Slovenija

'Ne bojim se, da zaradi očitkov o Udbi moje zaslišanje ne bo uspešno'

Ljubljana, 20. 09. 2024 06.00 | Posodobljeno pred 10 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
150

"Budale, cirkus in lov na čarovnice." Vse to smo lahko slišali na zagovoru Marte Kos za kandidatko za evropsko komisarko, ki je mestoma spominjalo na vse prej kot zaslišanje. Opozicija ji očita sodelovanje z Udbo, trpinčenje sodelavcev, ko je bila veleposlanica, in naklonjenost Rusiji. Na kaj pa lahko računa v Bruslju, jo bo opozicija tam rušila? Kot poraženo veleposlanico jo je označil celo vplivni bruseljski portal Politico.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Marta Kos o kandidaturi za komisarko
    11:13
    Iz 24UR ZVEČER: Marta Kos o kandidaturi za komisarko
  • Iz 24UR ZVEČER: Marti Kos zelena luč
    03:54
    Iz 24UR ZVEČER: Marti Kos zelena luč

Ali lahko Kosova računa na prednost, ker je slovenska vlada ustregla Ursuli von der Leyen in predlagala žensko? Vprašanje je, ali jo bodo zaradi tega podprli tudi v politični skupini EPP, katerih glasovi bodo lahko odločujoči. Pa tudi, postavlja se vprašanje, zakaj je sploh privolila predsedniku vlade Robertu Golobu potem, ko je iz Gibanja Svoboda izstopila z besedami: "To ni več moja stranka".

V oddaji 24UR ZVEČER je o vseh vprašanjih, očitkih opozicije in podpori spregovorila kandidatka za evropsko komisarko Marta Kos.

Kot izhaja iz evidence nekdanjega republiškega sekretariata za notranje zadeve, bolj znanega kot udba.net., je imela Kosova številko SDV, ki sicer označuje registrirane vire, ki jih je imel na zvezi uslužbenec SDV. "Tudi poslanci opozicijske skupine so mi na zaslišanju povedali, da imam številko," je dejala Kosova. "A na teh seznamih je verjetno na 10.000 ljudi, na seznamih so s podobno številko tudi slovenski poslanci Evropskega parlamenta, pa tudi predsedniki držav."

Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU
Marta Kos na odboru DZ za zadeve EU FOTO: Bobo

Kot je pojasnila, se je s temi seznami v preteklosti zelo veliko manipuliralo in to zlasti tisti, ki so bili nekoč res tesni sodelavci službe za državno varnost, Udbe. In glede na to, da Kosovi očitajo, da je kot konfident za SDV delala že v Nemčiji, je odgovorila, da so očitno "vsi, ki so bili kdaj v tujini, še posebej tisti v novinarskih vrstah, zelo zanimivi za te službe". Ob tem je zanikala, da bi kdajkoli delala za Službo državne varnosti.

A mnogi menijo, da so ena njenih največjih ovir pri kandidaturi za evropsko komisarko prav očitki o sodelovanju z nekdanjo tajno službo. Kako bo to vplivalo na njeno zaslišanje?

"Sploh se ne bojim, da zaradi tega očitka moje zaslišanje ne bi bilo uspešno," je poudarila. Pojasnila je, da so jo tuje varnostne službe pregledale, že preden je postala veleposlanica v Nemčiji in Švici in preden je v Nemčiji dobila enega najvišjih državnih odlikovanj. V primeru, če bi bila sodelavka tajne službe, agremaja zagotovo ne bi dobila, je dodala. 

"Pričakujem, da se bomo v Evropskem parlamentu pogovorili o tem, da bom lahko predstavila argumente in seveda tudi o tem, kako se tej seznami zlorabljajo, kako se tam znajdejo ljudje, ki sploh ne vedo, kako so se tam znašli. In tisti, ki vse to primerja s tem, kar je delal Stasi, verjetno ne pozna zgodovine dovolj dobro."

Kako odgovarja na kritike, da ima proruska stališča?

Sprva je njeno izjavo izpostavil Žurnal meseca marca 2022, nato pa še vplivni spletni portal Politico. Dejala je namreč, da je treba na račun Rusije sicer izreči vse kritike, vendar si ne smemo zapreti vrat, ter da je imela Slovenija z Rusijo ves čas dobre odnose, v času Janševe vlade pa da smo doživeli premik proti ZDA in oddaljitev od Rusije.

