Slovenija

(Ne)upravičen dvig premij

Ljubljana, 01. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vzajemna je s 5,8-odstotno podražitvijo premij prizadela približno milijon svojih zavarovancev.

Podražitev bodo občutili tisti, ki imajo sklenjena dopolnilna zdravstvena zavarovanja brez rezervacij, torej okoli milijon zavarovancev (Foto: POP TV)
Podražitev bodo občutili tisti, ki imajo sklenjena dopolnilna zdravstvena zavarovanja brez rezervacij, torej okoli milijon zavarovancev (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Generalni direktor ZZZS meni, da je podražitev premij zavarovancev nepotrebna, v Vzajemni pa so prepričani, da je njegova ocena nestrokovna.

Vzajemna zdravstvena zavarovalnica je za 5,8 odstotka dvignila premije pretežnemu delu svojih zavarovancev, in sicer vsem tistim, ki imajo sklenjena dopolnilna zdravstvena zavarovanja brez rezervacij. Premija se bo povišala za tisto kategorijo zavarovancev, pri kateri se premije niso spreminjale od septembra 2002.

Medtem ko bo za manjši del zavarovancev, ki imajo sklenjena doživljenjska zavarovanja oziroma so slednja preoblikovali v zavarovanja za 12 let, premija ostala nespremenjena. Za zavarovanja z rezervacijami je bila premija dvignjena s 1. marcem.

ZZZS: Podražitev premij nepotrebna

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Borut Miklavčič pa je dejal, da je podražitev premij za večino zavarovancev Vzajemne nepotrebna. "Vzajemna bi morala sama znotraj sebe videti, kaj lahko racionalizira in se bolje organizira," je dejal Miklavčič. Po njegovi oceni ni razloga za podražitev.

Vzajemna: Miklavčičeva ocena je brez strokovne podlage

V Vzajemni menijo, da je Miklavčičeva ocena "pavšalna" in "brez kakršne koli strokovne podlage". Sprašujejo, kako lahko Miklavčič komentira poslovanje zavarovalnice in celo njeno organiziranost, saj "ne enega ne drugega ne pozna", so sporočili z Vzajemne.

Če v Vzajemni za prvih pet mesecev letošnjega leta seštejemo odhodke za zdravstvene storitve in zahtevano povečanje rezervacij ter to primerjamo z zbranimi prihodki od premij, je jasno, da z zbranimi premijami ni možno pokrivati stroškov. To pomeni, da bi Vzajemna lahko delala zastonj, pa sredstev še vedno ne bi bilo dovolj, opozarjajo v sporočilu za javnost.

Poudarjajo, da so prihodki ZZZS vezani na plače, kar pomeni, da se z rastjo plač povečuje tudi prihodek ZZZS. Pri Vzajemni pa so premije nominalno določene in so že tri leta nespremenjene kljub rasti stroškov za zdravstvene storitve. Od zadnjega povišanja premij v letu 2002 je bila rast stroškov za zdravstvene storitve že več kot 18-odstotna, so še zapisali.