Slovenija

Kaj bo z delavci po 50. letu starosti?

Ljubljana, 07. 11. 2010 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Sloveniji se ukvarjamo s pokojninsko reformo. Za zgled nam je lahko nizozemski pokojninski sistem, ki je eden med najuspešnejšimi na svetu. Ekonomist Boot opozarja, da je treba spremeniti način razmišljanja, vlade pa morajo vzpostaviti pravičen sistem.

Tako kot mnoge evropske države tudi Slovenija pripravljavlja pokojninsko reformo. Zadnji predlogi, ki jih je pripravila vlada, so malce milejši, saj naj bi obdobje za izračun pokojninske osnove namesto zdaj predlaganih 34 let podaljšali le na 28 let. Ohranili pa naj bi tudi bonuse pri starševstvu.

Protest upokojencev - 8
Protest upokojencev - 8 FOTO: Blaž Garbajs

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije so poudarili, da so njihove zahteve jasne, to pa je starostna meja za upokojitev 60 let in največ 40 let pokojninske dobe za moške in 38 let za ženske. “Ne skrbijo nas tisti, ki bodo lahko izpolnili ostrejše pogoje. Skrbijo nas tisti, ki jih zaradi težkih delovnih razmer in slabega zdravstvenega stanja ne bodo mogli," je na protestu pred slovenskim parlamentom 20. oktobra opozoril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič.

Razprava o tem, kaj ljudje potrebujejo

"Če se upokojiš kasneje, dobiš več. Če se upokojiš prej, dobiš manj. To je pošten sistem," pravi. "Toda vlada mora to državljanom sporočiti na ustrezen način. Neprimerno je reči: Mi imamo prav, ker je tako vedno bilo. Če pristopi na takšen način, ni prepričljiva," opozarja.

Ekonomist Arnould W. A. Boot z Univerze v Amsterdamu je komentiral vprašanje nujnosti in smiselnosti pokojninske reforme. Vprašanje pokojninskega sistema se v resnici nanaša na celoten način življenja, ne zadostuje zgolj zakonsko zaostriti upokojitvene pogoje, temveč mora biti prehodno obdobje dovolj dolgo zaradi potrebne spremembe v razmišljanju, poudarja Boot.

"Celotna razprava o pokojninski reformi v resnici pomeni razpravo o družbi, o kulturi, o tem, kaj ljudje potrebujejo", opozarja Boot, ki je na ljubljanski Ekonomski fakulteti oktobra gostoval s predavanjem o pokojninskem sistemu na Nizozemskem. "Zakaj so šli v Franciji na cesto? Ker želijo ohraniti francoski način življenja, kar koli že to pomeni," je dejal. "Celotno vprašanje pokojninskega sistema je povezano z vprašanjem načina življenja."

Upokojenca
Upokojenca FOTO: Reuters

Vlade bi morale bo njegovem mnenju jasno sporočiti, da želijo zagotoviti pravičen sistem in da bo ta omogočil osebne odločitve, s katerimi posameznik hkrati prevzame odgovornost za višino svoje pokojnine.

Potreben je pravičen sistem

Kot poudarja, mora vlada torej prepričati ljudi, da je pravičen sistem tisti sistem, v katerem državljani prevzamejo odgovornost za svoje lastne odločitve. "Za to pa je potreben čas," dodaja.

Delavci na težkih delovnih mestih najverjetneje ne morejo delati dlje, to pa pomeni, da je treba hkrati z zviševanjem starostne meje za upokojitev ustrezno prilagajati delovna mesta starejšim. "Nekaterih del ni možno opravljati 40 let, zato je treba delavcem na takšnih delovnih mestih delo olajšati oziroma zagotoviti, da bodo lahko opravljali lažje delo in tako zmogli izpolniti upokojitvene pogoje."

Protesti proti pokojninski reformi v Franciji
Protesti proti pokojninski reformi v Franciji FOTO: Reuters

Zanje je treba po Bootovih besedah oblikovati karierni načrt. "Samo reči, da delamo na težkih delovnih mestih in se moramo zato brez odbitkov upokojiti prej, ni dovolj," meni. "Kaj pomeni težko delo? Ali to pomeni nositi težka bremena 40 let? Ali morda 40 let v razredu pred šolsko tablo?"

