Slovenija

Kratka noč za gasilce Črne na Koroškem, županja hvaležna, da ni bilo žrtev

Ljubljana, Črna na Koroškem, 22. 07. 2023 07.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Dan po silovitem neurju, ki je največ škode povzročilo na Koroškem, se sanacija posledic nadaljuje. Prebivalcem in gasilcem so na pomoč priskočili tudi pripadniki Slovenske vojske, na terenu pa si je škodo ogledal tudi minister za obrambo Marjan Šarec. Napovedal je, da bodo po potrebi aktivirali tudi gasilske enote iz drugih delov države. Županja Črne na Koroškem Romana Lesjak pa ob tem državo poziva k ureditvi hudournikov. Ocenjuje namreč, da če bi imeli pregrade, takšnih posledic za stanovanjske hiše morda ne bi bilo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Na Koroškem malo bolje
    01:25
    Iz 24UR: Na Koroškem malo bolje
  • Iz 24UR: Sanacija po neurju v Celju
    02:23
    Iz 24UR: Sanacija po neurju v Celju
  • Iz 24UR: Na pomoč prišli vojaki
    02:30
    Iz 24UR: Na pomoč prišli vojaki

Petkov nevihtni sistem je v vsega petih urah prešel naše kraje. Če je prejšnje dni največ škode povzročila toča, so včeraj glavno nevarnost predstavljali močni nalivi. V občini Črna na Koroškem so sprožili celo sireno za splošno nevarnost. Zaradi naraslih hudournikov in plazov, ki so ogrožali več stanovanjskih hiš, so evakuirali okoli 50 prebivalcev. Začasno so jih namestili v tamkajšnji kulturni in gasilski dom, a so se zvečer že lahko vrnili v svoje domove.

Dan kasneje se je sanacija območja nadaljevale. "Zdaj smo vsi na terenu, poskušali bomo maksimalno sanirati včerajšnje stanje," je povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Na pomoč je prispelo okoli 30 pripadnikov Slovenske vojske, ki pomagajo pri sanaciji in odstranjevanju številnih kupov mulja in peska. 

Vse ceste danes še niso prevozne, je dejala županja. Po podatkih prometno-informacijskega centra je zaradi poškodovanega cestišča še vedno zaprta cesta Črna na Koroškem - Šoštanj. Največ škode je na območju Jazbine, kjer so ceste neprevozne. Na nekaterih plazovih, ki so bili v preteklosti že sanirani, so se pojavile nove poškodbe.

Prizadetih je bilo okoli 10 stanovanjskih objektov, v katerih stanuje tudi po več družin. "Računamo na to, da jih bomo danes rešili na tak način, da se ne bodo več počutili ogrožene. Zdi se mi prav, da smo z njimi v stiku, da ne čutijo, da so v tej nesreči sami," je poudarila.

Županja hvaležna, da ni bilo človeških žrtev

"Veseli smo obiska ministra, veseli, da nam je prišla pomagat vojska, zato ker se mi zdi, da že s tem, da nekdo pride v tvojo občino, izkaže pozornost, nek odnos do občanov, nenazadnje tudi do državljanov," je poudarila. Hvaležna je, da v neurjih v občini ni bilo človeških žrtev.

Lesjakova je pojasnila, da jo je poklical tudi minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan in napovedal, da bodo skušali zagotoviti predplačilo občinam za sanacijo škode. Nemogoče je, da bi ob že tako nizki povprečnini krili še škodo, ki se je zgodila, je dodala.

Poleg pomoči vseh naštetih so mehanizacijo ponudila tudi tamkajšnja zasebna podjetja. Na terenu bodo ekipe ves dan, po potrebi bodo pomagali tudi okoliški gasilci. "Ocene škode niti slučajno ne moremo napovedati, bo pa sigurno ogromna," je pojasnila županja. Neurje jih je sicer prizadelo že v sredo, takrat je povzročilo za milijon evrov škode.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Črna na Koroškem Rok Šušel pa je dejal, da je bila noč za gasilce kratka. Z delom so v petek zaradi zagotavljanja varnosti prekinili okoli 22. ure in z njim nadaljevali danes zjutraj ob 7. uri.

