Gospodarstvo

'Nekaterim v Talumu počil film'

Maribor, 10. 08. 2010 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanec Pukšič zahteva razrešitev prvega nadzornika NKBM Topleka, ki je hkrati predsednik uprave Taluma. Vzrok za njegovo zahtevo je nakup delnic NLB od Merkurja, kar je počela Talumova hčerinska družba Vital.

Ministrstvo za finance bo ukrepalo, ko bo primer dokončno razčiščen in na podlagi sklepov, ki jih bodo sprejeli organi nadzora in regulative. Ministrstvo za finance

Poslanec SLS Franc Pukšič je javno pozval ministra za finance Franca Križaniča k razrešitvi predsednika nadzornega sveta Nove kreditne banke Maribor (NKBM) Danila Topleka. Na novinarski konferenci v Mariboru je navrgel vrsto obtožb zoper Topleka, ki je hkrati prvi mož kidričevske družbe Talum. Skrbelo naj bi ga celo za bodoče poslovanje tega podjetja.

"Upam, da bo moje današnje javno opozorilo nekakšen branik pred novim množičnim odpuščanjem ljudi, kot se je lani zgodilo v Murski Soboti in se pravkar dogaja na Koroškem. Na srečo je vsaj nekaterim ljudem znotraj Taluma počil film, saj sicer javnost ne bi bila seznanjena z zgodbo o kupovanju delnic NLB od Merkurja, kar je počela Talumova hčerinska družba Vital. Katastrofalni zaključek nadzornikov družbe ob tem je bil, da so zadovoljni z odgovori prvega moža Taluma," je dejal Pukšič.

Poslanec SLS Franc Pukšič zahteva razrešitev Danila Topleka iz nadzornega sveta NKBM.
Poslanec SLS Franc Pukšič zahteva razrešitev Danila Topleka iz nadzornega sveta NKBM. FOTO: Jani Dolinšek

Poslanec SLS, ki svojih virov ni želel razkriti, je dejal, da so se v SLS odločili, da bodo nepravilnosti povedali izključno zaradi interesa zaposlenih. Opozoril je zlasti na po njegovem dvomljivo izvedeno revizijo leta 2007, v kateri naj bi podjetje revidiralo kar same sebe, prav tako pa na vprašljive menjave domačih dobaviteljev, pri katerih je večino poslov začel prevzemati Merkur. Namignil je tudi, da je del zaslužka šel za nekoga, ki je na ta način postajal solastnik Merkurja.

"Zakaj je zdaj Vital kupoval in reševal Merkur? Zato, ker je imel nekdo iz Taluma delež v Merkurju in je torej prej in zdaj z državnim denarjem reševal svoj prikriti delež," je dejal Pukšič in dodal, da je bil obveščen tudi o drugih večkratnih lastninjenjih manjših podjetij s strani Topleka v zadnjem desetletju, preko katerih se pretaka veliko denarja. Nekatere med njimi so po njegovem mnenju že šle v stečaj, tudi zato, da so izbrisali sledove.

Med obtožbami se je znašla tudi, da naj bi Talum elektriko Elesu kot njihovemu največjemu lastniku plačeval prek posrednikov, prav tako naj bi Toplek zamenjal švedskega dobavitelja glinice z dobaviteljem iz bosanskega Zvornika, a ne neposredno, pač pa prek posrednikov v Beogradu. Pukšič je omenjal tudi bistriški Impol, s katerim naj bi imel Talum sklenjeno pogodbo za 40.000 ton aluminija letno, a ga dobi največ 14.000 ton. Preostanek po Pukšičevih besedah Impol prejme preko norveškega dobavitelja, a se sprašuje, ali ne gre pri tem le za dobavo na papirju.

