Slovenija

Neprepričjivo zavrnjene nove občine

Ljubljana, 17. 02. 2006 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Državni zbor je po mnenju ustavnega sodišča neupravičeno zavrnil predloge za oblikovanje novih občin.

Ustavno sodišče je v postopku za oceno ustavnosti, začetem na pobude poslancev Josipa Bajca (SLS), Antona Kokalja, Marjete Uhan in Mojce Kucler Dolinar (vsi NSi), ter občinskega sveta občine Mozirje, ki ga zastopa župan Ivan Suhoveršnik, in župana občine Bled Jožeta Antoniča odločilo, da se razveljavi tretji odstavek 14.a člena zakona o lokalni samoupravi (ZLS).

Državni zbor bo na rednem zasedanju, ki se bo začelo v ponedeljek, 27. februarja, na predlog vlade po nujnem postopku odločal o ustanovitvi 12 občin. Gre za občine, za katere so se zavzeli volivci na referendumu: Cirkulane, Apače, Kostanjevica na Krki, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž, Makole, Poljčane, Mokronog-Trebelno, Renče-Vogrsko, Straža in Šmarješke Toplice.

Ustavno sodišče je razveljavilo tudi sklepe Državnega zbora (DZ), s katerimi je zavrnil predloge za ustanovitev občin Poljane, Rakek, Rečica ob Savinji, Spodnja Idrija in Šentrupert. Obenem je zavezalo DZ, da v roku, ki bo še omogočal izvedbo morebitnih referendumov, spet preuči omenjene predloge za ustanovitev novih občin ter oceni, ali izpolnjujejo z ustavo in z zakonom predpisane pogoje za ustanovitev občin oziroma za spremembo njihovih območij.

Za svojo odločitev mora DZ navesti prepričljive razloge. Kot je namreč ugotovilo ustavno sodišče, iz zakonodajnega gradiva ni mogoče ugotoviti prepričljivih razlogov, da omenjene občine ne izpolnjujejo zahtevanih pogojev.

Poslanci NSi, ki so vložili ustavno pobudo, so izrazili zadovoljstvo z odločitvijo ustavnega sodišča.

Primarno zdravstveno varstvo občanov ni odločilno?

Vlada v mnenju navaja, da pri vseh pobudah velja skupna ugotovitev, da predlagana območja novih občin ne izpolnjujejo pogojev za ustanovitev občine, ker na predlaganih območjih ni zagotovljeno primarno zdravstveno varstvo občanov. Ustavno sodišče tako v odločbi ugotavlja, da iz mnenja vlade in iz zakonodajnega gradiva izhaja, da držijo navedbe pobudnikov, da je bil razlog za zavrnitev predlogov za ustanovitev novih občin neobstoj zdravstvenega doma na predlaganih območjih.

Ustavno sodišče je že večkrat pojasnilo, da samo zaradi neobstoja zdravstvenega doma na predlaganem območju ni mogoče zavrniti predloga za ustanovitev občine. Vendar je predlagatelj začetka postopka za ustanovitev nove občine dolžan utemeljiti razloge, ki utemeljujejo ustanovitev nove občine (tretji odstavek 14. člena ZLS). Iz predloga za ustanovitev nove občine mora izhajati, da je predlagana občina sposobna samostojno ali v sodelovanju z drugimi občinami zagotavljati uresničevanje skupnih potreb.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.