Slovenija

Pavlinič Krebsova: Razlogov za stavko ni

Ljubljana, 26. 08. 2010 07.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Stavka javnega sektorja bo 27. septembra, napoveduje Posedijeva pogajalska skupina 22 sindikatov. Pavlinič Krebsova jih poziva, naj še enkrat premislijo, saj je vlada malce popustila, povrh vsega pa razumnih razlogov za stavko ni.

V Posedijevi skupini je 22 sindikatov, med njimi policisti, cariniki, vojaki, gasilci, veterinarji, piloti, meteorologi, socialni delavci, kulturniki, novinarji, diplomati, farmacevti, državni uradniki.

Del sindikatov javnega sektorja je za 27. september napovedal stavko. Ta datum je na današnji seji določil stavkovni odbor, ki ga vodi Dušan Miščević. Kot je pojasnil, se je za stavko izreklo 17 od 22 sindikatov pogajalske skupine Janeza Posedija. Trije sindikati se še niso dokončno izrekli, a po njegovem gre najverjetneje pričakovati, da se bodo tudi ti pridružili stavki, medtem ko dva sindikata od vsega začetka ne sodelujeta pri stavkovnem odboru.

Stavkovne zahteve, ki bodo odvisne od odločitev vlade, bodo sporočili do 9. septembra, je še napovedal Miščević. Stavka, ki bo po njegovih napovedih zajela okoli 80.000 zaposlenih v javnem sektorju, bo potekala do sklenitve sporazuma z vlado o tem, da so izpolnjeni pogoji za prekinitev stavke. Ob stavki se tako lahko zgodi, da bodo civilna letala ostala na tleh, trgovine bodo brez svežega mesa, na meji bodo kolone tovornjakov, policisti pa ne bodo pisali kazni.

Večina Posedijevih sindikatov v ponedeljek ne bo podpisala aneksa in dogovora.
Večina Posedijevih sindikatov v ponedeljek ne bo podpisala aneksa in dogovora. FOTO: POP TV

Na kakšni točki bi bili pripravljeni popustiti in stavko prekiniti, Miščević ni želel razkriti. Sindikati sicer pričakujejo, da bo vlada pristopila k pogajanjem s stavkovnim odborom, saj "če najdemo rešitev, normalno da stavke ne bo", dodaja Miščević.

Pavlinič Krebsova: Malo smo popustili

Vlada je danes že obravnavala novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, a razprave ni zaključila, pač pa bo z njo počakala do ponedeljka, če se za podpis aneksa h kolektivni pogodbi ne bo odločila zadostna večina sindikatov.

Kot je po seji povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, je vlada pripravljena nekoliko popustiti pri vprašanjih usklajevanja plač z inflacijo in napredovanj. Po novem predlogu naj bi se leta 2012 plače delno uskladile z rastjo cen življenjskih potrebščin v primeru, da bo inflacija presegla dva odstotka. Po sedanji rešitvi bi do uskladitev prišlo pri 2,5-odstotni inflaciji. V letu 2011 pa splošne uskladitev plač ne bi bilo. Popustili so tudi pri napredovanjih – v letu 2011 po novem predlogu napredovanj sicer ne bi bilo, v letu 2012 pa bi pred pripravo proračuna ugotovili, ali bi napredovanja lahko dopustili.

Posedi pravi, da ti popravki v predlaganih ukrepih ničesar ne spremenijo. Jasno so povedali, da ne pristajajo na zniževanje plač in da želijo ohraniti neko minimalno dinamiko odprave plačnih nesorazmerij. Če tu ne bo možen prav nikakršen premik, predlogi zanje ne bodo nič bolj sprejemljivi, kot so sedaj.

'Za stavko ni razlogov'

Ministrica pravi, da se je pripravljena pogovarjati, pogajanja pa so končana.
Ministrica pravi, da se je pripravljena pogovarjati, pogajanja pa so končana. FOTO: Damjan Žibert

Pavlinič Krebsova tudi meni, da imajo sindikati, ki se niso uradno udeleževali pogajanj, problem notranje razklanosti na točki, ko polovica vztraja, da se ne sme znižati plač, polovica pa vztraja pri odpravi plačnih nesorazmerij. Da bi to dosegli, bi se morala vlada dodatno zadolžiti, vlada pa resno ocenjuje, da zdaj ni čas za to. "Ocenjujemo, da resnih in razumnih razlogov za stavko ni. Pozivamo vse sindikate, naj še enkrat premislijo in se nam v ponedeljek pridružijo pri podpisu. Druga rešitev je zagotovo manj ugodna. Stavke si ne želimo, a drugega nam ne preostane."