Opredelitev težkega dela po njegovem mnenju ne bo nikoli zadovoljiva. "Težka dela v prihodnosti bodo drugačna od težkih del danes," pravi. "Delovno mesto posameznika je treba na njegovi poklicni poti prilagajati," je poudaril. "Ali kdo zamenja službo po 50. letu? Najverjetneje nihče." Sicer pa v nobeni državi še niso našli zadovoljivega odgovora na vprašanje, kako narediti delovno okolje prijetno, da se delavke in delavci v njem počutijo dobro, da delajo z veseljem in da jih ni treba siliti k ostajanju v zaposlitvi, pravi Boot.

Spremeniti način razmišljanja

"Čez deset let bo tu nova generacija, razmišljala bo drugače. Ne bodo se želeli upokojiti pri 65. letu, temveč bodo hoteli imeti glede časa upokojitve odprto možnost. To bo nova generacija, ki bo, upajmo, razmišljala drugače," je sklenil profesor na amsterdamski univerzi.

"V Sloveniji imate delovnopravno zakonodajo, ki v splošnem ureja problematiko. Zelo specifično pa je vprašanje, kako naj začne delovati trg delovne sile delavcev, starejših od 50 let. Pri teh letih namreč danes nihče ne menja službe," je dejal.

Ko pa se spremeni sistem, v katerem morajo ljudje po novem delati npr. do 67. leta, mora takšen trg delovne sile delovati, pravi. "V takšnem sistemu ni mogoče pričakovati, da starejši od 50 let ne bi menjali službe," poudarja. Ob tem dodaja: "Tako je v resnici treba spremeniti način razmišljanja v družbi." "Lahko spodbudite državljane, da prevzamejo odgovornost za svoje odločitve, lahko zahtevate od delodajalcev, da ne diskriminirajo starejših delavcev. Vendar je na koncu način razmišljanja tisti, ki ga je treba spremeniti," je pojasnil.

Tu se po njegovem mnenju tudi skriva odgovor na vprašanje, zakaj spreminjanje tovrstne zakonodaje potrebuje daljši čas. "Na Nizozemskem bo prehodno obdobje za upokojevanje s 60 na 66 let starosti trajalo 10 let, potem pa še naslednjih pet let, da pridemo na 67 let. Pri tem pa upamo, da se bo način razmišljanja ljudi v tem času spremenil," je povedal.

Nizozemski pokojninski sistem, sestavljen iz prvega, drugega in tretjega stebra, je po nekaterih ocenah med najuspešnejšimi na svetu. Vendar vseskozi iščejo odgovore na izzive, ki jih prinaša starajoče se prebivalstvo.

