Slovenija

'Naveličal sem se čakanja'

Ljubljana, 13. 05. 2009 16.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"V DZ smo izčrpali vse možnosti usklajevanja glede novih vojnih zakonov. SDS na vsak sestanek pride z dodatnim pogojevanjem, kar onemogoča doseganje dogovora," pravi Gantar.

Predsednik DZ Pavel Gantar pojasnjuje, da so v SDS sredi aprila posredovali dodatna dopolnila, pri čemer želijo, da bi sprejemanje zakona o vojnih grobiščih ločili od sprejemanja zakona o žrtvah vojnega nasilja ter "na nek način pogojujejo, da se usklajeni zakon o žrtvah vojnega nasilja sprejme prej, in šele potem zakon o vojnih grobiščih".

Pavel Gantar pravi, da je naveličan čakanja.
Pavel Gantar pravi, da je naveličan čakanja. FOTO: Dare Čekeliš

Koalicija po drugi strani meni, tako Gantar, da ločena obravnava ni potrebna. Glede dopolnil SDS so v koaliciji odgovorili, da je manjše pripombe mogoče sprejeti, "vendar pa koalicija ne pristaja na to, da bi temeljito posegali v vsebino zakona, in sicer dlje kot to zahteva ustavna odločba". Poudarili so, da zakon o žrtvah vojnega nasilja ni namenjen popravi med- in povojnih krivic.

V zakonu o žrtvah vojnega nasilja ostaja še naprej sporen 6. člen.

Oba zakona podpirata koalicija ter SLS, proceduralno in vsebinsko pa nimajo soglasja SDS, medtem ko soglasja SNS nikoli ni bilo. Kot je še pojasnil Gantar, bo o tem obvestil tudi predsednike parlamentarnih strank, ki bi se lahko odločili za še en krog pogovorov. "Sem pa realist in dvomim, da bomo lahko prišli do zakona, ki ga bodo razen SNS podprle vse druge politične stranke," je dodal.

Predstavnik SDS France Cukjati je predlagal, da bi usklajevanje in sprejemanje obeh zakonov "zadržali, dokler parlament ne bi sprejel resolucije Evropskega parlamenta o totalitarizmih in zgodovinski zavesti".

Pravi še, da se je naveličal čakati in ob tem izrazil prepričanje, "da v teh konstelacijah tega dogovora o razmeroma enostavnih zadevah ne bo mogoče doseči, zato mora po njegovo koalicija prevzeti odgovornost, ki jo ima v zvezi z uresničitvijo določb ustavnega sodišča".

Glede časovnice sprejetja zakonov pa je Gantar ocenil, da bo to, če bodo predsedniki strank opravili še en krog pogovorov, "še nekaj časa trajalo", sicer pa bodo nato vodje poslanskih skupin verjetno skupaj oblikovali predloga obeh zakonov, ki bi nato lahko šla v proceduro junija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofrutek
13. 05. 2009 18.16
Gantar bi hrvatom najrajš čimprej v rit zlezu zato se mu ne da čakat. Loh zberemo za kak liter ola da nav šlo preveč na grobo.
frako
13. 05. 2009 17.30
Naveličal sem se čakanja' pa pejt hitro srečko pol kupt.
Braveheart
13. 05. 2009 17.28
Rdeči morilci!
manco-capac
13. 05. 2009 17.19
Dejte puste zdaj grobove, brigajte se za gospodarstvo, da ne bo treba tud tega pokopat, jebela cesta!!!
vikica11
13. 05. 2009 17.05
Mislim, da je edino pravilno, da se ta zakon čimprej sprejme. Soglasja nikoli ne bo, nekatere stvari pa se bodo končno uredile, predvsem grobišča. Tako ne bomo vedno poslušali "Bili ste v vladi, imeli ste večino, zakaj pa niste tega zakona sprejeli."
buco321
13. 05. 2009 16.36
Če bi jih bilo samo deset bi bilo že zdavnaj vse končano.