Poudarila je tudi, da se pojavlja veliko neresnic – največja je ta, da bo s predlagano novelo zmanjšan socialni dialog. "Predlagana ureditev je popolnoma taka, kot jo imajo vse članice EU. Osnovni plačni sistemi so urejeni v zakonih, ostale zadeve pa so predmet socialnega dialoga,“ je še pojasnila.

'Odločili smo se za manjše zlo'

Na drugi strani pa Sindikati Konfederacije javnega sektorja Slovenije (KSJS) – z izjemo Policijskega sindikata Slovenije – aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in spremljajoči dogovor nameravajo podpisati. Da bi se za to morda odločil še kateri od drugih sindikatov, pa vladi predlagajo, naj iz predvidene splošne zamrznitve plač izvzame zamrznitev napredovanj.

Odločali so se med dvema slabima možnostma in se odločili za podpis aneksa in dogovora, kar je predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvone Vukadinovič označil kot "manjše zlo".

Eden od treh sidnikatov, ki so dokument podpisali, so tudi šolniki.
Eden od treh sidnikatov, ki so dokument podpisali, so tudi šolniki. FOTO: POP TV

Z aneksom in dogovorom bi plače za dve leti zamrznili. Sicer je vlada napovedala sprejetje novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero bi ukinili tarifne dele kolektivnih pogodb. Kot je na današnji novinarski konferenci konfederacije poudaril njen predsednik Branimir Štrukelj, bi to pomenilo tudi kršitev mednarodnih pogodb. Pri tem je izpostavil konvencijo mednarodne organizacije dela, ki govori o potrebi po spodbujanju in širjenju socialnega dialoga v javnem sektorju in ne o njegovem omejevanju, kar vlada s spremembo zakona počne. Vlada je po njegovem dolžna narediti vse, da se ohrani veljavni sistem kolektivnih pogodb. Ob tem pa druge sindikate, ki podpis aneksa in dogovora zavračajo, poziva, naj spet razmislijo, ali ni najpomembneje, da se kolektivne pogodbe ohrani.

Štrukelj je prevzel funkcijo pozivanja za podpis aneksa namesto vlade. Janez Posedi

"Jemanje 20 let stare pravice, da javni uslužbenci in uslužbenke vplivamo na svoje plače, pomeni vrniti se pred demokratične spremembe in iz javnih uslužbencev delati brezpravno rajo, ki ne more odločati ali soodločati o osnovnih elementih in pogojih dela," je poudaril Štrukelj. V tem primeru pa bi tudi v konfederaciji razmišljali o stavki. Poudaril je tudi, da je v tej državi v tem trenutku potrebna predvsem solidarnost. "Ustaviti je treba vladajočo paradigmo, ki pravi, da je treba doseči zase vse, tudi če okrog tebe vsi drugi pomrejo," opozarja.

Pridružuje se mu tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije Jelka Mlakar. Kot je dejala, je pri odločitvi njihovega sindikata prevladalo stališče solidarnosti ne le do drugih delavcev v Sloveniji, ampak tudi do uporabnikov. Po njenih besedah so razmišljali, po kateri varianti izgubijo manj. V primeru sprejetja novele plačnega zakona namreč izgubljajo nepoznana dejstva: "Ne vemo, kaj bo vlada odločala in kako bo kreirala politiko plač," pravi Mlakarjeva. Ob tem pa po njenih besedah že danes vedo, da bi s tem izgubili vsaj obetani izplačili za odpravo plačnih nesorazmerij.

Policijski sindikat Slovenije se za podpis aneksa in dogovora ni odločil, naj pa bi se dogovarjal za sestanek s predsednikom vlade.

Da so se odločili podpisati aneks in dogovor, so danes povedali predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije, Sindikata zdravstva in socialnega varstva, Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije, Neodvisnega sindikata delavcev Ljubljanske univerze in Sindikata delavcev v pravosodju Slovenije.