In kot je opozorila Kosova, je bila izjava izvzeta iz konteksta. "Vprašali so me o aktivnostih vlade, nanašalo pa se je tudi na to, da so nekaterim častnim konzulom odvzeli dovoljenja, da opravljajo svoje delo," pojasnila. Ko je namreč vojna, je nadaljevala, je treba biti pazljiv, a odvzeti dovoljenja ljudem, ki imajo največ stika s temi državami, to je treba dati na tehtnico. Odvzeli so namreč dovoljenja častnemu konzulu v Belorusiji. "Nobena druga država tega ni naredila, Slovenija pa je to zelo hitro naredila."

Dodala je, da je treba imeti odprta vrata v smislu, "kdo je tisti, ki bo takrat pomagal vzpostaviti dialog in pripeljal do miru". Izjava, kot je dodala, je bila del intervjuja, tisti, ki pa so jo objavili, so objavili samo en del, ne pa tudi njene obsodbe Rusije. "Če je nekdo šel s kakšnim namenom v medije, je šel v medije z namenom, da me diskreditira, ker je vzel le en del izjave. Kontekstualizacija se mi zdi v takem primeru izjemnega pomena."

Prepričana je, da bo znala zavrniti vse sume glede očitkov za proruska stališča. O tem, je dodala, priča tudi izjava tiskovnega predstavnika zunanjega ministrstva Ukrajine, ki so ga o tej zadevi tudi povprašali, a je le dejal, da so "besede nekaj, štejejo pa dejanja".

"Slovenski poslanci so tisti, ki me ves čas diskreditirajo"

"Romana Tomc recimo pravi, da nimam vodstvenih izkušenj," je pojasnila Kosova. "Za nekoga, ki ima 35 let delovnih izkušenj, je to čista laž." Kot je dodala, je res žalostno, da ves čas govorijo neresnice in se jim "prav nič ne zgodi". 

"To se je res razpaslo, pa ne samo do mene, tega je tudi v družbi izjemno veliko in izjemno hitro obsojamo," je poudarila. Povedala je tudi, da ji je poslanec Žan Mahnič na zaslišanju predlagal, da na osnovi članka v Politicu premisli, ali bi odstopila od kandidature. "Vendarle pa en članek ne odloča o tem, ali bom jaz kandidatka ali ne," je odgovorila.

A kljub nesoglasjem meni, da bo lahko sodelovala s SDS, če bo izvoljena. "Moje dostojno komuniciranje na zaslišanju, tudi do ljudi, ki so se res grdo obnašali do mene, je pokazalo, da sem sposobna komunicirati z vsemi. Nikoli od mene niste doživeli nespoštljivega odnosa do drugače mislečih." Po njenih besedah je super, da nismo vsi enako misleči, vendar se začne težava takrat, ko ni več spoštovanja, ko se obsoja ljudi vse povprek in ko se dela nekaj samo zato, da bi škodovali.

Zakaj se je odzvala vabilu predsednika vlade za kandidaturo?

Ob izstopu iz stranke Gibanje Svoboda je dejala, da to "ni več njena stranka". Nato pa se je odzvala vabilu predsednika vlade za kandidaturo. Kaj je razlog? Morda dobra komisarska plača?

"Mislite, da pri mojih 60 letih res potrebujem tako visoko plačo?" je vprašala. "Marsikaj sem že ustvarila v življenju, to, da me je predsednik povabil, pa je bil zame velik izziv in priznanje, na nek način pa tudi sprava med nama." 

Pojasnila je, da je bila leta 2022 zelo razočarana, a to ni nikoli pomenilo, da je sovražnica kogar koli, bila je tudi v stiku s poslanci Gibanja Svoboda. "Eden od pogojev za komisarja je tudi neodvisnost, tako tudi jaz razmišljam s svojo glavo. Takrat v predsedniški kampanji so nekateri uporabljali bolj druge glave, meni pa ukazovali, naj bom lepa in simpatična, ne pa tudi pametna."

