Slovenija

Polemika na seji OZP glede varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino

Ljubljana, 03. 07. 2024 10.57 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik OZP Predrag Baković je danes zavrnil širitev dnevnega reda seje OZP s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom. Državni sekretar Marko Štucin je medtem potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku, z vsebino pa bo OZP seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

"Ker danes besedila sporazuma nimamo, se lahko le seznanimo z namero vlade za sklenitev varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. O vsebini sami ne moremo razpravljati. Šele ko bo odbor prejel besedilo sporazuma, bo lahko razpravljal tudi o njegovi vsebini," je dejal Baković in zavrnil širitev dnevnega reda, ki ga je predlagala poslanska skupina Gibanja Svoboda.

Vlado je pozval, naj natančneje pojasni okoliščine sporazuma, in dodal, da če vlada ocenjuje, da je treba opraviti razpravo v DZ, lahko za to poda tudi pobudo.

Obisk v Ukrajini
Obisk v Ukrajini FOTO: UPRS

Poslanki Tamara Vonta (Svoboda) in Lena Grgurevič (Svoboda) sta nato oporekali trditvam, da širitev dnevnega reda ni v skladu s poslovnikom. Hkrati sta opozorili, da ni znano, kaj naj bi Slovenija sploh podpisala z Ukrajino.

Kot je dejala Vonta, so želeli razpravo o sporazumu prav zato, ker vsebine ne poznajo, čeprav naj bi bil glede na prve informacije podpisan že junija. "Varnostni sporazum je nekako naredil obvod mimo državnega zbora in mimo odbora za zunanjo politiko," je dejala.

"Državni zbor sploh ne ve, kaj se ministrstvo dogovarja oziroma kaj želi predsednica države podpisati," pa je dejala Grgurevič in menila, da imajo o tem pravico biti obveščeni tako državljani kot OZP in poslanci. "Vsebina nam ni bila predstavljena niti ustno niti pisno," je dejala.

Poslanec Lenart Žavbi (Svoboda) je poudaril, da sta tako vlada kot OZP postavljena v izrazito neugoden položaj, saj da "predsednica republike po sugestijah zunanjega ministrstva v javnosti komunicira, o čemer mi ne vemo nič".

Poslanec Žan Mahnič (SDS) je medtem izrazil prepričanje, da gre pri poskusu za širitev dnevnega reda seje OZP za nagajanje stranke Gibanje Svoboda stranki SD, zunanji ministrici Tanji Fajon in predsednici republike.

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je pojasnil, da ne zunanje ministrstvo ne vlada pred DZ ne skrivata ničesar. "Slovenija se pogaja o sporazumu in ko bo ta pripravljen, bo s tem seznanjen tudi OZP," je dodal. Odbor je nato razpravo o varnostnem sporazumu za krajši čas nadaljeval za zaprtimi vrati.

Zapleti pri podpisu varnostnega sporazuma

Vlada je varnostni sporazum, kakršnega je Ukrajina podpisala že z več državami, začela pripravljati spomladi. Pirc Musar je junija napovedala, da ga bo podpisala med svojim obiskom v Kijevu minuli teden, a se je zapletlo, ker Ukrajina ni podprla osnutka, saj v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči. V predsedničinem uradu so takrat pojasnili, da so predlog o podpisu sporazuma prejeli z zunanjega ministrstva in hkrati dobili zagotovila, da bo ta pravočasno pripravljen za podpis.

Dogajanje so spremljala tudi vprašanja, za kakšno vrsto sporazuma pravzaprav gre in ali gre za mednarodno pogodbo. Zunanja ministrica Fajon je konec junija dejala, gre za pravno nezavezujoč akt, ki ga lahko podpiše kdorkoli z vrha države. Za sporazum tako ne velja zakon o zunanjih zadevah, a se bo, kot je dodala ministrica, z njim po sprejemu na vladi seznanil tudi OZP.

O sporazumu se je z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim minuli teden ob robu vrha EU v Bruslju pogovarjal tudi premier Robert Golob. Izrazil je pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija - po poročanju medijev bi se to lahko zgodilo ob robu vrha zveze Nato v Washingtonu prihodnji teden.

