Slovenija

Neuspešna pogajanja o plačah

Ljubljana, 29. 10. 2007 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, saj je inflacija prizadela vse ljudi, delodajalci temu nasprotujejo.

Semolič meni naj se politiki raje ukvarjajo z zakonodajo o prevzemih, po kateri bo slovenska država kmalu v lasti 50 ljudi, delodajalcem pa naj sporočijo, naj dobiček delijo z delavci.
Semolič meni naj se politiki raje ukvarjajo z zakonodajo o prevzemih, po kateri bo slovenska država kmalu v lasti 50 ljudi, delodajalcem pa naj sporočijo, naj dobiček delijo z delavci. FOTO: POP TV

Tudi današnja pogajanja predstavnikov delodajalcev in sindikatov o spremembi oz. o novi kolektivni pogodbi o načinu usklajevanja plač, povračilu stroškov v zvezi z delom in regresu za letni dopust so se končala neuspešno. Sindikati zahtevajo dvig vseh osnovnih plač, saj je inflacija, kot poudarjajo, prizadela vse, ne le tistih z najnižjo izhodiščno plačo. Za delodajalce je dvig osnovnih plač nesprejemljiv.

Kot je povedal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, so delodajalci danes predlagali, da bi sicer prišlo do določenih popravkov oz. dvigov plač, a ne osnovnih, hkrati pa bi postavili določene meje dvigovanja plač, tako da dviga ne bi bili deležni vsi po kolektivnih pogodbah tega dviga.

Kot je po pogajanjih sporočil izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije za socialni dialog Jože Smole, so predstavniki delodajalcev danes znova izpostavili problem dviga osnovnih plač, saj ta kolektivna pogodba usklajuje najnižje osnovne plače. "Zato dvig osnovnih plač ni možen," je zapisal v sporočilu za javnost. Kot pojasnjujejo, bi dvig osnovnih plač porušil tudi sistem večine veljavnih panožnih kolektivnih pogodb, zato je takšen način dviga plač za delodajalce nesprejemljiv.

"Sindikati vztrajamo, da pride že letos do takšnega dogovorjenega dviga, ki se bo poznal pri delavskih plačah, ne le na fiktivni ravni, kar se pogosto dogaja, ko pride le do dviga izhodiščnih plač," je dodal Semolič.

Konkurenčnost ni ogrožena

Na račun delavskih plač v zadnjih desetih letih ni bila ogrožena konkurenčnost slovenskega gospodarstva, delavske plače, ki so praviloma mizerne, ne ogrožajo delovnih mest, ta so ogrožena zaradi slabih poslovnih odločitev, napačne ekonomske politike, je v odzivu na petkovo izjavo predsednika največje opozicijske stranke SD Boruta Pahorja, da bi linearna rast plač lahko ogrozila konkurenčnost, dejal predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

"Do zdaj je veljalo in velja v Evropi, da ko ščitiš realno vrednost delavskih plač, ne da rastejo realno, ko želiš, da realno vrednost ohranijo, potem moraš upoštevati inflacijo in upoštevaš takšno, kot je na državni ravni ugotovljena. Do zdaj je bilo tako in mora biti tudi naprej," je pojasnil zahteve sindikatov.

Kot je povedal predsednik sindikalne centrale Pergam Dušan Rebolj, so predlog delodajalcev sindikati odklonili. "Vztrajamo, da je treba dvigniti vse osnovne plače, kajti glede na inflacijo so ogroženi tako tisti z najnižjimi plačami, kot srednji in visoki kadri," je dejal Rebolj in dodal, da takšne rešitve ne morejo sprejeti. "Vztrajamo na dvigu osnovne plače, saj je inflacija prizadela vse, ne le tistih z najnižjo izhodiščno plačo, ki jih je po podjetjih minimalno število," je dejal.
Ob tem je dodal, da je vsak, ki opozarja na nesprejemljivo linearnost, v konfliktu s stališči, ki so desetletja preverjena v Sloveniji. "Bistvo konflikta je, ali 3,5 odstotka osnovne plače ali 2,5 odstotka izhodiščne plače," je dejal Semolič. Kot je še poudaril, je te plače treba zaščititi "zaradi inflacije, zaradi draginje".

Izboljšana delovna razmerja?

Državni zbor je z 61 glasovi za in nobenim proti potrdil novelo zakona o delovnih razmerjih, ki naj bi zagotovila večjo prožnost pri zaposlovanju, hkrati pa ohranila pravice zaposlenih in njihovo socialno varnost. Novela zakona o delovnih razmerjih po besedah ministrice za delo, družino in socialne zadeve Marjete Cotman med drugim omogoča večjo fleksibilnost zaposlovanja in s tem konkurenčno sposobnost gospodarstva. Cotmanova je prepričana, da bo novela vzpostavila pogoje za manjšo brezposelnost in kakovostna delovna mesta.
Spremembe omogočajo tudi večjo možnost zaposlovanja za določen čas.
Spremembe omogočajo tudi večjo možnost zaposlovanja za določen čas. FOTO: POP TV

Spremembe med drugim omogočajo večjo notranjo mobilnost, saj bo mogoče skleniti pogodbo o zaposlitvi, ki ne bo določala le enega delovnega mesta, s čimer se bodo zmanjšale možnosti odpuščanja delavcev v primeru ugotovljenih presežkov. Spremembe omogočajo tudi večjo možnost zaposlovanja za določen čas.

Novela vsebuje tudi spremembe glede zaposlovanja s skrajšanim delovnim časom. V Sloveniji je delež tovrstnega zaposlovanja majhen, pravi ministrica, razlog pa, da je to nesorazmerno draga oblika zaposlovanja. S spremembami uvajajo načelo sorazmernosti.

