Slovenija

Nedopustne čakalne dobe: 'Krivo pomanjkanje zdravnikov, neustrezno financiranje'

Ljubljana, 08. 10. 2024 16.07 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Med vodilne vzroke za nedopustno dolge čakalne dobe v zdravstvu sodijo pomanjkanje zdravnikov, zlasti družinskih, organizacija zdravstvenega varstva in neustrezno financiranje zdravstvenih storitev, so na novinarski konferenci poudarili predstavniki treh zdravniških organizacij. Opozorili so tudi, da je cena nekaterih storitev postavljena prenizko.

Predsednik Slovenske medicinske akademije Pavel Poredoš je med razlogi za nedopustne čakalne dobe v zdravstvu izpostavil še pomanjkanje medicinskih sester, pa tudi družinskih zdravnikov, ki so preobremenjeni. "Upam si trditi, da so številne nepotrebne napotitve pravzaprav rezultat tega, da zdravniki na primarni ravni nimajo dovolj časa, da bi postavili diagnozo," je opozorila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović.

Čeprav se je skupno število zdravnikov v zadnjem času postopno povečevalo, Slovenija po razmerju med zdravniki in številom prebivalcev še vedno zaostaja za povprečjem EU, je pojasnila. Med razlogi za povečane potrebe po zdravnikih je izpostavila daljšanje življenjske dobe in razvoj medicine z novimi postopki zdravljenja, ki so na voljo bolnikom. Po oceni, ki jo je izpostavila, v Sloveniji primanjkuje okoli 1300 zdravnikov.

Čakalna vrsta
Čakalna vrsta FOTO: Shutterstock

Pozvala je k skrajni previdnosti pri povečevanju števila razpisnih mest na medicinskih fakultetah. Povečevanje je po njenih besedah mogoče, vendar postopno in ob dobro izobraženih profesorjih. Glede "uvoza" tujih zdravnikov pa je dejala, da se je v zadnjem času število tujih zdravnikov, ki se vpišejo v zdravniško zbornico, nekoliko povečalo. Kot razlog je navedla izredne napore direktorjev zdravstvenih domov in županov, da pritegnejo zlasti zdravnike iz držav nekdanje Jugoslavije. Se pa tam razmere za zdravnike izboljšujejo, zato Slovenija zanje ni več privlačna, je poudarila Beovićeva.

"Presenetljiv je tudi uspeh tujih diplomantov na strokovnem izpitu v Sloveniji. V zadnjem času je uspešno opravilo ta izpit samo 61 odstotkov tujih diplomantov, medtem ko je to ta delež za slovenske diplomante 95 odstotkov," je pojasnila.

Med razlogi za podaljševanje čakalnih vrst je Poredoš izpostavil tudi, da je košarica zdravstvenih storitev, ki jih plačuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), glede na razpoložljiva sredstva preobilna. "Zato zavarovalnica razpisuje zdravstvene programe v omejenem obsegu in so tisti, ki jih presegajo, včasih šikanirani kot zgubarji," je opozoril.

Se nekatere zdravstvene ustanove izogibajo 'dragih' pacientov?

Poleg tega ZZZS po Poredoševih besedah cene zdravstvenih storitev določa na podlagi razpoložljivih sredstev in števila obljubljenih storitev, ne pa na osnovi realne ocene stroškov. Zato se nekatere zdravstvene ustanove izogibajo "dragih" pacientov, ki nato po nepotrebnem končajo v terciarnih ustanovah.

Podobno je izpostavil tudi predsednik Slovenskega zdravniškega društva Radko Komadina. Pojasnil je tudi, da so javni zdravstveni zavodi podvrženi zakonu o javnih zavodih, koncesionarji pa zakonu o gospodarskih družbah.

Predstavniki zdravniških organizacij so poudarili, da so čakalne dobe "nujno zlo", ki ga poznajo povsod po svetu, problematične pa so nedopustno dolge čakalne dobe.

