Slovenija

'Ne vmešavamo se'

Ljubljana, 11. 01. 2008 08.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovensko predsedstvo se ne vmešava v odločitve držav članic, trdi slovenska vlada.

Slovensko predsedstvo se ne vmešava v odločitve držav članic, so zapisali na spletni strani predsednika Vlade Republike Slovenije.

Portugalski premier Jose Socrates je namreč v sredo kritiziral izjavo svojega naslednika na položaju predsedujočega EU, slovenskega premiera Janeza Janšo, ki da je Portugalsko posvaril pred izvedbo referenduma o Lizbonski pogodbi.

"To so obžalovanja vredne izjave, saj Portugalska ne potrebuje nasvetov o tem, kaj lahko oz. česa ne sme narediti glede evropskega projekta," je izjavil Socrates v parlamentu, kjer je potekala razprava o Lizbonski pogodbi, ki so jo evropski voditelji 13. decembra podpisali v Lizboni. "Portugalska med predsedovanjem EU ni nikoli komentirala metod ratifikacij in je odločitev o tem prepustila vsaki članici sami," je dodal.

Odgovor na kritiko

Slovensko predsedstvo se ne vmešava v odločitve držav članic, so zapisali na spletni strani predsednika Vlade Republike Slovenije
Slovensko predsedstvo se ne vmešava v odločitve držav članic, so zapisali na spletni strani predsednika Vlade Republike Slovenije FOTO: Reuters

Na spletni strani predsednika vlade pa so zapisali, da je ena od prednostnih nalog slovenskega predsedstva spremljanje ratifikacijskih postopkov po državah članicah. V času slovenskega predsedovanja se bodo o Lizbonski pogodbi odločali kar v 20 državah članicah.

"Slovensko predsedstvo se zaveda občutljivosti vprašanja ratifikacije Lizbonske pogodbe po državah članicah. Na to je opozoril predsedujoči Svetu Janez Janša, ko je dejal, da morajo vsi, ki se odločajo o tem, kako pristopiti k temu zelo delikatnemu projektu ali pa fazi projekta, misliti tudi širše. Ne samo na razmere doma, ampak tudi na razmere v celotni EU',“ so zapisali.

V nadaljevanju so zapisane besede premierja Janše, da je Portugalska "vložila veliko naporov in dosegla velik uspeh z medvladno konferenco oktobra v Lizboni in tudi s podpisom Lizbonske pogodbe decembra, prav tako v Lizboni“.

"S tega vidika nihče ne dvomi v podporo, ne samo vlade oz. politike, ampak tudi državljank in državljanov Portugalske, temu dokumentu, ki tudi nosi ime po njihovem glavnem mestu. Torej, jaz sem prepričan, da tudi, če bi bil na Portugalskem referendum, bi bil ta pozitiven in je popolnoma suverena pravica državljank in državljanov Portugalske, vlade, parlamenta, da se odločijo, na kakšen način bodo opravili postopek ratifikacije,“ je dejal Janša.

To naj bi bilo tudi vse, kar je na temo ratifikacije Lizbonske pogodbe v povezavi s Portugalsko izrekel Janša, trdijo v kabinetu. Iz Janševih besed naj bi bilo tudi razvidno, "da se slovensko predsedstvo ni vmešavalo v notranjepolitične razprave v državah članicah in se ne bo niti v prihodnje".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aljosaaljosa@mail386.com
11. 01. 2008 13.21
clementia555 "Tako da se kar navadite, da bo se vec kritik in pohval v naslednjih mesecih od 27 drzav clanic." Z kritikami so že začeli in po vsej verjetnosti se jih že privajamo, ko bo pa kakšna pohvala, bo pa ta dan verjetno razglašen za državni (SDS-ov) praznik.
DarthRevan
11. 01. 2008 12.36
Janševiki pa zares za vsako stvar najdete nek izgovor. A je res tako težko priznat da se je Janša enostavno prenaglil? Da je naredil NAPAKO? Ljudje, iz svojih napak bi se morli učiti, ne pa jih pod preprogo pometat. Treba je bit kerlc, pa rečt, "OK, moja napaka." Zdaj se pa Janša še bolj zapleta, ko javno govori o tem kakšna je podpora na Portugalskem...ja, on že ve kaj Portugalci mislijo... Je pa tudi tako, jaz sem čisto prepričan, da Janša res ne verjame, da se je v karkoli vmešal...ampak če je Socrates njegovo izjavo tako razumel, mu to nič ne pomaga. Pot v pekel je pa tlakovana z dobrimi nameni.
doki007@email.si
11. 01. 2008 12.31
clementia555,....zdej je pa isto ,..zdej pa rusom prodajajo podjetja ,...a je kej drugač ,....!!!! ?????
mf80
11. 01. 2008 12.31
EU pst, zaj smo mi na oblasti, Slo, ZDA in Rusija. !!!
clementia555@yahoo.com
11. 01. 2008 12.28
Kritika iz clanice EU vsaj pove, da ima Slovenija vsaj neko stalisce do problema in da nismo nek privesek Moskve ali Beograda kot smo bili to v casu ljubljenega komunizma, ko je Ljubljeni Milan Kucan vsak teden spraseval Beograd in Moskvo ali sme dobiti par milijonov za cestni program. Tako da se kar navadite, da bo se vec kritik in pohval v naslednjih mesecih od 27 drzav clanic.
aljosaaljosa@mail386.com
11. 01. 2008 12.19
JJ v jok pa na drevo, pa se mal kujat, pa mulo kuhat, pa govort kako se v takšnih razmerah na da predsedovat, pa teorija zarote..., saj to preizkušeno metodo bi zdaj lahko uporabil tudi v EU
justi_busti@email.si
11. 01. 2008 11.48
Ne morem verjet da take grdobije govorijo po EU o našemu ljubljenemu vodji! Hitro bo treba strpat svoje tete, strice, prijatelje v vse nadzorne odbore vseh večjih medijskih hiš po evropi! To da nekdo kar takole brez sankcij lahko šinfa očeta slovenstva je kriminal brez primere!
LexLuthor
11. 01. 2008 11.27
Kdo je tole portugalsko tele, izmeček, gnida, da si sploh upa karkoli reči proti našemu ljubljenemu JJ?!?!?!?!?!!? Napovejmo jim vojno, pritlikavcem priatlantskim! Bo naša mornarica opravila z njimi 1-2-3! Samo še rusko fregato počakajmo, da jo Kahel zrihta.
bysaRD
11. 01. 2008 11.15
bonsai9: Ja res. Vsi naj bodo tiho ko JJ govori. Kdor ga prekine, ga zmoti, se ne strinja z njim, pa takoj v zapor.
bonsai9@email.si
11. 01. 2008 10.39
EU se je strinjala, da je Slovenija pol leta predsedujoča. In sedaj naj Evropa zapre gobec, saj je vendar demokracija in naj pustijo vladat JJ.
profil24ur
11. 01. 2008 10.24
dobro mnenje, od katerega pa ne smemo odstopit, saj ni sporno.
GTR
11. 01. 2008 09.23
JJ je en važniuc :)