV

Zaradi možnosti razvoja bolnišničnih okužb, so vzorce za analizo vzeli že nekaj ur potem, ko je prostore intenzivnega oddelka na Onkološkem inštitutu konec prejšnjega tedna zaradi okvare klimatske naprave poplavila vroča voda. Na intenzivnem oddelku je bilo v času nesreče šestnajst bolnikov, ki so okrevali po kirurških posegih, in so jih morali premestiti. Med njimi je bila tudi bolnica, ki je potrebovala pomoč pri dihanju. "Preiskave in pregledi so kljub temu potekali popolnoma nemoteno, kajti vsi diagnostični oddelki v pritličju naše zgradbe A niso bili prizadeti," je za 24 ur povedal direktor Onkološkega inštituta dr. Albert Peter Fras.

Dr. Albert Peter Fras, direktor Onkološkega inštituta
Dr. Albert Peter Fras, direktor Onkološkega inštituta FOTO: POP TV

Analiza je pokazala, da je zrak okužen s sporami aspergilusa. To so trdovratne vlaknate glivice, ki se zadržujejo predvsem v starih lesenih stropih in tleh. Vdihavanje glivic je nevarno predvsem za slabo odporne bolnike. Takšni pa so praktično vsi na onkološkem inštitutu. "Najbolj nevarne so glivice za bolnike, ker imajo zmanjšano imunsko odpornost, za osebje in obiskovalce pa je tveganje precej manjše," je povedal dr. Fras. Kot je povedala Milena Kerin-Pavšič, zdravnica za obvladovanje bolnišničnih okužb, lahko posledično pride do pljučnega obolenja, ki ga je zelo težko zdraviti, potrebna so zelo agresivna zdravila.

Bolnike so morali premestiti v klinični center
Bolnike so morali premestiti v klinični center FOTO: POP TV

18 bolnikov so v Klinični center in na druge oddelke premestili že v petek. V soboto se je na intenzivnem oddelku začel rušiti strop, danes v stavbi A dela le še oddelek za sterilizacijo.

»V bistvu steriliziramo za sproti, material ohladimo in ga takoj odnesemo na oddelke. Poskušamo se znajti kakor vemo in znamo, ne vem pa, kako bomo naprej, je povedala vodja centralne sterilizacije Andreja Žagar. Vse nujne operacije zdravniki opravijo v Kliničnem centru, delo v operacijskih dvoranah Onkološkega inštituta pa stoji. Najbolj je prizadeta anestezijska soba, to je prostor za pripravo bolnikov pred posegom. Kot je povedala glavna inštrumentarka Neva Papler, imajo sedaj v pripravljenosti za morebitne, urgentne operacije samo ginekološko operacijsko sobo.

Škoda še ni ocenjena, bo pa ogromna
Škoda še ni ocenjena, bo pa ogromna FOTO: POP TV

Vodsto Onkološkega inštituta meni, da je še prezgodaj za ugotavljanje tega, kakšna je škoda. Stavba in material so zavarovani po knjigovodski vrednosti. Vprašanje pa je tudi, kako in kdaj bodo sploh sanirali 250 let staro stavbo, ki je nekoč služila kot kasarniška konjušnica, v kateri je vsaj po prvih ocenah škoda ogromna.

Operativnih posegov ta hip ne morejo opravljati, vendar so jim na pomoč priskočili v kliničnem centru. Tako da so nekaj bolnikov, ki bi morali biti operirani na onkološkem inštitutu, operirali v kliničnem centru. Zdaj se še dogovarjajo, da bi do novega leta operirali čimveč naročenih bolnikov.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA