Slovenija

Nelegalno zasegli diplomatov računalnik?

Ljubjana, 06. 02. 2008 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.H./N.K./STA
Komentarji
102

Rezultati inšpekcijskega nadzora, ki ga je Urad informacijskega pooblaščenca opravil na MZZ, bodo znani čez pet dni.

V petek so diplomatu Marjanu Šetincu zasegli računalnik, saj naj bi ugotovili, da je komuniciral s časnikom Dnevnik, ki je poleg beograjske Politike objavil zapisnik diplomatskega sestanka Mitje Drobniča (ta je medtem že odstopil) s predstavniki ZDA. Po objavi dokumenta, ki razkriva domnevne ameriške pritiske na Slovenijo, so na zunanjem ministrstvu sprožili interno preiskavo. Šetinc vpletenost zanika in zahteva javno opravičilo.

Ministrstvo za zunanje zadeve je vložilo tudi kazensko ovadbo zoper neznanega storilca. Iz Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da trenutno zbirajo obvestila, "s katerimi bi lahko potrdili ali zavrgli razloge za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katerega se storilec preganja po uradni dolžnosti." Zaseg računalnika diplomatu Šetincu je sprožil številna pomisleke o upravičenosti postopanja zunanjega ministrstva.

Poseg v zasebnost?

S primerom se ukvarjajo tudi v Uradu informacijskega pooblaščenca. Včeraj so na Ministrstvo za zunanje zadeve RS (MZZ) poslali dva nadzornika, da preverita, kako je bilo z obdelavo osebnih podatkov v primeru diplomata Marjana Šetinca, ki so mu uslužbenci ministrstva zaplenili računalnik in mu povedali, da je iz njegovih telefonskih razgovorov razvidno, da je komuniciral s časopisom Dnevnik.

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Pavel Gantar je dejal, da je komisija na današnji seji imenovala pooblaščeno skupino, ki bo preverila, ali je prišlo do nezakonitega prestrezanja komunikacij novinarke Dnevnika. Komisija je v torek namreč prejela pobudo glavnega urednika Dnevnika Mirana Lesjaka, da obstaja sum nezakonitega prestrezanja komunikacij novinarke omenjenega časnika. Komisiji so posredovali tudi ustrezne telefonske številke, na katerih naj bi prišlo do nezakonitega prestrezanja. Dodal je, da bo skupina pri telefonskih operaterjih in službah, ki jih komisija nadzira, preverila, "ali se je s temi številkami kaj dogajalo". Po Gantarjevem mnenju bo skupina preverjanje najverjetneje opravila naslednji teden. "In potem se bomo odločili, kako in kaj naprej," je še povedal.

Nadzornika informacijskega pooblaščenca sta o nadzoru MZZ opravila zapisnik, njune ugotovitve pa zaenkrat še niso znane. “Zunanje ministrstvo ima pet dni časa, da na zapisnik poda morebitne pripombe. Potem se bomo odločili o naslednjih potezah,“ je za 24ur.com pojasnila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar. Rok v katerem ima MZZ možnost, da poda pripombe, se izteče v ponedeljek 11. februarja opolnoči, tako da bodo izsledki inšpekcijskega nadzora znani po tem datumu.

Kopja se bodo sicer po mnenju pravnih strokovnjakov lomila med pravicami delodajalca do nadzora zaposlenih in ustavno pravico delavca do zasebnosti.

V interesu države?

Na zunanje ministrstvo smo posredovali vprašanje o tem, ali bodo na zapisnik inšpekcijskega nadzora podali pripombe, vendar na odgovor še čakamo. Sicer pa je minister Rupel včeraj pojasnjeval: "Kot veste, je prišlo do odtujitve dokumenta, ki je last ministrstva za zunanje zadeve in preiskovalci se trudijo, da bi prišli tej zadevi do dna. Jaz mislim, da je to v interesu javnosti, v interesu države, v interesu boljšega dela v prihodnje."

Preiskavo o kaznivih dejanjih lahko vodi samo policija, Šetincu pa so računalnik zasegli uslužbenci MZZ. Minister za notranje zadeve Dragutin Mate je včeraj potrdil, da policija pri zaplembi računalnika ni sodelovala.

Drugačnega mnenja je pravnik Aleksander Čeferin, ki je o zasegu računalnika diplomata Šetinca za oddajo 24UR povedal, da so v tem primeru možne zlorabe, ker ''nihče ne ve, kaj so ti ljudje delali z računalnikom odkar so ga zasegli do takrat, ko ga bodo, ali so ga že, predali policiji.'' Če so obstajali razlogi za sum, da je Šetinc izdajal dokumente, bi morali to prijaviti policiji, ki bi lahko na legalen način zasegla računalnik.

