Slovenija

Ne nasedajte!

Ljubljana, 14. 05. 2009 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na spletu se je pojavila nova prevara. Če dobite elektronsko sporočilo od gospoda Isaaca Georga, v katerem ta predlaga sodelovanje pri vračilu zaplenjenega denarja, ne nasedajte.

Brskanje po spletu
Brskanje po spletu FOTO: Reuters

Sporočilo je napisano v zelo polomljeni slovenščini, zato je težko ugotoviti, kaj pravzaprav hoče od naslovnika. Če pa povzamemo, gre za to, da nam domnevni odvetnik Isaak predlaga sodelovanje pri pridobivanju denarja Andrewa Parkerja, ki ga je vlada zaplenila, potem ko je omenjeni gospod skupaj z vso svojo družino umrl v cunamiju na Tajskem. Obljublja nam, da bomo dobili 40 odstotkov, medtem ko bo zase vzel 50 odstotkov, z desetino pa bodo poplačani stroški transakcije. V zameno od nas zahteva, naj mu pošljemo polno ime, telefonsko številko, kontaktni naslov ter starost in poklic.

Nigerijska prevara

Gre za tipično nigerijsko prevaro, za katero je značilno, da pošiljatelj naslovnike svojega sporočila prosi, naj mu pomagajo do velike količine denarja, ki jo sicer ima v lasti, vendar je ne more spraviti iz svoje ali katere koli že omenjene države. V zameno za osebne podatke, s katerimi bi prenesel denar v tujino, tako obljubi visok odstotek vsote. Tovrstne prevare so se začele pojavljati tudi v slovenskem jeziku, kar so omogočili programi za hitro prevajanje (kot je na primer Google Translate).

Previdno!

Policija ob tem poziva, naj ne nasedamo tovrstnim elektronskim sporočilom in neznancem ne pošiljamo svojih osebnih podatkov, saj je možno, da gre za mednarodne organizirane združbe storilcev kaznivih dejanj.

Varni na internetu

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
14. 05. 2009 19.59
Če ljudje verjamejo, da bodo njihovi svojci lažje prišli v nebesa, če bodo plačali za čimveč maš, ne vem, zakaj ne bi verjeli tem pismo! V sv. pismu jasno piše o tisti priliki kamele in šivankinem ušesu, ampak upanje jeneskončno, kot človeška neumnost! Kaj jim pa še preostane?
F12
14. 05. 2009 15.34
Men ni jasno, da folk še kr pada na te fore. Če jim nazaj napišeš, da vsako tako natolcevanje prijaviš policiji in da jim boš posredoval tudi to elektronsko pismo, imaš potem dooolgo mir. Meni so nazadnje to poslali pred 2 letoma.
LomilkaSrc
14. 05. 2009 13.19
Ja res je. Stara fora , ki kroži kar nekaj časa.
Sim?a
14. 05. 2009 11.47
Jaz sem tudi dobil od neke wanite, ki mi je pisala, ker je takoj začutila da je iskrica preskočla, bla bla bla. Naslednič mi je opisavala kak je fajn hodit po peščeni plaži in bla bla bla, naj jo kaj pokličem, no naslednič pa je že hotla neki gnar met, šur ja, seveda, takoj ti pošljem miljon. Še dobro da pošte od neznanih ne odpiram, ali berem, še vse one fwdje zbrišem. Če pa bi že koga premamlo, da bi rad "obogatel", pa pred tem najbolje iti na googel.com in se tam malo pozanimat, gotovo niso samo tebi tega bogastva namenili.
Boyhazard
14. 05. 2009 11.33
To ni polomljena slovenščina, ampak prevod iz EN v SI na Google Translate. :-) In ta mail je klasični SPAM, če bi jih objavljal na 24 kur, nebi obstajalo nobenih drugih novic tukaj gor - ker je vsega SPEMA še preveč. :-)
gorencdask
14. 05. 2009 11.22
OLD ! To kroži že od dveh mesecev po tsunamiju...
baby113
14. 05. 2009 10.59
A to je bila finta? Pismo ej,jaz pa sem zadnjič poslala podatke,danes pa vidim na kliku neke velike cifre. Kaj naj pa zdaj???
aldeborana
14. 05. 2009 10.31
jz sm dobila uno "nigerijsko prevaro"..Ena baba kao piše,da je hči pokojnega predsednika in da ma ful keša,sam do njega ne more...potem te prosi za tvoj transakcijski račun,da bi tja kao dnar prelila,nekaj miljončkov bi pa tebi dala..pa še slikoco ti pošlje-seveda je na slikci ful dobra bejba...jz sem odpisala "FROM 1 TO 10..HOW NAIVE DO YOU THINK I AM?"...
jezek_teka_teka
14. 05. 2009 10.17
Tist ki pa nasede pa vse čestitke in diploma za dumbass of the year ...
Franc Dolenc
14. 05. 2009 10.10
Tisti ki je tolko glup, da verjame v take čudeže, je že po naravi tolko glup, da mu tudi takšna opozorila z vaše strani ne bodo odprle oči...žal...
JohnWayne
14. 05. 2009 10.09
ja, samo res.. vsi se bojijo za svoje kreditne, za svoj bančni račun, za vse.. in potem bo en Isaak našel ravno vas, da z vami sklene posel stoletja in obrneta 3 miljone $.. tisti, ki na to nasede.. naj kar naseda.. ker to je pa že višek debilnosti
pikam_dopust
14. 05. 2009 10.05
A to je prevara? Hudiča! Kako je to mogoče? Meni so se pa zdeli, da čisto resno mislijo... @POPtv - vsi, ki delamo z računalnikom, dobimo dnevno takega sranja kolikor hočete. Če imate stisko z objavo pravih novic, začnite pisatiti o spomladanskih opravilih na vrtu...