Slovenija

'Nesmiselno se nam je zdelo vztrajati pri referendumu, ki ga nismo predlagali'

Ljubljana, 22. 10. 2024 06.09 | Posodobljeno pred 3 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
159

Popoln preobrat glede referenduma o gradnji Jek 2, 24. novembra ga ne bo. Iz Gibanja Svoboda so namreč sporočili, da podpirajo pobudo opozicijske SDS, da se referendum prekliče. Kot so dejali v največji opozicijski stranki, preklic predlagajo, ker bi v danih razmerah imelo odločanje na referendumu dolgoročne negativne posledice za državo in ljudi, povzročilo pa bi tudi veliko škodo. Menijo namreč, da sta politično delovanje v zvezi s tem projektom in verodostojnost pred začetkom uradne kampanje glede posvetovalnega referenduma močno omajana. Zakaj takšno mnenje v SDS, ki je sicer prva že januarja predlagala referendum? Ali umik pomeni, da referenduma o gradnji Jek 2 v mandatu Golobove vlade ne bo? Ga bomo sploh gradili?

V oddaji 24UR ZVEČER smo gostili poslanca SDS Zvonka Černača in podpredsednika vlade in Gibanja Svoboda Klemna Boštjančiča. Kaj pomeni zadnji preobrat glede posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem? Zakaj so se v Svobodi na koncu strinjali s pobudo SDS, da se referendum o gradnji Jek 2 prekliče?

Kot je poudaril Boštjančič, je pobuda za referendum januarja prišla s strani stranke SDS. "Referenduma na začetku nismo podpirali, a smo k njemu pristopili predvsem zaradi poenotenja politike. Gre namreč za enega največjih projektov v zgodovini Slovenije," je povedal. Sicer pa je izpostavil, da je predsednik vlade Robert Golob že ob nastopu mandata povedal, da bo vlada pripravila poseben zakon o nuklearki, ki bo pomenil varovalko, da se projekt Teš 6 ne bi ponovil. "To je zapisano tudi v koalicijski pogodbi."

Povedal je tudi, da so že pred dvema letoma govorili, da bo končna odločitev glede projekta sprejeta leta 2027, čeprav da se zdi trenutno realnejši datum leto 2028. "Do takrat pa bo treba izvesti še veliko analiz, veliko komunikacije tako z javnostjo kot strokovnjaki. Verjamem, da bo na koncu prišel tudi ključni referendum, ki bo imel veliko večjo vlogo, kot bi jo imel referendum 24. novembra," je dejal. Ko je SDS torej predlagal umik referenduma, ki so ga v začetku leta sami predlagali, pa da se stranki Gibanje Svoboda ni zdelo smiselno vztrajati pri zadevi, ki je sami niso predlagali.

Černač je medtem pojasnil, da so 18. januarja predlagali referendumsko vprašanje: "Ali se strinjate, da se zagotovi stabilno oskrbo z električno energijo preko Jek 2 in malih modularnih reaktorjev?". "Na podlagi slednjega je premier sklical sestanek, na katerem so se predstavniki vseh parlamentarnih strank, tudi Levica, strinjali, da se posvetovalni referendum razpiše. Niso pa se sicer strinjali z našim predlogom, da naj bi posvetovalni referendum izvedli skupaj z evropskimi volitvami," je povedal poslanec SDS. Levica je po njegovih besedah podporo referendumu umaknila naknadno. 

Meni tudi, da dogodki v zadnjih dneh kažejo na to, da so želeli nekateri referendum izkoristiti za krepitev neke nove politične možnosti na levici, Levica pa da je želela referendum izkoristiti za izboljšanje svoje lastne politične podobe. "To bi bila zloraba referenduma, ljudje se ne bi odločali o vsebini," je prepričan Černač.

'Referenduma o Jek 2 v tem mandatu najverjetneje ne bo'

Ali to pomeni, da se referendum ne bo izvedel v mandatu trenutne vlade? "Sodeč po ponedeljkovi odločitvi, referenduma v tem mandatu najverjetneje res ne bomo videli," je priznal Boštjančič. Z njim se strinja tudi Černač, ki je umik od referenduma ocenil za odgovorno odločitev parlamentarnih strank.

"Vendar pa projekt Jek 2 ni nastal včeraj, pripravlja se že skoraj 20 let in zapisanega ga imamo v vseh strateških dokumentih države. Postopki se bodo seveda nadaljevali, vendar pa uspešnega nadaljevanja in zaključka tega projekta ni mogoče doseči brez nekega širšega družbenega soglasja. To pomeni, da je treba prej ali slej o tem povprašati ljudi," je dejal.

Klemen Boštjančič in Zvonko Černač
Klemen Boštjančič in Zvonko Černač FOTO: POP TV

Ocenil je tudi, da ne bi bilo dobro, če bi za mnenje ljudi vprašali prepozno, ter navedel primer iz Avstrije. Tam so namreč v 70 letih prejšnjega stoletja za izgradnjo jedrske elektrarne namenili skoraj šest milijard evrov, vendar pa elektrarna ni nikoli zaživela. "Tik pred odprtjem je namreč stranka Zelenih v Avstriji sprožila referendum, ki je bil s pičlo večino izglasovan proti. Takšnega scenarija si Slovenija ne sme privoščiti," je poudaril ter dodal, da morajo biti sredstva za pripravo na ta projekt v vmesnem času razumska in racionalna.