KOMENTARJI (254)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roland Ostrovška
29. 08. 2010 12.30
+1
policija,sodišče ter javni sektor so PREPLAČANI poklici in morali bi jim znižat plače za 20% ne pa samo za 5%.Zdravnikom povečat plače,politikom znižat za 50% in slo.gospodarstvo bi bilo bolje!
Peter Kralj 1
29. 08. 2010 11.13
SO PA TI NORCI RESNIČNO SAMOZAVESTNI! Počakajmo, da se začne, bomo videli ....
krenodtam
29. 08. 2010 00.20
kukr sm brau znate sam kritizirat, ka če bi enkrat se v jezik ugriznu in se pozanimal zakaj se to dogaja.... bom na kratko razložil kaj se dogaja: vlada je zaradi krize zmanšala plače javnemu sektorju- s tem so se strinjal sedaj pa vlada hoče vzet še več..... če hočete še večt zvedet se pa pozanimite
poreden74
27. 08. 2010 10.24
Res nevem kaj se nekateri iz gospodarstva tako razburjajo in pišejo, da plačujejo zaposlene v javnem sektorju. To je namreč le delno res, če bi poznali strukturo prihodkov v proračun bi ugotovili, da še zdaleč niste edini vir dohodkov. Nenazadnje pa se je v tej krizi izkazalo, da je naše gospodarstvo slabo in sedaj se na žalost izvaja naravna čistka - slaba podjetja odmirajo, dobra bodo obstala in se razvijala naprej. Strinjam pa se, da bi morala taka čistka potekati tudi v javnem sektorju, slabi delavci out, dobri ostanejo in so primerno nagrajeni.
1939-1975
27. 08. 2010 10.04
konec plačevanja davkov sem rekel !!! pa si vi v javnem sektorju najdite drugo molzno kravo...
nenomak
27. 08. 2010 09.40
pa kaj tem cepcem ni jasno,da če denarja ni,ne morejo pričakovati nič drugega kot to kar se zdaj dogaja. če delavci,ki "delajo"denar nimajo od česa živeti,ne morejo niti delavci,ki denar "trošijo" pričakovati nič dobrega. Gremo na volitve in še enkrat volimo Nesposobnjakoviče,kova paradajzarjev ki si izmišljajo vedno znova nove davke,katerih takp ali tako ne bodo mogli izterjati,ker ni več kje vzeti. Pa brez zamere rdeči!.....
medika007
27. 08. 2010 09.09
Ulikses 27.08.2010, 08:25 v javnem sektorju sploh nimajo razlogov za štrajk...povprečna plača je 1200neto...tudi če vsem znižajo neto plače za 10% se nobenemu ne bo poznalo pretirano. bo pa to pomagalo zakrpati proračunsko luknjo... NE VEM, OD KJE TI TA PODATEK. SAMA IMAM V JU S V. STOPNJO IZOBRAZBE 600 EUR, ZATO NE MEČI VSE V ISTI KOŠ. Vsi vi, ki niste zaposleni v JU in pljuvate po javnih uslužbencih vam lahko iz prve roke povem, da niso vsi javni uslužbenci zdravniki in sem 100%, da jih ima polovica tak dohodek, kot sem ga navedla jaz.
gospakatja
27. 08. 2010 08.57
javni sektor je zelo razvejan in nimajo vsi bajnih plač (negovalke v domovih za ostarele, varuške v vrtcih, vojaki, ...... ), je pa res, da vodstveni kader dobro služi. mogoče bi bilo potrebno vezati plačo na del. mesto, ne pa na izobrazbo delavca. če nekdo sedi za šalterjem, kje se zahteva srednja šola, mu z dodatno pribobljeno izobrazbo ne bi smela plača rasti. zakaj naj ima doktor višjo plačo od gimnazijskega maturanta, če pa oba opravljata isto delo??
kolcamož
27. 08. 2010 08.39
spet smo slovenci izpadl,kt ene riti ,eni bi drugi nebi ,čista manipulacija ,tko kot v zgodovini smo zmerej lizal in v rit lezl...škoda vseh besed in gremo kr delat....
Ulikses
27. 08. 2010 08.25
v javnem sektorju sploh nimajo razlogov za štrajk...povprečna plača je 1200neto...tudi če vsem znižajo neto plače za 10% se nobenemu ne bo poznalo pretirano. bo pa to pomagalo zakrpati proračunsko luknjo. delavci v javnem sektorju so prepožrešni, naj raje pogledajo, v kakšni bedi živijo kolegi v privatnem sektorju!!! tam se res borijo za preživetje, popvrečne plače so pod 800neto, itd itd. to vse skupaj je že rahlo komično in licemersko....zdravniki majo itak povprečno plačo ok. 2000neto, tudi uni, ki delajo po ambulantah in delajo po 25ur tedensko.
alpino
27. 08. 2010 07.41