Čeferin je še poudaril, da je MZZ posegel v temeljne človekove pravice diplomata Šetinca, če je preverjal njegove telefonske številke in dodal, da se telefonskih številk ne sme preverjati brez odredbe sodišča, tudi če je telefon last ministrstva.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

politik70
08. 02. 2008 21.56
pajtlerblanka | 08.02.2008 | 10:33 Ko bi ti lahko en sam post sku sestavla da nebi zijala? Praviš boste veseli? Ja jaz pa žalosten ker bo to prva samo leva vlada kar pa nikakor ni vredu! Kdo je kriv za to? Levičarji ali Janša to je sedaj vprašanje... manjakranjc | 08.02.2008 | 11:03 "Primeri, ki ZATIRAJO KRITIČNOSTI pa so vsem tu jasni; politik70" Kdo zatira kritičnost če sem kritičen do te vlade oziroma tebe? Ja tebi se je pa res zmešalo oziroma si malo preveč pod vplivom da take bedarije pišeš! Komu jaz lahko kaj zatrem? Res si potrebna...
LexLuthor
08. 02. 2008 11.25
To je vse skupaj vodeno od srbske tajne službe, saj Srbija želi Slovenijo kompromitirati in relativizirati v mednarodnem smislu zaradi priznanja Kosova. Jim je kar dobro uspelo. Znovačili se nekoga na MZZ, da jim je za velike denarje zrihtal neko gradivo. Na Dnevnik je bilo to potem skoraj verjetno poslano iz Srbije same, zakaj so pa to objavili pa tudi ni skrivnost, saj so na bojni nogi s trenutno oblastjo in to je bilo kot naročeno. Kdo se vsemu temu čudi? Tudi Slovenci nismo imuni na pritlehne zakulisne mafijske igrice.
manjakranjc@hotmail.com
08. 02. 2008 11.23
Dan, Še noben tu ni opazil, da je ravno zaradi razumskega stanja določene politične opcije teme na 24ur.com označil po barvah; tako naj bi tisti rdeči komentirali rdečo označene teme, modri pa modro. Ni to popolnoma jasno?;) Pozdrav M.K
manjakranjc@hotmail.com
08. 02. 2008 11.03
Delni popravek, za boljše razumevanje! Dan, Danes brez kritičnega mišljenja, še posebej v krajevni skupnosti Slovenija, danes družba ne more narediti koraka naprej, kot danes Slovenija ne more ponosno reči pred očmi vseh "we're going for progress". Na žalost, vendar seme resnice je tako, da totalitarni mit pomnožen s fanatičnimi implikacijami, "faithfully fitful" odnosom do klasičnega religijskega tipa ("it's up to to to choose freely") načel življenja, ki kot "underground flood" prodira v pore državništva in kopiranja ideologij, pomnoženih z vzorcem miselnega fundamentalnizma. Vse skupaj pa vodi v kolaps miselnosti, kar se najbolj očitno in tem bolj ekzaktno pokaže, ko posameznik misli kritično, drugače od "večine" (ker očitno prevladuje rdeči "val"). Primeri, ki ZATIRAJO KRITIČNOSTI pa so vsem tu jasni; politik70, prvoborec, xzamiel( ki še sedaj ni prebral zakonov), ipd. Pozdrav M.K
Buena Vita
08. 02. 2008 10.33
POLITIK70 Z SVOJO BRANŽARIJO ŠE TAKO CVILITE---VERJEMI OKTOBRA BI BILO VESELJE Z NA ŠE NORMALNE STRANI ČE DOBITE VOLITVE---KER POTEM SE VAS DOKONČNO REŠIMO--JESENSKA ZMAGA LEVICE NA VOLITVAH JE GROB ZA KOMUNAJZARSKO SRENJO-PAČ ŠE POSLEDNJI SLOVENCI BODO SPOZNALI ---BBEEDDNNOOSSTT-ZAHRBTNOST -POKVARJENOST-LAŽLJIVOST-------ITD----aja----aja-... osem ljudi je zaplombiralo šetincu računalo-računalo---misli-podpisal je da je seznanjen in prisoten je bil je podpisal torej mu niso kršilipravic...kvazi-komunajzarji komu pa ste vi dali kaj podpisat enostavno v hosto znjim strel v vrat od pozadi----v oči še danes ne gledate ljudi-otroke v sirotišnice ----če jih niste postrelili---imetje pobasali....KJE SO PODPISI ----NAŠI STARŠI SE ŠE LETA NISO UPALI DOMA V HIŠI GLASNO POGOVARJAT ---OTROK-ČE NI SLIŠAL NE BO POVEDAL ---JE BILA ZAŠČITA .