Slovenija

Nasprotja o rebalansu proračuna

Ljubljana, 12. 07. 2007 18.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog rebalansa proračuna za leto 2007 koalicija podpira, opozicija pa mu nasprotuje.

Predlog rebalansa proračuna se nanaša na potrebna sredstva za vlaganja v železniško infrastrukturo in dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB).

Milan M. Cvikl iz SD: Učinki bodo negativni.
Milan M. Cvikl iz SD: Učinki bodo negativni. FOTO: POP TV

Po mnenju SDS spremembe proračuna ne bi bile potrebne, če bi prejšnje vlade posvečale potrebno skrb vzdrževanju in razvoju železniške infrastrukture. Z zmanjševanjem kakšne druge vrste izdatkov, varčevanjem in torej brez povečanja proračunskega primanjkljaja po mnenju Rudija Veršnika potrebnih sredstev za železniško infrastrukturo ne bi bilo moč pridobiti: "Poslanci predvidevamo, da je vlada te možnosti preučila in jih enostavno ni našla."

Poslanska skupina SD po besedah Milana M. Cvikla predlaganega rebalansa ne bo podprla: "Vlada je ponovno dokazala, da bo na področju javnih financ naredila premalo in bodo zaradi tega učinki tako na gospodarsko rast kot na rast inflacije negativni."

Tudi poslanska skupina LDS rebalansa ne podpira. Po besedah Milana Petka bi v obdobju visoke gospodarske rasti morali ustvariti prihranke in odpraviti javnofinančni primanjkljaj. Namesto tega vlada povečuje proračunski primanjkljaj.

Skupina nepovezanih poslancev
in SNS rebalansa ne bosta podprli. Po besedah Vilija Trofenika v skupini nepovezanih poslancev menijo, da rebalans ni sprejemljiv, ker ob konjunkturnih gibanjih povečuje proračunski primanjkljaj.

Nekateri predlog vendarle podpirajo

Ciril Testen iz poslanske skupine NSi je pojasnil, da je rebalans predložen zaradi ustanovitve direkcije za vodenje investicij javne železniške infrastrukture ter dokapitalizacije NLB.

Nova ljubljanska banka sproža polemike.
Nova ljubljanska banka sproža polemike. FOTO: Dare Čekeliš

V NSi so zadovoljni, da bo raven prihodkov kljub zmanjšanju davčnih obveznosti tako fizičnih kot pravnih oseb ostala enaka. "Vlada očitno vodi politiko zniževanja javnofinančnih odhodkov, dodatno pa znižuje davke, s čimer prispeva k boljši gospodarski rasti in izboljšanju konkurenčnosti," je dejal.

Tudi poslanski skupini SLS in DeSUS bosta rebalans podprli.
V SLS vidijo možnosti za hitrejše prepotrebne posodobitve in sanacije železniškega omrežja. "Pri tej odločitvi na dolgi rok in z vidika posledic ne gre za izgubo sredstev," je dejal Marjan Drofenik.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.