Slovenija

Nejasnost termina 'stik z morjem'

Ljubljana/Zagreb/Bruselj, 23. 04. 2009 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Rehnov predlog naj bi točno predlagal, po kakšnih načelih bi se lahko odvijalo reševanje slovensko-hrvaških težav. Med drugim govori tudi o "stiku Slovenije z odprtim morjem", pri čemer pa naj ne bi bilo jasno, kaj to sploh je.

Hrvaški mediji Rehnov predlog označujejo kot velik uspeh hrvaške diplomacije.
Hrvaški mediji Rehnov predlog označujejo kot velik uspeh hrvaške diplomacije. FOTO: Reuters

Viri v Bruslju so v sredo razkrili najnovejši kompromisni predlog komisarja za širitev Ollija Rehna, ki ga je Rehn predstavil po srečanju z zunanjima ministroma obeh držav, Samuelom Žbogarjem in Gordanom Jandrokovićem, pa tudi po srečanjih s predstavniki predsedujočega tria EU, Francije, Češke in Švedske. Glede na to, da predlog "ne omenja ne mediacije ne političnega risanja mej in ne načela pravičnosti", ampak rešitev išče v mednarodnem pravu, je neimenovani vir v hrvaški vladi ocenil, da gre za veliki uspeh hrvaške diplomacije. Ker se slovenski premier Borut Pahor želi glede predloga posvetovati z državnim vrhom, je odpovedal srečanje s Sanadrom.

In kaj je Rehn po trditvah virov sploh predlagal?

– O mejni črti med državama naj bi odločal mednarodni arbitražni tribunal.

– O koriščenju pomorskih območij in stiku Slovenije z odprtim morjem naj bi odločali na podlagi mednarodnega prava, dobrososedskih odnosov in ob upoštevanju načela pravičnosti.

– V arbitražbem tribunalu naj bi bilo pet članov. Enega bi izbrala Ljubljana, enega Zagreb, druge tri pa bi izbrali skupaj.

– Če se o članih tribunala Slovenija in Hrvaška ne bosta mogli dogovoriti, bo o njih odločil predsednik meddržavnega sodišča v Haagu.

– Slovenski in hrvaški parlament naj bi se vnaprej zavezala, da bosta odločitve posrednikov sprejela.

Termin "stik Slovenije z odprtim morjem"

Hrvaški strokovnjak za mednarodno pomorsko pravo Davor Vidas je izjavil, da je Rehnov predlog "korak naprej". Dodal pa je, da potrebuje dodatne dodelave zaradi določanja termina "stik Slovenije z odprtim morjem".

Če "stik" razumemo kot vprašanje plovbe, je bilo to urejeno pri Mednarodni pomorski organizaciji leta 2004 na skupni predlog Slovenije, Hrvaške in Italije. Ladje v mednarodni plovbi proti Sloveniji najprej plujejo skozi hrvaške teritorialne vode, nato ob slovenski obali proti Kopru, izhod pa imajo skozi italijanske teritorialne vode, je pojasnil Vidas. "Če gre torej za vprašanje plovbe, potem je za rešitev stika Slovenije z odprtim morjem nujno potrebno vključiti tudi Italijo, ker gre za vprašanje treh držav," je poudaril Vidas.

Najnovejši Rehnov predlog naj bi bil po navedbah virov bliže stališčem Hrvaške kot prejšnji.
Najnovejši Rehnov predlog naj bi bil po navedbah virov bliže stališčem Hrvaške kot prejšnji. FOTO: Reuters

Kot drugo možnost tolmačenja stika Slovenije z odprtim morjem pa je Vidas navedel teritorialno vprašanje oziroma vprašanje fizičnega stika Slovenije z odprtim morjem. Če ga razumemo na ta način, pa moramo po besedah Vidasa poznati zelo pomembno okoliščino – da velikost teritorialnega morja neke države v skladu s konvencijo o pravu morja v nobenem primeru ne more presegati 12 navtičnih milj.

