Slovenija

'Neprimerna' ministrova izjava

Ljubljana, 07. 01. 2008 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Društvo sodnikov je razočarano nad izjavo ministra Šturma, da nezadovoljni sodniki ne morejo stavkati, lahko pa odidejo.

Slovensko društvo sodnikov se je ostro odzvalo na besede pravosodnega ministra Šturma
Slovensko društvo sodnikov se je ostro odzvalo na besede pravosodnega ministra Šturma FOTO: Dare Čekeliš

Slovensko sodniško društvo se je odzvalo na besede pravosodnega ministra Lovra Šturma, da sodnik, ki je bil izvoljen, ne more stavkati, lahko pa odide, če ni zadovoljen s plačilom. V društvu menijo, da je izjava neprimerna in neodgovorna za resornega ministra in predstavnika izvršilne veje oblasti. "Takšna izjava ne ustreza kulturi dialoga, še zlasti ne med dvema vejama oblasti. Kaže pa na nerazumevanje odgovornosti ministra za pravosodje za stanje v pravosodju, ki bi glede na skrajno nezadovoljstvo sodnikov, od resornega ministra zahtevalo soočenje s to problematiko in iskanje rešitev, ne pa, da nezadovoljne sodnike poziva, naj odidejo," so zapisali v društvu. Po njihovem mnenju to namreč problema ne rešuje, ampak ga poglablja.

Prav tako po opozorilu društva ne drži ministrova izjava, da je sodniški poklic edini, kjer je zagotovljena plača od izvolitve do upokojitve. "Minister si očitno pomen trajnega mandata razlaga narobe, saj trajni mandat pomeni le, da sodnikom vsakih nekaj let ni potrebno ponovno v parlament, sicer pa sodniška služba in torej delovno razmerje sodniku lahko preneha iz enakih razlogov, kot preneha delavcem zaposlenim za nedoločen čas, torej v posledici odločitve disciplinskega sodišča, ob negativni oceni sodniške službe oziroma če ne izpolnjuje pogojev za nadaljevanje sodniške službe. Obstoj teh pogojev se za vsakega sodnika presoja vsaka tri leta," so še navedli v društvu.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

