Slovenija

Nesreče s strelnim orožjem so pri nas redke, a pustijo posledice

Ljubljana, 05. 12. 2022 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Nastja Rožej
Komentarji
23

Nesreče s strelnim orožjem so pri nas k sreči redke, a kljub temu vplivajo na vse vpletene. Od leta 2018 je bilo primerov nenamerno izstreljenih nabojev 11, brez hujših posledic. "Vedno je šlo za neko neprevidnost ali za neupoštevanje pravil," pojasnjuje psiholog Peter Umek.

Četudi imajo policisti orožje skoraj ves čas varno za pasom, je to – takoj, ko ga izvlečejo iz toka – nevarno za vsakega od njih. 

"Policisti imajo orožje, predvsem kratkocevno orožje, torej pištole, večkrat v rokah. Pri čiščenju so mogoče nepozorni, neizkušeni ali pa preveč izkušeni in mislijo, da se jim ne more nič zgoditi," opozarja profesor za kriminalistično psihologijo Peter Umek. 

Od leta 2018 je bilo primerov nenamerno izstreljenih nabojev kar 11, na srečo brez hujših posledic. "Vedno je šlo za neko neprevidnost, za neupoštevanje pravil."

Tako se profesor v svojih letih dela spomni le enega incidenta – leta 1991 na visoki šoli, ko so se učili rokovanja z dolgocevnim orožjem. "Nekdo je to preverjal in vedno sprožil tudi v strop. In se je zgodilo, da je policist pozabil metek v cevi."

Uporaba orožja pri policistih pusti posledice.
Uporaba orožja pri policistih pusti posledice. FOTO: Miro Majcen

Policisti se seveda učijo, kako ravnati z orožjem, in redno hodijo na strelišča, kjer tudi najpogosteje prihaja do nesreč, a k sreči za zdaj ne usodnih. Nevarno pa je tudi čiščenje orožja, ki mora zato potekati po določenih protokolih. "Mora biti v varnem okolju, policist pa se mora vedno tudi prepričati, da je pištola prazna," pojasnjuje Umek. 

Zavedati se je treba, da je uporaba orožja pri policistih zadnje sredstvo. In tudi ko ga uporabijo po črki zakona, vsak strel v človeku pusti posledice. "Srečeval sem se s težavami policistov, ki so streljali v službi, v nujnih primerih, in so imeli tudi kar precej težav. Tudi to policisti torej doživljajo kot travmo," še pravi Umek. 

