Slovenija

'Ne kurji tatovi, problem je organiziran kriminal'

Ljubljana, 04. 10. 2024 17.03 | Posodobljeno pred 43 minutami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ali bi Policija potrebovala več pooblastil? Na okrogli mizi, kjer so razpravljali o tem vprašanju, so se strinjali, da je treba morebitna nova pooblastila sprejemati s tresočo roko. Minister Poklukar je omenil, da je že predlagal uzakonitev lovilca IMSI. Strokovnjak za varnostna vprašanja pa ob tem poudarja, da naša težava niso "kurji tatovi", ampak organiziran kriminal. Razpravljali so tudi o možnosti, da bi huliganom za deset let prepovedali približevanje športnim objektom.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Nasilje na športnih prireditvah
    02:59
    Iz 24UR: Nasilje na športnih prireditvah
  • Iz SVETA: Ali ima Policija premalo pooblastil?
    02:39
    Iz SVETA: Ali ima Policija premalo pooblastil?

 

Na ministrstvu za notranje zadeve so pripravili okroglo mizo o smiselnosti sprememb policijskih pooblastil. Po besedah ministra Boštjana Poklukarja zakon o nalogah in pooblastilih Policije daje zadostna pooblastila Policiji za njeno delovanje, nujno pa so potrebna dodatna pooblastila v procesnem delu, torej v okviru zakona o kazenskem postopku.

Na okrogli mizi so se jim pridružili strokovnjaki s področja poznavanja policijskih pooblastil, strokovnjaki iz policijskih vrst in tudi predstavniki ministrstva za pravosodje, razpravljali pa so o vprašanju, ali Policija v duhu zaostrovanja napetosti na romskih območjih v jugovzhodni Sloveniji, pojavov medvrstniškega nasilja in eskalacij nasilja na športnih prireditvah oz. huliganstva potrebuje dodatna pooblastila.

Kot je v izjavi za medije povzel minister, načrtujejo tehnične posodobitve pooblastil, radikalnih sprememb pooblastil pa si nihče ne želi. "Tudi ocena strokovnjakov je, da ima slovenska policija zadostna splošna pooblastila za svoje ukrepanje," je pojasnil.

Je bila pa razprava po njegovih besedah bolj burna o policijskih pooblastilih v okviru procesne zakonodaje, torej v okviru zakona o kazenskem postopku. Tu so izpostavili vprašanja o delovanju Policije v digitalnem prostoru, na kakšen način lahko policija preiskuje kriminal na spletu in kriptiranih kanalih, "ki je seveda pregovorno vedno korak pred Policijo". "Svet ni več analogen, je vsak dan bolj digitalen, zato je treba nujno nasloviti spremembo zakona o kazenskem postopku," je dejal.

Kot je pojasnil, je ministrici za pravosodje Andreji Katič ob zadnjem srečanju predlagal uzakonitev lovilca IMSI v zakonu o kazenskem postopku, odprtih pa je še nekaj vprašanj v zvezi z možnostmi, ki bi jih po mnenju strokovnjakov morala imeti slovenska policija na razpolago v preiskovalnem delu in pregonu. Ob tem je poudaril, da je treba k spremembam zakonodaje pristopiti v sodelovanju z vsemi deležniki, tudi sodno vejo oblasti, ter da je pomembno, da zakon dobi podporo v DZ in prestane tudi ustavno presojo.

Minister verjame, da bo v naslednjih mesecih o tem še več razprav. Napovedal pa je, da bodo prihodnji teden vladni odbori, nato pa tudi vlada in DZ obravnavali novelo zakona o nalogah in pooblastilih Policije, s katero naslavljajo nasilje na športnih tribunah.

V razpravi je bilo po njegovih besedah slišati različna mnenja o predlagani 10-letni prepovedi približevanja športnim objektom oziroma prireditvam. "Vendar se vprašajmo, kaj se je na športnih igriščih v zadnjem času dogajalo," je dodal. "Na ta način želimo odstraniti divjake, tiste, ki želijo škodovati vsem normalnim ljudem, ki pridejo navijat na športno tekmovanje," je pojasnil.

Okrogla miza o policijskih pooblastilih
Okrogla miza o policijskih pooblastilih FOTO: Bobo

Na okrogli mizi je sodeloval tudi sodni izvedenec za uporabo pooblastil in prisilnih sredstev Policije in drugih represivnih organov Miroslav Žaberl. V izjavi za medije je pojasnil, da je, ko pride do nekega ekscesa, vedno prvi odziv, naj Policija dobi dodatna pooblastila. A pri tem je pozval k previdnosti. "Samo en eksces ne more pomeniti, da bomo zdaj Policiji dali še širša pooblastila, s tem bomo Policijo še dodatno obremenili za njihovo odgovornost," je pojasnil. Prav tako je opozoril še na "druge organe, organizacije ali pa nosilce, ki bi tudi morali poskrbeti za del varnosti". Po njegovih navedbah se je treba vprašati, kaj je na športnih prireditvah delala varnostna služba in kako ravnajo nogometni klubi, kaj pri romskih vprašanjih delata tožilstvo in sodišče.

Žaberl je pozval k ustrezni analizi, nato pa je treba dodatna pooblastila podpreti s tresočo roko. "Ti kurji tatovi niso problem naše varnosti, problem naše varnosti je organiziran kriminal, najhujše oblike kriminala, ki jih je pa tudi najtežje preiskovati. Tu sem pa zagovornik večjih pooblastil Policije, predvsem, kar se tiče zakona o kazenskem postopku, prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so danes zastareli," je pojasnil.