Da se bo referendum slej kot prej zgodil, je zagotovil tudi Boštjančič, ki se strinja, da ta ne sme nastopiti prepozno. "Referendum je seveda eden ključnih delov odločitve za izvedbo projekta. Vendar pa referendum, načrtovan za novembra, ni bil nikoli mišljen kot odločitev, na podlagi katere bi dobila katerakoli vlada t. i. bianco check, da ta projekt izpelje," je poudaril. Nepošteno do javnosti se mu namreč zdi, če bi odločilni referendum izvedli brez nekaterih pomembnih podatkov, kot so na primer ekonomika celotnega projekta, tehnični del (velikost reaktorja), prav tako pa tudi ne, kdo bo pri projektu lahko sodeloval. 

Kdo se gre 'politikantstva'?

"Res je, da gre za posvetovalni referendum, a ne znam si predstavljati, da bi katerikoli odločevalec v primeru negativnega izzida s takšnim projektom nadaljeval. Zaradi tega je referendum zelo pomemben, četudi je le posvetovalne narave, saj kaže na to, ali obstaja neko splošno soglasje v družbi za tak projekt ali ne," je dejal Černač.

Poudaril je tudi, da ima sicer Slovenija z izrabo nuklearne energije, za proizvodnjo električne energije in tudi na drugih področjih izjemno dobre izkušnje. "Imamo ogromno strokovnjakov, znanje izvažamo v svet, poleg tega pa proizvajamo drugo najcenejšo energijo iz sedanje nuklearke, le vodna je cenejša." Tudi zaradi tega ocenjuje, da bi bilo pametno to pot nadaljevati: "Neodgovorno bi bilo prepustiti politikantski levici in še nekaterim drugim politčnim silnicam izven parlamenta, da zaradi nekih drugih ciljev ogrozijo dolgoročno stabilnost oskrbe Slovenije z električno energijo."

