Slovenija

Krka bo spet poplavljala

Ljubljana, 25. 09. 2010 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaradi obilnih padavin naraščajo reke v vzhodni Sloveniji, manjše bi lahko za krajši čas prestopile bregove. Narašča tudi reka Krka in bo, kot je to zanjo običajno, zopet poplavljala na območju vsakoletnih poplav.

Poplave v občini Dobrepolje
Poplave v občini Dobrepolje FOTO: Občina Dobrepolje

Danes ponoči so padavine zajele predvsem zahod in jugozahod Slovenije. Dopoldne so že naraščale reke v zahodni in osrednji Sloveniji, kjer so zdaj dosegle svoj maksimum in bodo v naslednjih urah po večini začele upadati. V spodnjem toku bo Soča še naraščala, prav tako tudi Vipava, nekoliko naj bi narasla tudi Ljubljanica. Sava bo v svojem spodnjem toku naraščala še vso noč, naraščala bo tudi Krka in bo naraščala še celo nedeljo in bo ponovno poplavila na območju vsakoletnih poplav.

"Manjše reke pa so že dosegle svoj maksimum, recimo Gradaščica že upada in tudi Sora," je povedal hidrolog Arsa Janez Polajnar. Pri tem je dodal, da so naraščati začele reke v vzhodni Sloveniji. To so pritoki reke Savinje in reke na Kozjanskem, v Halozah ter tudi v Slovenskih Goricah. Te reke bodo zaradi padavin, ki so se pomaknile proti vzhodu, naraščale še vso noč. Po zadnjih izračunih bodo padavine na vzhodu nekoliko manj obilne, kot so sprva predvidevali, a še vedno obstaja možnost, da bo kakšna manjša reka za krajši čas prestopila bregove in poplavila, opozarja hidrološki prognostik.

"Ker je čez dan na kraškem območju zapadlo, južno od Ljubljane, nekje med 30 in 50 litri na kvadratni meter, pa pričakujemo, da se bodo gladine rek tekom noči na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa pa tudi v Suhi krajini, nekoliko povečali, ali pa se bodo ohranjale na ravni, na kateri so zdaj," pojasnjuje Polajnar. Iška se je, kot dodaja, zopet pojavila in teče po celi strugi, dosegla je pretok okoli 15 kubičnih metrov, zdaj pa že upada.

Dopoldne so že naraščale reke v zahodni in osrednji Sloveniji. Na teh območjih imajo Soča v svojem spodnjem toku, reka Vipava, Reka, Sora in Gradaščica velike pretoke. Upadanje rek je mogoče pričakovati v nedeljo.

Hidrolog Nejc Pogačnik pa je že dopoldne povedal, da se bodo zaradi padavin sedanje poplavljene površine ohranile, ponekod pa se bodo ponovno nekoliko povečale. Na to pa po besedah Pogačnika najverjetneje ne bo vplivalo naraščanje rek, temveč odtoki vode iz zaledja oziroma naraščanje meteornih voda.

Na Primorskem je glavnina padavin že padla. Reke imajo na tistem območju sicer visoke vodostaje, vendar ne poplavljajo. Ob slovenski obali je zaradi nizkega zračnega pritiska trenutno povišano plimovanje morja, gladina se bo poviševala tudi v soboto zvečer in nedeljo dopoldan. Tedaj lahko morje poplavi najnižje dele obale.

Na Barju pričakujejo mirno noč

Na območjih, kjer še odpravljajo posledice katastrofalnih poplav, ki so Slovenijo prizadele pred tednom dni, so razmere danes posebej pozorno spremljali. Na Ljubljanskem barju tako domačinom že od jutra pomaga tudi 40 pripadnikov Slovenske vojske. Z ministrstva za obrambo pa so sporočili, da bo Slovenska vojska v primeru, da bi bilo to zaradi poplav potrebno, na prizadeta območja takoj poslala zahtevano število vojakov in opreme, ki so v pripravljenosti za reševanje.

Načelnik oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo na Mestni občini Ljubljana Robert Kus je dejal, da na območju Ljubljanskega barja pričakujejo mirno noč, voda ne narašča in ljudem ni treba skrbeti zaradi dodatnih poplav. Vodostaj bi se sicer lahko rahlo povišal, a posledica naj bi bila predvsem to, da bo voda, ki je na barju sedaj, počasneje upadala. Tako civilna zaščita kot gasilci bodo tudi to noč še vedno dežurali.

Ljubljansko barje
Ljubljansko barje FOTO: Aljoša Kravanja

Na Štajerskem za zdaj mirno

Mariborski center za obveščanje pa je sporočil, da je stanje zaenkrat mirno. Prihaja le do težav, ki se pojavljajo vedno ob močnejšem deževju in so posledica predvsem neurejenih razmer v gospodinjstvih. Nimajo pa podatkov o večjih porastih vodotokov.

