Slovenija

Golob: 'Nerazumljiv svet je to, opravka imamo z nepredvidljivimi ljudmi, ki nimajo dobrih namenov'

Bled, 03. 09. 2024 08.27 | Posodobljeno pred 12 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 11 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
393

Na Bledu bo drugi - in hkrati zadnji - dan tokratnega Blejskega strateškega foruma posvečen iskanju odgovorov na izzive sodobnega sveta. Forum, na katerem sodeluje več kot 180 govorcev iz 48 držav, letos poteka pod naslovom Svet vzporednih realnosti. In o tem, da obstajajo vzporedne realnosti, ki jih je težko preseči, ker smo v zadnjih letih nekje izgubili zmožnost pogovora in se zaprli v lastne aktivistične mehurčke, je bilo prvi dan foruma mogoče videti kar na kraju dogajanja.

V idiličnem okolju Bleda tudi letos potekajo razprave o stanju v nemirnem svetu in morebitnih rešitvah.
V idiličnem okolju Bleda tudi letos potekajo razprave o stanju v nemirnem svetu in morebitnih rešitvah. FOTO: Aljoša Kravanja

Prvi dan foruma, ki v zadnjih letih po zaslugi svoje vse večje odmevnosti pomembno utrjuje mesto Slovenije na evropskem in globalnem političnem zemljevidu, so bile v ospredju aktualne krize. Vojni v Ukrajini in Gazi ter širitev EU. 

"Širitev je naložba v kolektivno moč in varnost"

Slednja tema je postregla z odmevno napovedjo predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, da bo v njeni prihodnji ekipi tudi komisar za širitev. "Širitev je naložba v našo kolektivno moč in varnost. Z drugimi besedami: Želimo močno, konkurenčno in varno Evropo. EU mora zato vključevati tako Zahodni Balkan, kot tudi Ukrajino in Moldavijo, pa tudi vse tiste, katerih dejanja so v skladu z njihovimi evropskimi prizadevanji," je dejala von der Leyen. In še: "EU se v teh novih geopolitičnih okoliščinah na novo definira. Želimo, da naše zahodnobalkanske partnerice aktivno sodelujejo v razpravi o prihodnosti Evropske unije." 

Prelaganje odločitev pomeni sprejemanje napačnih odločitev. Ursula von der Leyen, predsednica EK

Je pa novica o bolj odprtih vratih za države Zahodnega Balkana, kjer so v zadnjih letih naraščale frustracije zaradi počasnoti procesa, za katerega se je zdelo, da je zataval v povsem slepo ulico, prišla tudi z dozo realnosti: "Tako članice EU kot države Zahodnega Balkana čakajo težke odločitve. Z dvostranskimi spori se je treba ukvarjati. Vključitev v EU bo odvisna od vlad, ki bodo morale sprejemati včasih tudi težke in nepriljubljene odločitve. Toda to so časi, v kakršnih živimo. Prelaganje odločitev pomeni sprejemanje napačnih odločitev."

Hvala, Vladimir Putin?

Evropska unija se seveda ni naenkrat zbudila iz sna, ko gre za širitev na Zahodnem Balkanu, na pomen katere je leta opozarjala prav slovenska diplomacija. Največji promotor tega procesa je pač ruski predsednik Vladimir Putin, je dejal hrvaški premier Andrej Plenković. Ki je, kot se je v svojem običajnem slikovitem slogu izrazil predsednik albanske vlade Edi Rama, "pomagal EU, da je doumela, da živi v vzporednem svetu". 

Kar je pravzaprav priznala tudi von der Leyen. Po njenem želi biti nova generacija na tem na območju del evropske družine. "Toda rusko vodstvo, ki živi v preteklosti, tega ne želi sprejeti. Takoj, ko so storjeni koraki k regionalni integraciji, želi Kremelj pogreti stare konflikte, zasejati delitve tako v regiji kot med regijo in Evropo. Ampak večina ljudi ne želi fragmentacije, ampak integracijo in to jim moramo dati."