"Vse to nas v SLS navdaja, da Križaniča pozovemo, naj nemudoma preko večinskega lastništva v NKBM Topleka razreši z mesta člana in predsednika nadzornega sveta. Ob tem gospodarsko ministrico in predsednika vlade tudi pozivamo, naj ukrepajo in v Talum pošljejo neodvisne revizorje ter takšnemu poslovanju naredijo konec," je dejal Pukšič, ki je sicer prepričan, da se to ne bo zgodilo. Kot je dejal, je namreč Toplek pred leti v Talumu zaposlil sedanjega poslanca SD Dejana Levaniča, zato je zdaj očitno prišel čas za polaganje računov.

Toplek: Sodijo naj lastniki, ne politiki

Družba Vital, hčerinska družba Taluma, katerega večinska lastnica je država, je nedavno od Merkurja za šest milijonov evrov oziroma 225 evrov za delnico kupila skoraj 0,3 odstotka delnic NLB. S tem naj bi država, ki je tako posredno večinska lastnica Vitala, kršila zakon o prevzemih. Kmalu zatem je omenjeni delež od Vitala kupila družba za svetovanje, trgovino in leasing Factor Leasing.

Toplek se je odzval z zatrdilom, da so vse poslovne odločitve uprave družbe Talum sprejete v skladu z internimi pravili družbe, dobrimi poslovnimi običaji in slovensko zakonodajo ter imajo podporo in soglasje nadzornega sveta Taluma. ''Ob tem menim, da je vsakršno povezovanje funkcije predsednika nadzornega sveta Nove KBM s funkcijo predsednika uprave družbe Talum – ki jo po prepričanju lastnikov in nadzornega sveta opravljam dobro – nepotrebno in škodljivo za obe družbi, njune delničarje in ne nazadnje zaposlene.''

