Slovenija

Negativna za ministrstvo

Ljubljana, 19. 07. 2006 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Računsko sodišče je izreklo negativno mnenje ministrstvu za kulturo, ki pa krivdo vali na finančno.

Ministrstvo za kulturo je prejelo revizijsko poročilo računskega sodišča o predlogu zaključnega računa proračuna Slovenije za leto 2005. Po mnenju računskega sodišča je bilo izvrševanje finančnega načrta ministrstva v pomembnem neskladju s predpisi, zaradi česar je računsko sodišče ministrstvu izreklo negativno mnenje.

Računsko sodišče je na kulturnem ministrstvu odkrilo več napak.
Računsko sodišče je na kulturnem ministrstvu odkrilo več napak. FOTO: Dare Čekeliš

Na ugotovitev računskega sodišča, da ministrstvo za kulturo ni poslovalo v skladu s predpisi, ker pri plačilu obveznosti iz proračuna ni upoštevalo predpisanega plačilnega roka, na ministrstvu odgovarjajo, da ne morejo prevzeti odgovornosti za prekoračitev plačilnega roka, ki je bila posledica nelikvidnosti državnega proračuna. Ker po pravilniku za izvrševanje proračuna RS višino mesečnih likvidnostnih načrtov določi likvidnostna komisija na ministrstvu za finance skladno z likvidnostnimi možnostmi proračuna, na ministrstvu za kulturo menijo, da napake ni možno pripisati njim.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da so, ker odobreni mesečni likvidnostni načrt za ministrstvo za kulturo za december 2005 ni zadoščal za plačilo vseh obveznosti, na ministrstvo za finance - direktorat za proračun - naslovili vlogo za povečanje odobrenega likvidnostnega načrta. Dodatna sredstva v višini 440 milijonov tolarjev so jim bila odobrena šele za izplačilo na dan 30. december 2005, zato so bili prisiljeni zamakniti datume izplačil za odredbe iz naslova investicij in za odredbe iz naslova spomenikov, o čemer pa so bili prejemniki sredstev obveščeni.

Na ugotovitev računskega sodišča, da je ministrstvo za kulturo financiralo dva javna zavoda in javni sklad, ki niso imeli potrjenega programa dela in finančnega načrta od sveta zavoda oziroma vlade, na ministrstvu odgovarjajo, da je Slovenska filharmonija imela potrjen finančni načrt in program dela za leto 2005, svetu pa ni bil predložen le spremenjen finančni načrt in program dela po prejemu dopolnilne odločbe v višini 30 milijonov tolarjev.

Pravilnik o načinu izvajanja financiranja javnih zavodov, javnih skladov in javnih agencij na področju kulture določa, da mora v primeru večje spremembe programa dela, spremembo potrditi oziroma sprejeti pristojni organ izvajalca ter posredovati spremenjen program dela ministrstvu. Pravilnik sicer ne določa, kaj so večje spremembe, vendar na ministrstvu menijo, da 30 milijonov tolarjev dodatnih sredstev ne pomeni večje spremembe ob dejstvu, da je Slovenka filharmonija v letu 2005 prejela za izvedbo programa 1,15 milijarde tolarjev proračunskih sredstev.

Tudi v primeru Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je svet zavoda dal soglasje k finančnemu načrtu za leto 2005, svet pa ni obravnaval sprememb finančnega načrta na osnovi dopolnilne odločbe, s katero so bila dodana sredstva v višini 249 milijonov tolarjev za financiranje restavratorskih projektov, ki se na podlagi zakona o varstvu kulturne dediščine izvajajo v okviru ZVKDS. Vendar gre tu vsebinsko za natančno definirane izvedbene restavratorske posege na točno določenih spomenikih. ZVKDS je sicer v letu 2005 prejel skupno skoraj 1,98 milijarde tolarjev proračunskih sredstev.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu, je v obeh primerih svet javnega zavoda dal soglasje k programu dela in finančnemu načrtu za leto 2005, ni pa potrdil le relativno manjših sprememb programa dela zaradi sredstev, ki so bila dodeljena z dopolnilno odločbo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.