Gasilci in SV skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest

Kot so pojasnili na tamkajšnji izpostavi Uprave RS za zaščito in reševanje, se je v petkovih neurjih na Koroškem sprožilo kar nekaj plazov, poleg Črne na Koroškem je bil prizadet tudi Slovenj Gradec. Zaradi neurja je poplavilo ceste v Dravogradu in v Ravnah na Koroškem. V neurjih prejšnji teden je prizadelo vso regijo, tokrat pa najbolj Mežiško dolino, Mislinjsko dolino in Dravograd, manj pa Dravsko dolino.

Gasilci s pomočjo pripadnikov Slovenske vojske po besedah Šarca pospešeno odpravljajo posledice in skušajo čim prej vzpostaviti prevoznost cest. "Ključno je, da ni ogrožena nobena hiša in nobeno človeško življenje, drugo se bo uredilo," je poudaril Šarec. Agencija RS za okolje je za popoldne za območje celotne Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo pred nevihtami, a minister upa, da bo Koroški prizaneseno.

Ljudje so mu sicer med obiskom poročali o posegih v gozdove z vzpostavitvijo gozdnih vlak. "Verjetno to vpliva, kajti drevesne korenine in drevje zemljino vedno zadržujejo," je pojasnil. Ob tem je dodal, da je veliko mogoče narediti s preventivo in spomnil, da je gradnja na poplavnih območjih močno odsvetovana. Prav tako je treba po njegovih besedah razmisliti o tem, kako upravljati z naravo.

Vojska tudi v Cerknem in v Vojniku

Na vprašanje, kje po državi še pomaga Slovenska vojska, je odgovoril, da tudi v Cerknem, kjer pripravljajo načrt, kako odpeljati material z območja soteske, kjer stoji partizanska bolnica Franja. Vojska je tudi v Vojniku, je dodal in zagotovil, da bodo vojaki na terenu, dokler bo potrebno.

Spomnil je, da so z lanskoletno spremembo zakonodaje vzpostavili sistem, kjer občine po naravnih nesrečah pošljejo oceno stroškov intervencij. Nekatera poročila občin glede ujm v prejšnjem tednu še čakajo, potem pa bodo sprožili postopke. Enako bodo storili tudi v primeru ujm v zadnjih dneh. "Intervencijski stroški bodo relativno hitro izplačani, občine se nimajo česa bati," je zagotovil.

Ministra na ogledu razmer v Črni na Koroškem, ki se je začel ob 10. uri, spremljata državni sekretar Rudi Medved in v. d. generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Leon Behin. Ekipo so sprejeli županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak in predstavniki tamkajšnjih gasilcev ter civilne zaščite.

'Prosim, dajte nam prostor in pazite nase'

Da so razmere katastrofalne, so na Facebooku zapisali gasilci iz Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi ostale enote iz Mežiške doline. "Prosim, dajte nam prostor in pazite nase," so pozvali.

Največ dežja je po podatkih Agencije za okolje padlo na Koroškem. Na Uršlji gori je v petek popoldne v pol ure padlo 43,1 milimetra dežja. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Neurje je v petek prizadelo tudi druge kraje na Koroškem. Vodja regijskega centra za obveščanje Slovenj Gradec Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da so v petek do 20.30 prejeli 320 klicev, kasneje še nekaj, skupaj pa so zabeležili več kot 120 dogodkov.

Čez dan po njenih besedah število dogodkov še naraslo, saj bodo o njih poročale terenske enote. V petek popoldne zaradi obsežnosti posledic neurja namreč nekaterih klicev ni bilo mogoče sprejeti.

Zaradi obilnih padavin sta tako ob popoldanskih nalivih močno narasli Meža in Mislinja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Gasilci so na terenu že ves teden. "Odstranjevali smo podrta drevesa, črpali iz zalitih prostorov ter pokrivali odkrite strehe. Med drugim je veter odkril streho našega gasilskega doma. Najbolj zahtevno pa je bilo včerajšnje neurje, ko smo poleg težav v naši občini na pomoč priskočili še PGD Črna na Koroškem, kjer je obilno deževje povzročilo ogromno težav in veliko škodo," so zapisali gasilci iz PGD Mežica. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po besedah Jeseničnik Krajnčeve je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev, zaradi nevarnosti plazov – nekaj se je jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili sireno za splošno nevarnost in evakuirali 20 ljudi.