KOMENTARJI (151)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
23. 11. 2010 12.18
BobbyMcGee, sploh ni tako težko kot misliš. Podjetje izčrpaš z raznimi krediti, enormnimi strški na podlagi fiktivnih pogodb za svetovanja in zastopanja, ustvariš par bypass podjetij za anbavo in prodajo, potem greš pa v stečaj, delavci dobijo knjižice in jih obesiš na državo in podjetje kupi en tvoj d.o.o. za majhne denarje itd. Takih porimerov je pri nas na tisoče, saj ej Pahor popolnoma nesposoben.
24Ppkur
08. 11. 2010 06.50
saj, saj .... razmišljanje se spreminja, vprašanje je pravičnost
Alojz Železnik 1
08. 11. 2010 00.12
Berem: "Kaj bo z delavci po 50. letu starosti?" in odgovarjam: "EVTANAZIJA." Sam še mal' zakon poprav'mo pa bo! :=))
Javoje
07. 11. 2010 22.55
robba: glede odpuščanja - redno zaposlenega za nedoločen čas se v Sloveniji strašansko težko odpusti. Za to se sindikalni funkcionarji močno in uspešno zavzemajo. Posledica tega je, da se zaposluje za določen čas" in t.i. "študente" zaradi katerih delavci nimajo rednih zaposlitev. Glede neplačevanja prispevkov - če je to v nasprotju z zakonom mi ni jasno, kaj dela državno tožilstvo! Če je pa v skladu z zakonom, pa se lahko vprašamo o tem, kakšne poslance imamo? Mimogrede, sindikalni funkcionarji se verjetno s tem problemom niso kaj prida ukvarali. (morda pa, ne vem). Glede neizplačevanja plačevanja plač delavcem. Bo treba spet k sindikalnim funkcionarjem, ki zagovarjajo nekakšno "kolektivno dogovarjanje", namesto da bi zahtevali pravico za vsakega delavca do individualne pogodbe. Če se krši individualna pogodba jo neseš k odvetniku in ga pooblastiš za tožbo. Kaj pa lahko storijo delavci zaposleni po kolektivni pogodbi - gredo na cesto demonstrirat (pa plačat sindikalno članarino?). Od demonstriranja na cesti se še nikoli niso izplačale plače, od kakšne tožbe pa že verjetno.
robba
07. 11. 2010 22.54
BobbyMcGee 07.11.2010, 15:57 2 Grim_reaper: "nižati pravce, ki ti pripadajo" - kako "pripadajo"? Kdo naj jih pa plača? To je logika boljševikov, ki so verjeli, da bo v komunizmu vse na razpolago "po potrebah". Nekako ni šlo...se je sistem sesul popolnoma: je bilo preveč pravic za premalo denarja! Pač ni mogoče iz 2 2 narediti 5: življenska doba v Slovenii se je močno podaljšala, v grereaciji se namesto 28.000 otrok na leto rodi 18.000 otrok. Kako boste sedaj izplačevali pokojnine v skladu s pravicami, ki nam "pripadajo"? Lepo je slišati sindikalne funkcionarje, da se da iz 2 2 narediti 5 samo "vlada tega noče". Zakaj ne gredo na volitve, zmagajo in poskusijo? a to da je problem?pa življenska doba da se je podaljšala. a res, kako, kdaj, na kolko?in s tem zakonom bo še manj otrok, in to je problem, ker mladi nimajo eksistence, stari, namesto da bi skrbel za starejše in vnuke, bodo hodil pa na šiht. in pol ni čudno da bodo prhajal priseljenci, z drugačno kulturo, navadami. in potem?in lepo prosim, ne mi o tej podaljšani življenski dobi. pred sto leti so bili ravno tako stari, je pa res da je umrlo več novorojenčkov in otrok. sedaj pa otrok ni in ne morejo umirat.moja prababica , ki je umrla pred 60 leti, je imela 88, let.njena hči in sin sta umrla pri 84 in 86 letih. po očetovi strani je babica umrla pri 83 letih. moja mati, strica in dve teti pa niso dočakal 65 let. in veliko jih pobere nekaj čez 50-60. kako torej računate to pričakovano starost? in ko bo ta "železna" generacija odšla, kaj bo ostalo?ko pa je že sedaj vse bolno, z omejitvami, ..itd
Javoje
07. 11. 2010 22.47
+0
Grim_reaper: če bi mi sedaj zahtevali in dosegli izplačevanje bruto plač, bi naše mame in očetje čez noč ostali brez pokojnin. Kolikor vem, se iz proračuna še "dotaka" denar v penzijsko blagajno, ne da se iz nje jemlje. V državi je namreč več kot pol miliona upokojencev. Je pa vprašanje, kako si kmetje, samozaposleni (odvetniki, zdravniki koncesionarji, samostojni podjetniki itd.) obračunavajo prispevke za pokojninsko zavarovanje - ali jih (vsaj nekateri) plačujejo od minimalnih osnov - tega ne vem.
