Slovenija

'Ne bi smeli dopustiti, da so se uporniki okrepili'

Ljubljana, 28. 08. 2010 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ni supersile, ki bi probleme v svetu zmogla rešiti sama, zato morajo države sodelovati. In zato je potreben tudi prispevek Slovenije, je v Ljubljani povedal nekdanji ameriški državni sekretar Colin Powell.

General Colin Powell, ameriški državi sekretar v letih 2001–2005, je danes v Ljubljani ocenil razmere v Iraku in Afganistanu.

General Powell je bil vodja ameriške diplomacije v prvem mandatu prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha od leta 2001 do 2005. Bil je prvi temnopolti Američan na tem položaju. Pod administracijo Ronalda Reagana je bil tudi predsednikov svetovalec za nacionalno varnost, v letih 1989-1993 pa je vodil združeno poveljstvo ameriških oboroženih sil. Bil je prvi in doslej edini temnopolti general na tem položaju.

Upokojeni ameriški general je dejal, da umik še zadnjih bojnih enot iz Iraka ni bil neodgovorno dejanje, ampak dogovorjen proces z iraško vlado, ki bo zdaj morala prevzeti odgovornost za stanje v državi. Poleg tega v Iraku še vedno ostaja okoli 50.000 ameriških vojakov, ki naj bi sicer predvsem usposabljali iraške varnostne sile, vendar pa lahko tudi bojno delujejo, je opozoril Powell.

Sicer je priznal, da je bilo v Iraku od začetka ameriške invazije leta 2003 storjenega tudi nekaj napak; morali bi že v začetku nameniti več za stabilizacijo države, ne pa da so dopustili, da so se uporniki okrepili.

Toda po drugi strani ni več režima Sadama Huseina, ki je zatiral in pobijal lastne ljudi. "Čeprav nismo imeli prav glede orožja za množično uničevanje (...) nam zdaj za to ni treba več skrbeti. Iračanom smo dali priložnost, da si postavijo stabilen demokratičen sistem," je Powell opisal rezultate vojne v Iraku.

Irak ima demokratično vlado

"Irak zdaj ima demokratično vlado; čeprav se med seboj prerekajo, pa nihče nima namena nasilno prevzeti oblasti. Imajo ustavo in zdaj se prerekajo, kako bi sestavili vlado. Podobno ste imeli take razprave tudi v Sloveniji in tudi mi na primer leta 2000 več tednov nismo vedeli, kdo je zmagal na volitvah," je dodal.

Pahor in Powell
Pahor in Powell FOTO: Aljoša Kravanja

Glede situacije v Afganistanu je opozoril, da gre za precej kompleksne razmere, da pa bi bilo treba narediti več na strani civilnih oblasti. Problemi so predvsem s koruptivnostjo administracije predsednika Hamida Karzaja, je povedal. Kljub temu si je treba prizadevati, da Afganistan nikoli več ne postane zatočišče teroristov.

"Spomniti se morate, da je Al Kaida iz Afganistana sprožila ene najhujših terorističnih napadov, kar smo jim bili priča v zgodovini," je spomnil na napade 11. septembra 2001. "To so teroristi in šli bodo proti vsakemu, za katerega bodo mislili, da je proti njim. Udarili so v Londonu, v Španiji in drugod v svetu," je dejal.

"Zato je pomembno, da imamo partnerstva enako mislečih držav v svetu, da se spopadamo s problemi terorizma in problemi v tistih delih sveta v razvoju, ki potrebujejo pomoč. Ni več ene supersile, ki bi diktirala svetu, ampak imamo svet partnerstev. Nekateri partnerji so večji od drugih, drugi bogatejši, tretji pa imajo večje vojske od drugih. In Afganistan je prostor, kjer bi civiliziran svet, ki verjame v demokracijo in svobodo, moral priti na pomoč Afganistancem, da razvijejo podoben političen sistem in družbo, kot jo uživamo mi v ZDA in vi v Sloveniji," je še povedal Powell.

