Slovenija

'Neutemeljeni očitki'

Ljubljana, 10. 11. 2006 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Spopadel sem se z dediščino dolgih seznamov čakajočih pacientov, je dejal zdravstveni minister Bručan.

Minister za zdravje Andrej Bručan je v državni zbor poslal 88 strani odgovora na interpelacijo, ki jo je zoper njega 11. oktobra vložila opozicijska LDS. Razočaran sem nad navajanjem neresnic, demagoških trditev in očitkov o neizvršenih nalogah v dveh letih mojega mandata, je povedal.

Očitki iz interpelacije so neutemeljeni, je prepričan zdravstveni minister Andrej Bručan.
Očitki iz interpelacije so neutemeljeni, je prepričan zdravstveni minister Andrej Bručan. FOTO: POP TV

O posameznih točkah interpelacije Bručan sicer ni želel govoriti, popolnoma pa je zavrnil tudi očitke o divji privatizaciji. "Ne gre za divjo privatizacijo. Sploh ne gre za privatizacijo," je dejal Bručan in dodal, da gre za uvajanje zasebništva v javnem delu zdravstva. Da očitek nima nobene osnove, je mogoče dokazati s pregledom podeljevanja koncesij, ki so se po Bručanovih besedah podeljevale na enak način, kot v prejšnjem mandatu. "Niti ena koncesija ni bila dana divje," je zagotovil Bručan.

Eden izmed očitkov LDS je bil tudi, da so vse koncesije, izdane od vstopa Slovenije v EU, nezakonite, ker podeljevanje poteka brez javnih razpisov. Bručan na to odgovarja, da je to le mnenje, ko pa bo takšna določba na ravni EU sprejeta, "se bomo morali tega držati". Na ministrstvu sicer pripravljajo zakon o koncesijah, na podlagi katerega bo moralo podeljevanje koncesij potekati preko javnih razpisov.

Bručan: Nisem pristojen za izjvajanje zavarovalniških zakonov

Očitke, da je omogočil divjo privatizacijo zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, je Bručan označil za neresnične in demagoške. "Sam v nobenem primeru nisem pristojen in ne morem biti odgovoren za neizvajanje zakonov s področja zavarovalništva," je zapisal Bručan. Nadzor nad zavarovalnicami namreč na podlagi zakona o zavarovalništvu opravlja Agencija za zavarovalni nadzor.

Bručan je kot neresnične zavrnil očitke glede odsotnosti dolgoročnega načrtovanja, ki se po mnenju LDS kaže v zakonodajni dejavnosti ministrstva. Od nastopa mandata je namreč državni zbor med drugim sprejel novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, novelo zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, novelo zakona o nalezljivih boleznih, zakon o nadzoru strateškega blaga posebnega pomena za varnost in zdravje, zakon o zdravilih, spremembe zakona o zdravstveni inšpekciji in novelo zakona o zdravniški službi.

LDS ministru očita, da gre za zakasnitev in neučinkovito pripravo zakonov in sprememb zakonov. "Očitki so neutemeljeni. Razlogi za zamude pa so v veliki meri posledica nerealizacije programov v prejšnjem mandatu," je zapisano v odgovoru na interpelacijo. Ob tem so bile po Bručanovem mnenju "podedovane nerealizirane normativne naloge, ki pa jih je bilo potrebno izvršiti takoj zaradi izpolnjevanja obveznosti do pravnega reda Evropske unije".

Tudi očitki glede manipulacije s čakalnimi dobami so po mnenju ministra neutemeljeni in zavajajoči, zato jih je v celoti zavrnil. "Večina očitkov interpelacije izhaja iz posplošenih očitkov o mojem nestrokovnem in počasnem delu, brez vizije in strategije z osnovnim ciljem manipuliranja in zavajanja," je zapisano v odgovoru. Opravljeno delo na tem področju pa po njegovem mnenju govori ravno nasprotno. "Moral sem se spopasti z dediščino dolgih seznamov čakajočih pacientov iz mandata prejšnjega ministra," je še pojasnil Bručan.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.