Slovenija

'Nekaterih pozicij ne gre enačiti'

Ljubljana, 29. 09. 2008 19.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

LDS glede morebitnih koalicijskih partnerjev nima zadržkov, Kresalova pa opozarja, da DeSUS ali SLS ne moreta imeti enakega položaja kot levi trojček.

V LDS bodo oblikovali pogajalsko skupino za pogovore o sestavi prihodnje koalicije in koalicijski pogodbi. Glede morebitnih koalicijskih partnerjev v LDS nimajo zadržkov ne do DeSUS ne do SLS, a predsednica Katarina Kresal ob tem opozarja, da ti dve stranki pri sestavi koalicije ne moreta imeti enakega položaja kot stranke levosredinskega trojčka.

Kresalova opozarja, da DeSUS in SLS pri sestavi koalicije ne moreta imeti enakega položaja kot stranke levosredinskega trojčka.
Kresalova opozarja, da DeSUS in SLS pri sestavi koalicije ne moreta imeti enakega položaja kot stranke levosredinskega trojčka. FOTO: POP TV

Izvršni odbor (IO) stranke je danes razpravljal o prvih analizah volitev. Čeprav rezultat volitev za LDS morda ni tak, kot so ga pričakovali oziroma želeli, pa se v IO po besedah Kresalove zavedajo, da je šla stranka skozi težko obdobje in hudo krizo. Zato so dejstvo, da je LDS prišla v parlament in dobila pet poslanskih mandatov, ocenili kot dober rezultat. Njihov glavni cilj je namreč bil, da pride do zamenjave oblasti in drugačnega vodenja Slovenije, pravi Kresalova. Zato so člani izvršnega odbora odločitev, da postanejo sestavni del t.i. levosredinskega trojčka, ocenili kot pravilno.

Izvršni odbor LDS se je seznanil tudi z dosedanjimi neformalnimi pogovori s SD in Zares ter ugotovil, da se bodo, ko bodo znani končni rezultati volitev, začela pogajanja o sestavi prihodnje koalicije. V stranki bodo oblikovali posebno pogajalsko ekipo, napoveduje Kresalova, ki pričakuje, da se bo v prihodnjih dneh začel resen pogovor o vsebini koalicijske pogodbe. O razdelitvi ministrskih resorjev in morebitnih imenih sicer danes niso govorili, pravi Kresalova.

Glede morebitnih koalicijskih partnerjev so v LDS po besedah Kresalove na načelni ravni odprti tako do DeSUS kot do SLS. A ob tem opozarja, da pozicija LDS kot enega od pobudnikov levosredinskega trojčka v pogajanjih o prihodnji koaliciji ne more biti enaka poziciji DeSUS ali SLS. Stranke, ki so sestavljale trojček, so se namreč zavzemale, da mora priti do spremembe oblasti, medtem ko so v DeSUS in SLS do konca vztrajali v vladni koaliciji. Zato meni, da pozicij ne gre enačiti in je s tega vidika potreben razmislek tudi pri nadaljnjih sestavah koalicije.

Pahor: Pripravljen sem popustiti za kak milimeter

Čeprav Borut Pahor še ni priznal zmage, vseeno že razkriva nekaj svojih potez. Čeprav se je kot predsednik državnega zbora pogosto omenjal Miran Potrč, bo Pahor to mesto prepustil koalicijskim strankam: "Moja osebna želja je, da stranka, ki zmaga na volitvah – v tem primeru je to lahko SD nima v rokah tako zakonodajne veje oblasti kot izvršne."

Pahor bo predvidoma v četrtek kolegom Zares in LDS predstavil osnutek koalicijske pogodbe.
Pahor bo predvidoma v četrtek kolegom Zares in LDS predstavil osnutek koalicijske pogodbe. FOTO: POP TV

Pahor je glede imen skrivnosten, znano je le, da bo Mitja Gaspari minister brez listnice, ki bo usklajeval delo vlade in celotne koalicije. "On bo to storil glede na svoje izkušnje in znanje po svojih najboljših močeh, v to sem prepričan," zatrjuje Pahor.

Prvi sestanek s trojčkom bo konec tedna, predvidoma v četrtek. "Zaenkrat je dogovor tak, da bo SD kolegom stranke Zares in LDS predstavila osnutek koalicijske pogodbe in skupaj z njimi pogledala, ali so potrebni kakšni temeljiti popravki," je napovedal prvak SD.

Pri ministrskih mestih bodo načeloma veljala razmerja iz državnega zbora: "Pripravljen sem popustiti za kakšen milimeter levo ali desno, tudi zato, da bi prišlo do sestave kompetentne ekipe!" Zgolj zaradi sodelovanja v DZ pa Pahor pričakuje tudi soočenje z Janšo in Jelinčičem.