Smo suverena država z jasnim ciljem, da postanemo članica EU. Do takrat pa imamo vso pravico, da svoje interese ščitimo na način, ki ga ocenjujemo kot najboljšega. Ničesar ne počnemo v ozadju. Imamo različna mnenja o tem, kako končati vojno, saj imamo izkušnje s sankcijami in v takšno politiko ne verjamemo. Ne želim biti pesimističen, ampak ne vidim učinkov sankcij. Želim pa poudariti, da priznavamo suverenost Ukrajine, ki je naša prijateljica, kot Rusi, so tudi to naši slovanski bratje." Miloš Vučević, srbski premier

Bi bila pa seveda utopija misliti, da večja odprtost EU za države Zahodnega Balkana, ki jo moramo v praksi šele dočakati, pomeni avtomatsko pomiritev precej razgretih strasti na območju. Težave imajo pač dolgo zgodovino in lahko vase hitro posrkajo nove generacije, četudi imajo pripadniki le-te morda drugačne sanje in nenazadnje v podobi EU vidijo ekonomske priložnosti. 

Von der Leyen je prepričana, da šest milijard evrov vredni načrt EU za gospodarsko rast Zahodnega Balkana, ki so ga začeli izvajati pred natanko enim letom, že kaže prve rezultate. Kot je poudarila včeraj, bo še ta mesec šest zahodnobalkanskih držav sprejelo svoje reformne načrte, ki bodo podlaga za izplačila iz načrta. 

A dejstvo je, da se Rusija pa tudi Kitajska, samo zaradi tega ne bosta odpovedali poskusom vplivanja na območju. Še posebej, ko gre za Srbijo, kjer so mamljiva tudi naravna bogastva v obliki litija in še česa. In te razlike med voditelji so se pokazale tudi včeraj. Če sta slovenski premier Robert Golob in Rama v pogovoru o Rusiji in vojni v Ukrajini opozorila na nevarnost propagande iz Moskve, je srbski premier Miloš Vučević vztrajal pri stališču Srbije, ki vse od ruske agresije na Ukrajino z moskvo vzdržuje prijateljske stike.

Dejal je sicer, da strateški cilj Srbije ostaja pridružitev EU: "To se ni spremenilo." A kako nameravajo krmariti med EU in Rusijo? "Smo suverena država z jasnim ciljem, da postanemo članica EU. Do takrat pa imamo vso pravico, da svoje interese ščitimo na način, ki ga ocenjujemo kot najboljšega. Ničesar ne počnemo v ozadju. Imamo različna mnenja o tem, kako končati vojno, saj imamo izkušnje s sankcijami in v takšno politiko ne verjamemo. Ne želim biti pesimističen, ampak ne vidim učinkov sankcij. Želim pa poudariti, da priznavamo suverenost Ukrajine, ki je naša prijateljica, kot Rusi, so tudi to naši slovanski bratje."

Ko gre za Kitajsko pa je dejal, da "želijo videti, kaj lahko dobijo najboljšega za svojo ekonomijo". Ponovil je, da ideje o članstvu v EU ne ponavljajo le, ker se dobro sliši, ampak ker v to verjamejo in ker to tudi zaokroži EU. "Brez tega območja ni popolne Evrope." Prav tako naj bi zavezanost Srbije EU kazal podpis pogodbe o kritičnih surovinah. 

Se je pa obregnil ob to, da bi zaradi ruske agresije zdaj imele nekdanje sovjetske države lažjo pot v EU od držav Zahodnega Balkana. 

Želijo mir. Pogovarjali se ne bi? 

