Slovenija

NATO na vzhod Afganistana

Portorož, 28. 09. 2006 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

NATO je potrdil razširitev misije ISAF na vzhod Afganistana, kamor bo prišlo tudi okoli 12.000 ameriških vojakov.

Zasedanja obrambnih ministrov se udeležuje 34 delegacij s skupno 570 udeleženci
Zasedanja obrambnih ministrov se udeležuje 34 delegacij s skupno 570 udeleženci FOTO: Dare Čekeliš
Afganistan je danes najpomembnejša in tudi najzahtevnejša operacija zavezništva. NATO je vodenje mednarodne misije ISAF, v kateri trenutno deluje okoli 20.000 vojakov iz 37 držav, prevzel avgusta 2003, letos poleti pa jo je razširil na jug, kamor je poslal 8000 vojakov. V državi sicer deluje tudi okoli 21.000 vojakov v okviru koalicije pod vodstvom ZDA, od katerih jih bo sedaj 12.000 prešlo pod poveljstvo ISAF.

NATO pa je v Afganistanu aktiven tudi pri stabilizaciji razmer v državi in obnovi infrastrukture. Vse bolj je dejaven tudi pri različnih nalogah, ki so bolj policijske narave kot pa klasično vojaške.

Na slovenski obali se je začelo dvodnevno neformalno zasedanje obrambnih ministrov zveze NATO, ki je med drugim priprava na vrh zavezništva v Rigi 28. in 29. novembra.

Obrambni ministri držav članic zveze NATO so v Portorožu sprejeli odločitev o razširitvi misije ISAF na ves Afganistan, torej tudi na vzhod države, je sporočil tiskovni predstavnik NATO James Appathurai. Med drugim bo na tem območju pod poveljstvo NATO prišlo tudi okoli 12.000 ameriških vojakov, ki delujejo v Afganistanu v okviru koalicijskih sil. "Obrambni ministri so pravkar potrdili četrto fazo" namestitve misije ISAF v Afganistanu, je pojasnil Appathurai. Sile ISAF so bile sprva nameščene le v afganistanskem glavnem mestu Kabul in na severu države, nato še na zahodu, avgusta pa so se namestile tudi na nemirnem jugu, kjer so naletele na velik odpor talibanov.

Appathurai je sicer še menil, da širitev misije ISAF na vzhod ni preuranjena, ne glede na težave, ki jih ima zavezništvo s talibanskimi uporniki na jugu. "Težave na jugu ne bi smele vplivati na širitev misije na vzhod," je še dodal. Namestitev sil misije ISAF na vzhod Afganistana se bo začela kmalu, pa je kasneje povedal generalni sekretar zavezništva Jaap de Hoop Scheffer. Ameriški obrambni sekretar Donald Rumsfeld pa je razkril, da je več držav ponudilo dodatne vojake za misijo ISAF na vzhodu Afganistana. Katere države so to, Rumsfeld ni želel izdati.

Svet varnejši?

Rumsfeld je pred tem izjavil, da v Afganistanu "stvari dobro potekajo". Prav tako je zavrnil navedbe, da naj bi vojna v Iraku poslabšala varnostno situacijo v ZDA. Kot je dejal, "ameriški predsednik ni tako opisal zaupnega poročila" ameriških obveščevalnih služb.

Nekateri ljudje so ugibali, kaj piše v poročilu, in sklepali, da je bil odhod v Irak napaka. S tem se odločno ne strinjam. Mislim, da je naivno in napačno mišljenje, da smo zaradi napada na ljudi, ki želijo škoditi Američanom, manj varni. Ameriški predsednik George Bush

Ameriški predsednik George Bush je namreč odločno zavrnil navedbe, da je vojna v Iraku okrepila nevarnost terorizma v svetu. Ob tem je umaknil oznako zaupno z dela poročila, v katerem naj bi ameriški obveščevalci ocenili, da je vojna v Iraku pomagala spodbuditi nov val islamskega radikalizma, da je še dodatno zaostrila teroristično grožnjo in da je teroristična grožnja danes večja kot pred terorističnimi napadi v ZDA 11. septembra 2001.

Rumsfeld pozdravil prispevek Slovenije

Karl Erjavec in Donald Rumsfeld
Karl Erjavec in Donald Rumsfeld FOTO: Reuters
Zasedanje spremljajo poostreni varnostni ukrepi. Za varnost skrbi 500 vojakov in policisti, katerih števila niso razkrili. Udeležence varujejo s kopnega, zraka in morja.

