Slovenija

'Nekulturne predvolilne metode'

Izola, 30. 01. 2007 22.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pečanova je dejala, da so se v predvolilnem času v Izoli izvajale metode, ki ne sodijo v politično kulturo.

Nekdanja izolska županja je kritizirala politično stanje v Sloveniji
Nekdanja izolska županja je kritizirala politično stanje v Sloveniji FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanja županja Izole Breda Pečan (SD) je na poslanskem večeru v Izoli skupaj z gosti politologom in podpredsednikom SD Igorjem Lukšičem, sociologom Matejem Makarovičem in profesorjem in publicistom Vladom Miheljakom spregovorila o aktualnem političnem stanju v Sloveniji, še zlasti na Obali. Pečanova je poudarila, da so se v času volilne kampanje v Izoli izvajale metode, ki ne sodijo v politično kulturo, ki so je Izolani vajeni.

Zbrani gostje - Igor Lukšič, Matej Makarovič, Vlado Miheljak in Breda Pečan
Zbrani gostje - Igor Lukšič, Matej Makarovič, Vlado Miheljak in Breda Pečan FOTO: Dare Čekeliš


Ob tem je Pečanova dejala, da je bila volilna kampanja nekaterih zelo groba, nasilna in je vsebovala grožnje, kar je po njenem mnenju nedopustno. Povedala je, da je v Izoli in na Obali prišlo do zanimivega dejstva, saj so na volitvah zmagale stranke, ki so se v volilni kampanji posluževale grobih metod, ki sicer v klasični politični propagandi ne uspejo.

Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Igor Lukšič je opozoril, da ni sankcij za grobe metode v političnih kampanjah
Profesor na ljubljanski Fakulteti za družbene vede Igor Lukšič je opozoril, da ni sankcij za grobe metode v političnih kampanjah FOTO: Dare Čekeliš

Lukšič je ob tem dodal, da posledic na državni ravni ni. Zato si na lokalni ravni stranke to lahko privoščijo, saj gre za majhen prostor, kjer se vsi poznajo.

Pečanova je kot zanimivo izpostavila dejstvo, da so na Obali tri "nestrankarske stranke" prevzele oblast. Ob tem je poudarila, da nobena od teh strank nima programa, s katerim bi lahko tekmovala. Poleg tega se ji zdi zanimivo, da so na Obali največji poraz doživele prav stranke vladne koalicije. Ob tem se sprašuje, kako to, da se niso bolj agresivno vključile v volilno kampanjo.

Sociolog Matej Makarovič
Sociolog Matej Makarovič FOTO: Dare Čekeliš

Makarovič je ob tem povedal, da so po vsej verjetnosti zaradi slabih preteklih izkušenj te stranke menile, da Obale ne morejo "osvojiti", zaradi česar so rešitev videle v podpori tako imenovanih nestrankarskih strank, v primeru Obale v podpori koprskemu županu Borisu Popoviču.
Miheljak je prepričan, da fenomen strank, ki se ne postavijo ne levo ne desno, ni nič novega
Miheljak je prepričan, da fenomen strank, ki se ne postavijo ne levo ne desno, ni nič novega FOTO: Dare Čekeliš

Glede volilnega telesa Miheljak meni, da se to ne seli, če pa že, se seli v neopredeljenost. Po njegovih besedah so tisti, ki so pred štirimi leti volili LDS, na volitvah v Ljubljani volili Jankovića. "Nekaj podobnega se dogaja tudi na Obali," meni Miheljak. Fenomen novih slovenskih strank, ki jih ne moreš umestiti ne levo ne desno, ni nič novega, je še prepričan.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritika@email.si
31. 01. 2007 11.32
Ja, resnično je hinavsko, da Pečanova moralizira o metodah, ko pa se je sama posluževala provokacij in žalitev. Žal pa ostali politiki niso nič boljši.
tomi.passion@gmail.com
31. 01. 2007 11.25
Škoda, da to izjavlja Pečanova, ki se je sama posluževala najbolj zahrbtnih metod tudi s Kučanovo pomočjo. Škoda pa je tudi to, da imajo nekateri volilci pri tovrstnih kriterijih dvojna merila.
Bohem
31. 01. 2007 10.43
@andrej.rajh: mislim, da se odgovor na vsa vaša vprašanja glasi .................... absolutni NE!!!!! :P Koliko je bilo obtožb, blatenja kandidatov, zavajanj volivcev,.... toda nobene dokončne preiskave ali pa vsaj obtožbe zaradi blatenja imena. Očitno je stolček bolj važen kot volivci sami. Zelo žalostno ampak taka je slovenska "politika". LP
andrej.rajh@ibe.si
31. 01. 2007 10.20
Ali so volilne metode sploh lahko kulturne?Ali je zavajanje in dajanje neuresničljivih obljub sploh kulturno početje? Ali sploh obstaja v sloveniji kakšen politik, ki ni zavajal volilcev? Ali so slovenski politiki kulturni?