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
05. 12. 2022 21.57
+1
V naši policiji se pištole kar same sprožajo.Ti grde pištole ti
ZIPPO
05. 12. 2022 21.54
+1
Res tragičen dogodek, kakšna je resnica ve samo eden.
ata_jez
05. 12. 2022 21.52
Živemu človeku se lahko marsikaj zgodi. Tudi tragedija. :-(
Mio56
05. 12. 2022 21.03
+1
hm pri vsem temu se spet poraja vprasanje, kaj jih v Tacnu sploh naučijo? So to resna akademija ali bl v stilu Policijska Akademija? Ker da se to zgodi dobr mesec po koncanem izobrazevanju je skrb vzbujajoče! Ali pa je lokacija in čas zgolj zaradi lazjega prikazovanja kot da je slo za nesreco, v resnici je pa kaksna druga zamera v ozadju....no tega se nebo zvedlo...pa vendar je vec moznosti da jih v tacnu ucijo sam bedarije (kako se izpolni formular za kazn) kkr pa kaj bolj pametnega!
kure bedne
05. 12. 2022 20.59
+11
V zaprtem prostoru, kot je garderoba se nimaš kaj za špilat z orožjem. Odvežeš pas in ga pospraviš v omaro. Tisti, ki so končali 4 letno kadetsko šolo v Tacnu to dobro vedo. Če bi to mladino dobil v roke inšpektor Šobar se ta nesreča nikoli ne bi zgodila. Garant.
Borati
05. 12. 2022 20.40
+3
Res je protokol pregleda orožja je takšen ,da če se ga drži ni možnosti da pride do nesreče kot je ta tako da nekaj se ni upoštevalo.
IKOSS
05. 12. 2022 20.55
+8
Obstaja sicer več pravil povezanih z uporabo ognjenih strelnih sredstev, sta pa tudi dve zelo kratki. Za neuporabnike "V kolikor zadeve ne poznaš, pusti pri meru!" Za uporabnike "Vedno ravnaj, kot da je sredstvo napolnjeno!" Zgolj upoštevanje teh dveh izniči nevarnost incidenta.
Nimasmisla
05. 12. 2022 20.39
+4
To se zgodi ko daš vajencu nevarno orodje v roke
oježeš
05. 12. 2022 20.33
+0
Prepričan sem, če policisti potegnejo orožje iz toka za pištolo, da s tem ni ogrožen noben policist. Ogrožen bi bil ali drugi, če z roko nekontrolirano maha naokoli. Ja nesreče se pa pač dogajajo. Se spomnim primera pred mnogimi leti v sosednjem stopnišču, ko je majhen otrok našel v omari pištolo in in po nesreči ustrelil še mlajšo sestrico, ki je komaj dobro shodila.
IKOSS
05. 12. 2022 20.49
+5
Pogosto se incidente, ki to niso, uvršča med nesreče. Posledice malomarnosti, uživanjapsiho-aktivnih substanc, ipd. to niso.
IKOSS
05. 12. 2022 20.29
+6
Uporaba ognjenih strelnih sredstev v vlogi orožja (edino v tem primeru je uporaba termina orožje dejansko ustrezna), spada med najzahtevnejše oblike uporabe. V tem primeru to ni bil slučaj, saj je glede na znane podatke do incidenta prišlo pri manipulaciji. Vsekakor gre za izjemno tragičen incident za oba akterja, kot tudi svojce. Prav tako je na mestu iskreno sožalje svojcem tragično preminulega policista.
Maxx365
05. 12. 2022 21.35
+1
Pravilni zakonski termin po Zakonu o orožju=strelno orožje, zato ni nobene potrebe po kompliciranju in izumljanju tople vode.
IKOSS
06. 12. 2022 08.08
+1
V zakonodajo se pogosto zapiše "v tem zakonu ima ta in ta izraz naslednji pomen". V tem primeru ne gre za strokovni termin v pravem pomenu besede. Tovrstni izrazi pogosto tudi niso poenoteni s strokovno terminologijo. V kolikor ima termin orožje naslednjo definicijo "snovi, predmeti, ali naprave (nadpomenka sredstva), ki se uporabljajo za bojevanje; lahko za napad ali obrambo", potem ni vsaka pištola sli pußka tudi orožje, saj ne izpolnjuje definicije. Omenjeno generično poimenovanje je tako zakoreninjeno med ljudmi, da se nekoliko teže navadijo na spremembe. So pa te kljućne za razumevanje celotne tematike.
Darko32
05. 12. 2022 20.26
+2
Tukaj psiholog lepo pove. Vendar na tej točki je potrebno ustaviti konje in pogledati resnici tako, da s eustanovi posebna komisija v državnem zboru, k ibo zaščitila vse dokaze in ugotovila dejansko stanje. POLICAJI NE SMEJO SAMI SEBE RPEISKOVATI IN GLEJ GA ZLOMKA TO SE JE ZGODILO V NJIHOVIH PROSTORIH. Zato jaz nebi kar govoril, da je šlo za nepoznavanje ampak lahko je šlo za obračunavanje in pri tem se je uporabilo orožje. POLICAJI so mojstri manipulacij.
IKOSS
05. 12. 2022 20.33
+3
Obstajajo uveljavljeni postopki za preizkovamje incidemtov v policiji. Državni zbor nikakor ni pravi naslov za takšno delo. Preizkovalne komisije DZ preizkujejo zgolj POLITIČNO ODGOVORNOST, nikakor kazenske.
Biker 333
05. 12. 2022 20.25
+4
Rokovanje brez kilometrine.
IKOSS
05. 12. 2022 20.20
+6
Ognjena strelna sredstva so glede na tehnične lastnosti med potencialno bolj nevarnimi sredstvi, saj zlahka povzročijo hujše poškodbe, ali celo smrt človeka. Zaradi tega je pri ravnanju s temi nujno poznati, upoštevati in dosledno izvajati redundančna varnostna pravila! Niso pa v tem pogledu tovrstna sredstva popolnoma nič drugačna od vrste drugih sredstev v naši okolici, ki so prav tako potencialno nevarna! Zgolj primer, kako majhna napaka/dejanje pri vožnji vozila lahko povzroći veliko tragedijo. Tako za akterja, kot okolico.
JohannDoe
05. 12. 2022 20.33
+2
Ne samo napaka, tudi tisti namerni primeri. Napadi z avtomobili ponavadi štejejo smrtne žrtve v dvomestnih številkah. Dostop do njih ima pa praktično vsak. Če imaš normalne ljudi, ni to noben problem. Če pa jih nimaš, ti nobena omejitev ne pomaga, razen prisilni jopič ali popolni stoprocentni nadzor za vse. Ob neki razumni preventivi v omejitvah, mora družba vlagat v to, da ima normalne ljudi, bolj kot kaj drugega.
IKOSS
05. 12. 2022 20.47
+3
Varnost družbe se zagotavlja predvsem z ustreznomi temeljnimi osebnimi vrednotami. Kdorkoli teh nima ustreznih, svoji okolici predstavlja v običajnem okolju zelo veliko tveganje. V tem primeru je smiselno, da je pod posebnim nadzorom (pripor/zapor, mentalna ustanova zaprtega tipa, prevzgojni dom, druge oblike nadzora. Vsekakor pa takšna oseba naj ne bi bila polnopravni član skupnosti.
Korintos11
05. 12. 2022 20.17
+10
Orožje samo od sebe ne strelja, nekdo ga mora sprožiti.
JohannDoe
05. 12. 2022 20.20
+6
Ne samo sprožit, tudi napolnit in naprožit ga mora nekdo. Športni strelec, npr., ima orožje za streljanje v tarče. Policist za (eventualno) streljanje v ljudi. Policisti imajo pač tako delo. Večja je možnost tudi za nesreče.