Z Rumsfeldom se je srečal tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Največ pozornosti sta namenila sodelovanju v operacijah za podporo miru ter nadaljnjemu razvoju in modernizaciji Slovenske vojske. Erjavec je ameriškega kolega seznanil z odločitvijo slovenske vlade o donaciji orožja za afganistansko vojsko. Rumsfeld pa je pozdravil prispevek Slovenije v enotah NATO za hitro posredovanje.

Ministra sta govorila tudi o strateškem zračnem prevozu. Po besedah Erjavca se Slovenija zaveda pomena tovrstnega zračnega prevoza za izvajanje operacij v podporo miru. To je še posebej pomembno zlasti za majhne države, ki nimajo lastnih zmogljivosti za izvajanje strateškega prevoza.

Ob koncu srečanja sta govorila o izdatkih posameznih članic za obrambo. Erjavec je Rumsfeldu v zvezi s tem povedal, da Slovenija te izdatke postopno zvišuje, cilj, v ta namen prispevati dva odstotka svojega BDP, pa bo predvidoma dosegla leta 2009.

De Hoop Scheffer prepričan v uspeh misije v Afganistanu

Generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer, ameriški obrambni sekretar Donald Rusfeld in britanski minister za obrambo Des Browne v Portorožu
Generalni sekretar zveze NATO Jaap de Hoop Scheffer, ameriški obrambni sekretar Donald Rusfeld in britanski minister za obrambo Des Browne v Portorožu FOTO: Reuters

Tudi generalni sekretar zveze NATO Scheffer je v govoru ob začetku neformalnega zasedanja obrambnih ministrov NATO izpostavil razmere v Afganistanu, kjer sile NATO "pogumno in uspešno" izvajajo zahtevno vojaško operacijo. "Prepričan sem v uspeh naše misije v Afganistanu," je še poudaril predsedujoči zasedanju.

Slovenska vlada je sprejela sklep o prispevku Slovenije pri opremljanju afganistanske vojske. Slovenija bo tako namenila 10.000 avtomatskih pušk in do dva milijona kosov ustreznega streliva v vrednosti približno 125 milijonov tolarjev. Tovrstnega orožja sicer v Sloveniji ne uporabljajo več, ker ne ustreza standardom zveze NATO.

Gostitelj, slovenski obrambni minister Erjavec, pa je dejal, da so dejavnosti NATO v Afganistanu v prelomni fazi, kar od zavezništva zahteva preudarno ravnanje. Erjavec je pri tem izpostavil predvsem obrambne vidike in transformacijo zavezništva in dejal, da se morajo "v Portorožu zbistriti vsi tisti elementi transformacije, ki potrebujejo zavezanost in podporo na najvišji politični ravni". Gonilo transformacije zavezništva sta po mnenju Erjavca doseganje polne operativne zmogljivosti sil NATO za hitro posredovanje (NRF) in obravnava predloga celostnih političnih usmeritev. Ta elementa sta namreč ključna za zagotavljanje legitimnosti in kredibilnosti zavezništva.

Že zdaj je po besedah slovenskega obrambnega ministra sicer jasno, da bo največ energije potrebno usmeriti na vprašanja zmogljivosti in operacij ter sodelovanja in komplementarnosti z drugimi organizacijami, kot so Združeni narodi in Evropska unija. Veljalo bi razmišljati tudi o večjem poenotenju pri usposabljanju, nadgraditi sodelovanje s partnerji, treba pa je tudi graditi na obstoječih modelih in dejavnostih, je prepričan Erjavec.

Erjavec: Odnosi z Rusi se krepijo

Policija zagotavlja, da je na srečanje ustrezno varnostno pripravljena
Policija zagotavlja, da je na srečanje ustrezno varnostno pripravljena FOTO: Jani Dolinšek

Pred začetkom srečanja NATO se je minister Erjavec sestal tudi s kanadskim kolegom Gordonom O'Connorjem. Sogovornika sta govorila predvsem o sodelovanju med državama na obrambnem in vojaškem področju, pa tudi o sodelovanju v okviru misij zveze NATO v podporo miru, zlasti o misiji ISAF v Afganistanu.

Slovenski minister za obrambo Karl Erjavec se je sešel s kanadskim kolegom Gordonom O'Connorjem, ruskim kolegom Ivanovom in ameriškim obrambnim sekretarjem Donaldom Rumsfeldom.

V misiji ISAF trenutno deluje 54 slovenskih vojakov, ki so nameščeni v zahodnem delu Afganistana v Heratu in Kabulu, kanadski kontingent pa šteje 2.300 mož, ki so nameščeni v okolici Kandaharja na nemirnem jugu Afganistana. O'Connor je pohvalil dosedanje sodelovanje slovenskih vojakov s kanadskimi kolegi in dodal, da je Slovenija glede na velikost v Afganistanu udeležena z velikim številom svojih vojakov in tako pomembno prispeva k stabilizaciji razmer v tej državi.