Prepovedano nasilje na delovnem mestu

Zakon poleg tega prepoveduje kakršnokoli diskriminacijo in psihično nasilje na delovnem mestu. Majda Širca (Zares) je ob tem sicer opozorila, da je matični odbor zavrnil dopolnila, s katerimi bi bolj natančno določili, kaj je nadlegovanje in trpinčenje na delovnem mestu.

Novela zakona določa način odpovedi dela

Novela predvideva tudi ukinitev delovne knjižice kot obveznega dokumenta delavcev. Sprememba bo uveljavljena v letu 2009, ko bo zagotovljen tudi dostop do potrebnih podatkov v elektronski obliki.
Novela predvideva tudi ukinitev delovne knjižice kot obveznega dokumenta delavcev. Sprememba bo uveljavljena v letu 2009, ko bo zagotovljen tudi dostop do potrebnih podatkov v elektronski obliki. FOTO: POP TV

Zakon prinaša novosti tudi na področju odpovedi pogodbe o zaposlitvi, in sicer natančneje določa postopke odpovedi.

S predlaganim skrajšanjem odpovednih rokov bodo imeli delodajalci manjše stroške dela, za zaposlene, ki jih bo ta sprememba najbolj prizadela, pa bodo predlagali dopolnitve na področju zakonodaje, ki ureja pravice brezposelnih. Delodajalci se bodo lahko izognili plačilu odpravnine, če bodo zaposlenim zagotovili drugo ustrezno zaposlitev.

Spremembe so tudi na področju ureditve delovnega časa in letnega dopusta. Po eni strani se skrajšuje obveznost nadurnega dela, po drugi pa je dana možnost daljšega nadurnega dela, če delavec izrazi interes.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bnam 2707
30. 10. 2007 05.10
Sindikalisti se naj raje pobrigajo,da delavce dodatno nebi iskoriščale agencije za delo kot je Adeco in njej podobni paraziti,ki se pasejo na hrbtih delavcev!Za to je izključno odgovorna država,ki to dovoljuje in sindikalisti,ki temu ne oporekajo.Zganjajo pa hrup za povišanje plač za nekaj EU in v javnosti vzbujajo zaskrbljence za delavske pravice.Sram naj bo vse sindikaliste,ki na tem področju niso naredili popolnoma nič.Pa tudi državo,ki tako na ta način dovoli prekupčevanje z delavci.Ali pa naj se ukine zavod za zaposlovanje.Oprostie barabe,tega je že davno dovolj in to bi morali povedati sindikalisti in ne jaz tukaj na forumu.Ukiniti in to po hitrem postopku agencije za delo,ker so paraziti!!!!!!
matjaz@artoblikovanje.net
29. 10. 2007 18.25
Mrhe2003 zato, ker živimo v Sloveniji, kjer so politiki plačani kot v Eu, razlika je samo, da Eu politiki delajo tudi v korist naroda, naši pa so plačani za to, da narod spravljajo v revščino.
mrhe2003
29. 10. 2007 17.48
Sindikalisti so plačani za to, da se pogajajo in ne prerekajo! Zakaj pa prejemajo 3000 evrov plače?
max99
29. 10. 2007 16.01
dokler lahko dobro in zvesto služis delodajalcu je vse OK.Seveda ,da ima delodajalec dobiček od tebe. Ko pa zboliš...postaneš še invalid se te izogibajo ,kot garjevga psa.Potem ti tudi sindikat ne pomaga prav dosti.Nato sledi Mujo uči zakonein se bori po svojih najbolših močeh.Sedem let borbe ti ne uide..Ja tako je to..LP
123_Zoke_vec_ni
29. 10. 2007 15.22
Semoličeva "mizerna" plača ne ogroža delovnih mest - 3000 EUR!
DarthRevan
29. 10. 2007 15.16
"Ma, zmerom po poplavi bo prvi drek na vrh prplavu. Ma, da mi nbo kdo slučajno še od kakga sindikata pravu! Kdr je treba kej nardit, začne mncat sindikat, ku ta bolan, k ga prtisne srat."
meritokrat_
29. 10. 2007 15.12
Ti sindikalisti samo znižujejo moje dividende... Katastrofa!
matjaz@artoblikovanje.net
29. 10. 2007 14.54
' ki ne bo določala le enega delovnega mesta in o kakovostnih delavnih mestih ' Kaj je zdaj to ?. A toraj bodo po novem lahko delodajalci izkoriščali ljudi še tako, da bodo po zakonu morali delat vse povrek in temu se bo reklo '' notranja mobilnost '', kakšno govedo še je tole. Kaj je z temi sindikati, Semoliča,...treba tudi zamenjat zgleda, ker tole je tema.
politik70
29. 10. 2007 14.41
Plače ne ogrožajo delovnih ,mest ogrožajo pa dobiček kapitalistov in Janšistov. Amen
dr.cyber@email.si
29. 10. 2007 14.31
ne ogrozajo delovnih mest?!?! kar zatiskajte si oci ja...to je v nasi drzavi itak postal modni hit...me zanima kdaj boste ugotovili, da nekaj pa le ne stima...bedaki!!!!
veljo@email.si
29. 10. 2007 14.07
Delavske plače, ki so praviloma mizerne, ne ogrožajo delovnih mest, je prepričan Dušan Semolič......hm...mislim da bodo ogrozena delovna mesta ko sploh ne bo vec ker delo ZA TA JEBENI DROBIZ!!!sindikati bedaki!!! lp..veljo
grega83@mail386.com
29. 10. 2007 13.56
SLOVENIJA SE VRAČA V ČAS FEVDALIZMA