Slovenija

Neurje zajelo Slovenijo

Ljubljana, 03. 07. 2007 07.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Š.Z./STA
Komentarji
4

Voda je zalila več objektov, veter je odkrival strehe, ponekod pa niso imeli elektrike in pitne vode.

V širši okolici Vrhnike je močno lilo dobri dve uri, v tem času pa je do 17 ure in 30 minut padlo kar 106 mm padavin na vremenski postaji Vrhnika. Sicer je ob prehodu vremenske motnje pozno zvečer skupaj padlo kar 117,7 mm padavin, kar je celotna količina padavin za mesec dni na našem področju. Poročilo amaterske vremenske postaje o neurju na Vrhniki

Meteorna voda je na Vrhniki zalila 85 kleti, večinoma stanovanjskih objektov, ter več cest, predvsem v središču Vrhnike. Zalilo je tudi kurilnico zdravstvenega doma. Posredovalo je 164 gasilcev, ki so delo končali šele v poznih nočnih urah.

Med neurjem je močno treskalo, sunki vetra na Vrhniki pa so presegli 60 kilometrov na uro. Vmes je padala tudi toča v velikosti graha, pozneje pa še sodra, zato je nastala tudi gmotna škoda predvsem na vrtninah. Ponekod je prišlo tudi do izpada elektrike, motena pa je bila tudi oskrba s pitno vodo. Mnogi so bili na Vrhniki brez vode več kot tri ure, brez električne energije pa vse do zgodnjih torkovih jutranjih ur.

Temperatura se je v ponedeljek v času od 14. do 17.30 ure, ko je na Vrhniki divjalo neurje, spustila za več kot 10 stopinj Celzija. Poročilo amaterske vremenske postaje o neurju na Vrhniki

Gasilci so med 16.15 in 21.40 uro zaradi posledic popoldanske močne nevihte črpali meteorno vodo iz prostorov podjetja Valkarton, bližnjega trgovskega središča in kleti hiš na območju Logatca. Voda je skupaj zalila osem objektov. Veter je podrl dve drevesi na cesti med Logatcem in Vrhniko, v Napoleonovem drevoredu. Eno je padlo celo na avtomobil, cesta pa je bila nekaj časa zaprta.

Kot je povedal namestnik poveljnika štaba civilne zaščite občine Vrhnika Viktor Razdrh, je bilo najbolj prizadeto območje ob potoku Bela in delu Hribskega potoka. Posamezni prebivalci sedaj še odpravljajo posledice neurja. Na cestah, kjer je največ škode, pa so trenutno vse ekipe vzdrževalcev, ki ugotavljajo stanje in sproti sanirajo tisto, kar se da.

Voda je zalila tudi prostore vrtca na Ljubljanski cesti v Horjulu, v Dobrovi pa klet osnovne šole. Na pomoč so priskočili gasilci.

V Bovcu je ob 20.21 uri poplavilo šotorišče filmske ekipe iz ZDA, ki na območju snema film Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan. Posredovali so bovški gasilci.

Vreme je zagodlo tudi Ljubljančanom. Ob 20.45 uri so gasilci posredovali na Travniški ulici, kjer je bilo v kleti okoli dva kubična metra meteorne vode, ob 21.14 pa so prekrili streho stanovanjske hiše na Zaloški cesti. Streho je odkril veter.

Ob 22.22 uri so na Vodovodni poti v Rakeku v občini Cerknica gasilci izčrpavali meteorno vodo, ki je zaradi neurja in močnega deževja poplavila klet stanovanjske hiše. Med 18.30 in 21. uro je na Uncu pri Rakeku izpadlo električno omrežje, brez elektrike je ostalo okoli 200 gospodinjstev. Posredovali so delavci Elektra Cerknica.

Na Primorskem, natančneje v Kopru, so bili okoli 21.50 ure nekateri brez elektrike, napako so odpravili delavci Elektra Primorska. Odprli so se tudi jaški v Semedeli, posredovali so komunalni delavci.

Tudi danes bo spremenljivo oblačno, sredi dneva bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Popoldne se bo ohladilo, na Primorskem bo pihala burja. V sredo bo pretežno oblačno s pogostnimi padavinami, večinoma plohami in nevihtami. Možni bodo tudi močnejši nalivi. Nato se bo vreme izboljšalo. V četrtek bo dopoldne jasno, popoldne pa bo predvsem v hribovitem svetu še lahko nastala kakšna ploha in nevihta. V petek bo večinoma sončno in spet topleje. Več o vremenski napovedi ...

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
05. 07. 2007 12.50
Sej poznate Staro Vrhniko. Zakaj mislte, da je na hribu. Njih ne bo zalilo.
zajcek21@email.si
04. 07. 2007 07.06
ledena doba se bliža!
XmassivX
04. 07. 2007 02.40
Vedno več bo tega. Privaditi se bo treba slej ali prej.
melita.tvrtkovic@skb.si
03. 07. 2007 10.46
+1
see... i know you don`t understand but yesterday we had big thunderstorm and it rained (in two hours as in whole month)... floods and all that :)) you see, you are not alone heheeh, most effected my area... i told you, i had to unplugg my electrical devices... xxx