Slovenija

Ne kupujte (pre)poceni televizorjev in pretvornikov!

Ljubljana, 08. 04. 2010 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
67

Pred prehodom na digitalno oddajanje je odprtih veliko vprašanj. Nekateri so se "opekli" pri nakupu novih televizorjev ali pretvornikov, drugi so za montažo odšteli 700 evrov.

1. december, ko bo sprejem televizijskih programov v Sloveniji možen le še v digitalni obliki, se nezadržno približuje. Na posvetu, ki so se ga udeležili tudi proizvajalci, trgovci, monterji ter predstavniki Apeka in Zveze potrošnikov, so se odprla številna vprašanja. Nanje sta odgovarjala v. d. generalnega direktorja direktorata za informacijsko družbo Nikolaj Simič in direktor Sintesia, kjer "podeljujejo" nalepke digi, Roman Kužnar.

Trgovca vprašajte, ali bo televizor po prehodu deloval

Roman Kužnar in Nikolaj Simič
Roman Kužnar in Nikolaj Simič FOTO: Blaž Garbajs
Spremembe zadevajo "le" okoli 200.000 slovenskih gospodinjstev, ki televizijske programe sprejemajo prek zunanje ali sobne antene. Prodaja drugih naprav ni prepovedana, saj jo lahko kupijo vsi, ki programe spremljajo preko internetne, kabelske ali satelitske povezave.

Simič je februarja na novinarski konferenci dejal, da lahko kupec, če je po oktobru 2008 kupil napravo, ki po prehodu na digitalizacijo ne bo delovala, od prodajalca zahteva nadgradnjo, novi televizor oziroma pretvornik ali kupnino. Danes je dodal, da le ob predpostavki, če je bil kupec zaveden. Njegova trditev temelji na Standardih, sprejetih oktobra 2008, Obligacijskem zakoniku in Zakonu o varstvu potrošnikov. V slovenskih domovih je po ocenah trgovcev okoli 100.000 naprav, kupljenih po oktobru 2008, ki po prehodu ne bodo delovale ob sprejemanju signala preko antene.

Simič je prepričan, da bi moral trgovec po objavi Standardov kupca izrecno opozoriti, da njegova naprava ne ustreza. Trgovci in proizvajalci so odgovorili, da kupec včasih ne zna povedati, na kakšen način sprejema televizijske programe. Menijo tudi, da ne gre za stvarno napako, saj s televizorjem ni nič narobe, ker v določenih sistemih deluje brezhibno.

Simič se ne strinja. Prepričan je, da bi morali vsi trgovci v interesu potrošnikov jasno povedati in označiti, da sprejemnik po prehodu ne bo deloval. Četudi bi takrat stranka vztrajala pri nakupu, pa bi tudi sama nosila posledice. V nasprotnem primeru jih po njegovem mnenju nosi trgovec.

Za reševanje morebitnih težav naj se kupec najprej obrne na trgovca, če pri njem naletite na gluha ušesa, pa na tržni inšpektorat ali Zvezo potrošnikov. V tovrstnih primerih gre sicer za pravno razmerje med kupcem in trgovcem, zato bo moral slednji pravice sam uveljavljati, brez pomoči države.

Sredstev za socialno ogrožene še ni

V.d. direktorja direktorata za informacijsko družbo Nikolaj Simič poziva trgovce, naj kupcem jasno povedo, katere naprave bodo delovale po prehodu na digitalno oddajanje.
V.d. direktorja direktorata za informacijsko družbo Nikolaj Simič poziva trgovce, naj kupcem jasno povedo, katere naprave bodo delovale po prehodu na digitalno oddajanje. FOTO: Blaž Garbajs
Potrošniki naj ne kupujejo poceni pretvornikov, saj ni nujno, da bodo delovali. Garancijo daje le nalepka digi, ki jo imajo doslej trije pretvorniki. Pet brez nalepke je ustreznih, na slovenskem trgu pa naj bi bilo še okoli 25 neprimernih pretvornikov, ki jih ponujajo po zelo nizkih cenah, tudi po 20 evrov. Ne nasedajte!

Digitalno oddajanje bodo na lastni koži občutili "le" tisti, ki sprejemajo programe preko antene. Če nimajo televizorja za digitalno sprejemanje, morajo kupiti pretvornik, katerega cena je na slovenskem trgu okoli 80 evrov.

Država bo pri nakupu sprejemnikov pomagala socialno ogroženim, vendar denarja za pomoč še ni. Upravičencev naj bi bilo do 10.000, kdaj bodo sredstva zagotovili, še ni znano. Prav tako razmišljajo, da bi jim zagotovili brezplačno montažo.

Drugi si bodo morali pretvornik kupiti sami in po potrebi plačati montažo. Vendar pozor! Nekateri Slovenci so nekaterim monterjem plačali 500 ali celo 700 evrov, kar je občutno preveč. Simič poziva vse, naj ne nasedajo, monterje pa, naj se organizirajo ter sestavijo ponudbe in cenike, ki bi jih lahko objavili na spletni strani direktorata.

