Slovenija

Neučinkovite inšpekcijske službe

Ljubljana, 28. 06. 2007 14.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ombudsmanka opozarja na neučinkovito delovanje inšpekcijskih služb in slabo vključenost javnosti v pripravo zakonodaje.

Ombudsmanka opozarja na neučinkovito delovanje inšpekcijskih služb.
Ombudsmanka opozarja na neučinkovito delovanje inšpekcijskih služb. FOTO: Kanal A

Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik in minister za javno upravo Gregor Virant sta na srečanju obravnavala tri teme, pri katerih varuhinja opaža probleme, in sicer zaostanke na področju upravnih postopkov, neučinkovito delovanje inšpekcijskih služb ter premajhno vključenost javnosti v pripravljanje zakonodaje. Virant je dejal, da naj bi v skladu s postavljenim ciljem zaostanke odpravili do sredine leta 2008.

Virant: V upravi manjši zaostanki kot v sodstvu

Gregor Virant obljublja odpravo zaostankov do leta 2008.
Gregor Virant obljublja odpravo zaostankov do leta 2008. FOTO: POP TV


Virant je opozoril, da so zaostanki v državni upravi manjši kot v sodstvu, vendar pa obstajajo, še zlasti na drugi stopnji in dolge čakalne dobe za reševanje pritožb na področju gradbenih dovoljenj, davkov in ministrstva za delo. Ministrstvo za okolje in prostor je že skoraj "prišlo na čisto" z reševanjem pritožb na gradbenem področju, na ministrstvu za finance pa so se roki prepolovili, čeprav so še vedno predolgi, je dejal.

Ministrstvo za javno upravo je prevzelo vlogo koordinatorja v inšpekcijskih službah. Tako so zdaj koordinator inšpekcijskega sveta, ki združuje vse glavne inšpektorje. Vzpostavljene pa so tudi regijske koordinacije. V vsaki regiji je regijski koordinator, ki jih obvešča o primerih, ki so za inšpekcije problematični, pa se ne morejo med seboj dogovoriti, katera bo problem rešila.

Najbolj problematična okoljska inšpekcija

Virant in Čebašek Travnikova menita, da je najbolj problematična inšpekcija za okolje in prostor. Po Virantovih besedah je problem v vodstvenem kadru. Inšpektorat za okolje in prostor potrebuje kadrovsko prevetritev, vendar pa je to v rokah resornega ministra, je pojasnil Virant.

Virant napoveduje tudi pripravo navodil ministrstvom, kako je treba ravnati pri pripravi predpisov, tako da se zainteresirana javnost dejansko lahko vključi.

Varuhinja je pri nevključevanju zainteresirane javnosti v pripravo predpisov izpostavila ministrstvo za zdravje. Zakona o duševnem zdravju še vedno ni v vladni proceduri, pripombe pa ima tudi na zakon o pacientovih pravicah.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PIRANEZE
27. 05. 2008 15.18
Zopet pozdravljeni. Prejšni teden,so izvajali nadzor nad taxsisti,in poglejte zlomka,z vsemi potrdili katere smo naredili,so gospodje iz občine v spremstvu policije "NAKNADNO ZAHTEVALI POTRDILO O ZAPOSLITVI OZ.POGODBO,ČEPRAV IMA DELAVEC IZDANO IZKAZNICO Z SLIKO,TO POMENI DA SMO VSA POTRDILA,KATERA SO ZAHTEVALI IZ STRANI OBČINE BILA ŽE PRILOŽENA,KAR JE BIL POGOJ ZA IZDAJO TEGA DOVOLJENJA.PA KAJ NAS RES IMATE ZA NORCE?V URADNEM LISTU,LEPO PIŠE,DA TAXSIST IZ DRUGE OBČINE NE SME TAXSIRATI V DRUGI OBČINI,KAR PA V SOBOTO PONOČI ZA PIRANSKO OBČINO NE VELJA,SEVEDA,KER SO INŠPEKTORJI DOMA,SEVEDA NJIH ZANIMA SAMO ,DA SMO PRED KOMPASOM NA POSTAJI DVA METRA NAZAJ-TO JE PO ZAKONU,VSE OSTALO PA HONOLULU-DRUGI TAXSISTI LAHKO TAKSIRAJO V NAŠI PIRANSKI OBČINI,NAM PA ŠE POLEG VSEH DOVOLJENJ PREGLEDUJEJO ŠE VSE NEPOTREBNO!!!!KDAJ BO RED?KOT ČLAN ODBORA TAXI SEKCIJE PIRAN,PROSIM POLICIJO,DA PREBERE ZAKON O IZVAJANJU TAXI SLUŽBE,ŠELE NATO NAJ POLEG VARNOSTI O CESTNEM PROMETU UPOŠTEVA TAISTI ZAKON.HVALA,VSI SE BORIMO ZA DEMOKRATIČNOST,NAJ TO TUDI DOKAŽEMO Z IZVAJANJEM PO ZAKONU.TAKO ,ČE BI SE UPOŠTEVAL TA ZAKON,BI BILO TUDI MANJ KREGANJA,MED OBSTOJEČIMI PIRANSKIMI TAKSISTI,KER SEDAJ OBČINA IN DRŽAVA DOVOLITA TAKOIMENOVANO KRAJO NAM,KATERI SI ŽELIMO BITI POŠTENI.V RAZMISLEK Z UKREPANJEM,PA ČIM PREJ. HVALA TAXI-PIRANEZE
PIRANEZE
23. 04. 2008 22.40
Tudi v mestu Piran,se sploh ne izvaja občinski odlok.Sam sem taxsist in imam vse ,kar je občina in država zahtevala,pa vidim da se delajo norca iz poštenih.Na primer taxi soncu je 18/4,poteklo dovoljenje,pa še vedno izvaja dejavnost v občini Piran-inšpektorji pa nič,ne občinski,ne državni.je tudi nekaj taxsistov,kateri sploh nimajo,kar zahteva občina,pa spet inšpektorji nič.Sramota,da moramo pošteni trpeti,pa se spraševati,ali bi bilo bolje biti nepošten????????????????