--NIČ VEDETI--PA SMO ODRASLI IN VEMO ---TUDI JANŠA JE ODRASEL IN ---AKSETIJEVIČEV DOKUMENT POKAZAL PA NI GA UKRADEL JANŠA PAĆ PA BORŠTNIK--JANŠA GA JA OBJAVIL-JA IMEL JE JAJCA TOKRAT--MISLIL JE NA SLOVENIJO IN NJENE DOLGOLETNE TEŽNJE, O LASTNI DRŽAVI DA PA SMO SLOVENCI DRŽAVOTVORNI SO PA ŽE V ČASU HABZBURŽANOV POKAZALI SVOJO PRIPADNOST KO SE V TISTIH ČASIH ZDRUŽIJO--- SLOVENSKE DEŽELE- SLOVENCI VEMO KAM SPADAMO 1500 LET NAM TEGA NIHČE NI VZEL--TUDI VAM --TISTIM KI IZDAJAJO NE BO USPELO
DarthRevan
07. 02. 2008 15.56
Da Doctor's in da House again.
exim@t-2.net
07. 02. 2008 15.55
Seveda, brez "pametnih70" pa ne more iti! Nagec,
politik70
07. 02. 2008 13.09
exim Zakaj uporabljaš besedici" če bi " ? Sekaš pa sekaš močne... No saj se bo kmalo začela pomlad in z njo delo na njivi pa Jagode ki so rdeče in polži rdeči se zbujajo! Ti bo lažje verjami mi!
exim@t-2.net
07. 02. 2008 13.03
Zamislite si, kako bi odreagirali novinarji pa politkomisarji na 24ur.com, če bi to naredili LDSovci ZARES pod LIPO v družbi DS nekomu iz vrst koamlicije!! ! Pozdravljali bi, kot edino pravilno in zveličavno. Saj vendar ta osebek blati svojo lastno državo, ... popljuvali bi ga podolgem in počez. In, vidite, tu se skriva vsa gniloba sedanje opozicije. Jaz jim rad rečem kar politkomisarji bonsaia in jugonostalgiki. Kot pika na i pa še tole: so tudi najhujši tajkuni in sprevrženci!!!!!!!!
xzamiel@hotmail.com
07. 02. 2008 11.45
Manja: Nič bat, imam zraven sebe več pravnih knjig in knjig o kriminalistiki, ker me to področje zanima, tako da sem kar prepričan, da imam prav. Ti si pa že dokazala pri različnih člankih, da samo nekaj naučenega mečeš naprej, potem pa slepo zagovarjaš. Žalost. TIsti, ki samo krilite z rokami in se derete komunisti napadajo...vam priporočam, da se malo odmaknete od stvari in bolj objektivno pogledate zadeve. Lahko pa še naprej verjamete, da je vse laž in tako dalje. Po želji.
politik70
07. 02. 2008 11.03
Baby barby Preveč na počez gledaš na dogodek! Veš obstaja tudi varovanje zasebnosti! Vsako podjetje ali ustanova mora imeti napisane pravila za uporabo računalnikov telefonov in avtomobilov! o temu mora obvestiti uporabnika! Torej se morajo pravil držati oboji! iN V TEM PRIMERU JE BIL POSTOPEK ZAPLEMBE IZPELJAN NESTROKOVNO NE PA NEUPRAVIČENO! Kaj to pomeni? Da karkoli že bojo če bojo našli na sodišču ne bo imelo nobene veljave! In bo špetir! Če ga vržejo iz službe ga bojo morali vzeti nazaj mu povrniti plače z obrestmi itd... Spet naš denar! Zakaj? ZAradi nesposobnosti Samoprevzetnega nedotakljivega dosmrti oklicanega zunanjega ministra? Pa samo postopek bi morali pravilno izpeljati nič drugega! Ne pa kar brez naloga preveriti telefonske izpise in vdreti v pisarno in človeku iztrgat računalnik iz mize! Ma da ga sam prinese tja kamor mu naročijo! Po pravilniku ! Je tako? Ne pa kar nekaj cvilit kdo ga sedaj zagovarja in obtoževat opozicijo! KAj je pa JJ počel v opoziciji? Se je po jajcih praskal? Daj bodi malo realen ...
pahor?ek
07. 02. 2008 09.13