Če bi se vrnili 20 let nazaj, ko je javni sektor z istim številom policistov, vojaškim aparatom,inšpekcijskimi organi, šolniki, zdravstvom štel okoli 55.000 ljudi, bi bilo pa res dobro, vendar vlada z železno lady, ,,namerno,, pozabi omeniti, od kod je novih 100.000, ki so se na kotili kot podgane s pomočjo svojih političnih botrov, kompanjonov, sorodstvenih, mafijskih in drugih vezi?? Morda so v raznoraznih agencijah, zavodih, upravah, direktoratih, fakultetah, ekonomska je že taka, kjer ti dva profesorja, dr. ekonomskih znanosti, iz iste fakultete v Odmevih razlagata ekonomijo vsak iz drugega zornega , ni mi jasno kako uspeta na isti fakulteti prepričati slušatelje, ali pa na ,, univerzah, ki se na majhnih slovenskih tleh bohotijo kot gobe po dežju, kvazi raziskovalnih instituciajh, ipd. Seveda, teh novih padalcev, ki jih je po zadnji dostopni oceni že čez 100.000 je potrebno negovati, krmiti in dobro plačati na rovaš tistih zgoraj, kar si kloni aktualne politike ne glede na strankarsko pripadnost nedvomno žele. Sploh pa še nisem omenil priviligirancev znotraj te 100.000 kvote, ki pijejo kri slovenskim davkoplačevalcem razni direktorji od RTV, zdravstvenih ustanov, zavodov, domov do direktoratov in agencij, ki imajo višjo plačo od predsednika države, svetnikov s svetovalci, organizatorji in vodje raznih fakultet po državi, ki rastejo kot gobe po dežju, od Jambrekove, Šuštaršičeve do Bohinčeve, čeprav vsi vemo, da 95% njihovih slušateljev, ki jim pijejo kri, nima nikakršne možnosti zaposlitve. Prav tako lahko tako mimogrede spomnim, koliko davkoplačevalskih milijonov smo zmetali v brezna podjetij Polančevih vzornikov, turbo mafijskih kapitalistov, tajkunov v tujini, samo Prevent kot zadnji primer si oglejmo, ali banke, brez dna ,, NLB!!! Ipd, ecetera. Kako zelo širokosrčni smo tudi vemo, tako za mačji kašelj bomo Grkom podarili 400 milj. Evrov, pa kaj zato
tooshort77
27. 08. 2010 07.12
SPLOŠNA STAVKA ZA KOGA??? SPET VSE MEČEJO V ISTI KOŠ. NIMAJO VSI ISTE PLAČE V JAVNEM SEKTORJU. MOJA MAT IMA 30 LET DELOVNE DOBE PA DALEČ OD TEGA DA DOBI DOBRO PLAČO. ENI FRAJERJI JO IMAJO 3X VEČ IN NAJ ONI STAVKAJO HAHAH PA KAJ ŠE. ZMANJŠAJO NAJ JIM PLAČE PA BO. ČE LAHKA NEKDO Z 500 EUR PREŽIVI V ZASEBNEM SEKTORJU PA NAJ ŠE V JAVNEM
Roxy79
27. 08. 2010 06.36
evo.... vlada ne popusti.... javni sektor napoveduje datum SPLOŠNE STAVKE: druga smer.... vlada ne popusti... začne Semulič&Co nategoati ljudi da BODO stavkali....itd. Obljube vleče že nekaj let s tole stavko.
loden
27. 08. 2010 03.17
Štrukelj, ma, ti si preprosto štrukelj. Izkoristi priliko in uživaj dokler lahko.
loden
27. 08. 2010 03.14
Zanimivo je dejstvo, kako zelo dobro se javni uslužbenci spoznajo na zakone, podzakonske akte, uredbe in odloćbe, celo na zakone o spremembi zakona, prečiščena besedila spremembe zakona o spremembi zakona.( in ostale litanije)....... ko gre za njihove pavice. Ko gre pa za rešitev problema nekega državljana ali občana, so pa vsi kar naenkrat nepismeni.
partizan71
27. 08. 2010 02.05
MISLU SEM POSEDI NE ŠTRUKELJ...
Francek62
27. 08. 2010 01.06
Ljudje, ne se med seboj obtoževat; udarit je treba po tistih, ki vsem nam kradejo težko prislužen denar. Velika večina nas ima prenizke plače zato, ker si botri med seboj talajo milijone. Te je potrebno pobit, ker za njihove zločine druge kazni ni!
Francek62
27. 08. 2010 00.53
Delam istočasno v javnem in zasebnem sektorju. Problem pri nas je ta, da je v javni upravi en kup visokoizobraženega nesposobnega kadra, ki bi na odprtem trgu dela propadlo. In taki vlečejo visoke plače, tisti, ki pa dejansko delajo v JU (s srednjo šolo) pa imajo bedne plače. Ukinimo vse direktorate (beri kangle za odpadni nesposoben kader) in rešili bomo en problem.
djdj
27. 08. 2010 00.14
To irmo obesit na kljuko za pršut. Naj si najprej sama zamrzne/zniža plačo. Pravijo da ni denarja. Čudno za Grčijo so pa lahko vzeli kredit. Ta denar bi moral iti med Slovence(samo ne med zdravnike ki imajo več kot dovolj).
dnstuff
27. 08. 2010 00.08
me ma da bi šel stavkat proti javnim uslužbencem.