Al Kaida deluje iz Pakistana

Colin Powell je v Slovenijo prišel kot gost Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji in se bo v nedeljo udeležil Strateškega foruma Bled. Bo tudi slavnostni govorec na uradni večerji v nedeljo.

V tej luči se je Powell dotaknil tudi situacije v sosednjem Pakistanu in dejal, da verjetno teroristična mreža Al Kaida zdaj deluje iz Pakistana in ne Afganistana. In tudi v Pakistanu je situacija kompleksna, še bolj zapletena pa je postala z zadnjimi uničujočimi poplavami, je dejal in pozval, da je treba storiti več za pomoč tamkajšnjim ljudem.

Dotaknil se je tudi vprašanja iranskega jedrskega programa in dejal, da bi moral Iran dokazati, da ne bogati urana do stopnje, ki bi bila primerna za jedrsko orožje. Izrazil je dvom, da bi mednarodne sankcije proti iranskemu režimu lahko same prepričale Iran, da se odpove jedrskemu programu, vendar pa druge možnosti pravzaprav ni.

Bi pa tu po mnenju Powella morala ključno vlogo odigrati tudi Rusija, ki si prav tako ne želi Irana z jedrskim orožjem. "Noben razumen človek si ne želi novega konflikta v tem delu sveta. Že s tem, kar imamo zdaj, je dovolj dela," je še dejal Powell.