robba
07. 11. 2010 22.41
BobbyMcGee 07.11.2010, 16:40 0 polikarbonatka: neverjetno, a resnično - prejšnji teden sem govoril s kolegom v firmi, ki dela nadure že cel mesec (dobro plačane) in so 4 na novo zaposlili. Dva sta začela delati, dva pa sta obupala (je lepše na Zavodu). Vem, da je to en primer in ga ni mogoče posploševati, ampak vsak teden je oglasov za prosta delovna mesta kar precej v časopisih... kako dobro plačane nadure. nadura je plačana 1.5, in kolk ma pol dobro plčano to naduro?če je navaden delavc je to okol 5 evrov na uro?!in če so raj na zavodu, pol ni tko dobr plačano, ja. in a čitamo iste časopise?razen nekaj strokovnjakov na it področju, pa nekaj strojnikov so v oglasih v glavnem natakarice, oz. delo za šanko, picopeki, pa šoferji. torej?!
robba
07. 11. 2010 22.36
BobbyMcGee 07.11.2010, 17:38 2 polikarbonatka: kar so sindikati dosegli, da v Sloveniji delavca ni mogoče odpustiti, so se firem pač prilagodile in NA VELIKO zaposlujejo "študente". daj, ne morem rečt drugače kot, da ne bluzi. kaj se jih ne da odpuščat. v sloveniji se da neplačevat prispevko, se da neplačvet opravljenega dela, se da podaljšvat zaposlitev za določen čas, se da izplačvat socialno pomoč "mercedesarjem" in se še kako da odpuščat delavce, brez odpravnin, brez plač, itd. da bi držala tvoja, od kod potem preko 100k brezposelnih. ha, pa taki sindikat, in vlada, in pravo in pravica...
robba
07. 11. 2010 22.25
trasty 07.11.2010, 18:55 0 @robba Tisi, ki ji ti nebi dal nič, največ prispevajo v pokojninsko blagajno, se ti zdi to pošteno, glede na to, da niso vsi prišli do svojega premoženja na nelegalen način. Nekateri za svoje dobre plače tudi trdo delajo. Se pa strinjam, da bi morala biti »državna pokojnina« za vse enaka prav tako prispevek. In da je trenutna ureditev pokojninskega sistema preživeta in z reformami samo prelagamo pokojninsko breme na mlado generacijo. al me nis dober razumel al pa ne dober čital.torej, največ prispevajo oz. so prispeval, bavčar, šrot, kramar,kordež, vouk,pavček,...itd.torej ti bi dobil velike penzije,ja. ker so velik prspeval v pokojninsko. pa še razni dohtarji, sodniki,, direktorji zdravstvenih in upokojenskih domov, komandirji pp,ravnatelji, sekretarji...... ostali pa, čistilke,delavci,katerim niso plačval, prkazal pa so jim, da odvajajo, pa ki imajo minimalce, in konec koncev tud ustvarjajo,kam s temi.brez penzij, ja. saj niso nič prspeval. in veš, npr. v avstraliji, tisti ki ima dost visoko premoženje, denar v banki, razne delnice, tist ne dobi nič. ker je itak imel tko visoke dohodke, da si je to lahko nabral. to vidiš, je solidarnost in pravičnost.
yarrick
07. 11. 2010 22.10
@trasty zanimivo razmišljanje, nimam pripomb. Bi pa izpostavil še en pereč problem pri vsem tem.Kot vsi veste(seveda se bo našel kak smrekar ali yeyo da mi oporeka) gredo cene precej navzgor(pa najsi bo to zaradi inflacije ali zaradi padanja vrednosti valut), dočim se plače/pokojnine ne dvigajo sorazmerno z tem. Danes je še mogoče preživeti nekako z 500-600 na mesec(ne trdim da je to solidno življenje-prej životarjenje nekje na robu družbe), nisem pa prepričan da bo to čez nekih 10 let zadosti za preživetje. Če bodo šle cene vseh osnovnih stvari toliko gor potemtakem naši državi grozi veliko hujša nevarnost kot pa je samo premalo denarja za pokojnine. Danes je problem pri URADNIH 100.000 brezposlenih(neuradno vsaj še 25-50% več), kaj bo potem ko bo brezposlenih 20 ali celo več %? od kje bo država dobivala nujno potreben denar za delovanje?Delavcev ne bo, pokojencev ravno tako ne, ker ne bo pokojnin, imeli pa bomo nekih 500 ali več tisoč brezposlenih. A mislijo da lahko s tem ko podaljšujejo dealvno dobo rešijo tako pereč problem? meni se ne zdi sploh. Treba je najti boljši način, drugače je slovenski narod obsojen na propad prej kot v 50 letih.