Medtem ko so v dvorani razpravljali, se je zunaj odvijala drugačna akcija z močnim sporočilom. S krvavo obarvanimi rokami so protestniki, med katerimi je bila tudi hči nekdanjega predsednika države Milana Kučana Ana Kučan, pričakali udeležence Blejskega strateškega foruma. Že dolgo pred začetkom foruma je namreč vrelo zaradi povabila nekdanji izraelski zunanji ministrici Cipi Livni

Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincevje denimo ocenila, da je ministrstvo za zunanje zadeve "na današnji dogodek povabilo vojno zločinko."

Kritična je bila tudi predsednica Nataša Pirc Musar, Levica je forum zaradi Livni kar bojkotirala. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa, da je protesti niso presenetili. "Sporočajo isto, kar sporoča tudi slovenski politični vrh, ne samo na forumu, ampak hkrati sporoča zelo pomembno sporočilo svetu. Slovenija je ena redkih držav EU, ki je priznala Palestino kot neodvisno in suvereno državo. Povsod, kjer je mogoče, pozivamo, sledijo nam tudi druge države, zahtevamo takojšnje premirje, humanitarno pomoč civilistom, zahtevamo izpustitev talcev."

Po oceni Fajonove je omizje na forumu soočilo različne poglede, debata pa je bila po njenem mnenju "izjemno zanimiva". "Tudi kritike bi bile bistveno bolj upravičene, če bi tisti, ki so jih izrekli, sedeli, ostali v prvi vrsti in tudi poslušali debato," je dejala. 

In kaj smo torej slišali tisti, ki smo res pozorno poslušali debato o Paestini in Izraelu? 

Obe sogovornici - Amal Jadou, ambasadorka in svetovalka palestinskega predsednika vlade ter Livni - sta se strinjali, da je "čas za ločitev Palestine in Izraela".

Če se je kdo bal, da bo imela Livni "predavanje", se to ni zgodilo, saj je imela povsem enako priložnost za "predavanje" - torej diskusijo ena na ena tudi Jadou. 

Jasno je, da obe do neke mere stojita na različnih bregovih, a resno vprašanje za vse kritike kakršnih koli razprav je - kako bomo napredovali brez pogovorov? Še posebej brez pogovorov med tistimi, ki se v nekaterih točkah strinjajo. Livni ni podpornica Netanjahuja. Jasno pa je, da zagovarja interese svoje države. Toda, kot je včeraj dejal premier Golob - podpirati je potrebno opozicijske glasove, ki želijo mir. 

Pa četudi se morda z njimi ne strinjamo popolnoma. A prepričanje, da se moramo s politiki popolnoma strinjati, je precej nova ideja, razvila se je še posebej skupaj z družbenimi mediji, kjer algoritmi ljudem ponujajo le vsebine, ki jih želijo slišati, to pa pomeni odsotnost zmožnosti predvsem mlajših, da razumejo koncept razprave in dialoga. Na nevarnost družbenih omrežij je včeraj opozoril tudi Rama, ki je TikTok zunaj Kitajske označil za "pekel". 

Nerazumljiv svet je to, opravka imamo z nepredvidljivimi ljudmi, ki nimajo dobrih namenov. Zato izražam globoko hvaležnost do tistih, ki delujejo od znotraj. Ne samo v Rusiji, tudi v Izraelu. Vem, da je to danes kontroverzna tema, ampak vedno, ko gre opozicija proti režimu, ki krši mednarodno pravo, jo moramo podpreti. In zato želim čestitati tudi vsem v Izraelu, ki si prizadevajo za mir in Netanjahuja pozivajo k odstopu. To je edini način, da gremo naprej Premier Robert Golob

A nazaj k vprašanju Palestine in Izraela. Obe sogovornici sta se torej strinjali za rešitev dveh držav in k delovanju pozvali mednarodno skupnost. Seveda pa obstaja vprašanje - kakšne bodo te države. "Nihče ne želi Hamastana," je prepričana Livni. Na drugi strani je jasno, da palestinska oblast žal nima odgovora, kaj storiti s Hamasom. Jadou se je odgovoru na to vprašanje na daleč izognila. "Miru ni s Hamasom, okrepiti je treba palestinsko oblast," pa je ocenila Livni. A to je lažje reči kot storiti, še posebej v Gazi. 

