Slovenija

Nekaterim enotam nezadostna ocena

Ljubljana, 20. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Jani Muhič
Komentarji
0

V letošnjem poročilu o bojni pripravljenosti slovenske vojske so nekatere enote prejele negativno oceno.

Predsednik republike in vrhodni poveljnik Slovenske vojske dr. Janez Drnovšek
Predsednik republike in vrhodni poveljnik Slovenske vojske dr. Janez Drnovšek FOTO: POP TV

Letošnje ocenjevanje bojne pripravljenosti je prvič potekalo po drugačnih merilih, ki so v skladu z metodami zveze Nato. Kot opozarjajo, preteklih ocen s tokratnimi ni možno primerjati.

Predsednik države in vrhovni poveljnik Slovenske vojske, dr. Janez Drnovšek, je dejal, da so pri ocenjevanju ugotovili precejšnje razlike med enotami. "Nekatere so pripravljene odlično, nekatere dobro ali zadostno, je pa tudi nekaj enot, kjer je ocena nezadostno," je dejal Drnovšek.

Načelnik Generalštaba SV general Ladislav Lipič pa je povedal, da tudi samo ena negativna ocena posameznega področja vpliva na skupno oceno enote." Če je en element nezadosten, je ocenjena cela enota nezadostno," je dejal. Negativno oceno na primer prinaša že to, da v enoti ni izdelan nek element, ki je bil predviden.

General Ladislav Lipič
General Ladislav Lipič FOTO: POP TV

Ne obrambni minister ne načelnik generalštaba nista hotela izdati, katere enote so bile ocenjene z nezadostno oceno. Dr. Drnovšek je to komentiral takole: "Seveda o vseh podrobnostih in enotah najbrž ne moremo govoriti, saj potem vohunom ne bi ostalo nič več dela."

Da bi odpravili slabe ocene, se bodo po novem novem sestajali na pol leta. Kot je znano, je že obrambni minister opozoril, da se tudi projekt profesionalizacije slovenske vojske nezadostno uresničuje, zato je zamenjal njegovega vodjo. Na to opozarja tudi predsednik Drnovšek: "Potrebno je zagotoviti materialne pogoje, ustrezno motivirati sedanje vojake, pridobivati nove, urediti njihov status, zagotoviti perstpektivo v prihodnje."

Drnovšek poudarja, da poti nazaj ni, denarja za vojsko je zagotovljenega dovolj, potrebno ga je le primerno porabiti.