Slovenija

'Neodvisnost Kosova ne bo prinesla krize'

Ljubljana/Zagreb, 18. 12. 2007 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Javier Solana ne pričakuje, da bo napovedana enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova povzročila krizo.

Javier Solana in Dimitrij Rupel
Javier Solana in Dimitrij Rupel FOTO: Dare Čekeliš

Visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana je ob obisku v Ljubljani dejal, da ne pričakuje, da bo napovedana enostranska razglasitev neodvisnosti Kosova povzročila krizo. Kot je pojasnil na novinarski konferenci po pogovorih z zunanjim ministrom Dimitrijem Ruplom, je prepričan, da bo EU delovala enotno, oba z vodjo slovenske diplomacije pa sta izrazila zadovoljstvo z odločitvami, ki jih je glede Kosova prejšnji teden sprejel Evropski svet.

"Imamo odločitve, ki dokazujejo enotnost EU in odločenost povezave, da Kosovo obravnava kot evropski problem, evropski izziv," je pojasnil Rupel. EU bo po njegovih besedah nanj odgovorila na primeren način. "V tem trenutku imamo politično stališče, pred nami pa je še veliko tehničnih postopkov in praktičnih odločitev," je poudaril zunanji minister.

Evropski voditelji so se na nedavnem vrhu v Bruslju odločili, da na Kosovo napotijo civilno misijo. Potrdili so tudi, da so izčrpane vse možnosti za sporazum o prihodnjem statusu Kosova, in se strinjali, da je rešitev tega vprašanja nujna za stabilnost celotne regije. Primer Kosova je sicer primer "sui generis" in ni presedan za noben drug primer, so poudarili voditelji.

"Imamo odgovornost, ki je ne bomo zanemarili, naš cilj je mir in stabilnost na območju," je poudaril Solana, ki sicer ni želel napovedovati, kaj se bo zgodilo na zasedanju Varnostnega sveta ZN o Kosovu 19. decembra.

Prihodnje dogajanje na Zahodnem Balkanu predvsem na Kosovu, pa tudi v Srbiji, je bila po besedah ministra Rupla ena od tem današnjih pogovorov v okviru dvodnevnega delovnega obiska Solane pred začetkom slovenskega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta.

"Leto 2008 bo zelo pomembno," je dejal Solana in poudaril, da bo potrebno sprejeti veliko pomembnih odločitev. Menil je, da bo slovensko predsedovanje uniji izredno pomembno, da je na dnevnem redu veliko pomembnih vprašanj, in izrazil prepričanje, da bo zelo uspešno. "Za EU je pomembna ratifikacija nedavno podpisane Lizbonske pogodbe in veseli smo, da bo to potekala ravno v času, ko bo unijo vodila Slovenija," je še dejal visoki zunanjepolitični predstavnik unije.

Javier Solana in obrambni minister Karl Erjavec
Javier Solana in obrambni minister Karl Erjavec FOTO: Dare Čekeliš


Solana ima nocoj na programu še srečanje z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem, drugi dan obiska v Sloveniji pa naj bi se sešel še z novoizvoljenim predsednikom Danilom Türkom, premierom Janezom Janšo, predvideno pa je tudi srečanje s predsednikom Janezom Drnovškom.

Hrvaška bo neodvisno Kosovo priznala po EU in ZDA

"Če bo Kosovo razglasilo neodvisnost in če bodo neodvisnost Kosova priznale večina od 27 članic Evropske unije ter ZDA, potem je bo priznala tudi Hrvaška," je za sredino izdajo francoskega časnika Le Monde povedal hrvaški predsednik Stipe Mesić. Dodal je še, da bo Hrvaška glede tega sledila sledila večini, "ker želi biti del EU in ker bo šlo pri tem za upoštevanje nove realnosti".

Mesić je ocenil, da je težko napovedovati, kdaj bo objavljena deklaracija o neodvisnosti Kosova. Obenem je povedal, da si je težko predstavljati rešitev kosovskega vprašanja, ki bi temeljila na dogovoru - glede na to, da si Albanci na Kosovu ne želijo ničesar razen neodvisnosti, Srbi pa jim ne ponujajo nič več od avtonomije

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

almira.bozic@guest.arnes.si
19. 12. 2007 11.22
Se je kdo vprašal ali naj potegnemo naše vojake iz Kosova? Pod bivšo "jugo" smo miličnike potegnili domov, sedaj imamo tam vojake. Gospod obrambni minister, potegnite vojake domov dokler je še čas in priložnost. Slovenija se želi uveljaviti na vseh koncih in krajih, ampak samo dva miliona nas je, finančno pa nismo Nizozemska, Švica itn. Iluzija je , da bomo uveljavili svojo politično voljo na Balkanu. Kaj boste naredili, če Vam pride krsta domov. Iz vsega srca upam, da ne.
proletariat@email.si
19. 12. 2007 07.40
Koji dve budali sta se skupaj doble... To kar sta se ona dva menla nima cisto nic pomena...