lutzow, tukaj se strinjam s tabo...rač. ni njegov. Poleg tega je Šetinc član liberalne akademije. Torej pripada opoziciji. Po mojem mnenju je on poslal dokumente. V prid temu govori že to, da so ga mediji vzeli v bran!!! Pomislimo vendar, koga v vladi so mediji branili v teh 4 letih?
lutzow@email.si
07. 02. 2008 07.09
računalnik je bil last ministrstva, in ta kot delodajalec ima vedno pravico vzeti svojo lastnino - brez obrazložitve...ne vem kaj je tukaj spornega...
ivo55
07. 02. 2008 06.23
Skrbi me predvsem to, da je se zadevi ne pristopi na profesionalen način pač pa po Rupljevi metodi nerazumljivo neopredeljenenega govora, ki ga ima vsak normalen človek čez glavo po par izrečenih stavkih. Se pravi NIČ povedati, Imeti NOBENEGA stališča ... Profe3sionalen pristop bi postavil v ospredje dva osnovna problema in to je VSEBINA DOGOVARJANJA našega politika, nato pa pride raziskovanje kdo in zakaj je menil , da je s temi dogovori potrebno povedati javnosti......
ugrica
07. 02. 2008 06.09
Mislil sem napisati nekaj spodobnega vendar ko sem prebral spodne izjave,ki ne sodijo med civiliziran narod,sem si premislil.Dr.Dimitro Ruplu pa dam še kako prav,da se problem razišče.Mislim,da čefurji pa ste vsi tisti ,ki spodaj pišete take nespodobne članke.
goso
07. 02. 2008 03.16
Čestitke tistmu, ka je razkrinkal gnilo podmizno politiko in našga rupla skupej ž njo. Zdej vemo, koko se politka dela, nam pa čvekajo use nekej druzga. Rupli niso več verodostojen. Sej že skoz niso, ampak zdej mamo pa dokaze. In dokazi jih najbolj bolijo. Konc je.
jansa-arms
06. 02. 2008 23.33
deyvi.edii.ta zaden cajt da te blokirajo ker seješ sovraštvo med poštenimi slovenci! si kot nacistična propaganda
neti
06. 02. 2008 23.28
jaz.sem.kdorkolihočem.vedno, don't worry be happy, ok .. To je refren, veš? Lahko ponoviva .. deyvi.edini en Persen pa bo .. Verjemi mi, te službene zadevice so pa velika nadlega, kakor koli, pa še boniteta pari davčni .. 24urna uporaba, foni, compa, avto .. vse ti dajo, in lahko uporabljaš tudi za privatne zadevice, tako je ..
jansa-arms
06. 02. 2008 23.22
Prvo Borec : jes žt sem gledu na dvd k mi je nekdo posodu,pa brez podnapisov,ampak poanto sem zastopu.Če je na netu pa ne bi vedu.
deyvi.edini@gmail.com
06. 02. 2008 23.14
Šokiran sem bil nad današnjim poročanjem na 24ur o aferi na MZZZ . Kako novinarji tega medija ščitijo izdajalca Slovenije. Sedaj se sklicujejo na zasebnost in človekove pravice. Kakšno zvezo ima lahko zasebnost z službenim telefonom ali službenim računalnikom. Kako lahko pri taki zadevi primerjajo tako zasebnost in izdajo države. Kako so zlahka poročali, ko je ministrova žena naložila metlo v služben avto. Kako se ta medi zadnje čase bori za človekove pravice. Danes smo slišali, da rome - cigane (glede na programsko orodje Word je to slovenski izraz) ponoči obiskujejo godalc,i nimajo WCejv in podobne neumnosti. A so to sploh kdaj imeli ali hoteli imeti-(koliko slovenskih družin ima še WC na »strbunk«, ki so si ga naredili sami . Partizani so jih pobijali, komunisti jih sploh niso priznali da obstajajo in jih preganjali, ko so prosjačili, prejšnje vlade niso naredile nič za njih. Nimam komentarja. Ta medij, tukaj štejem POPTV kot kanal A se upa govoriti o človekovih pravicah. Zmanipulirajo vsako izjavo, ki ni po njihovi volji ali jo pa sploh ne objavijo. »ni svobode medijev« Ne vem koliko časa bo ta članek na tej strani. Če me jutri ne boste našli pod tem nikom – sem blokiran drugič