Boštjančič mu je odgovoril, da se gre politikantstvo stranka SDS. Sam pa sicer ne vidi ničesar narobe s tem, da različne politične stranke predstavijo različne aspekte projekta, ali tem, da nekateri predstavijo razloge, zakaj projetka ne podpirajo. "Prav to je tisto, kar nas bo na koncu pripeljalo, da se bodo ljudje sploh znali odločiti," je prepričan.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (159)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kostorog
22. 10. 2024 09.40
+1
Sekta Drekomešalcev Slovenije se bo počasi sprijaznila da jih več nihče ne jemlje resno pa je zdaj storila korak nazaj pred seveda novo ofenzivo napadanja drugače mislečih, kako prozorna in zastarela strategija Pukl desetarja, edino njegove ovce še niso spregledale.
Jernej Sekirnik
22. 10. 2024 09.38
+3
vladni norček Žavbi bo naslednjič rekel znameniti stavek: "vlada dela dobro.".........
St. Gallen
22. 10. 2024 09.36
+5
v Svici je vec atom central, razmisljajte
zdravkob
22. 10. 2024 09.35
+0
Edino pametno. Zdaj se lahko lotijo TEŠ6, kaj se je zgodilo. Povsem nerazumljivo je zapreti TEŠ6 in graditi nuklearko. Rabimo vedet kaj je s TEŠ6! Tako velike elektrarne pa ne moreš kaj likvidirati, meni nič tebi nič.
12apostol
22. 10. 2024 09.34
-1
Še zdaj ne vem kako sem bil tako plitek,da sem volil to vlado.Se opravičujem vsem.
Prijazna
22. 10. 2024 09.35
-1
Japa Jade
22. 10. 2024 09.38
-2
Apostol, glede na tale tvoj komentar in kar nekaj zadnjih, je nivo tvojega komentiranja ZELO plitek.
jank
22. 10. 2024 09.33
+3
SDS se je ponovno pokazala in izkazala za tovarno zla in laži. Smeti naroda!
12apostol
22. 10. 2024 09.33
-1
Sam sem vesel,da nisem imel levičar.
Prijazna
22. 10. 2024 09.33
-1
SREBRNIBREG.
22. 10. 2024 09.32
-5
Ne verjetno kako sedaj sektaši pametujejo kao je prav, xa ne no referenduma. Prvi sp ga pa zahtevali
Topstar
22. 10. 2024 09.30
+3
karavana ide dalje a
jank
22. 10. 2024 09.30
+1
Černač, nekdanji partijec, je bil ponovno tako agresiven, da ga še janševikom naklonjena Rosvita ni mogla ustaviti. S to agresivnostjo je želel prekriti vse barabije sekte.
Julijann
22. 10. 2024 09.34
+0
Ne trudi se jank. V tem poslu sta se dobro vmešali tako SDS kot Svoboda. SDS je potem prva preklicala referendum, zakaj se je potem pridružila še SD, predvsem pa Svoboda? Na to odgovori, zakaj ni Svoboda več za referendum. Odlok s podpisom Urške, pa je že deset dni v Uradnem listu.
jank
22. 10. 2024 09.38
Ne pozabi, sekta SDS je iz pritlehnih političnih razlogov izsilili ta referendum!
kle21
22. 10. 2024 09.26
+3
Vse to, kar Bostjancic zdaj navaja kot argumente proti referendumu, so mu nasprotniki govorili ze ves cas.. Se v cetrtek na Tarci so bili zagovorniki zelo ZA. Zdaj so pa naenkrat toplo vodo odkrili..
Jernej Sekirnik
22. 10. 2024 09.26
+0
lahko pa je tak scenarij, ne bomo pač gradili za 4 milijarde, tako kot drugje po svetu, ker potem golobnjak ne bo milijarder, pa vsi gor od sekretarjev do fikusov milijonarji, damo 10 - 30 milijard, na koncu pa bo eno gibanje XY ustavilo zagon elektrarne zaradi nevarnosti od terorizma, vojne, jedrski odpadki ,......:))
Arzen
22. 10. 2024 09.22
+2
Svoboda uzakonil neumen zakon, ljudje se zbunujo, potem pa ga ukinejo in se tolčejo po prsih kako so dobri!!! Hahaha
Bratje Slovani
22. 10. 2024 09.23
-2
Groucho Marx
22. 10. 2024 09.19
+0
Svobodnjaki so baje nekaj najbolj poštenega, strokovnega, moralnega, etičnega, gospodarnega, skromnega, socialno osveščenega, odgovornega..., kar se nam je lahko zgodilo. No, resnico dobimo, če vse navedeno zasukamo za 6.28 in potem še za 3.14 radiana.... kot so že manire lewacov.
St. Gallen
22. 10. 2024 09.20
+2
Julijann
22. 10. 2024 09.19
+4
Sicer pa, koalicija ima v koalicijski pogodbi napisano, da se mora o gradnji JEK razpisati referendum. No, včeraj so pa vsi obrnili ploščo, koalicija in opozicija. Vsaj 1x so si enotni🤣
jank
22. 10. 2024 09.15
-3
Kakšen lump je ta Černač, ki je trdil, da je za umik kriva stranka Levica in neenotnost v koaliciji, ne pa lumparije, ki so jih janševiki počeli za očmi javnosti. Izsilili so ta referendum. Sedaj pa si želijo v SDS-u oprati roke tako, da bi druge potisnili v drek.
Geckko
22. 10. 2024 09.18
+5
Izsilili, lump, janševiki, drek -----> če iščeš sogovornika, bo bolj težka!
jank
22. 10. 2024 09.31
Tako moralno izprijeni ne morejo biti sogovorniki.
apodgra
22. 10. 2024 09.14
+2
Imeli bomo čisto okolje , zaščiti naravne habitate , jedli bomo travo in pričakovali čudeže vsemogočnega stvarnika in se lepo vrnili stari vek v čas sežiganja čarovnic, grozot inkvizicije in razmah pedofelije .
707frenk
22. 10. 2024 09.12
-4
Ta vlada je pravi balzam minister Boštjančic je tudi Adrio dobro vodil dokler ni šla v stečaj.
inside1
22. 10. 2024 09.15
-1
tako bi tudi bilo z državo, če bi se sedaj že gradil JEK. Kako lahko Boštjančič jamči, da lahko to država sfinancira tako gradnjo, še obnove od poplav niso sposobni speljat..... Kot se pa že vidi bodo razne kombinacije z sofinancerji....
RUBEŽ
22. 10. 2024 09.11
-8
Skrajni čas da se SEKTA SĐS SAMOUKINE.
Julijann
22. 10. 2024 09.14
+5
Bom napisal, pa me bote eni spet vrival med janšiste. Ampak, sam cenim resnico. Zato, kje si pustil pa Svobodo v tem primeru? Če bi spremljal vse od začetka, bi vedel, da je imela SDS drugačno zahtevo po referendumskem vprašanju tam januarja.
Lojze Biber
22. 10. 2024 09.14
+2
Protikomunist
22. 10. 2024 09.23
-2
Julijan, al si spet Liberalec z krizo identitete 😳
Julijann
22. 10. 2024 09.31
Veš kaj! Bedno se mi zdi, da je pri tej zadevi spet največja krivda s strani SDS. Na Svobodo se pa kar pozabi.
Jerne11111111111
22. 10. 2024 09.10
+5
Itak, so ankete pokazale da bi glasovali proti... Pa bojo spet probal par let kasneje. Skorupirana drzava do konca, vsi povezani za zavesami. Korupcija in dogovarjanje za zaprtimi vrati se preden se je sploh kaj zacelo delat. Vsi za enega, eden za vse ko se delijo miljoni?! V javnosti pa najvecji sovrazniki... Bolano! Pol pa pajdi se na volitve hahaha
tv1206802
22. 10. 2024 09.14
+3