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rozika
10. 10. 2008 18.17
Sam res. Ne mormo enačt položaja levi gnojčk proti Erjavcu . Kresalka ma mal visok ego glede na to, da ma še SLS več glasov k njena \"zmagovita stranka\".
nx01
07. 10. 2008 22.04
LDSb se spreobrne, ko se v jamo zvrne.
nx01
07. 10. 2008 22.03
Seveda ne gre enačiti vseh pozicij: Desus ima 7 poslancev, LDS pa 5 !
Buena Vita
30. 09. 2008 20.32
pahorja so že zmeli kako pravijo naši dedje??molj je tvoj,bolj se ga boj,
bema1201
30. 09. 2008 12.48
Golobič se ne bo nikdar zadovoljil, da bo druga violina v vladi čeprav je dobil dvakrat manj glasov. Ko je bil še pri pokojnem Drnovšku je raje odšel, kot pa da bi držal svečo. Samo Drnovšek je bil za ščuko ala Golobič prevelika riba, ki je ni mogel požreti .Pahorja, ki ni taka avtoriteta, kot pokojni Drnošek, pa za Golobiča ne bo problem.
bema1201
30. 09. 2008 12.32
Komaj ji je uspelo priti v parlament, pa se že šopiri.Pahor se mi kar smili,ko se bodo voluharji ala Golobičič, Janković, Kučan in ostala stara komunajzarska banda spravili nanj, mislim, da ne bo zdržal, ker je prepošten za med te barabe.On je bil samo vaba, da so povovno prišli na oblast, nato se ga bodo na lep ali grd način znebil. Poznamo srbska posla.
partizan71
30. 09. 2008 12.05
Iz sklada za nerazvite, ob svetem NIKOLI
partizan71
30. 09. 2008 11.50
Ocitno prevelika sramota za levega trojcka ,da bi obstalo brez brisanja!
partizan71
30. 09. 2008 11.50
Ocitno prevelika sramota za levega trojcka ,da bi obtalo brez brisanja!
manjakranjc@hotmail.com
30. 09. 2008 11.49
Si bomo sedaj zdravilce ponovno plačevali iz fonda KGB?
manjakranjc@hotmail.com
30. 09. 2008 11.48
T.B Si zaljubljen v Kresalovo(?)..le toliko.
Tonček Balonček
30. 09. 2008 11.21
In kdo bo zdaj ščitil interese RKC oz. vatikanskega kapitala v Sloveniji?
Tonček Balonček
30. 09. 2008 11.14
Vozijo se z luksuznimi avtomobili, točno to! Nekateri hodijo celo v igralnice, običajno v avstrijsko Vrbo! Žal so navadni župniki zadolženi za to, da nabirajo denar, ena malenkost jim ostane, ostalo morajo pa pošiljati na škofijo, te v Ljubljano, od tu v Vatikan, ki je pravnoformalno lastnik vsega, podobno kot pri Albancih! Če sanjaš o Kristusovi revni cerkvi, res samo poslušaš in ne gledaš! Pa a ti misliš, da desni oblastniki hodijo peš in se prevažajo z baloni in kupujejo v Hoferju in Eurospinu, Varteksu in Borovu, doma pa otepajo matevža ali kaj? S temi nakupi s privatmimi letali je že prav smešno. Menda ni šla tja za državni denra, kot takrat Rupel iz Londona na nek sestanek v Ljubljano, letalo je čez več kot leto dni plačala Nova revija, ki se financira iz državnih sredstev, zato so tako neodvisni!
partizan71
30. 09. 2008 11.13
to je tisto drugacno vodenje o katerem govori! narodna izdaja! divja privatizacija, izbrisani... ...in vi bi se cakali karavano bratstva in enotnost afna plavolasa
mice
30. 09. 2008 10.15
@Tonček Balonček ... in župniki se vozijo z luksuznimi avtomobili, imajo jahte, po nakupiih se odpravijo s privatnim letalom, ... jada, jada, ... Bodi vesel, da je tudi kakšen hektar gozdov v lasti Cerkve, imaš vsaj kje nabirati gobe ...
Tonček Balonček
30. 09. 2008 09.51
Ampak zakaj za vraga Kresalova potem ne ščiti interesov Cerkve, ki je najbolj velekapitalistična!
nx01
30. 09. 2008 09.42
Justice 1 - Lepo si napisal, se popolnoma strinjam s tabo.
Justice1
30. 09. 2008 09.34
LDS je stranka, ki ščiti interese velekapitala ( Gantarja in druščine) in nima ničesar skupnega z socialdemokratskimi vrednotami. Samo spomnite se vreščanja Kresalove, da gre za kršenje človekovih pravic, ko je Urad za varstvo konkurence kotel priviti trgovce zaradi dogovarkjanja o cenah...kakšne človekove pravice malo morgen, nas zanima pravičnost in solidarnost ne pa ščitenje interesov velekapitalistov. Pahor bi nardil slovencem veliko uslugo, ko bi se zmenil z Janšo. Janša on naj nadaljuje boj Pahor pa naj poskrbi za tiste resorje, ki se najbolj neposredno dotikajo življenja vseh nas; zdravstvo, družina in socialno varstvo, okolje in prostor ( da ne bo podkupnin pri nakupu zemljišč za stanovanja), finančno ( pravična porazdelitev davčnih bremenn). Kresalovo pa popolnoma izključit!!!!
Ro-Zy-YoZi
30. 09. 2008 09.33
Go Borut Go Borut! Mi smo bili s tabo vse od takrat ko si imel 2% in ostajamo na tvoji ladji s 30% in seveda napovedujemo nadaljevanje trenda in veliko miugracijo glasov čez 4 leta!!!!!!!!!!!!!
Tonček Balonček
30. 09. 2008 09.21
Kresalova naj se malo manj napihuje, v koalicijo bo vstopila z najmanj poslalci, če so imeli neformalni dogovor, je to zdaj popolnoma brez zveze! LDS je pač najmanjša in se lahko razpoči, številke govorijo same zase!