Ob tem je navedel, da tuje policije že imajo možnost uporabe različnih tehničnih sredstev, ki pri nas še niso uzakonjeni. "Če tega ne bomo storili, potem bo Policija vseskozi capljala za kriminalci, ker kriminalci pa to uporabljajo," je dejal in izpostavil razvoj tehnike.

Poklukar se je ob tem odzval tudi na predlog Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij, naj vlada izda odlok o zaostrenih varnostnih razmerah v zaporih zaradi prezasedenosti. Če bomo en državni organ, ki je kadrovsko podhranjen, reševali s kadri iz drugega državnega organa, ki je prav tako kadrovsko podhranjen, ne bomo po njegovem mnenju nič naredili. Kot je dejal, bo treba iskati druge rešitve, pri čemer je kot možnost omenil tudi področje zasebnega varovanja, ki denimo zagotavlja varovanje prevozov denarja. Želi pa si, da slovenska Policija v svoje vrste dobi mlade ljudi, da se poveča število pravosodnih policistov.

"Varnost je naša dobrina in za varnost smo odgovorni vsi," je poudaril. Kot minister za notranje zadeve je vesel, da so zapori polni, "kajti to pomeni, da slovenska Policija dobro dela". Opozoril pa je, da je pravosodni sistem leta in leta zanemarjal področje novih zaporov ter da aktualna vlada rešuje prostorsko stisko.

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sosed5
04. 10. 2024 20.27
+1
Eden pameten, ostali sami nakladaci.
travc
04. 10. 2024 20.23
+2
Tako pravijo ampak bodo še zmeraj lovili kurje tatove.
Marcus Aureliuss
04. 10. 2024 20.15
+1
Kdocje policijo zastopal na tej okrogli mizi 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️
Iqos
04. 10. 2024 20.13
+2
Končno je eden na glas povedal...samo dodat bi mogu še gospodarski kriminal...to pa še nobeden ne upa
POWER RANGER
04. 10. 2024 20.11
Zapomni si! Ni važno kaj gledaš, ampak kaj vidiš!
POWER RANGER
04. 10. 2024 20.11
alicante1234
04. 10. 2024 20.06
+1
Koliko mi je poznano policija ne bo potrebovala novih pooblastil, ker te policije s trenutnim trendom upokojevanja in odhajanja iz njihovih vrst čez 10 let ne bomo več imeli. Sicer pa, kdo bi si želel nositi glavo v torbi za 1200 EUR, pa da folk pljuva po tebi in da zaradi opravljanja svoje službe grozijo njemu in njegovi družini. Lepa hvala, raje delam v trgovini za blagajno.
peresni
04. 10. 2024 19.56
+1
Koliko bančnikov sedi? In tej policiji so potem problem Romi?
kiropraktik
04. 10. 2024 19.42
+2
Misli državo?
Jermen
04. 10. 2024 19.41
+4
A so mislili politicni organizirani kriminal?
Rde?a pesa in hren
04. 10. 2024 19.37
+3
Pooblastil je dost sam znajo ali PA NE SMEJO jih uporabit... ta vlada bremza kjer se da, prvaice pa ne vem kaj... če te pa napadejo pa poškodujejo pa pozabljen od vseh, sam zgoravjajo se, kanmoli da lahko pričakuješ odškodnino.
Julijann
04. 10. 2024 19.29
+2
Vlado tako moti " dvoživkarstvo" zdravnikov. Ne moti pa jih " dvoživkarstvo" npr.sodnikov.
oježeš
04. 10. 2024 19.26
+5
Nekaj več poooblastil nujno potrebujejo. najbolj pa kar potrebujejo, je to, da se sodniki ne delajo norca iz policajev. Ti ko ujamejo kriminalce in pri tem ničkolikokrat izpostavljajo tudi svoja življenja, jih sodniki po parih urah po prijetju izpustijo na prostost.
Grma53
04. 10. 2024 19.24
+9
Policija ima dovolj pooblastil, a ji vodstvo ne dovoli izvajanje le teh. Zato bo potrebno angažirati aktive kmečkih žena, pa bo red na Dolenjskem
paru
04. 10. 2024 19.19
+7
Ej Žaberl, Žaberl...zagovarjaš prikrite preiskovalne ukrepe...če te Janković sliši, ne bo dobro...potem bi farmacevtka obstala kot dokaz! Tako so pa dokazi o s. uslugah farmacevtke Jankoviću padli...lahko se župan smeji...
peresni
04. 10. 2024 19.17
+5
Dokler nimate pooblastil, znanj, poguma preiskovati političnih strank in vodij....ste papirnati tiger v službi "elit".
Karikiram
04. 10. 2024 19.08
+1
MladInPerspektiven
04. 10. 2024 19.06
+7
Policija, tožilstvo in sodstvo ima več kot preveč moči, problem je ker, ko je kdo pomemben(ima ogromno denarja) se pustijo neka vrata odprta, da da oseba na koncu ni obsojena. Do sedaj, napačno pridobljeni podatki, zastaranje, dokazi izločeni.. itn KDO DELA KOGA NORCA?
slayer2
04. 10. 2024 19.00
+10
Cel parlament je en sam organiziran kriminal!!!
Stane Adami?
04. 10. 2024 19.00
+0
Imajo z delom, da čakajo, kdaj bo šel Janša v rdečo in z čiščenjem Janšistov. Niti ene Litijske ne morejo preiskati ali afere z računalniki. Seveda, ker so "NAŠI"
25.maj
04. 10. 2024 19.00
+8
kaj če bi začeli kar v vladni-predsedniški palači