Slovenija

Nespodobno povišanje plač

Ljubljana, 10. 04. 2008 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zadnja ponudba vlade za povišanje zdravniških plač je po mnenju predsednika sindikata zdravnikov Fides Kuštrina nespodobna.

Kot je po današnjih pogajanjih povedal minister za javno upravo Gregor Virant, so Fidesu danes ponudili 14-odstotno povišanje plač, kar je blizu vladnemu "limitu". Fidesu so danes ponudili 0,6 odstotne točke več, kot je znašala zadnja ponudba minuli torek.

Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES
Konrad Kuštrin, predsednik sindikata FIDES FOTO: Dare Čekeliš

"To pomeni povprečno 12 evrov na mesec za povprečnega zdravnika. Ob tem vztrajajo na tem, da nam vzamejo pet dni dopusta in vežejo našo poklicno pogodbo na poklicno pogodbo dejavnosti, na katero ne moremo vplivati in katere podpisniki nismo. Taka ponudba je popolnoma nesprejemljiva," je po današnjih pogajanjih dejal Kuštrin.

"Upoštevati moramo vzdržnost zdravstvene blagajne in tudi razmerja do drugih delovnih mest in poklicev v javnem sektorju. Izogniti se želimo zahtevam po dodatnem dvigu plač v tistih dejavnostih, ki smo jih že zaprli, to je predvsem zdravstvena nega," je poudaril Virant. Minister za javno upravo je še pojasnil, da je 14-odstotni dvig plač blizu roba in da jim pri pogajanjih o dvigu plač ostaja še zelo manevrskega prostora.

Zdravniki vztrajajo na pogajanjih

Po besedah Kuštrina se nameravajo kljub temu še naprej pogajati do napovedanega začetka stavke. Ta je napovedana za prihodnji petek. "Pogajali se bomo do konca, čeprav bomo še naprej dobivali tako nespodobne ponudbe, da ne bi izpadlo v javnosti, da si stavke želimo. Stavke si namreč ne želimo," je dodal.

Minister Virant je na novinarsko vprašanje, ali namerava odstopiti, če do dogovora s sindikati ne bi prišlo, dejal, da "bi predvsem odstopil, če bi pri katerih koli pogajanjih naredil tako napako, da bi popustil zahtevam, ki bi sprožile plaz na drugih področjih. Zame bo uspeh, če bomo s septembrom uvedli nov plačni sistem v večini panog v javnem sektorju, tudi če katera od panog ostane zunaj".