''O tem, ali svoje delo kot predsednik nadzornega sveta druge največje slovenske banke opravljam dobro ter ali ga naj opravljam še naprej, pa bodo odločali lastniki in ne predstavniki političnih strank. Ne nazadnje sam vsaj enkrat letno položim račune svojega dela lastnikom družbe in trgu, zato so zadnji, ki lahko presojajo, ali svoje delo opravljam dobro, predstavniki politike, ki nimajo nobenih izkušenj pri vodenju velikih poslovnih sistemov,'' je dodal.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kadilka
11. 08. 2010 14.37
obmar 10.08.2010, 18:23 To da Destrnik nima porihtanih cest, meprav nič ne moti. moti me da se ravno vse kar se dogaja na destrniku dogaja in izvaja na cestah. jih naredijo in čez par dni z obvoti spet uničijo-to je stran metanje denarja. moti me veliko ostalih zadev ki se dogajajo v Destrniku. Vsi ki poznamo destrnik in okoliške občine vemo da je sosednja občina Trnovska Vas še pred nekaj časa bila daleč za občino destrnik , danes pa je daleč pred njko. na žalost so to stvari oz. dejstva ki marsikoga zelo motijo.kar pa se dotika da je eden izmed redkih poslancev ali celo edini ki je ok, bi pa prej rekla da bi se o tem na veliko razpravljat (malo ali nobeden ni tak ki bi počel stvari ki jih počne župan vaše občine).kar pa se tiče nekega grebena, ki je bil naveden v vašem zadnjem odstavku pa samo vprašanje, kje naj bi bil ta greben a v destrniku?????? pa lp in upam da vas g. pukšič ne bo kmalu zapravil :-)
finec
11. 08. 2010 11.12
Zanimivo je, da se ni oglasil ob roparskih zahtevah učiteljčkov.
Rok Far?nik
11. 08. 2010 09.01
Kolikor spremljam Franca Pukšiča lahko mirne duše zatrdim, da je eden pa mogoče res samo eden redkih politikov, ki mu ni vseeno kaj se dogaja pri nas in,da se trudi postavit državo na trdne temeljne, ampak sam ne more storiti nič in žalostno je to, da zato, ker je sam je še drugim u posmeh, lahko bi posnemal včerajšne Jankovičeve besede samo v obratni smeri z 89 poslanci je vse uredu a samo eden izstopa !!!
am_staff
10. 08. 2010 22.08
obmar 10.08.2010, 18:2 Pravi slavospev za Pukšiča, zgleda da se je zgodovina z njim na Destrniku začela in Destrnik bo propadel, če ne bo Pukšiča. Vzemite si ga k sebi in ga imejte. Vsi normalni vidijo, da je to njegov pamflet neargumentiranega govorjenja, natolcevanja in soljenja pameti, ki ga resni ljudje ne jemljejo resno. Včasih smo imeli Pavliha, sedaj imamo naj naj Pukšiča.. Tam kjer se pojavi Pukšič je vse narobe.
Nauders
10. 08. 2010 21.45
Poslanec SLS Franc Pukšič edini in na žalost zadnji pošten politik
titovka
10. 08. 2010 20.36
a je koga na gobec, menda se zelo rad tepe?
Brabus
10. 08. 2010 20.33
Saj vsi nadzorniki delajo dobro,celo odlično(kradejo),kar naenkrat pa 1000 ljudi na cesto,stroje pa na Kitajsko, ali bližnji vzhod. Bananaslovenijaaaaaaaaaaaaa
Buena Vita
10. 08. 2010 19.03
kdo pokaže na rdeče skorumpirance,,na tega vsujete salve samo kriminalcem ploskate,,le kaj dobijate za to,denar,stanovanja,hiše,jahte,,bravo elita uničevalcev--jesen bo vroča
Buena Vita
10. 08. 2010 19.01
joj pukšič,,,toliko časa si v politiki in še vednio ne poznaš goljufivih akterjev in skorumpirancev še ne veš da je NLB banka v rokah mafije,
obmar
10. 08. 2010 18.23
Pa smo spet tam. Kadar opozori na nepravilnosti nekdo kot je gospod Pukšič, planemo in začnemo udrihati po njem. Samo zato, ker je na to opozoril on, niso nepravilnosti in morebiti celo kazniva dejanja v Talumu nič manjša. Kar pa se tiče Destrnika: vsaka čast prvemu možu in poslancu Pukšiču. Svetujem, da si pogledate občinsko središče.Vse sredstva, ki jih je pripeljal v občino bodo tam ostala in vse kar so s pomočjo evropskih sredstev zgradili bodo koristili še rodovi. V naši, eni izmed občin bivše občine Lenart, se občinski uradniki toliko ne potrudijo, da bim vsaj pravočasno kandidirali na odprti razpis za Evropska sredstva. Pa ja ne bodimo toliko zavistni, da bi zavidali še sami sebi. Še to: čez sto let se nas nihšče ne bo spominjal po odseku afsfalta, ki je bil speljan v Šmarnov grabn, ampak po tem, kaj bo do takrat še ostalo. Pa lep pozdrav!
kadilka
10. 08. 2010 18.18
najprej je treba Destrrnik porihtat in potem pred drugim pragom pometat in drugim polena pod noge metat. Destrnik je daleč za vsemi okoliškimi občinami. nima niti prave trgovine, ki bi jo ljudje najbolj potrebovali.
kadilka
10. 08. 2010 18.15
ja g. pukšič že dolgo ni bilo nič slišat o vas. zdaj pa je blo teba nekaj spet stuhtat da ste aktualni. talum je odlično podjetje in za marsikaj gre zahvala g. Topleku.
odbogaposlan
10. 08. 2010 17.40
poslovanje občine destrnik je verjetno nepregledno! koliko državnih subvencij je prejel?
Gosposvetski
10. 08. 2010 16.12
Če si poslanec,pa čeprav Pukšič,ne moreš ničesar zahtevat,mar ne Franc ?
am_staff
10. 08. 2010 15.51
Čudno, da ni zahteval pregleda poslovanja občine Destrnik, ki je prav tako zavito v meglene posle župana in poslanca Pukšiča.