Težave so tudi drugod, a točnih informacij Jeseničnik Krajnčeva zaradi števila klicev na center za obveščanje še ni mogla posredovati. Na terenu so sicer vse razpoložljive enote pristojnih služb, ki pomagajo odstranjevati posledice.

V Bukovski vasi so gasilci iz poplavljenega vozila rešili osebo, iz vode pa potegnili tudi več krav, ki jih je odnašala deroča voda, poroča Uprava RS za zaščito in reševanje.

Gasilci KGZ Ravne so posredovali tudi zaradi avtobusa, ki je zapeljal s ceste in se nevarno nagnil proti reki. 15 potnikov so umaknili na varno, pot so nadaljevali z nadomestnim avtobusom.

Pri izvleki avtobusa so si pomagali tudi s traktorji in tovornjaki, je na Facebooku sporočil Koroški gasilski zavod. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V Dravogradu je meteorna voda ogrožala več hiš. Gasilci PGD Šentjanž pri Dravogradu, PGD Dravograd, PGD Črneče in PGD Trbonje so prečrpali vodo iz objektov, preusmerjali tok vode in sanirali posledice. 

V Radljah ob Dravi je v petek popoldne zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjske hiše, požar so dokončno pogasili gasilci PGD Radlje. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Popoldne možne krajevne plohe in nevihte

Danes bodo predvsem sredi dneva in popoldne sicer spet nastajale krajevne plohe in nevihte.