Ne glede na to, kako bo rešen spor glede meje na morju, tudi če bi hipotetično celotni Piranski zaliv pripadel Sloveniji, bi bilo od izhodiščnih črt Slovenije do odprtega morja (T5) po Osimskih sporazumih več kot 12 navtičnih milj, je ob tem opozoril Vidas. "To pomeni, da v primeru, da gre pri 'stiku' za teritorialno vprašanje, Slovenija ni v sporu samo s Hrvaško, ampak s celim svetom," je dodal. Potrebna so bila skoraj štiri stoletja, da so vse države na svetu dosegle dogovor glede konvencije o pravu morja. Hrvaška, tudi če bi hotela, Sloveniji ne more odobriti več kot 12 navtičnih milj, tega tudi ne moreta storiti niti sodišče niti arbitraža, je še poudaril Vidas.

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cosmoss
26. 04. 2009 13.10
Ker je Ivo Smrnader hotel posiliti Rehna je ta po Smrnadarjevem seksualnem napadu na njega zapustil hrvaško. S tem so bila prekinjena pogajanja glede ureditve Slovenske meje. Zaradi tega je do nadaljnega vse zavito v tajnost,ker še hrvaška policija raziskuje zaradi česa je prišlo do tega incidenta.Hehehe.
samo56789
24. 04. 2009 16.27
Zastrašujeoče in zaskrbljajoče je dejstvo, da je Slovenija sprejela med svoje zaveznike državo, ki nesporno okupira Slovensko ozemlje. S tem smo samo pokazali, kako smo majhni, hlapčevski, preplašeni, nesamostojni in se bojimo, kaj bodo drugi, večji rekli o nas. In ta naša samopodoba o majhnosti in nepomemebnosti nas samih se bo tudi realizirala.
vinadap
24. 04. 2009 14.59
Tonček Balonček - mi se pogovarjamo o LB - Zagreb,od tam naprej je treba reševati. Ti ne morem pomagati,če si Hrvat in,da si pri LB - Zagreb vzel kredit in ga sedaj ne odplačuješ. Možakar,pamet v roke,ne pa blef kot vedno.
bnam 2707
24. 04. 2009 10.02
Če slovenska diplomacija meni,da so izvajani pritiski z strani članic EU in nekaterih komisarjev,naj ne hodi več v Bruselj,dokler se zdeve ne uredijo. Če so to naredili v Beogradu,lahko tudi v Bruslju.EU ne more biti razlog za popuščanje evropski politiki in južni balkanski sosedi.
bnam 2707
24. 04. 2009 09.59
Ker se naša vlada pogvarja o oslovi senci in ne o dejstvu,da je meja bia na Mirni,Istra pa nikoli hrvaška.Pzabljajo na Londonski memorandm,ki bi moral biti podlaga za kakršne koli pogovore. Hrvaška vztraja pri svojih stališčih,ker bi rada uradno pršla do Istre,ki jo v tem trenutku neupravičeon in neegitimno zaseda. Sanaderjev smeh mi gre na bruhanje
Bolivar
24. 04. 2009 03.10
Ampak pomoje se tudi ,če si Hrvat nasmejiš temu Sanaderu,kajti čisto vedno ko ga vidim na sliki,dela posebne grimase,danes je to prikazano kot huronski smeh!!!! :)
nemejugat
23. 04. 2009 22.08
josip.hr23.04.2009, 19:59-3 Sanader poje od sreče!! MORDA RES, TODA TISTO: "LIPA ZELENELA JE....."
Tonček Balonček
23. 04. 2009 21.02
To je res hudo, joj, prejoj, imaš prav! Hočemo čimprej volitve, pa kak referendum, če že ne o mejah ali tgovinagh ter regijah, pa vsaj kakšnega o lastninjenju zavarovalnic, vremenu ali kaj podobnega, važno ej, da se nekaj dogaja, vsi komaj čakamo volitev v EU parlament!