KOMENTARJI (150)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bozjidar
20. 09. 2024 08.55
+1
Sds nagaja kjer se le da,na oblast pa vseeno ne bodi vec prisli
Potouceni kramoh
20. 09. 2024 08.55
+1
Danes glejte Noro TV kjer bo Igor Omer.za razkril vso gnezdo Kosovcev Udbašev Vosovcev in po pomoti še celo plejado sedanjih sektašev monsinjorja Janeza zlatoustega in več kot kleptomana.
Lark
20. 09. 2024 08.54
-1
A se lahko že neha z njo? Vse kar potrebujemo vedeti, tako ali tako že vemo: 1. Ursula je hotela žensko in Golob je očitno najšibkejši člen v verigi držav, kjer je to lahko dosegla. 2. Nobena zamera ni prevelika, če je dovolj denarja v igri. 3.Odlična ter upravičena kost za glodanje opozicije, ampak nič se ne bo spremenilo. 4.Ukvarjanje z Marto ne bo rešilo problemov, ki obstajajo...
Rudar
20. 09. 2024 08.51
+2
A Janez je na seznamu?
poper00
20. 09. 2024 08.54
Belabreza
20. 09. 2024 08.55
Verjetno ne, ker je pred sestopom oblasti 2008 njegov pudeljček božo na veliko uničeval po arhivu in počistil vse, kar bi psihopata lahko kadarkoli bremenilo
brabusednet
20. 09. 2024 08.51
-2
Pa ne laži gospa,kateri novinar pa ni bil v partiji in zbiral podatke za komuniste.Še danes baje se to počne sploh stari upokojeni policaji.Še duhovniki so bili cinkaruši v kar jih je partija prisilila.Vemo,kako je to partija počela.
2mt8
20. 09. 2024 08.50
+2
Tretjina Slovencev je bila ovaduhov Udbe v jugi, tako da je današnjih politikov ex udbašev še pa še.
KVAJSTABO
20. 09. 2024 08.48
-1
Kjer je dim, tam je tudi ogenj.
Abica
20. 09. 2024 08.51
+3
G. Papež
20. 09. 2024 08.48
-2
Naši so delo opravili, odločali bodo pa eu poslanci, kot o vsakem kandidatu. Če je primerna bo, če ni pa mogoče ne bo komisarka.
Abica
20. 09. 2024 08.52
+2
Tudi tam jo bodo minirali Slovenci ali pa njihovi kolegi, ki jim bodo servirali informacije.
2mt8
20. 09. 2024 08.45
-1
Tekovine revolucije je treba zadržat za vsako ceno in za vedno. Zato je tudi Sova samo SDV z drugim imenom. Kadri pa po levi politični liniji iz roda v rod.
patogen
20. 09. 2024 08.50
-1
Pravzaprav gre za ta princip pri celoni javni upravi in službah. policija, sodstvo, državno gospodarstvo razne zveze in društva. Vse to se kadruje po principu našizma. Pa jim postavijo volitve potem PMja, ki ni njihov? kot bi postavil kokoš v kletko polno lisic.
proofreader
20. 09. 2024 08.43
+4
Miroslav Gregorič je tudi na seznamu, zato se je tako zelo razburil.
Belabreza
20. 09. 2024 08.50
+1
Naj ah-nić še malo bolje pogleda, verjetno bo tudi sebe našel na tem spisku, ampak o tem bo molčal kot grob.
patogen
20. 09. 2024 08.51
-1
Ja, pojavila se je nova teza, češ, če si bil Udbovec si bil dober in predan državljan. Čisto nasprotno, kot je bilo smatrano v tistih časih.
simc167
20. 09. 2024 08.43
+1
Nekdanji vodilni jugoslovanski tajni agent Božo Spasić: »Janeza Janšo je kot sodelavca Udbe zanimal samo denar!«
Julijann
20. 09. 2024 08.46
+0
Potem pa ni čudno, da si je " zgradil" supet moderno kliniko v Avstraliji. Glede na trenutno zdravstvo, bo najbolje se dol odpeljat.
Belabreza
20. 09. 2024 08.52
+1
Glede na to, kako vneto zagovarjaš psihopata in sekto ti bo pripadala karta za biznis klas na tem letalu. Čimprej jo izkoristi.
tron3
20. 09. 2024 08.42
+3
Globalistom je odklenkalo gredo pa pa, to je dejstvo, samo glavni igralci na globalu, so jim to pozabili povedati!!!!
simc167
20. 09. 2024 08.42
+1
včerajšnje zaslišanje me je spomnilo na znamenito pirkovićevo sramoto, ko je vodil soočenje pred volitvami. kaj ti klovni iz sekte kriminalca in švercerja orožja res ne premorejo enega normalnega osebka? podn od podna. ko vidiš in slišiš tega prašičjeglavega mahnjenca normalnemu postane slabo.