Alojz Železnik 1
07. 11. 2010 21.15
Nizozemski sistem deluje na Nizozemskem. Naši kriminalci pod zavetjem politikov ga boso raznesli že v prvem mesecu.
Frane Šajn
07. 11. 2010 20.55
A KAJ BO Z DELAVCI PO PEDESETEM LETU ? NIČ; STARI BODO VSAJ ENIH 51 PA ZA 50% BOLJ BUKAVI EVO TO!
trasty
07. 11. 2010 20.52
@dusar 07.11.2010, 19:22 Moj poduk je bil namenjen samo strumfetki, ker je tam zunaj veliko ljudi, ki so primernejši za poduk in ki celo razumejo našo politično ureditev, za razliko od mene, jim prepuščam vlogo učiteljev naroda :) Verjetno se oba strinjava, da je problem širši, da bi ga lahko obdelal preko tega foruma, je pa, kljub kančku tvojega cinizma, veliki potencial v izobraževanju. Upam, da to ne bodo nikoli več v OŠ, kjer bi nesposobni in strankarsko zaslepljeni učitelji izkoriščale nedolžne otroke. Vse kar spada v OŠ po moje nebi smelo biti ne politično ne versko obarvano. Pa pustiva to široko temo. Resno medijsko kritično in politično nepristransko izobraževanje, predvsem pa na izobraževanje in dajane vzgleda pravim vrednotam bi in verjetno delno tudi je, prisotno v srednjih šolah, pozitivno vpliva na poznavanje manipulacijskim poskusov strank in posameznikov. Dokler in verjetno se tega lepega dne ne bom dočakal, ne bodo politične funkcije bolj častne kot pridobitne bo vedno, profita željnih posameznikov in skupin organiziranih v skupine, beri stranke, izrabilo vse poti, da na tej poti zmagajo. Potrebno bi bilo bistveno spremenit način nagrajevanja političnih funkcij. Vsak, ki pa so mu ljubše materialne dobrine, bi moral svojo priložnost iskat v gospodarstvu. Tako nam uhaja tista peščica sposobnih mladih umov na neprava pota in konča nekje v negospodarstvu namesto, da bi izkoriščali svoj potencial za skupno in predvsem lastno dobro. To bi za začetek mogoče celo kaj premaknilo. Bolj me skrbi kako s tem začeti, mogoče zna mojo misel kdo drug tu nadaljevati.
Grega77
07. 11. 2010 20.16
+1
Tisti ki so v penziji s 500euri teško shajajo, mladi pri tridesetih z otroki in gradnjo hiše pa z 900euri lahko!!!
Grega77
07. 11. 2010 20.15
Tisti ki so v penziji s 500euri teško shajajo, mladi pri tridesetih z otroki in gradnjo hiše pa z 900euri lahko!!!
Grega77
07. 11. 2010 20.12
+1
V pisarni bodo že zdržal do 60-tega ne vem pa kako bom jaz na stroju delal pri 60-tih po deset ur na dan!!!
dusar
07. 11. 2010 19.22
Trasty Kar lepo si poducil drzavljane in vse ki so tu na tem forumu
kiss_my_ass.
07. 11. 2010 19.20
Druga nepremičnina je na Nizozemskem krepko obdavčena.
kiss_my_ass.
07. 11. 2010 19.18
Eden od predlogov pokojninske reforme, ki pa ni dobil podpore, je bil donekle blizu ureditvi v Nizozemski. Plačuješ delež v % od dohodka, ne glede kako je visok, zato ti pa država garantira recimo znesek pokojnine 600 €.
trasty
07. 11. 2010 18.55
@Tonček Balonček 07.11.2010, 13:26 Popolnima se strinjam s tabo :). Nujno je potrebno ohraniti trenutni pokojninski sistem in seveda povečati prispevke za pokojninsko blagajno vsaj za enkrat. Nikar pa ne smemo pozabit na zdravstveno blagajno, ki jo moramo vsaj tako hitro polnit kot se prani. Prelagam, da dvignemo prispevke tam do 80% osebnih prihodkov. Seveda bi bilo neprimerno od državljanov, da bi za trenutne upokojence porabili kaj od družbenega premoženja, ki so ga ustvarili prav trenutni upokojenci. To premoženje moramo ohraniti za trenutne in prihajajoče predstavnike družbe, da se bo lahko vsaj peščica Slovencev vozila v prestižnih avtomobilih in letovala na luksuznih jahtah. Tako bodo tuji bogataši videli, da jih si lahko privoščimo podalpski Kekci.