'Rusi prihajajo'

Ruski obrambni minister Sergej Ivanov pa je po pogovoru z ministrom Erjavcem povedal, da sta govorila o odnosih med državama, ki so že tako dobri, se pa še krepijo. Pri tem je še posebej izpostavil gospodarstvo, znotraj tega pa turizem. Kot je dejal, je "slavni rek iz hladne vojne 'The Russians are coming' (Rusi prihajajo) znova aktualen, tokrat v zelo pozitivnem smislu".

Prvi dan namenjen razpravi o misijah

Enega največjih mednarodnih dogodkov v Sloveniji se udeležuje 34 delegacij s skupno 570 udeleženci. Poleg delegacij iz vseh 26 članic zavezništva, ki jih praviloma vodijo obrambni ministri, na srečanju sodeluje tudi generalni sekretar NATO Jaap De Hoop Scheffer.

Poostrena varnost tudi na cestah

V času zasedanja so zlasti na poti med letališčem Brnik in Portorožem nekatere omejitve v prometu, možni pa so tudi zastoji. Več o tem ...

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yan333@email.si
29. 09. 2006 14.40
mskerbenc: in s čim bi se ti branila če ne bi imeli orožja. bilo bi vse lepo in prav če bi bil na svetu mir. Pa ga na žalost ni. pomi : izjava ki je tako butasta da ne potrebuje komentarja. zakaj pa potem ne delamo več zidov okoli mest?
pomi@auspuh.com
29. 09. 2006 10.02
smid.simon, če bi bilo srečanje res tako vrhunsko, bi o njemu marsikdo pisal. Ker pa ne, očitno novinarske hiše o srečanju nimajo tako visokega mnenja. Sicer pa kakšna prepoznavnost? A bo imel Potrorož zdaj slogan: Preživite počitnice v koncentracijskem taborišču? Ali pa Dobrodošli v Quantanamu? yan333, kratke puške, kratko nesejo.
Alexxsaso@yahoo.ca
29. 09. 2006 09.21
Se popolnoma strinjam s mskerbenc....Nobeno orožje nima drugega namena kot izključno ubijanje...Z ubijanjem pa se ne gradi mir...
Uporabnik113189
29. 09. 2006 08.52
Iz izkušnje lahko rečem, sem se sprehajal po pokopališču in tam je popoln mir.
marjanka99
29. 09. 2006 08.40
Sem prebrala, da bomo s podarjenim orožjem prispevali h svetovnemu miru. Edini namen orožja je ubijanje in kupovanje in podarjanje orožja lahko služi edino za vojno in nikoli za mir. Res nikoli!!!
janez.kosir
29. 09. 2006 00.18
podarjanje orožja je smotrno zato, da bodo pri novi nabavi spet nove provizije, ane.
MJOY88_11
29. 09. 2006 00.10
Kalasnik je 2. najmocnejse orozje takoj za mozgani pravi neka oddaja "TOP 10 weapons" na Discovery Channelu. Kalasnik je fajn zadeva kar se tice zmoznosti in zmogljivosti puske. Slovenska vloga v Natu je zelo pomembna in tudi visoko nas cenijo, kar se bo poznalo v prepoznavnosti Slovenije. Zdej tole darilo se mi ne zdi smotrno, razn ce ne bo nas minister Erjavec cez 2 leti hotel kuipiti nove puske z razlogom da jih pac nismo imeli dovolj.
fedepotocnik@gmail.com
28. 09. 2006 23.52
V NATO nas niso pripeljali komunajzarji, smo se SAMI odločili na podlagi referenduma. Zato moramo dajati denar za oklepnike, puške in vse ostalo. Pač tako je. In če je neko vrhunsko srečanje organizirano v Sloveniji, vsa čast organizatorjem!!!!!! A se bomo zaprli svetu, ali kaj? Kako ste eni ozkogledi in neumni, SLovenija je nekaj več kot vaša kratkovidnost... in mi smo ameriške pomožne enote.... ja, ker jih ful rabijo. Kaj ste eni glupi, ej...
smid.simon@siol.net
28. 09. 2006 21.41
Kako ozek minimalističen,(ničvreden)pogled prag,horizont,..mišljenja ima večina tukaj komentirajočih.nič čudno,da takšno vrhunsko srečanje večina politikov,novinarskih hiš,..pa tudi vsak zavedn polnoletn državljanRS,..ne zna ali pa noče izkoristiti za promocijo RS Slovenije.Na niti eni od svetovnih TV postaj,ki so prisotne na svetovnem spletu o tem dogodku ne poročajo za zdaj,kar je velika škoda saj sekunda oglasa veliko stane,naprimer(Reuters,CBN,..)