Kaj zagotavlja nalepka digi?

Standardi morajo delovati toliko časa, da ne spremenijo življenjske dobe produktov. Nikolaj Simič

Po prehodu na digitalno oddajanje bodo zagotovo delovale naprave z oznako digi, ki jo proizvajalci dobijo po prestanem testu v podjetju Sintesio. Naprave, ki so pridobile oznako za skladnost s slovenskim sistemom, so objavljene na spletni strani Sintesia.

Proizvajalce, ki so za testiranje plačali, je zanimalo, koliko časa nalepka zagotavlja delovanje in kdo bo odgovarjal potrošnikom, ki jim televizor ob morebitnem prehodu na nov sistem čez tri leta ne bo več deloval. Simič je odgovoril, da so bili standardi Apeka sprejeti za 10 let, zato naj se ne bi spreminjali vsaj do leta 2018. V nasprotnem primeru pa bodo na voljo druge naprave za omogočanje brezhibnega signala. Glede odgovornosti ob morebitnem nedelovanju ni bilo jasnega odgovora, saj je nočejo prevzeti ne država, ne Sintesio, ne proizvajalci, ne trgovci.

Med najbolj pogostimi napakami so v podjetju Sintesio naleteli na televizorje brez šumnikov. Dovolili so izjemo: č je lahko c, ž je lahko z, š je lahko s, medtem ko pretvarjanje šumnikov v druge znake testa ni prestalo, je pojasnil direktor Roman Kužnar.
Med najbolj pogostimi napakami so v podjetju Sintesio naleteli na televizorje brez šumnikov. Dovolili so izjemo: č je lahko c, ž je lahko z, š je lahko s, medtem ko pretvarjanje šumnikov v druge znake testa ni prestalo, je pojasnil direktor Roman Kužnar. FOTO: Blaž Garbajs

Zanimiv je primer proizvajalca, ki si je omislil lastne nalepke. Po mnenju trgovcev s tem nedvoumno prevzema morebitno naknadno odgovornost za nedelovanje. Simič je odgovoril, da gre v tem primeru za reklamo, prava nalepka digi pa proizvajalcem zagotavlja skladnost, ki jo garantira neodvisna institucija.

Kmalu bodo gospodinjstva prejela zloženke

Med razpravo je bilo vseskozi slišati opozorila, da je 1. december nevarno blizu. Nekateri so govorili celo o televizijskem mrku. Simič se zaveda, da zmanjkuje časa. Akcijski načrt s točnimi datumi je po njegovih zagotovilih pripravljen. Naslednji korak bodo zloženke z obrazložitvijo prehoda in novostmi ob morebitnem nakupu, ki jih bodo v kratkem poslali vsem gospodinjstvom, na voljo pa bodo tudi v trgovinah.