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pihalnica
29. 08. 2010 13.13
Teroristov ne bo več, ko jih Amerikani ne bodo potrebovali!
yarrick
29. 08. 2010 11.49
Ahh ti imeričani še vedno trdijo NEMOGOČE !!! Da so bili krivi Al kajda za 9/11(ko pa večina svetovnega prebivalstva verjame da je bil to false flag event), in da je treba take teroriste preganjati do smrti(njihove seveda). @Tonček Balonček Hja, to ti je taktika američanov(z podporo NATO zaveznic in pa UN). naredi razkol v državi, pusti jih nekaj časa tavati v temi, potem pa nastavi "lutko" na vodilni položaj. @JanezNovakJohn Zanesljivi zavezniki, ja. Mi smo OVCE !!! Samo da NATO reče jump, mi pa ne why ampak how high. Bolano. da sodelujemo z okupatorji in poleg tega še v ZLAGANEM imenu boja proti terorizmu... Res se mi gabi vse to. a ljudje so preveč boga(terorista) boječi in bodo še vnaprej podpiralo vse to, namesto da bi se zamislili nad svojim mišljenjem in se postavili v kožo "okupiranih". @juxx :D
frako
29. 08. 2010 11.43
obamo bodo lastni ubil tko kt jfk ja un je tud se hotu umaknt s vietnama dva dni po njegovi smrti je bila pa njegova komanda obrnjena in so še več vojske notr poslal. če pa amerika sloni na vojaški industriji pol more bit nekje prava vojna da kej služjo mar ne
Peter Kralj 1
29. 08. 2010 10.02
Tonček Balonček 29.08.2010, 07:24 Pozabil si našteti še izropani muzej zibelke naša civilizacije. Vendar ne pozabi: zgodovina opeva predvsem tiste, ki takšna dejanja počnejo (Npr.: Cezar, ki je zažgal aleksandrijsko knjižnico, ...)
Peter Kralj 1
29. 08. 2010 09.57
ENI SKUHAJO JUHO - DRUGI PA JO POJEJO!
Peter Kralj 1
29. 08. 2010 09.56
ENI SKUHAJO JUHO - DRUGI PA JO POJEJE!
porka.malorka
29. 08. 2010 09.26
No pa ste me spet izbrisali. in zakaj : Idiotizem je slovnična beseda,ki je v SSKJ in ni žaljivka. Ampak je opis neke osebe..... Bušizem je pa napredovanje idiotizma. In če ste me zbrisali zaradi tega ste me po krivici in sem užaljen. Me diskriminerate
prehlad
29. 08. 2010 08.51
ČIM BOL SE JIH OTEPAJO TEM BOLJ TIŠČIJO K NAM. ZNJIMI IN Z NAŠIMI IMAMO SAME STROŠKE IN SKRBI. POTRATNEŽI.
matedolenc
29. 08. 2010 08.42
Verjetno bo kupil Sistemsko tehniko.
Tonček Balonček
29. 08. 2010 07.24
Kako Amerika "rešuje" svetovne probleme, se lepo vidi na primeru Iraka. Za sabo je zapustila državo s popolnoma uničeno infrastrukturo, razpadlim zdravstvom, šolstvom, sprte ljudi, na stotisoče mrtvih (sploh nihče en ve, koliko so jih pobili!), vojna s ebo nadaljevala brez njih, saj jo ljudi med sabo lepo sprli, kot će bi pri nas recimo Nemci leta 45 odšli in bi se domobranci n partizani potem tolki še ene 10-20 let, kot s ebodo zdaj v Iraku! Kurdi pa imajo itak že skoraj svojo državo! Podobnbo bo seveda v Afganistanu! Zakaj pa ne gredo izvažat demokracije v Saudovo Arabijo? Ali pa pomagajo osvoboditi Severno Irsko izpod Britanije?
JanezNovakJohn
29. 08. 2010 07.24
Zanesljivi zavezniki kot je Slovenija, z davkoplačevalskim denarjem kupujejo orožje v Ameriki, da ga nato skupaj s Slovenskimi vojaki dajejo Ameriki za Ameriško iskoriščanje (krajo) rudnin v Avganistanu in Iraku. Je človek še kje srečal večjo norost, od te norosti Slovencelnov. Zločini ki jih s tem Amerikanci delajo, v resnici delamo mi. In to potencirano. Res smo Butalci !
laufer
29. 08. 2010 07.16
Če bi rešili vse vojne probleme, bi vojaki ostali brez dela, vojaški kapitalisti pa brez denarja!
sprint
29. 08. 2010 07.02
Strateški forum:? Presneti Slovenski napihnjeni, samozagledani politiki. Na vseh straneh plače nižate, jemljete dohodke ipd. tu pa se naš protokol preserava s takšno megalomansko organizacijo. A za to pa je denar? Pa veste koliko to stane? Dragi novinarji. Malo enkrat pobrskajte in izbrskajte stroške našega protokola (raznih obiskov itd.) in dajte številke v javnost. Res nas zanima ta požrežnost in megalomanja politkov.
papaaa!
29. 08. 2010 05.38
"Irak zdaj ima demokratično vlado; čeprav se med seboj prerekajo, pa nihče nima namena nasilno prevzeti oblasti. Imajo ustavo in zdaj se prerekajo, kako bi sestavili vlado. Podobno ste imeli take razprave tudi v Sloveniji in tudi mi na primer leta 2000 več tednov nismo vedeli, kdo je zmagal na volitvah," je dodal. ja, zumba. hvala za rožice!
papaaa!
29. 08. 2010 05.29
novi vietnam! tam so američani v 12 letih imeli 58.200 žrtev, pobili so cca 3 mio. civilistov. v iraku so 8 let. njihove izgube so "le" cca 4.600, iraške cca 1.4 mio. le da so jim povprečje "popravili" iračani sami. vsak dan dvignejo v luft, povprečno 60 svojih bratov! iraška operacija je vsekakor uspešnejša. tankerji pridno odvažajo iraško nafto v zda in vsi smo srečni.
dule100
29. 08. 2010 05.10
Kaj jih niso bila pred volitvami polna usta, da če zmagajo, bo prvo, da se slovenski vojaki vrnejo iz Afganistana ?
damirg@email.si
29. 08. 2010 00.01
sedaj so prišli še našim prat možgane.
TV-MindControl
28. 08. 2010 23.45
Rha28.08.2010, 23:40 :)
HLAPCI.HLAPCI
28. 08. 2010 23.40
super_nasmeh28.08.2010, 23:35 4 še zmerej ne razumem kdo so uporniki??? Kot pri vsaki okupaciji so to tisti ki ne kolaborirajo s okupatorjem ampak se borijo proti njemu.
TV-MindControl
28. 08. 2010 23.35
še zmerej ne razumem kdo so uporniki???