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MladInPerspektiven
04. 07. 2024 10.39
+2
Lep pozdrav vsem. Imam eno preprosto vprašanje za vse. Kaj mislite katere države največ pokasirajo od vse te pomoči Ukrajini, ....preprosto, kam se steče ves denar od pomoči to bi morali preiskati novinarji. Predvidevamo že lahko ampak natančni podatki bi bili zanimivi.
Wolfman
03. 07. 2024 19.27
Verjetno bo sedaj Putin milostljivo in ptestreašeno zaprosil za čim prejšnji mirovni sporazum ter posledicno kapitulacijo Rusije!!!
branko-r
03. 07. 2024 18.54
vsak dela kar želi od predsednice naprej nas državljanov ki vse plačujemo pa nihče ne vpraša
Smuuki
03. 07. 2024 17.08
+6
Parlament je postal lutkovno gledališče. Poslanci posodijo glas liku, ki je bil narejen v lutkovni delavnici. Scenarist in režiser je skrit v ozadju. Malo boljši igralci dobivajo pomembnejše vloge malo manj poslušni so bolj statisti
Jožajoža
03. 07. 2024 16.36
+3
Ankete v EU so pokazale,da imajo Evropejci dovolj skuromiranega zelenskega in kriminalce okoli njega.vojna je samo krinka,da lahko lopovi bogatijo.ubogi mladi ukrajinci pa umirajo in sploh ne vedo,ZAKAJ
Smuuki
03. 07. 2024 17.14
+3
Seveda. Anketa je bila izvedena na metelkovi
Jožajoža
03. 07. 2024 16.33
+4
žena ukrajinskega predsednika med nedavnim obiskom Francije kupila superšportni avtomobil bugatti tourbillon in zanj odštela več kot štiri milijone evrov.
Smuuki
03. 07. 2024 17.13
+0
Ja imate res domišljijo kako oblatiti posameznike. Vaš supwr manegwr dokazano naložil denar v romaniji pa nihče nič ne omenja. Tudi Darka Horvata nihče nikoli ne omenja kljub dejstvu da je rekorder lastninjenja. Vse skupaj postaja preveč očitno. Zmanjkuje vam naivnežev. Toliko lažete, da dproti pozabljate kaj vse ste se zlagali. Če vam kdo odkrije laž odgovorite v stilu. Če mi tega ne verjameš se ti kaj drugega zlažem
Dubioza
03. 07. 2024 14.40
+4
Žena Zelenskega postala lastnica luksuznega Bugattia v vrednosti 4ih mil. €
Janez_53
03. 07. 2024 15.13
-2
Bukslji verjamete vse, kar nekdo objavi na internetu. Bilo je dokazano, da je objavljen "račun" ponaredek, saj vsebuje več napačnih podatkov.
solarcek1234
03. 07. 2024 11.47
+10
Zeleni je zavrnil podpis sporazuma;ker ni bil natančno opredeljen???Bolano
Jimi1
03. 07. 2024 20.03
Zanimiv sporazum kjer obdarjenec določa pogoje za sprejem darila, donator pa se trajno zavezuje da ga bo zalagal z darilom ki časovno sploh ni vezano na visino... Po domače povedano zanka okoli vratu za donatorja...
zmerni pesimist
03. 07. 2024 11.40
+14
Ko bo zagustilo bo pa zeleni potegnil črto k svojim milijonom ki jih ma varno shranjenih
Wild west
03. 07. 2024 11.31
+13
Medtem ko moramo mi delati za njih, se njihovi dezerterji skrivajo po naših apartmajih križem rok
Wild west
03. 07. 2024 11.23
+15
Dejte nehat že s to klinčevo ukrajino, jih bojo že rusi postimal, raje za lastn narod kaj pametnega nardite👍🤠
kr nekdo
03. 07. 2024 11.29
+6
k bi vsi tako razmišljal nam ne bi davke višal na račun ukrajine
kr nekdo
03. 07. 2024 11.22
+10
a ne bi en referendum naredil, da bi malo državljane povprašali?
Razumnež
03. 07. 2024 11.22
+8
Jao.....Zdaj se bodo kregali, ali bodo razpravljali ali ne o nekem dokumentu, katerega pa pravzaprav še ni.