Slovenija

Neustavna razlaga?

Ljubljana, 03. 02. 2006 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Razlaga zakona o zavarovalništvu spreminja akt, meni SNS. Zato je ''pristala'' na ustavnem sodišču.

SNS je vložila referendumsko pobudo glede zakona o zavarovalništvu. Pojavile so se govorice, da je Vzajemna plačala stranki za pomoč.
SNS je vložila referendumsko pobudo glede zakona o zavarovalništvu. Pojavile so se govorice, da je Vzajemna plačala stranki za pomoč. FOTO: POP TV
Poleg konkretne avtentične razlage poslanci SNS v ustavni pobudi opozarjajo tudi na protiustavnost avtentične razlage kot take. Katera koli avtentična razlaga namreč posega v ustavna načela pravne varnosti, delitve oblasti ter prepovedi povratne veljave predpisov. Od ustavnega sodišča zato pričakujejo, da bo določbe parlamentarnega poslovnika, ki omogočajo sprejem avtentične razlage, razveljavilo kot protiustavne, je dejal Jelinčič.

Poslanska skupina SNS je na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti avtentične razlage določbe zakona o zavarovalništvu, ki jo je Državni zbor sprejel minuli teden, je na novinarski konferenci pojasnil vodja poslanske skupine Zmago Jelinčič. Razlaga, po kateri zdravstvena zavarovalnica Vzajemna za preoblikovanje v delniško družbo potrebuje predhodno dovoljenje agencije za zavarovalni nadzor, je po mnenju SNS neustavna, zato pričakujejo, da jo bo ustavno sodišče razveljavilo.

Avtentična razlaga 4. odstavka 62. člena zakona o zavarovalništvu, ki jo je sprejel Državni zbor, da bi zaustavil preoblikovanje Vzajemne, je po besedah poslanca SNS Saša Pečeta v nasprotju z več ustavnimi določbami in zakonsko predpisanimi postopki.

Sprememba določbe?

Sprejeta razlaga tako presega vsebino omenjene določbe in dejansko pomeni njeno spremembo. Kot menijo v SNS, je z uporabo metod razlage mogoče priti do edinega možnega sklepa, in sicer da mora vzajemna zavarovalnica dovoljenje agencije za zavarovalni nadzor pridobiti šele po sprejemu skupščine o preoblikovanju v delniško družbo.

Dovoljenje agencije pred sklepom skupščine je namreč nesmiselno, saj agencija ne more predhodno zavreči ali dovoliti preoblikovanja, še preden bi bila sploh seznanjena s sklepi skupščine. Agencija bi morala v obrazložitvi (ne)soglasja obrazložiti svoje razloge za takšno odločitev, česar pa pred sklepom skupščine ne more storiti, saj še nima podatkov, kaj bi preoblikovanje sploh pomenilo za interese članov.

Bo Vzajemna lahko izigrala agencijo?

Vzajemna bi lahko naknadno izigrala dovoljenje agencije, opozarja SNS.
Vzajemna bi lahko naknadno izigrala dovoljenje agencije, opozarja SNS. FOTO: POP TV

Če bo sprejeta avtentična razlaga obveljala, lahko skupščina Vzajemne zato naknadno izigra dovoljenje agencije, še opozarja Peče. Skupščina bi namreč tako imela zadnjo besedo v preoblikovanju v delniško družbo, namesto da bi jo imela agencija kot varuh javnega interesa.

Z avtentično razlago je tako kršen 89. člen ustave, ki določa, da spremembo zakona lahko zakonodajalec sprejme le po zakonodajnem postopku. 90. člen ustave je po mnenju SNS kršen s tem, ker k besedilu avtentične razlage Državne svet ne more vložiti odložilnega veta, prav tako pa ni mogoč zakonodajni referendum. Zakon, sprejet v obliki avtentične razlage, je protiustaven tudi zato, ker iz zakonodajnega postopka izključuje predsednika republike, poleg tega pa po ustavi zakoni in drugi predpisi ne smejo imeti učinka za nazaj.