Podobno so povedali na ptujskem centru za obveščanje. Omenjeni podvoz na Zagrebški cesti na Ptuju poplavi ob vsakem večjem deževju, zato je tam polovična zapora ceste.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (35)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pancho57
26. 09. 2010 00.04
Eh Slovenci, kakšni ste. Nikoli vam ni prav kaj drugi reče ali naredi. Ker ni takoj priletel iz ZDA vam ni bilo všeč, ker je zdaj nekaj denarja porabil z obiskom Dobrepolja, če ga ne bi vam spet ne bi bilo prav ( verjetno bi kdo komentiral: boli ga, glavno da je on na suhem in toplem v svojem naslonjaču ), ni vam prav ker ni nekomu po 100 eurov pomoči stisnil v roke, če bi bi govorili, da glasdove kopuje itd itd...
tadej_10
25. 09. 2010 23.57
anasajana 25.09.2010, 21:28 6 precedniku Turku ko je obiskal Dobrepolje se sploh v denarnici ne bi poznal če bi vsaki družini direkt v roke stisnil 100 evrov že zato,da se je pripeljal do tja,so porabili par 1000 € našega denarja. Saj veste, za varnost,šoferja, itd.
sloforce
25. 09. 2010 22.58
zavajajoči naslovi,širjenje dezinformacij,a sploh kak preverjate preden kaj napišete?res ste najbolj brani,ste pa tudi najbolj nerealni.
prehlad
25. 09. 2010 22.41
KAJ KO BI NAŠI VRLI POSLANCI ZA EN MESEC ZAVIHALI ROKAVE IN NAREDILI KAJ PAMETNEGA ZA UBOGE POPLAVLJENCE. NE PA DA SE SAMO POSTAVLJAJO PRED OBJEKTIVE.
danii50
25. 09. 2010 22.21
glede gradaščice sploh ni res, je čisto normalne višine, nič nevarnega...
igicza
25. 09. 2010 21.51
misterbin se popolnoma strinjam s tabo. Da bi kakšen Kramar, Bavčar itd. daroval kakšen evro še nisem slišal. In ko se spomnim na primer Kramarja, ko si je izplačal miljon evrov nagrade (ne plače), se mi pa res fržmaga, da bi kot študent komu koli v tej državi pomagal. Da ne bo pomote, sem že velikokrat doniral preko teh SMS-ov, samo od takrat dalje, si pa mislim svoje - naj Kramar in podobni pomagajo, jaz sem že dost pomagal. S tem hočem samo povedat, da dokler bomo imeli take zakone, ki bodo dovoljevali velenagrade vsem bankirjem, stečajnim upraviteljem in ostalim, bo vedno slabše na sončni strani Alp.
jez_jezen
25. 09. 2010 21.51
Pa kje se novinari??? Ste zaspali??? Na hrvaškem se je spet zrušil avijon pa nič ne poročate!!! In to spet v okolici slunja!
Jožajoža
25. 09. 2010 21.47
bubi8925.09.2010, 20:12 13 saj ti tudi pri nas to povedo, ampak, če jih podkupiš, vse gre
svegel
25. 09. 2010 21.40
Civilna zascita samo denar pobira iz drzavnega proracuna, ne naredi pa nic. Gasilci jih ne rabimo saj imamo svojo GASILSKO ZVEZO.
mideana
25. 09. 2010 21.28
precedniku Turku ko je obiskal Dobrepolje se sploh v denarnici ne bi poznal če bi vsaki družini direkt v roke stisnil 100 evrov
mideana
25. 09. 2010 21.26
steelek Kje na kozjanskem že počasi zaliva spet?
keramicar2
25. 09. 2010 21.12
misterbin- ali še nisi opazil da našo vlado in politike zanimajo vsi drugi samo domači narod ne. zanima me kako dolgo bi bil človek poročen če bi skrbel za sosedove otroke za svoje pa ne. tako zanič vlade slovenija še ni imela in bognedaj da bi jo še kdaj.
prehlad
25. 09. 2010 20.52
DA BI TUDI KAKEMU TAJKUNU ODNESLO KAKI EWRO ČE ŽE NE KAKO JAHTICO.
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 09. 2010 20.38
TO JE POPOLNOMA NORMALNO.CEPRAV SMO POZABILI NA LJUBEZEN IN SOCUTJE DO SOCLOVEKA BOMO PO LETU 2012 MORALI ZGRADITI POPOLNOMA NOVI SVET SEVEDA POPOLNOMA DRUGACEN OD SEDANJEGA.SVET IN PRAV NA TO LETO BOMO VSI ENAKI.LEP POZDRAV
sandra_21
25. 09. 2010 20.21
kaj ve kakšno je kaj stanje v halozah
Nanc4
25. 09. 2010 20.12
V Nemčiji ko se odločiš gradit hišo ti pridejo na parcelo od hidrologa od geologa arhitekta in vsi drugi povezani s tem in ti vse lepo povejo..na tem mestu tla niso stabilna, tukej je nevranost poplav, tukej ne morte gradit ker je podlaga sama živa skala...in ne gradijo...zakaj pa se pri nas kar povsod lahko gradi...tudi naši se bodo morali mal zamislit kje vse odobrijo gradnjo in kje ne!
CorseFiat
25. 09. 2010 20.02
civilna zaščita je tudi na terenu, vendar njihova številnost je precej manjša od gasilcev
svegel
25. 09. 2010 19.40
Kje pa je civilna zascita z njihovo opremo? Na intervencijah samo rdeca vozila,plavih vozil pa nikjer.
steelek
25. 09. 2010 18.41
Na kozjanskem so že grabni polni.!
apiar
25. 09. 2010 18.26
Prav hudo je bilo dva krat. Pred cca 40 leti zaradi velikega pretoka Drave. Takrat je bila pod vodo vsa leva stran Dravskega polja in pred 5 leti zaradi porušitve nasipa. Takrat pa je plaval velik del Dupleka. Imajo pa super Dvorjanske gasilce, ki se ob poplavah zelo angažirajo in pomagajo.