Slovenija

Nemarnost ali namernost?

Ljubljana, 16. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Upravni inšpektorji so ugotovili, da je arhiv Kmetijskega ministrstva in Agencije za kmetijske trge do leta 2000 popolnoma neurejen.

Ministrica Lukačičeva je podedovala popolnoma neurejen arhiv.
Ministrica Lukačičeva je podedovala popolnoma neurejen arhiv. FOTO: Dare Čekeliš

Na ministrstvu so namreč evidence uničili kljub temu, da že sedemnajst let velja uredba, da jih morajo hraniti trajno, uničili. Tako evidenc do leta 1996 ni ne na agenciji ne na kmetijskem ministrstvu. Agencija je podedovano dokumentarno gradivo poslovnega združenja za prehrano preprosto uničila. Poleg predpisanega pa so uničili tudi odločbe in pogodbe.

Glavni upravni inšpektor Marjan Štriker pravi, da tako ni več gradiva, iz katerega bi bilo razvidno koliko, komu in kdaj so bile dodeljene subvencije oziroma nepovratna sredstva.

Vendar gradivo od leta 1996 do 2000, kljub zatrjevanju ministrice Lukačičeve, da ga nimajo, še obstaja. Verjetno pa ga še niso uspeli najti zaradi neurejenega arhiva, ki pa ga morajo urediti v skladu s predpisi.

Odgovornost nekdanjih ministrov?

Nihče ne ve, kje so podatki o dodeljenih subvencijah in nepovratnih sredstvih za kar štiri leta, pravi Marjan Štriker.
Nihče ne ve, kje so podatki o dodeljenih subvencijah in nepovratnih sredstvih za kar štiri leta, pravi Marjan Štriker. FOTO: POP TV

Zaradi uničenih evidenc o milijardah podeljenih nepovratnih sredstev skoraj zagotovo ne bo nihče odgovarjal, čeprav so vsaj objektivno odgovorni vsi ministri pred letom 2000.

Jože Osterc (kmetijski minister od 1993-1997) pravi, da se počuti sokriv, 'če je bilo narejeno kaj takega, kar bi ne smelo biti,' vendar dodaja, da sam ni naročil nobenega uničenja ali opuščanja evidenc.

Jože Protner, ki je bil kmetijski minister 8 mesecev, med letoma 1992 in 1993, je za 24UR po telefonu povedal, da se ne more čutiti odgovornega za nekaj, za kar ni vedel.

Ciril Smrkolj
, kmetijski minister v dnovškovi vladi od leta 1997  do 2000 in v Bajukovi vladi leta 2000, pa pravi, da se odgovornosti za stvari, ki so bile storjene v njegovem mandatu, ne brani.

Kljub namigovanjem o namernem uničevanju evidenc pa upravni inšpektorji menijo, da je šlo zgolj za nevednost javnih uslužbencev.