Jože Pernek
23. 04. 2009 21.01
hrcek.NOT 23.04.2009, 20:37 vidim da si zelo bolan pa ti priporočam tableto 7,62mm vzami kar cel okvir ziher je ziher
ivch
23. 04. 2009 20.50
Tonček Balonček kolk si ti PAMETEN joj,joj.
Tonček Balonček
23. 04. 2009 20.42
Upajmo, da v teh kriznih časih vsaj Pogačnik še naprej veselo kasita tistih 5.000 EUR mesečno za svetovanje!
Tonček Balonček
23. 04. 2009 20.35
vinadap, da s eti ne bo podobno,,kot s eej hrvaškim varčevalcem, zgodilko še v Sloveniji, tudi NLB posoja denar podjetjem in tajkunom, ti ga ne vračajo in denarja bo najprej zmanjkalo za fizične osebe, pri tem s epa pošteni Slovenci delajo norca iz Lahovnika in Golobića, ki svarijo pred to krajo in namesto da bi ju podpirali, sanjarijo le o novih volitvah in kot hijene čakajo na razpad vlade, namesto da bi to Golobičevo in lahovnikovo ororčenje ter revolt podpirali. Zakaj ta slepota in sanjarjenje o vrnitvi Bajuka, Rupla in Janše? Kot da gre za Kralja Matjaža (celo Matija Korvin je bil baje, Hrvat). Z Janšo je pač konec, Bajuk je poniknil, uničil je vse svoje bivše koalicijske pratnerje, SDS pa pač nikoli ne bo segla do polovice in za koalicijo rabila le še kakšnega Plemenitega! V bistvu si je Janez Janša s svojim delom izkopal lastni grob in ostal na sceni popolnoma osamlejkn. Podvigovm da vi se sam zavihtel na oblast, so bili sposobni el diktatoerji tipa Hitler, Mussolioni, Castro in podobni, vendar smo zdaj v 21. stoletju!!! Seveda pa se takšni časi lahko spet povrnejo! Če so biuli enkoč vsega zla krivi Židje, so zdaj Čef.i in Romi! Pa komunajzarji seveda!
Xspot
23. 04. 2009 20.33
Dejansko je naš največji problem geodetsko vprašanj 12tih milj. Zadevo bi rešil otok, kot v Dubaju ali strateško lociran plinski portal, da imamo še kaj od tega. Ali drugače, če pridemo iz zaliva, dobimo precej več kot izhod na morje.
Buena Vita
23. 04. 2009 20.14
hrčki so pijani od samih sebe,ne potrebujejo maka
Buena Vita
23. 04. 2009 20.13
JA,KAKO,'''' če so vsi otoki zapufani,in odprodani sedmi so na svetu,44 milijard dolga imajo,,, slovenci smo lahko samo tiho in čakamo,kr naj hrčki pogrnejo na celi črti,sloveniji se nikamor ne mudi, jah,tista pa drži,;;;kdor se zadnji smeje,se najslaje smeje slovenci smo se že začeli smejat
josip.hr
23. 04. 2009 19.59
Sanader poje od sreče!!
ne.me.jezkat
23. 04. 2009 19.57
to ni tenorist, to je TENOREC... :))
Jože Pernek
23. 04. 2009 19.57
busta 23.04.2009, 19:49 a tak je to
busta
23. 04. 2009 19.49
Joseff.G 23.04.2009, 19:46 0 bi mi kdo povedal kateri tenorist je na zgornji sliki in katero arijo poje SMRADANER poje o more mio Oli pa ne ve da bo njegov novi otok pod morjem ko se Grenlandski led stopi
Jože Pernek
23. 04. 2009 19.46
bi mi kdo povedal kateri tenorist je na zgornji sliki in katero arijo poje