KOMENTARJI (90)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JApajaDAja
23. 07. 2023 11.28
+1
županja jamra, njena hči, na čelu slo pravovernih žurnalistov pa z nikico & co odločno proti zaščiti in ureditvi brežin ,hudournikov..... :-)
zmerni pesimist
22. 07. 2023 19.47
-2
Sam da je denar za vojsko drugo no že
za naše
22. 07. 2023 19.32
-1
Nimate se kaj bat ,puškometalec bo vse rešil.😂😂😂
tomahawk
22. 07. 2023 17.50
+6
Ja ljudje..... Dajte mi minusov kolk želite sem se udeležil skor vseh naravnih nesreč v zadnjih 20 letih.... pomagal..lahko dam sam en zaključek. Naj bo gasilec, vojak, policist, ali reševalec, civilna zaščita..... dokler te rabijo si car. Takoj ko te ne rabijo pljuvajo po tebi in češ kaj vas pa rabimo, sam davkoplačevalski denar žrete, sej te jaz živim pa take. Zato bom reku...tut zdej nas ni treba hvalt k bo čez pol meseca kontra.
Houdre
22. 07. 2023 17.44
-2
Serpentinšek…doma se drži…ne delaj sebi in družini še večje sramote
avgust.
22. 07. 2023 16.54
-1
Vsa čast gasilcem. Večinoma so prostovoljci. Je pa samo sranje s temi ujmami, od kar imamo Golobovo vlado. Lani vse gorelo, letos toča, vetrolomi,... Enako junij 2018 - g. Cerar. Se splača malo poguglat. Potres Posočje 1998 g. Drnovšek, 2014 žled in nato celo poletje dež - ga. Bratušek. Naklučje?
Jožajoža
22. 07. 2023 15.53
-2
Ljudje,zamislite si,da bi takšno neurje pustošilo v času,ko je bil na " ooblasti" diktator janša..strahota,niti pomisliti človek ne sme,.takrat ni bilo " neurja" ,pa je s svojo policijo ljudi preganjali,pretepali,za njimi nezakonito vohunil.....
Betuul
22. 07. 2023 16.03
+5
Če nimaš stavka rešitve!;Pa kaj zdaj to pogrevaš!Zdaj Maš Goloba! Pa njega glej!
Betuul
22. 07. 2023 16.18
+2
Ne morš verjet ! Kaj živčeju pade na 🤯!
Betuul
22. 07. 2023 15.41
+3
Že že ! Da so gmotne škode ! Ter da min hodi na ogled in ostali reševalci območij! A prizadeti ljudje na prizadetih območjih dobijo kakšen kotel hrane! Kaj za pojest! Voda je vse zalila! Pa zebe tudi! In gvišn je med prizadetimi območji kakšen nemočen bolnik! 🙏🏻 da bi dobro rešil
Malo_sutra
22. 07. 2023 15.34
+1
Pomembna funkcija Marjan 🙈
dule100
22. 07. 2023 15.14
+11
Korošci, nič bat, za vašo lojalnost na volitvah, vam bo Golob povrnil vso škodo! 🤥
CrazyMachines
22. 07. 2023 14.35
+12
Mi je pa všeč, da so končno spoznali, da je pomoč vojske potrebna nemudoma…že v 24 urah, ko je najhuje 👍 Ne pa kot včasih, ko vojsko poslali na pomoč šele po parih dneh, ko so se v parlamentu dogovorili, katera stranka je najboljša! Poklon gasilcem, vojski, civilni zaščiti, itd 🙂
Bolfenk2
22. 07. 2023 14.29
+6
Slovenski vojski so tako ostale le še lopate, ko je nora vlada vso orožje poslala nacističnemu režimu Zelenkota v Ukraino.
summer90
22. 07. 2023 14.29
+4
Ko odslužiš vojaški rok pa dobiš klofuto, preverjeno.
pekoči paradižnik
22. 07. 2023 14.28
-4
Še vojska čisto drugače funkcionira, kot je v janšizmu,.... takrat so bili kruta celica, s katero so janševci grozili prebivalcem. Tudi vojaki so prav prijazni osebki, če jim namesto orožja daš v roke kakšen koristen pripomoček, s katerim se da početi tudi kaj normalnega.....
Dragica Cegler
22. 07. 2023 15.49
+4
Kaj klobasas?V čase Janševe vlade so kulovci vztrajno preprečevali,da bi vojska delala kaj koristnega.
summer90
22. 07. 2023 14.27
+3
Ko gledam šarca v uniformi....
tornadotex
22. 07. 2023 15.28
+0
lipov list
22. 07. 2023 13.58
+4
a je tud Tinca pršla pogledaz svojim Golobčkom
Jožajoža
22. 07. 2023 13.30
-13
Končno slovenska vojska in policija v službi naroda .pod janšisti pa represivni organ ,ki je narod ustrahoval.
Dark Knight
22. 07. 2023 13.59
+6
gggg1
22. 07. 2023 14.07
-1
Pod prejšnjo vlado je sedanja koalicija na vse pretege blokirala kakršnokoli pomoč vojske Slovencem.
pekoči paradižnik
22. 07. 2023 14.36
-1
Resnica boli,... kaj ne janševci. Lahko ste tudi tiho, ni treba da žalite nekoga, ki ima prav.
Solatko
22. 07. 2023 13.17
+14
KJE SO KOLESARJI, KI SO TAKO VESELO PLJUVALI PO VOJSKI. KJE SO? KJE POMAGAJO PRI NESREČAH IN UJMAH, KO JE TREBA TONE IN TONE BLATA OČISTITI?!?!?!?!?! JAVNI PARAZITI KOLESARJI!
pekoči paradižnik
22. 07. 2023 14.38
+5
Kje so rumeni jopiči, ki so društvo posebnega državnega pomena, po mnenju hojsa in zadetega vaskota.
Bojan 69
22. 07. 2023 12.55
+16
Bravo vojska👏👏
Jožajoža
22. 07. 2023 13.31
-7
Janšistična hunta ni dovolila,da bi vojska narodu pomagala
Dark Knight
22. 07. 2023 14.01
+4
Joža, saj vem, da si plačan da lažeš in pišeš otročarije, ampak tole je pa preko meje. Levaki ste totalni poden.
Dragica Cegler
22. 07. 2023 14.11
+0
Si malo pomešal,ravno kulovci so vse zavirali.
Dark Knight
22. 07. 2023 12.40
+13
Prvo jih udari naravna katastrofa, potem se jim pa še serpentinšek prikaže.
pekoči paradižnik
22. 07. 2023 14.41
-1
... ki je s seboj pripeljal vojsko, ki bo prizadetim pomagala, ni prišel groziti ljudem z vojsko....