Sprecifikacije za DVB-T sprejemnike
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hamilton
09. 04. 2010 14.45
SLOVENIJA PLAČUJEMO RTV NAROČNINO ONI IN DRŽAVA SE JE ODLOČILA DA BO PREŠLA IZ ANALOGNI V DIGITALNI SISTEM ZATO NAJ RTV MAM POŠLJE IN ZMONTIRA SISTEM KATEREGA POTREBUJEMO DA BOMO GLEDAT NJIHOVE PROGRAME NE PA DA MI TROŠIMO NAŠ DENAR ZA TO OD TEGA IMA KORIST SAMO DRŽAVA IN TISTI KI SO SE TO IZMISLILI JAZ OSEBNO NEBOM KUPIL NIČ ČE PA OD LETA 2011 NAPREJ NEBOM IMEL PROGRAMOV PAČ TUDI NEBOM PLAČEVAL ZATO SLOVENIJA DRŽAVLJANI SLOVENIJE SPOŠTOVANA GOSPODINJSTVA ZDRUŽIMO SE IN JIM POKAŽIMO DA TUDI MI ŽIVIMO V TEJ PRELEPI DEŽELI SLOVENIJI
daf3
09. 04. 2010 14.00
En velek nateg prodajalec bo reku da bo delalo po 1 dec. ko boš imel pa mrk bo pa reku da je dekorder tolk pa tolk evrov da pa vas prvič vid in da se nespomni da je on oblubil da bo po 1 dec. delal TV brez dekorderja .Dobr nategujejo SLOVENCLNE.
hotchilipoper
09. 04. 2010 10.14
ne se pustit našponat
hotchilipoper
09. 04. 2010 09.44
prej se dobr pozanimajte,ker je en kup stvari,ki lahko pripomorejo k bolšemu sprejemanju slike
Energetik
09. 04. 2010 08.20
Pa kaj je zdaj to, reklama? Tudi poceni se dobijo DVB-T MPEG4 televizorji, samo tehnične specifikacije je treba mal pogledat. Pa manjšo diagonalo in se usedeš bližje. Pa prišparaš par 100€ takoj. Po takih novicah bo pa neumen folk kupil najdražje, sam da bo za zihr.
Tonček Balonček
09. 04. 2010 07.53
In še vedno moram biti naročnik nacionalke, čeprav nočem kupiti nove TV?
pRCO007
09. 04. 2010 03.46
Ma itak dobiš pri vseh ponudnikih dekoderje zaston zravn.... pa nerabiš nobenih HDTVjov ker je mogoče vse skupi 10 programov v HD resoluciji, pa 6 jih je kr neki.... jst bom reku NATEG.............
666inme
08. 04. 2010 22.44
jaja RIChard28 pa jih imejmo 10 kot včasih (kdo jih bo pa živel) no drugače pa DVB/T/C bo delovalo..
zurc
08. 04. 2010 22.34
kupu sprejemnik znamke strong ,prklopu ,mal antrno zasuku ,sobno in dobim8 slovenskih pa pet hrvaških programov in čisto čistih,zadvoln .Sem iz okolice krškega
hotchilipoper
08. 04. 2010 21.56
KUPITE GA ZA JURJA,PA NE MORTE FALIT
primc81
08. 04. 2010 20.24
kupite najdražje in država in cerkev bosta zadovoljna....
Jaka Golovec
08. 04. 2010 17.53
Pa, da še dodam SDTV bi mogla biti že ubistvu HDTV. Za Zelene: 1920x1080i bi mogla biti standardna resolucija ne 720x576i.
Jaka Golovec
08. 04. 2010 17.50
Koga briga luft, če še niso sposobni distriburirat kvalitetnega kanala po kablu. Itak pa ti ljudji, ki so na "položajih" za digitalizacijo prizemne televizije ne vejo nič. Apek pa tudi nič pametnega ne naredi. POPTV je obljubil HDTV program 15.12.2008 pa še vedno nič, a ko drugje po EU imajo že vse državi HDTV kanale... Zakupijo pravice za določene dogodke potem pa jih briga tudi če oddajajo v ČB-TV pa z robovi pa vsem tem. Na koncu pa še težijo operaterjem, da naj za temnjujejo druge kanale. Ta komentar bo tako ali tako brisan...
Tonček Balonček
08. 04. 2010 17.31
Odf kod pa ta Sintesio? Pa kaj je to za ena firma? Kaj hočejo od nas, saj TV sploh ne gledamo več!? A spet hočejo neke nalepke, kot Rop za registracijo? Hočemo nazaj Janeza Janšo, Ekspres in NOVI TEDNIK, NE RABIŠ NOBENEGA DEKODERJA, vseje jasno, čisto in v visoki resoluciji, pa še zastonj. Hvala Finski!
RICHard32
08. 04. 2010 17.00
Še vedno najboljši recept: vzemi kramp v roke in idi iskat kanale.Zvečer pa žensko pocartaj pa boš pozabil na tv.
untableass
08. 04. 2010 16.51
hehe ekonomska finta sam sem električar ne jim nasedat tem bučkam
shark144
08. 04. 2010 16.24
banda,ljudi zavaja
jezni_jezek
08. 04. 2010 13.42
Slavkokrsko 08.04.2010, 12:57 jaz imam signal dober imam pa tudi problem glede zvoka
Penzic
08. 04. 2010 13.11
Sam uporabljam enega izmed teh "poceni" sprejemnikov že tri mesece in ne živim na področju, ki je bogato s signalom, pa zadeva dela. Res je da sem potreboval mal časa, da sem vse lepo povezal, ker je digitalni signal zelo občutljiv na razne nepravilnosti v povezavi. Glede na razne razprave na forumih, pa je 80% sprejemnikov narejeno na isti hardware platformi, tako da celo software gre iz enih na druge, tako da sem uredil tudi šumnike pri predvajanju divx in pa slovenske menije. Potrebno je pač mal več iznajdljivosti, od prodajalcev kar dosti ne moreš pričakovat, ker tudi velika večina nima pojma. Vse to pa kaže, da celoten proces digitalizacije v Sloveniji bolj neorganiziran kot organiziran, še posebej pa se to vidi tudi pri kvaliteti oddajanja (EPG, razni formati....), ki je prav tako na zelo nizkem nivoju.
bluzer
08. 04. 2010 13.05
za kako montažo hočejo 700 evrov?? saj to si priklopiš sam v 5 minutah ali še manj... mene pa moti, da sploh ni nič govora o digitalnih tv karticah... jaz si nameravam v kratkem nabavit eno gigabyteovo za cca 40€ pa nisem siguren, če bo delovala... nima namreč oznake za dekodiranje zvoka... če pa nbo vse softwersko, pa me zanima, kako bo vlekel signal in delalo na pc-ju... zakaj ne dajo še na te izdelke nalepk??????