Predstojnik interne klinike ljubljanskega kliničnega centra Zlatko Fras je pojasnil, da so slovenski revmatologi pred leti ugotovili, da kljub dolgim čakalnim dobam slovenski bolniki do bioloških zdravil pridejo hitreje od številnih evropskih držav. Po drugi strani pa v čakalnih vrstah pogosto čakajo bolniki, ki neke zdravstvene storitve sploh ne potrebujejo. Zato je pozval k objavljanju podatkov, ki bodo čim bolj realno prikazovali dejansko stanje.

Kako zmanjšati čakalne dobe?

Da bi zmanjšali čakalne dobe, je treba zdravnikom omogočiti različne oblike dela, je prepričan Poredoš. Tistim, ki delujejo na področju javnega zdravstva, je treba omogočiti, da v svojem prostem času opravljajo delo pri kateremkoli delodajalcu, saj se na ta način lahko poveča dostopnost do zdravstvenih storitev, je poudaril.

"Mi sicer podpiramo, da zdravniki v svojem prostem času izvajajo dodatne storitve pri primarnem delodajalcu v okviru javnega sistema. Toda za to morajo biti ustrezno nagrajeni in imeti pogoje za izvajanje dejavnosti, pogoje, ki so primerljivi s tistimi pri koncesionarjih ali zasebnikih," je dodal predsednik medicinske akademije.

Po njegovih besedah bi bila dostopnost v zdravstvu večja, če bi bili tudi koncesionarji obvezani sodelovati v neprekinjenem zdravstvenem varstvu in zagotavljanju oskrbe urgentnih bolnikov.