Virant je ob tem okrcal Fidesove pogajalce, da v tem času niso pripravili še niti enega približevalnega predloga. "Ves čas poudarjam, da smo pripravljeni zagotoviti prehod na nov plačni sistem že s septembrom s poračunom od maja naprej, da smo pripravljeni fleksibilizirati nagrajevanje povečanega obsega dela in tudi nagrajevanje za tiste zdravnike, ki v javnih zavodih opravljajo tudi delo v okviru tržne dejavnosti," je še dodal.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ana@imp.si
13. 04. 2008 12.46
Na forumu MF je mlad zdravnik objavil svoje podatke: je plačni odrezek mladega zdravnika. Vlada trdi, da so plačani 1800 EUR bruto. FIDES pravi, 1300 EUR bruto. Resnica: 988 EUR BRUTO!!!!
humanist
12. 04. 2008 15.42
Dragemu rrrriiii ! Če si se že opredelil na "dragi" me v drugem delu stavka žališ. Nisi odgovoril komu vzeti za povečanje vaših plač, ali pa te to ne zanima, ker misliš samo nase. Ne verjamem, da boš to bral in upam da se boš posvetil svojim paceintom ne glede na višino plače. Pa ti povej ali je moj "najbrž" utemeljen in kaj pomeni naziv sobnega zdravnika. Jaz si milim svoje, saj je demokracija.
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 18.21
Višje plače si zaslužijo samo najbolši zdravniki ostali pa,ko bo jo bolši.
ajax1410
11. 04. 2008 16.24
Saj ni panike, itak da si zaslužijo zdravniki višje plače! Kaj pa delavec v lesni industriji, ki ima 420 eur plače-jaz- za poln delovni čas? NI LAHKO BIT SLOVENC, LAHKO NAS JE SRAM!
nemogoce
11. 04. 2008 15.31
Ne bom rekla da ne obstaja nobenega slabega zdravnika... ampak ste pa lahko prepričani, da ima 'najslabši zdravnik' za sabo 6.let napornega študija medicine, plus dve leti prakse... in da razen redkih fenomenov... nihče ne konča študija v manj kot 8 letih... Da med študijem (vsaj če ga resno jemlješ- v kar sem prepričana da ga na medicini moraš) ne moreš dodatno delati, ker ti že same vaje, predavanja in študij vzame večino časa. In pozabljate da so pogoji za vpis na medicinski faks izredno veliki.. (toliko v premislek o slabih zdravnikih - sicer se strinjam da zagotovo kje obstaja kakšen 'slab' zdravnik,.. je pa to bolj izjema kot pravilo,.... večkrat je slaba diagnoza posledica slabše opreme v samem zdravstvu). In če že v državni blagajni ni dovolj denarja za povišanje plač, pa zagotovo bolj boli to da jih obtožujejo celo ljudje, ki jim pomagajo. 1100 evrov se mi za zdravnika ne zdi primerna plača- niti za slovenski standard... Mislim da ni daleč dejstvo, da bojo zdravniki šli v tujino al pa privat, ter si tako sami postavljali ceno...Oz. se mladi enostavno ne bodo odločali o tako zahtevnem študiju. Najbrž bo marsikdo takrat za svoje zdravje pripravljen odšteti tudi več kot 1000 evrov! Pa čist za informacijo.... nisem ne zdravnica, niti študentka medicine. Sag: Za te podatke sicer ne vem...tako da jih težko komentiram,,, se sicer na nek način strinjam z razmišljanjem, ampak vseemo dvomim da bi ta (1,1) veljal za zdravnike.
sharona
11. 04. 2008 15.13
zdravniki so me še vedno do zdaj razočarali, tako z njihovim odnosom, kot z znanjem. ko boste malo več dali od sebe, boste tudi več dobili, banda lena!
sag
11. 04. 2008 15.07
Nekje sem nekoč zasledil, da so v Evropi plače v negospodarstvu na ravni od 0.85 do 0.95 plač v gospodarstvu, pri nas pa 1.1 do 1.2. Menim, da se plače v negospodarstvu definitivno morajo obračati po gospodarstvu, saj konec koncev gospodarstvo prinaša denar v blagajno. S tem razmerjem se tudi preprečuje t. beg možganov iz gospodarstva na "filozofske" funkcije v upravi. Tako da če delavci komaj dosežejo dvig za 6%, od kje upravi in zdravnikom ideja po 14%? Se pa strinjam, da so plače slabe.
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 15.02
hodim še v šolo.sam pa sm delo z prek studenta pa sm mogo trgat cel mesec, mel sm 210ur pa sm dobo 700€...noro no..js tk prajim da bo treba v avstrijo al pa se bol na s jt delat, ko ce ne bo kriza.ko je*e slovenijo
rrrriiii
11. 04. 2008 14.42
Hvala:) Kolko mas pa ti?? Vprasaj koga kot odvetnik, ekonomist, strojnik, kemik... Njihove place so pogosto mnogo lepse od zdravniskih
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 14.35
min. osnovna slo. placa bi mogla bt najmanj 700€ ne pa 380€.
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 14.33
rrriii mas pa lepo placo
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 14.20
tk je pa en ku_ac
Sandi Miševski 1
11. 04. 2008 14.18
slovenja bi mogla met avstrijski standard pa se nobedn nebi buno..tk je pa en delas sam za racune pa za hrano, privosčit si pa nemors nč. najvec bi mogli dobit delavci v proizvodnjah in ostali, ko so vsak dan izspostavljeni nevarnosti, ne pa neki politiki, ko 4 ure sedijo v parlamento pa se menijo na koncu pa se nc ne zmenijo.
rrrriiii
11. 04. 2008 14.01
Vse dileme bi resli, ce iztopimi iz javnega sektorja. Takrat ne bo noben vec pljuval po zdravnikih. 1147 je moja placa z dodatki!!! Osnovna placa je 864!! Samo za info!!!
seene
11. 04. 2008 10.39
Tkole je to...strinjam se, da imajo zdravniki visoko plačo in da bi povišanje plače rabili npr. delavci... Ampak- če bi bil kdorkoli od vas na njihovem mestu, bi si tudi želel višjo plačo, ane? Pač...vsakdo ima interes povišanja plače...malo je treba pogledat tuki tud z njihovega stališča, pa čeprau- ponavljam- ne rabijo zdravnokom povišat plač! Za razmere ki so v Sloveniji, imajo kar vidoko plačo in normalno preživijo skozi mesec, zato se mi zdi tudi neumno, da se kdaj primerjajo s Švico...hallo? Tole je pa res neprimerljivo... Ampak...brezveze se je nekaj bunit zaradi tega...ker noben od nas nima vpliva na to, kaj se bojo oni odločil...:)
bnam 2707
11. 04. 2008 10.33
Že res,da imajo odgovornost,vendar se morajo sprijazniti z tem,da Slovenija ne dosega evropskega standarda,razen seveda nekaterih.Tudi za delavce v proizvodnji je absurd,da dobijo 400 evrov plače,pa morajo kljub temu biti tiho in životariti naprej.Verjamem,da bi morali biti plačani bolje,pa tudi vsi drugi bi morali biti plačani bolje,vendar je treba izhajati iz stališča standarda v Sloveniji,ki je pod vsem nivojem EU-starih članic!To velja tudi za sodnike,ki praktično stavkajo že 30 let,vsaj tako kažejo sodni zaostanki in kup nepravičnih sodb!Kazni,ki jih naloži EU,pa plačamo kdo drug,kot davkoplačevalci!
juventus
11. 04. 2008 10.20
Pa še to:ko dobim plačo in poravnam vse račune mi ostane 2 EURA dnevno pa še to je pod uprašajem ! ! !?
juventus
11. 04. 2008 10.11
To je pa že mal prevec,kar se dogaja !Najprej naj začnejo delat .Mogli bi jim uvesti normno delo..Kaj pa dlavske plače,prav ti so potrebni povišice in to za 100%.Plače imam 380EU.,da o dodatkih ne govorim.Za malico dobim 2EU.dnevno,pol pa ti razmišljaj...Da bi dobil 1000 EU.mesečno bi živu ko CAR.Tega skrumpiranega Semuliča bi bilo pa potrebno odstavit in postavit nekoga z minimalno plačo ......
preprostež
11. 04. 2008 09.56
Bogati stavkajo, revni garajo.
baltbaltazar@email.si
11. 04. 2008 09.16
Vsi se sklicujejo na osnovno plačo + malica + prevoz. Zamolčijo pa vse dodatke, ki ponavadi pri zdravnikih prinesejo še enkrat toliko denarja. Me res zanima kaj mislijo navadni smrtniki o prenizkih plačah zdravnikov. Vsak, ki je imel kdaj opravka ve, da so totalno skorumpirani in lenuhi brez primere.