V Izraelu se medtem Netanjahuju vse bolj maje stolček, protesti so množični, sledila jim je napoved stavke, svojci talcev so besni, ker se Netanjahu bolj kot za izpustitev njihovih svojcev, trudi za to, da ne bi izgubil udobnega stolčka. 

V tem ozračju se agonija nadaljuje, trpijo pa ljudje. Na obeh straneh. "Ko sem gledala starejšega moža, ki ne želi zapustiti ruševin, izgubil je otroke, vnuke in pravi, da ni nikjer varno, sem se vprašala, kakšno življenje pa želimo, da živi?" se je vprašala Jadou. In se obregnila ob mednarodno skupnost:"Prav tako morajo nekatere države prenehati s pošiljanjem orožja Izraelu, saj se to uporablja za ubijanje palestinskih otrok. 17.000. A to je le številka, ki jo vemo, številna trupla pa so še pod ruševinami."

Livni pa je opozorila na trpljenje žrtev napadov Hamasa in zahtevala, da se za obe strani uporabi enako stroga merila, ko gre za ocenjevanje njihovih dejanj. Dejala je, da sama želi, da se palestinskim civilistom zagotovi humanitarno pomoč, hkrati pa mora imeti Izrael možnost, da se zaščiti pred terorjem Hamasa. Ocenila je, da kakršni koli poskusi dajanja legitimnosti početju Hamasa, onemogočajo napredek k miru, saj otežujejo tudi delo izraelske opozicije. 

Jadou je sicer pohvalila delo Slovenije, njeno priznanje Palestine. "To ni le simbolna gesta, ampak zelo pomembno dejanje za rešitev dveh držav."

Novi svet ali nekoč bomo imeli Rusjo brez Putina in Izrael brez Benjamina Netanjahuja

"Mislim, da je povsod okoli nas, gre pa tudi za vpliv ruske propagande, ki je povsod. Videli smo jo v akciji med evropskimi volitvami pa tudi že prej. Bitka za resnico je v teku." Premier Rober Golob o utrujenosti od vojne, ki jo opaža "tudi v Ljubljani"

Seveda na dogodku takšnega formata ni mogoče zaobiti vojne v Ukrajini. Ta se vleče in utrujenost od vojne je prisotna, kar je potrdil tudi Golob na vprašanje ali čuti to utrujenost od vojne, ko se srečuje s kolegi iz tujine. A kot je dejal slovenski premier, mu ni potrebno iti prav daleč, saj se to denimo vidi tudi že v Ljubljani. "Mislim, da je povsod okoli nas, gre pa tudi za vpliv ruske propagande, ki je povsod. Videli smo jo v akciji med evropskimi volitvami pa tudi že prej. Bitka za resnico je v teku." Opozoril je, da ruski režim ne tepta le Ukrajine, ampak tudi lastno ljudstvo, zato je treba biti pozoren in "nikoli zaspati". 

Izpostavil pa je tudi delo tistih, ki se pri tem spopadajo s še večjo nevarnostjo, ker se doma zoperstavljajo nevarnemu režimu. Ob tem se je obrnil v vdovi ruskega opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, Juliji, ki je bila gostja foruma in tudi prejemnica posebne nagrade. Potrdil je, da je bilo, ko je šlo za izmenjavo talcev, govora tudi o Navalnem. "Res mi je bilo žal, da smo bili tako blizu, da bi izvlekli Navalnega. Vendar to, da je bil vključen v to izmenjavo, je bila morda tudi njegova smrtna obsodba."