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jank
08. 10. 2024 18.38
+1
Kaj so nam hoteli sporočiti? Dve stvari. Prva, za čakalne dobe so krivi vsi drugi, samo zdravniki ne. Druga, ključna, prepoved dvo ali večživk je potrebno dati iz zakona. "Argumenti" so znani, samo tistega niso povedali, da jih zanima zgolj in zares zgolj zaslužek. Samo še eden več od pritiskov na predlog zakona. Pa še jih bo!
ticapas
08. 10. 2024 18.31
Nič več, zdravniki bojo po novem zakonu mogli živeti od plače kot vsi drugi.
kiropraktik
08. 10. 2024 18.10
+0
10 dni do specialista! Ne, 30 dni! Ne 1300 dni! Taka je časovnica!
peresni
08. 10. 2024 18.32
+1
Še en mandat SDS, pa bo takoj na vrsti za prvi pregled ...za 300 e.
peresni
08. 10. 2024 17.59
-2
Pod SDS boste po enem mandatu plačali 300 e za puljenje zoba, jurčka za gibs na nogi....vodo bodo seveda sprivatizirali, komunal isto.... Pazite, ko berete kričanje janšistov ..to.prinaša le bedo in kaos za to družbo.
metaloh
08. 10. 2024 17.58
+5
Propagirali bomo samo javno zdravstvo...Kdor dela privat,naj bo strogo privat in če mu ni kaj všeč,naj država še vrže odlok o medicinskih napravah,ki si naj jih kupijo sami, ne pa da potekajo diagnoze na javnih aparaturah, potem pa skrbno preusmerijo na privat sektor...če kdo to dela, je to čista kraja !!
zrela hruška
08. 10. 2024 17.55
+4
o ceni storitev nimajo dohtari kaj ocenjevati. oni morajo samo delat in ne mislit!
March
08. 10. 2024 17.50
+2
Vrste so zato, ker so skoraj že podvojili uporabnike zdravstvenih storitev...prvo so vsakodnevne vrste na upravnih enotah, potem pa še povsod drugod.
sosed5
08. 10. 2024 17.39
+1
Fides je premocan. Treba zaceti graditi javno zdravstvo na novo. Bolnice in druge objekte imamo. Najprej obcine in seveda drzava stipendije v visini vsaj 1000 eurov mesecno za mesta, ki so deficitarna, placati vso specializacijo, seveda s pogojem potem dela v javnem zdravstvu doloceno stevilo let. Ponuditi tudi stanovanja in druge ugodnosti. Privatni sektor vso solanje placa sam, tako kot v ameriki. V zmesnem obdobju pa nekaj preko domacih dvozivk, nekaj v tujino. Pacienti bomo potrpeli, ker tako vec ne gre dalje. Potem pa naj zasebni sektor dela samo za bogate, ostali normalni pa bomo imeli kvaliteten javni servis, brez fidesa. Vse ostalo je sama odvracanje casa do dokoncnega razcepa med javnim in zasebnim in ne mi rect, da javni sektor ne more delat dobro. Lahko, tako kot marsikje dosedaj. Fides je treba odrezat, ce ne gre takoj, pa pocasi, mic po mic. In seveda, celotno zdravstveno osebje primerno placat in PREPOVEDAT politicno delovanje (clanstvo v strankah) za zdravnike.
ArkaMast
08. 10. 2024 17.31
+3
Snežič svetuje dohtarjem, da naj gredo v BIH ambulanto odpret.
St. Gallen
08. 10. 2024 17.28
+1
jaz sem zadovoljen s 7 dnevi do specialista
metuljka
08. 10. 2024 17.24
+2
Postavit višje normative in bojo potrebe po zdravnikih manjše. Digitalizacija zdravstva je tudi nujna. Npr. radiolog v rednem času je opravil okoli 40 izvidov, privat, kao popoldan pa 200 .. verjetno jih je delal med rednim časom !
brezveze13
08. 10. 2024 17.23
+3
ne gre ne za pomanjkanje zdravnikov ali financiranje temveč zgolj za izsiljevanje katerega je vlada nesposobna obvladovati Na enkrat je postalo vse preveč interesantna naivnost ljudi , katero v prid izkoriščajo medicinski in farmacevtski lobiji. Vse oglase ki reklamirajo razne farmac, izdelke z raznimi podnapisi in posvetovalnimi predlogi, ki na ta način zavajajo potrošnike je potrebno nemudoma prepovedati in ukiniti. zdravstvo se naj ukvarja z zdravljenjem ne pa z lobiranjem njihovih izdelkov. Nimajo kadra a reklamirajo in vabijo paciente na svoje dvorišče ,žalostno a resnično
peresni
08. 10. 2024 18.40
Kdo ne obvladuje? Ti sebe ne obvladaš kaj sploh govoriš!!
tornadotex
08. 10. 2024 17.18
+2
Napačno razmišlanje...Ko je zdravnik prost ne sme iti k privat odiralcu, pač pa iti v javno ustanovo in tam delati...Mora pa biti plačan vsaj 20% boljše kot privat...Zelo preprost recept!!
NotMe
08. 10. 2024 17.25
+5