proofreader
20. 09. 2024 08.46
-3
Mahnič je navajal samo dejstva. Na seznamu je, oglas je plačala, glede Rusije je članek na spletu.
Potouceni kramoh
20. 09. 2024 08.49
+0
patogen
20. 09. 2024 08.42
+0
Neokomunisti nam sedaj želijo prodati sodelovanje z Udbo kot državotvorno in državljansko dolžnost.
Julijann
20. 09. 2024 08.41
+5
Marta je navedla izmed razlogov za izstop iz stranke Svoboda, tudi to, da s tem daje podpiro Tatjani Bobnar. Kako sedaj golobovci? Kdo ima potem prav, Golob, Bobnar, Kos.
Belabreza
20. 09. 2024 08.47
+3
Kot vedno, ko ima nekdo težave, vskoči sekta z glavnim odvetnikom francijem na čelu ali pa kar sami vzamejo za svojega vsakogar, ki izpade zaradi različnih razlogov. Pred tem ste pljuvali po Veselu, bobnarco je sam ah-nić rušil, nemarne rejce govedi, ... skratka vse, ki pridejo navzkriž z zakonom. To vam je res ena od glavnih vrlin
lcePower
20. 09. 2024 08.41
+6
Laze ko pes tece
Levcekk
20. 09. 2024 08.40
-3
V demokraciji je pa vse perfektno in tko ne rabimo UDBE,ko tako demokratično družba in država zlorabljajo institucije(še vedno)zoper drugače mislečih in kritičnih zoper države.Tako zoper mene,ker me ne morejo imeti v oblasti in sem.glasen ter kritičen zoper politik ustrahovanj,zlorab institucij ter seveda korupcije v vrhu politike in države zlorabljajo med drugim.tudi zdravstvo.Konkretno so mi tako na ukaz države v UKCL načrtno uničili transplantirano ledvico in sicer z neustreznimi odmerki imunnosupresivne terapije ter istočasno z zavlačevanjem z biopsijo(diagnozo)transplantirane ledvice.Nadaljni načrt pa je bil,da bodo in tudi so zlorabili moje nestrinjanje z zdravstveno obravnavo kot povod za prisilno hospitslizacijo na psihiatriji in mi pripisali diagnozo psihoza oz.sizofrenija po transplantaciji ledvice z namenom,da me država tako prikaže kot neveredostojnega govorca oz.pričevalca.Dejstvo je namreč,da me država/družba in pa posebej je treba izpostaviti tukaj Policijo,ki opravi levji delež in je v njeni domeni,da ima vse pod nadzorom v zvezi z menoj in pa daje napotke kako in kaj nastopati zoper mene z namenom zavajati me,utisati In pa izvajati psihično nasilje nad menoj ter deluje kot koordinator med institucijami,družbo in politiko itd..želijo že od nekdaj spraviti ob pamet(zapirati na psihiatrijo)in etiketirati ter tako utisati/uničiti,da bi tako država rešila težavo z menoj.Istočasno pa si država želi oprati roke in prevaliti krivdo in vzrok mojih težav na vse druge in vse druga.Celo PV.Golob in poleg njega gospa z transplantirano ledvico sta nedavno nastopila na POP.TV v oddaji Focus na temo zdravstvo z namenom,da me zavedejo in se prikaže državo in institucije v lepi luči in nič krive.Prav tako pa družba obsoja mene in sledijo državi,ki je steber družbe in sodelujejo zoper mene ter me ogovarjajo oz.komentirajo v smislu,da je pravilno,kar mi je država storila oz.mi počne in naj zaprem gobec itd..Na svojem Facebook, Instagram Borut Zabret sem.objavil tudi svojo zdravstveno dokumentacijo vpogled kot dokaz mojim trditvam in kako država zlorablja zdravstvo zoper mene.
plejadanka
20. 09. 2024 08.39
+1
Ali veste,kaj bi se lahko zgodilo minulo soboto?Pojma nimate,kajne?! Se dobro,da je Putin en najbolj skuliranih in pametnih voditeljev kar jih svet premore.Pa se lahko ob tla mečete.*Skoda,ker je bila izjava MK o" sodelovanje z Rusijo", v nekem zapisanem intervjuju "vzeta iz konteksta" 😎Evo,jbs..
tron3
20. 09. 2024 08.39
+3
Po kaj gre v Bruselj, ali sploh ve po kaj in zakaj????
mali.mato
20. 09. 2024 08.42
+1
G. Papež
20. 09. 2024 08.49