"Nerazumljiv svet je to, opravka imamo z nepredvidljivimi ljudmi, ki nimajo dobrih namenov. Zato izražam globoko hvaležnost do tistih, ki delujejo od znotraj. Ne samo v Rusiji, tudi v Izraelu. Vem, da je to danes kontroverzna tema, ampak vedno, ko gre opozicija proti režimu, ki krši mednarodno pravo, jo moramo podpreti. In zato želim čestitati tudi vsem v Izraelu, ki si prizadevajo za mir in Netanjahuja pozivajo k odstopu. To je edini način, da gremo naprej," je še poudaril Golob. 

Robert Golob na Blejskem strateškem forumu.
Robert Golob na Blejskem strateškem forumu. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekoč bomo torej imeli svet brez Putina in Netanjahuja. A vprašanje je, kako pridemo do tja. Navalna je voditelje "obtožila", da nimajo strategije. Nekaj, na kar je še pred forumom opozarjal Gari Kasparov, nekdanji ruski šahovski velemojster, politični aktivist in pisatelj, ki je prav tako prišel na Bled. "Danes ima svobodni svet odločilno vojaško in gospodarsko prednost, nima pa politične volje, da to uporabi. Ne trpi zaradi geopolitičnih ovir za delovanje, ampak za boleznijo pomanjkanja volje." (...) Putin čuti te slabosti in jih izkorišča. Razume igranje na delitve znotraj svobodnega sveta. (...) Leta šibkosti – od Obame do Trumpa in Bidna so dovolila nadaljevanje krhanja demokracije po vsem svetu. (...) Putin ima načrt, Kitajska ima načrt, islamski radikalci imajo načrt. Mi pa nimamo načrta. Vsaj še ne."

Zdi se mi, da trenutno strategija ne obstaja. In mislim, da je to velik problem." Julija Navalna

"Moj mož, ki ga je pred pol leta ubil Putin, je vedno govoril nikoli ne izgubi oči izpred velike slike. Imel je edinstveno zmožnost videnja velike slike, ustvarjanja vizije prihodnosti. Prav tako je znal to predstaviti na razumljiv način in navdihniti druge s svojimi idejami. V mislih je imel lepo vizijo Rusije demokratične, mirne, evropsko usmerjene države, ki bi brez dvoma uspešno nasledila Putinov režim. A kako pridemo do takšne države? Od kod bo prišla? Rada bi vam zastavila preprosto vprašanje kakšna je evropska strategija za Rusijo? Ne govorim o trenutnih sankcijah, regulaciji, omejitvah in podobnem. Zanima me strategija. Kakšna je? Jo je mogoče strniti v tri ali štiri stavke?" pa se je vprašala Navalna. 

Odgovorila si je kar sama: "Zdi se mi, da trenutno takšna strategija ne obstaja. In mislim, da je to velik problem."