Napiši mi eno stvar. Kdo bo to plačal? In zakaj že sedaj ne plačujejo? Poglej, imaš firmo, ki montira šipe. A tebe kaj zanima, ali ti menjavo krije zavarovalnica, ali lastnik šipe? Oba plačata enako. Te ne, kajne?
tornadotex
08. 10. 2024 17.53
+1
Mi nismo šipe in tudi se ne moremo tako obnašati...zato pa je razbito vse, ker tako razmišljate...povsem napačna logika,ki jo bo potrebno spremeniti, če ne bomo zdrveli v totalni privat sektor, kot nekateri z vso zlobo računajo....Ne nebo vam uspelo...Podpirali bomo samo Javno zdravstvo !!!
NotMe
08. 10. 2024 18.29
Nisi odgovoril. Kdo bo to javno plačal in zakaj ne plačajo že zdaj?
NotMe
08. 10. 2024 18.30
In nisi odgovoril. Bi kot steklar torej popravljal le če krije zavarovalnica? Isto je!
Uškakola
08. 10. 2024 17.10
+3
Čakajo ko pes na kost, to je ena od kvalitet GOLOBIZMA.
Uškakola
08. 10. 2024 17.12
+0
Je pa res, da na novo hišo po poplavah in stanovanje nihče ne čaka, Golob gradi kot nor 100 objektov na Mesec Mesec pa je že na polovici svoje izgradnje 30 000 stanovanj po ceni 7 evrov kvadrat..)) Temu se reče pa GNILOBIZEM..
ArkaMast
08. 10. 2024 17.32
+2
Ni tako enostavno. Eno hišo so postavili VSI podjetniki skupaj. Eno!
peresni
08. 10. 2024 18.41
Še en mandat tvoje SDS in NSi, pa boste veseli da kak dan ne boste tepeni in lačni
Holy50
08. 10. 2024 17.08
+8
Vse so drugi krivi. Naj raje povedo koliko dodatnih delovnih sobot in nedelj so imeli za zmanjšanje čakalnih vrst izven rednega delovnega časa v javnem zavodu.
NotMe
08. 10. 2024 16.55
+3
Končno so rekli bobu bob. Krivec je ZZZS, ki plača toliko in toliko na mesec ter niti ene storitve več. Kot da bi kuharju dostavili 27 štručk in zahtevali en hot dog na mesec, vsak dan. Ne gre, ne? Koncesionarji zapirajo novembra in delajo samo še samoplačnike. Zdaj pa povejte ajnštajni, a torej po vašem privatnik iz poslovnih razlogov (beri nagajanje), namesto 5 dni na teden po 8 ur delajo le še en dan po 4 ure? Ste zmožni izračunat izpad? In zakaj ne delajo kot ostalih 10 mesecev? Ker jim zzzs ne plača!
Pa kaj
08. 10. 2024 17.01
+5
Preusmerjanje zdravnikov iz napotnice na samoplačniško (k sebi)poteka ze januarja, ko zzzs plačuje...gre se samo za pohlep belih halj in nic drugega
NotMe
08. 10. 2024 17.26
+2
Seveda, ker so januarja naročili tiste z napotnico od avgusta, ker jih niso mogli ne septembra in ne decembra. A je šlo?
lokson
08. 10. 2024 17.32
+0
Nightingale
08. 10. 2024 16.49
+5
Razlog so koncesionarji in požrešne dvoživke. Nič drugega...
Rothschild1
08. 10. 2024 16.57
+1
Daj no. Ne sanjaj in ne opravicuj Pernatega. Ta norec se je sel skregati in javno ponizeval ene najbolj inteligentnih in iskanih ljudi v Sloveniji. Zdravnik lahko ze danes dobi delo v Svici, Avstriji, Nemciji.... za nekajkrat visjo placo, kot jo ima tukaj. In tam bo cenjen. In ne bo ga neka rulja nesposobna nadirala, da je pohlepen....
kiropraktik
08. 10. 2024 17.07
+0
Zakaj pa ne gre? Tam mora obdelati, ne delat!
metuljka
08. 10. 2024 17.18
+2
child - rulja je v belih haljah , ki jim je zrasel greben čez glavo v vseh 30 letih .. takih pohlepnežev ne rabimo ! Zdravniki so nezreli.. Mislijo, da jim zaradi diplome pripada pohlevno ljudstvo in bianco menica za opravljeno storitev.. Ne rabimo gasilca, ki nas bo izsiljeval, ko hiša gori
King Kralj
08. 10. 2024 17.28
+2
Daj no. Vec bo zasluzil, ampak bo v sluzbi najmanj 16 ur na dan, pa brez 60 dni dopusta na leto in se in se.
lokson
08. 10. 2024 17.34
+2
Še ena, ki misli, da voda in elektrika prideta doma iz zidu.
metuljka
08. 10. 2024 18.16
ssbobo
08. 10. 2024 16.46
+3
Zakaj... Pa je zavajala una klečalka pred kidrićem da bo 3 mesece več kot dovolj.... je mar Lagala po socialističnem sistemu v komunizmu?
metuljka
08. 10. 2024 17.19
+3
v socializmu niso nič lagali, delali so pošteno in brez čakalnih vrst.. za vse ! za bele in rdeče , brez razlike !
Kislarepa20
08. 10. 2024 16.45
+3
vlada za odpravo problemov razmislja z implementacijo rednih salsa tecajev v zdravstvenih ustanovah
Andrej Lon?ar3
08. 10. 2024 16.43
+0
Za pomanjkanje zdravnikov in neustrezno financiranje je odgovorna vlada.