carpe.diem@masicom.net
08. 01. 2008 06.11
Pozabil sem še omeniti, da kolikor je meni znano, ti administrativni sodni delavci ne doživijo ravno lepega presenečenja oziroma doživijo že kar "hladen tuš", ko se vrnejo z dopusta, saj jih kupi rokopisov, odprave in vsega ostalega še zmeraj čakajo od dneva nastopa dopusta do vrnitve na delovno mesto. Delo se v tem času ne deli, pač pa se počaka na vrnitev delavca (zapisnikarja) z dopusta. Drugače je sicer v primeru daljše bolniške odsotnosti. Takrat se spisi delijo. Vsi sodni zaostanki so "plod" slabe delovne organizacije. Nekateri so preveč obremenjeni, drugi pa ne vedo drugega, kot opravljati ostale zaposlene in še koga zraven. To na lastne oči opažam in verjamem, da bi bilo dobro, da bi se minister za pravosodje g. Lovro Šturm kdaj oglasil npr. na ljubljanskem sodišču, da si od blizu in na kraju "zločina" pogleda, kakšne so razmere. Verjamem, da bi potem še dodatno znižal plače nekaterim sodnikom, pa tudi nekaterim ostalim zaposlenim, ki so premalo uspešni oz. efektivni pri svojem delu. Pri vsem tem dodajam, da bi vsak od zaposlenih na sodišču moral biti plačan na dejansko uspešnost, ki je iz vse programske opreme, ki jo imajo danes na voljo, še kako razvidna in se je ne da kakorkoli prirediti, razen morda pri sodnikih, ko so zadeve že odčrtane, pa dejansko še niso rešene, pa si jih sodniki vseeno vključijo v normo. Torej, plačila na dejansko in realno uspešnost slehernega zaposlenega in učinkovitost odpravljanja sodnih zaostankov se bo dejansko zelo izboljšala.
carpe.diem@masicom.net
07. 01. 2008 20.31
Jaz imam v mislih tiste, ki res delajo na sodiščih, ki zaslužijo z vsemi dodatki vred nekje okoli 600,00 € neto, kar je, če smo iskreni, zelo slaba plača s predpostavko, da ni 13. plače ali božičnice, ni dodatnih "nagrajevanj" in se zelo pogosto tudi dela čez 8-urni delovnik zaradi mase dela. To seveda zadeva administrativne delavce (sodne zapisnikarje npr.).
kriss714@amis.net
07. 01. 2008 20.06
Carpe diem, ti kar verjamem, da se z "nižjim kadrom" ravna zviška in neprimerno, vendar so trenutno na tapeti sodniki. Po tistem, kar pišeš, pa vidim, da bi bili res nekateri potrebni "štemplure", norme in ogovornosti za opravljeno (ne)delo. Se motim?
rsp.123@email.si
07. 01. 2008 19.42
No, vi ki se spoznate, pa bi nam nevednikom uspeli pojasniti, kolikšne so te sramotno nizke plače? Prosim, poleg navedite še vse dodatke in pa stimulacije za uspešno delo in podobna nakazila. Me prav res zanima....
carpe.diem@masicom.net
07. 01. 2008 18.46
Jaz tudi poznam delo na sodišču in verjemite mi, da imajo tisti sodni delavci, od katerih se na nek način celo največ zahteva in na katere se vrši največji pritisk, najnižje plače. Sodniki skoraj ne poznajo rokov, še v predpisanem roku ne prinesejo niti spisa nazaj administratorju, ki bi naj pisanja v spisu odpravil, v službo prihajajo, kadar jim ustreza, imajo neomejen čas za malico in proste izhode, (pre)pogosto jih ni v pisarnah, kadar bi morali biti dosegljivi za ostalo sodno osebje, vse kaže, da pravila obstajajo le za "nižji rang" sodnega kadra, ta višji pa lahko dela, kako, kdaj ter, kar se mu zljubi. Ne želim biti preveč kritičen, a je ostalo sodno osebje še veliko bolj obremenjeno, kot so sodniki. Seveda s to razliko, da imajo sodniki (pre)dobro plačo, ostalo osebje pa obupno nizko.
kriss714@amis.net
07. 01. 2008 18.41
Spelcy, ja saj ravno to ti dopovedujem. Nihče nikogar ne sili v državno službico, vsak se pač sam oceni, a ne? Vidiš, že lucidnost tvojega dojemanja te izdaja, da si iz tega "foha". In res, žalostno je, da se smejo potem taki primerki svobodno izživljati nad usodami ljudi. Verjetno ne veš, in ne bi rada vedela, kaj si advokati (čisto tako, neuradno) mislijo o sodniški kasti. Pa niso osebno prizadeti z neumnimi sodbami in niso nestrokovni, ravno nasprotno.
Rafaela_
07. 01. 2008 18.28
kriss714: sploh ni nubenga problema, vem, da se vsak lahko odloči, da zamenja službo, hotla sem le poudart, da zakaj bi se po vsem tem trudu v študijskih letih in pozneje na Pravosodnem izpitu pravnik podal v državno službo, če mu odvetniška služba prinaša veliko več... Seveda hkrati tudi tako kot si sam rekel veliko mero delovnih navad, samostojnosti itd. Zdej o sami inteligenci ne moreš posploševati, da jo ima sodniška služba manj, navsezadnje so oni tisti, ki odločajo o usodi obsojencev kajne... Je pa potrebna precejšnja iznajdljivost za obid zakon in iskanje njegovih lukenj, napak in drugih pomankljivosti... Verjemi mi, vem, ker sem sama v tem poklicu!
kriss714@amis.net
07. 01. 2008 18.14
Temačni, se strinjam, pa tudi rsp123, si pravzaprav povedal isto. Spelcy, tudi Šturm je lepo povedal, da se vsak sodnik lahko odloči za boljše delovne (in ne delavne ) pogoje v advokaturi. In v čem je zdaj problem? Dejstvo pa je, da je za samostojen advokatski poklic potrebno poleg formalne izobrazbe potrebno imeti tudi delovne navade in primerno inteligenco. Torej vsek sodnik (in predvsem sodnica) pri sebi že ve, zakaj vztraja v komot državni službici, namesto, da svoje znanje trži v svobodnem poklicu. Če so plače podobne drugim v javni upravi, je pa to problem previsokih plač v javni upravi.
carpe.diem@masicom.net
07. 01. 2008 17.54
Se strinjam s Špelčy. Plače v ostalem pravosodnem kadru niso le nizke, ampak sramotno nizke, glede na zahtevnost dela, ki ga npr. sodni zapisnikarji/zapisnikarice opravljajo.
Rafaela_
07. 01. 2008 17.51
Sodni zaostanki so ogromni tudi zaradi tega, ker sodnikov NI veliko. In zakaj jih ni? Zato, ker kdorkoli po končanem Pravnem faxu nadaljujejo svojo kariero preko Pravosodnega izpita, prav zagotovo ne bo vsega truda, ki ga je v vseh teh letih vložil, usmeril v sodniško službo, če mu mesto odvetnika prinaša mnogo širši spekter vrednot (od zaslužka do samostojnosti, lažjih delavnih pogojev itd.) Konec koncev pa nej Vam še to povem, da so plače sodnikov in drugega pravosodnega kadra v državnih službah prej nizke kot pa visoke, najbolje rečeno ZELO POVPREČNE. Nezadovoljstva je veliko, a ta ni samo v denarju, pač pa tudi v pogojih dela.
Rossi 46
07. 01. 2008 17.46
Se popolnoma strinjam s Šturmom,ko je izjavil,da imajo zagotovljeno plačo od prvega do zadnjega dne pa neglede,če delajo ali pa ne.Poleg tega pa še jim kaj v žep kane od kakega Kamenika ali pa Šuštarja itd.,(da zastarajo primeri). Če se ne strinjajo s svojo plačo pa naj gredo delati v MURO ali pa PEKO,kjer imajo delavci tako dobre plače,da še pomislijo nena,da bi štrajkali ali pa zapustili svoja delavna mesta.
rsp.123@email.si
07. 01. 2008 17.45
temačni, tvoja izjava je popolnoma neprimerna in neodgovorna in ne ustreza kulturi dialoga. Pismo, kako so vsi v naši družbi nedotakljivi takoj užaljeni, če jih kdo mal pokritizira. Če bi samo z 10 procenti take energije, kot jo zdaj trošijo za odgovore ministru uporabili za reševanje tekočih zadev, bi bilo kaj več rešenega tudi na sodiščih.
123_Zoke_vec_ni
07. 01. 2008 17.06
"ob negativni oceni sodniške službe" - pravijo v Sodniškem društvu. Zdaj naj pa še povedo koliko sodnikov letno izgubi službo. Glede na enormne zaostanke in propadle glavne procese proti gospodarskemu kriminalu, pozitivne ocene sodniki verjetno niso mogli dobiti?? Ali pač????