anzi_mahackala
28. 09. 2006 20.10
Nimamo boljsega dela, kot se vtikatiki v stvari Srbije glede Kosova. Srbija je zmozna sama resiti ta problem brez vseh edino, ce bodo sli branit dol tiste zivali poseljene na Srbskem ozemlju.
janez105@gmail.com
28. 09. 2006 18.16
F i g h t f i r e w i t h f i r e .
yan333@email.si
28. 09. 2006 18.10
ne rečem da kalašnik ni dobra puška (prej nasprotno) vendar kdo bo kupil to orožje če lahko kupi za podobno ceno boljše. če pa podarimo tistih 10,000 pušk afganistanski vojski pa jaz v tem ne vidim nič slabega. tudi to je lahko prispevek slovenije, ki je tako zelo majhna, k svetovnem miru. sploh so pa nove puške odlične saj so kratke in se jih zato lažje nosi sabo saj vemo da SV temelji na oklepnih vozilih v katerih je bolj praktično imeti kratko puško. sploh pa je to zasedanje dobra promocija slovenije v svetu. čestitam vsem ki so pripravljali to srečanje. Lep pozdrav vsem. Pa ne se tok razburjat pa sikerat boste lažje živeli:D
Uporabnik113189
28. 09. 2006 17.34
pomi, si mi vzel z jezika. Sama baharija, ko bo zares bodo pa spet čist drugi reševal situacijo. Samo da smo sedaj prvič brez rezerve, to je res problem..
pomi@auspuh.com
28. 09. 2006 17.13
jsmazarot kakšne naše sile. Saj to so Ameriške pomožne enote. In kaj ga lomiš. Pa saj naši sosedi so vsi v NATU. No razen Hrvatov. Kljub njihovi hudok..čnosti so oni zadnji, ki bi nas napadli. In prav NATO nas razorožuje. Kje so tanki? Kje je letalstvo? Kje je vsaj rezerva, ki nas je obranila v zadnji vojni? Slovenijo pa itak nikoli v zgodovini ni obranila redna vojska ampak vedno gverilci od Maistrovih borcev naprej. Tako bo tudi v bodoče v primeru česarkoli. Zato je potrebno dobre stare kalašnikove konzervirat in v globoko skladišče z njimi za težke čase. Imamo jih v Rogu, vendar so jih naši populisti pokazali celemu svetu.
pomi@auspuh.com
28. 09. 2006 17.02
Ojbl: pa nazaj tudi. Čuden je JJ zadnje čase. Hrvatom je včasih orožje drago prodajal, zdaj pa ga šenkuje.!? In pa kakšni nato standardi. Kalašnikovi so najboljše puške na svetu. Celo amerišli marinci so jih uporabljali v Vietnamu, če so jo le uspeli dobiti. In sedaj nam bi nam nato rad podturil neke njihove mašince, ki streljajo le v lepem vremenu, pravi vlagi in temperaturi.
boschko1@yahoo.com
28. 09. 2006 15.24
Če je to orožje zaradi NATO standarda neuporabno se ga seveda moramo rešit, vendar dajmo ga prodat in z izkupičkom....hmmmm, kupit nove bmwfle ministrom, še posebej pa ministru za obrambo.... Pač bi se mal proračun nafilal....recimo....
123@123.com
28. 09. 2006 15.02
Da bi mi reveži donirali orožje afganistanu, to je največji štos. Saj se ne mormo obnašat kot neka velesila, če še za "kruh" nimamo. Gospod Erjavec prosim malo se skulirajte in poglejte resnici v oči, mi nimamo za orožje !!!
Oybl
28. 09. 2006 14.54
Jst bi jim cestnino zaracunu do kopra...:)
OldSkul
28. 09. 2006 14.53
Čudni ste tisti, ki govorite, kaj mi to doniramo v brezveze. Problem kalanšnikov, ki jih imamo pri nas je v tem, da metki niso NATO kalibra.... torej če smo na kakšni misiji, logistika dela za vse... torej vsi dobivajo metke istega kalibra-5.56 mm, ak47 pa ima nek drug kaliber, pa tudi čas je za posodobitev, kar sicer tudi narekuje NATO.
targetmm@email.si
28. 09. 2006 14.36
Vsi so zelo zadovoljni z našim prispevkom! Ja predlagam da pošljemo še kakšna 2 vojaka, da bomo rešili konflikte. V kaj se mi vtikamo?