Slovenija

'Ne sodelujemo z Jankovićem'

Ljubljana, 11. 04. 2006 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./STA/P.K./B.R.
Komentarji
0

Predstavniki londonskega sklada Altima, ki kupuje skoraj četrtino Mercatorja, so v Ljubljani zatrdili, da ne kupujejo s srbskim ali ruskim kapitalom.

Radenko Milaković je eden od predstavnikov Altime, ki so pripotovali v Slovenijo
Radenko Milaković je eden od predstavnikov Altime, ki so pripotovali v Slovenijo FOTO: POP TV

V Slovenijo so pripotovali predstavniki londonskega sklada Altima, med njimi tudi Radenko Milaković, ki naj bi ga povezovali s srbskim kapitalom in špekulativnimi posli. Kot je dejal eden izmed njih, Mark Foster Brown, so nekdanji uslužbenci Deutsche bank. Leta 2004 so ustanovili Altimo Partners, sklad v Veliki Britaniji, ki ga nadzorujejo Britanci. Na vprašanje, zakaj imajo sklade na Kajmanskih otokih, pa je Mark Donegan dejal, da izključno zaradi davkov.

Mark Foster Brown, Mark Donegan in Radenko Milaković so dejali, da je njihova naložba v Mercator dolgoročna
Mark Foster Brown, Mark Donegan in Radenko Milaković so dejali, da je njihova naložba v Mercator dolgoročna FOTO: POP TV

70 odstotkov vlagateljev v sklad je iz ZDA. "Trdim pa, da v skladu nimamo vlagateljev iz bivše Jugoslavije ali Ruske federacije," je dejal Foster Brown. Predstavniki Altime so tudi zanikali namigovanja, da trenutno sodelujejo z Zoranom Jankovićem.

Povedali so še, da je njihova naložba v Mercator dolgoročna, zanje pa bo uspeh 24,99-odstotni delež. Ponudbe 41 tisoč tolarjev za delnico pa za zdaj ne nameravajo povišati.

Minuli četrtek so v oddaji Trenja na POP TV padale maske: Posnetek kot dokazno gradivo na tožilstvu, računskem sodišču in Agenciji za trg vrednostnih papirjev.
Minuli četrtek so v oddaji Trenja na POP TV padale maske: Posnetek kot dokazno gradivo na tožilstvu, računskem sodišču in Agenciji za trg vrednostnih papirjev. FOTO: Dare Čekeliš

Trenja kot dokazni material

Delnica Mercatorja, za katero Altima ponuja 41.000 tolarjev, se je v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenila za 2,39 odstotka. Enotni tečaj Mercatorjevih delnic je zdrsnil na 42.535 tolarjev.

V poslanskem klubu LDS so danes potrdili, da so računskemu sodišču, ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu in Agenciji za trg vrednostnih papirjev poslali magnetogram četrtkove oddaje Trenja na POP TV.

To potezo so v LDS napovedali v petek, saj naj bi izjave glavnih akterjev pri kupčiji z Mercatorjevimi delnicami v oddaji pokazale, da je pri prodaji državnega deleža v Mercatorju prišlo do kršitve vrste zakonov. "Po omenjeni oddaji ne more biti več nobenega dvoma, da je šlo pri prodaji deležev Mercatorja in kasnejši menjavi nadzornega sveta Mercatorja za ravnanje povezanih oseb in da je prišlo do kršitev zakona o prevzemih in zakona o trgu vrednostnih papirjev ter statuta Kapitalske družbe (KAD) in Slovenske odškodninske družbe (SOD)," so ob poslanem magnetogramu zapisali v LDS.

Na tožilstvu in računskem sodišču prejeli magnetogram

Posnetek oddaje Trenja Mercator - najbolji komšija? si lahko ogledate na 24ur.com Internet TV.

Na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da so od LDS prejeli magnetogram. "Zadeva bo dodeljena v delo, o ostalih podrobnostih pa ne moremo posredovati več podatkov, ker so v fazi predkazenskega postopka," so sporočili s tožilstva.

Tudi predsednik računskega sodišča Igor Šoltes je povedal, da so magnetogram, ki jim ga je poslal LDS, prejeli. "Ta dopolnjuje predlog, ki ga je LDS poslal računskem sodišču lani, naj skladno z določbami o računskem sodišču revidira pravilnost in smotrnost ravnanja KAD in SOD pri prodaji kapitalskih deležev v družbi Mercator, in ki ga je sodišče uvrstilo v program dela za letos," je dodal Šoltes. Glede na to je mogoče pričakovati odločitev o začetku revizije.

Agencija za trg vrednostnih papirjev prejema magnetograma še ni potrdila.

Nekdanji predsednik Mercatorjeve uprave Zoran Janković: V oddaji Trenja je razkril prodajo svojih delnic
Nekdanji predsednik Mercatorjeve uprave Zoran Janković: V oddaji Trenja je razkril prodajo svojih delnic FOTO: Dare Čekeliš

Odstopil podpredsednik Mercatorjevega NS

Na seji nadzornega sveta Mercatorja je odstopil podpredsednik nadzornikov Gorazd Čuk, ki je še pred časom veljal za tesnega sodelavca predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Kot je pojasnil Čuk, se ne namerava več ukvarjati s posli, vezanimi na prehrano in trgovino.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.