Slovenija

'Ne zaposlujte učiteljev za 10 mesecev'

Ljubljana, 29. 05. 2009 17.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šolski minister Lukšič je pozval ravnatelje, naj ne zaposlujejo učiteljev za 10 mesecev. Glavni tajnik Sviza je namreč opozoril, da gre v tem primeru za kršenje zakonodaje.

Minister Lukšič
Minister Lukšič FOTO: 24ur.com

Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je po sestanku s predstavniki Sviza dejal, da so odprta vprašanja glede ZOFVI in zakona o vrtcih rešljiva, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je opozoril na položaj učiteljev z višjo izobrazbo. Štrukelj je izpostavil problem zaposlovanja učiteljev za 10 mesecev, minister pa je pozval ravnatelje, naj se temu izognejo.

Lukšič je spomnil, da so glede "najbolj perečih" odprtih vprašanj, kot je novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ustanovili posebne delovne skupine, glede zakona o vrtcih pa so se dogovorili, da se še sestanejo.

Štrukelj meni, da so razlike z ministrstvom zlasti glede "položaja učiteljev z višjo izobrazbo in možnosti ravnateljev, ki imajo pedagoško izobrazbo, da opravljajo to funkcijo".

Zaposlovanje učiteljev za 10 mesecev

Kot večji problem je Štrukelj izpostavil tudi zaposlovanje učiteljev za 10 mesecev. To je po njegovo "neetično in na nek način temelji na izkoriščanju strokovnih delavcev, ki se jih ne plača v času počitnic, potem pa septembra ponovno zaposli." Po njegovem prepričanju gre tukaj tudi za kršitev zakonodaje, saj "ti ljudje ne morejo izkoristiti pravice do dopusta."

Minister je ob tem pozval ravnatelje, naj ne zaposlujejo na tak način, "ker enostavno to ni spodobno za to državo". Po njegovih zagotovilih bodo pogledali, kakšne možnosti imajo na ministrstvu, "tudi v pravno-formalnem smislu, tako da se to ne bo več dogajalo".

Poziv k bojkotu?

Štrukelj se je dotaknil tudi plačila za učitelje za njihovo delo v okviru šol v naravi. Pojasnil je, da za odgovornost, ki jo pri tem nosijo 24 ur na dan, dobijo zgolj 40 evrov dodatka tedensko. To vprašanje je trebs rešiti takoj, sicer, tako meni Štrukelj, "bomo pozvali k bojkotu učitelje in učiteljice, ki izvajajo program šol v naravi, ki se bo začel 1. septembra".

Kot je spomnil, je bil pred uveljavitvijo novega plačnega sistema dodatek "vsaj dvakrat višji, kot je zdaj".

Na ministrstvu pa so se po Lukšičevih besedah obvezali, da bodo preverili, koliko dodatnih sredstev bi rešitev tega vprašanja zahtevala. "Nisem naklonjen temu, da učitelji delajo to brezplačno ali da delajo to za neko zelo simbolično vsoto," je dodal.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PA78
29. 05. 2009 20.01
Slovencl07 A se ti mogoče zdi, da je vzgoja in izobraževanje otrok oz. sekundarna socializacija nepomembna? Nimam besed..
patin
29. 05. 2009 18.46
Si pa pameten Slovenec 07. Učitelji delajo tudi doma in to po nekaj ur dnevno in tudi ob sobotah in nedeljah. Treba je narediti priprave popraviti kontrolke in še kaj. To da te pa potem za dva meseca vržejo iz službe se pa vidi, da smo banana država. In gospod minister ne se sprenevedati, ker to so priporočila vašega ministrstva. Če pa o tem ne veste nič, se pa pozanimajte koliko učiteljev ima nezakonite pogodbe do 30.6. Ker pa niso zaposleni več kot eno leto skupaj jim ne pripada nadomestilo od zavoda za zaposlovanje. Pa potem povejte gospod minister kako naj potem kupimo šolske porebščine za brezplačno osnovno šolo za tri otroke. Mogoče iz vašega žepa!!??
proofreader
29. 05. 2009 18.36
Tista dva meseca pa naj inštruirajo za popravne izpite. S tem se da dobro zaslužiti.
rewritable@email.si
29. 05. 2009 18.18
me je prav zanimalo, kako dolgo bo trajalo, preden bo nek "slovenc" kaj takega izjavil. Žal mi je Slovenci, ampak ne prav dolgo.
Slovenc07
29. 05. 2009 18.01
+1
In kakšno odgovornost imajo učitelji d bi morali bit več plačani?? ja bi jim še znižal plače ker ne delajo nič.