KOMENTARJI (393)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Punanis
05. 09. 2024 08.20
golobček nam je obdavčil dobiček... potrebno bo maščevanje
rdeča petokraka
04. 09. 2024 12.19
+2
Nepredvidljivi so izbranci na Bledu. Čeprav so predvidljivi v svoji neumnosti
ssecnik
04. 09. 2024 09.24
+7
Veste kaj,oblast zblojena?Mi smo za Ruse!Dajte na referendum,če si upate.
St. Gallen
04. 09. 2024 10.41
+1
Janez_53
04. 09. 2024 09.01
+13
Ja, gospod Golob, med nepredvidljive ljudi spadate tudi vi! Kolikokrat ste popolnoma nepredvidljivo in nepremišljeno dajali izjave in obljube, ki jih niti približno niste bili v stanju realizirati???
St. Gallen
04. 09. 2024 10.44
+2
Stauffenberg
03. 09. 2024 20.36
+6
Skorumpiranci nam govorijo kaj je prav in kaj ni. Bolno.
Stauffenberg
03. 09. 2024 20.34
+7
Vaš svet je paralelni, temelji na pokvarjenosti in korupciji. Od UVL....do leteče podgane.
Sixten Malmerfelt
03. 09. 2024 18.51
+5
Rusi pobili 40 ameriških in poljskih plačancev v izobraževalnem centru v Polskavi....
amedeo
03. 09. 2024 18.38
-12
Pod Golobom živimo z naskokom najbolje od Drnovškovih vlad naprej...v vseh pogledih!
peglezn
03. 09. 2024 19.23
+14
peglezn
03. 09. 2024 19.25
+11
SlobodaNE
03. 09. 2024 18.09
-8
Golob je spet Kučanu dal košarico to je edina dobra stvar pri temu človeku
SlobodaNE
03. 09. 2024 18.09
+6
Opravka imamo z EU pošastjo, bolje da bi bili nikjer
Angelica007
03. 09. 2024 17.32
+12
A nas premier sploh ve, zakaj se gre danes v svetu in naokoli..? Se mi zdi,kot , da neki sanja, in sanja.. PRESIDENTE diplomacija, diplomacija je bistvo politike zapomnite si...
VladaPada
03. 09. 2024 16.56
+6
Golob oglej si FB Fajonove pa jo vprašaj po zfravju potem pa še sebe kdo je človek s slabimi nameni. Vprašajte se ali stw iz izvolitve naredili kaj dobrega za Slovenke in Slovence. Koliko vidim ste po izvolitvi začel felat za vse druge torej kdo je tu slab?
ap100
03. 09. 2024 16.51
+7
kako lepo se je golob opisal in to dajo celo kot naslov članka
avgust.
03. 09. 2024 16.49
+12
Povzetek: v bistvu so nam povedali, da bomo še naprej podpirali vse vojne, v katerih bodo bogateli ameriški orožarski magnati ter da bomo še naprej preplavljani s tisoči migrantov, ter da EU v smeri miru ali zmanjšanja migracij ne bo ukrepala, pač pa bo delovala ravno nasprotno - torej v smeri krepitve vojn in nezakonitih migracij.
avgust.
03. 09. 2024 16.41
+13
"Bitka za resnico je v teku." to izjavi Golob, politik, ki so ga največkrat dobili na laži, ki je toliko obljubljal, pa nič naredil, ki gre poslušat Bocellija in se slinit v zakulisje za instagram fotko njegove punce, medtem ko mu osebje piše take govore, ki so mu potem v posmeh, saj so pravo nasprotje tega, kar v življenju počne. Se že sprašujem, če mu podrejeni to že malce ne podtikajo???
Groucho Marx
03. 09. 2024 17.15
+3
👏👏 Vrhunska analiza kuštrave troživke. Lewaci, ki jo podpirajo samo zaradi tega, ker so nam jo namontirali botri iz ozadja, naj se pa vprašajo po zdravju. Gume bi se žgale in serverji počepali, če bi se enako obnašal kdo drug.
E.Nigma
03. 09. 2024 16.08
+13
Golob: 'Nerazumljiv svet je to, opravka imamo z nepredvidljivimi ljudmi, ki nimajo dobrih namenov' Pa ta tip je javno priznal, da nič ne zna, kar pa zna pa malo težje razume. In ljudje, vsaj mislim, da te niso izvolili, da boš ti kar koli mislil ali razumel. Da boš naredil to kar narod hoče. A ker volilci tvoji tud so kakršni pač so. Namesto, da imamo voditelja z hrbtenico smo dobili enega z mlahavim.
portorico 1
03. 09. 2024 15.58
-1
Bolje taki kot be..ki!
portorico 1
03. 09. 2024 15.57
+1
Bolje taki kot bedaki!
VladaPada
03. 09. 2024 15.57
+3
Forum Feministk 🤣🤣🤣 in borba za Hamas.
E.Nigma
03. 09. 2024 15.07
+15
Bogi Taubi. Vsi so delili neka mnenja med sabo on pa nekaj povedal noben se ga ni obregnil in je s sklonjeno glavo in vlažnimi očmi sam raje zrl v tla. Odleti.