Slovenija

Nasilni preteklosti lahko uidete

Ljubljana, 30. 09. 2008 17.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Urša Zupan
Komentarji
15

"Ženske varne hiše ne izberejo, ker bi tako hotele, ampak, ker je to njihova zadnja možnost za normalno in varno življenje,“ ob odprtju druge varne hiše opozarja Društvo za nenasilno komunikacijo.

"Učimo se skozi prakso, ki jo potem projeciramo v teorijo in ne obratno," opozarjajo na Društvu za nenasilno komunikacijo.
"Učimo se skozi prakso, ki jo potem projeciramo v teorijo in ne obratno," opozarjajo na Društvu za nenasilno komunikacijo. FOTO: 24ur.com

Društvo za nenasilno komunikacijo je na tajni lokaciji nekje v Ljubljani odprlo novo varno hišo. Ta se je pridružila že obstoječi, ki jo je leta 2004 prav tako odprlo omenjeno društvo, sicer pa v okolici Ljubljane sedaj obstajajo tri. Prvo varno hišo so leta 1996 odprli v Mariboru, kjer so v dvanajstih letih pomagali 899 ženskam z otroki. Sicer je v Sloveniji 13 varnih hiš in en krizni center.

Kratek predstavitveni film je opozoril na grozljive statistike.
Kratek predstavitveni film je opozoril na grozljive statistike. FOTO: POP TV

Društvo je ob otvoritvi varne hiše v sodelovanju z novinarko Bibo Jamnik pripravilo 20-minutni film na temo 'ustavimo nasilje', v katerem med drugim opozarjajo na grozljive statistike. Vsaka peta ženska je žrtev nasilja. In za to, da dejansko zbere pogum in dokončno zapusti svojega partnerja, gre sedemkrat stran od njega. "Varna hiša ni zastražena trdnjava, je popolnoma običajna stanovanjska hiša. Ženske je ne izberejo, ker bi tako hotele, pač pa, ker je to njihova zadnja možnost za varno življenje,“ v omenjenem filmu pove vodja obeh varnih hiš Tanja Horvat Svetič.

Varna hiša je torej stanovanjska hiša, ki predstavlja varen prostor, kamor se pred nasiljem lahko umaknejo ženske s svojimi otroki. Na zunaj se ne razlikuje od ostalih družinskih hiš, je pa v njej poskrbljeno za varnost, predvsem s tem, ker njena lokacija ni javno znana. Vsaka stanovalka ima svojo sobo s televizijo, radiem in osebno omaro, med skupne prostore pa spadajo kuhinja, kopalnica, svetovalnica, igralnica in vrt. V bližini varne hiše se nahajajo policijska postaja, vrtec, šola, trgovina in druga pomembna infrastruktura.

Varno hišo z osmimi ležišči so odprli s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana in 73 donatorjev.
Varno hišo z osmimi ležišči so odprli s finančno pomočjo Mestne občine Ljubljana in 73 donatorjev. FOTO: 24ur.com

Pogoji sprejema:

V program se lahko vključijo ženske, ki preživljajo kakršnokoli obliko nasilja (psihično, fizično ali spolno), se čutijo ogrožene in so pripravljene sprejeti pomoč, kot jo ponujajo. Zaradi narave dela ne sprejemajo otrok moškega spola, starejših od 15. let.

Župan Janković se je zahvalil vsem, ki so pri projektu sodelovali in izrazil željo, da varnih hiš ne bi več potrebovali.
Župan Janković se je zahvalil vsem, ki so pri projektu sodelovali in izrazil željo, da varnih hiš ne bi več potrebovali. FOTO: 24ur.com

Ko žrtev pokliče na svetovalni telefon, se z njo dogovorijo za uvodni razgovor, ki ga opravijo izven varne hiše, nekje na javni lokaciji. Seznanijo jo s hišnim redom in pravili. Zaradi popolne tajnosti lokacije v varni hiši namreč niso dovoljeni obiski, stanovalke nimajo svojega ključa, prav tako je v hiši prepovedano pitje alkohola in kajenje. Nikomur ne smejo povedati svojega naslova.

Bivanje omejeno na eno leto

Stanovalka ob prihodu podpiše pogodbo o bivanju najprej za en mesec, z možnostjo podaljšanja za tri mesece, vendar največ za dobo enega leta. Statistike kažejo, da ženske v hiši povprečno ostanejo od 3 do 6 mesecev.  Vsaka žrtev ima svojo svetovalko, s katero naredita individualni načrt dela. Bivanje je prostovoljno, ženske lahko hišo zapustijo kadarkoli želijo.

Mesečni prispevek za stroške bivanja je enoten in znaša 63,89 evrov, če ženska nima otrok, 85,19 evrov za tiste z enim otrokom in 95,84 evrov za ženske z dvema otrokoma.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Micka Kova?eva 1
01. 10. 2008 01.45
Uboga ženska, ki bo/je končala s tabo, legalc.
kriss714@amis.net
30. 09. 2008 23.57
Je Tomi kar dobro povedal. Taka feministična propaganda, je sama po sebi pravzaprav psihoteror nad moškimi. Zafrustrirane moškinje nabijajo javnosti neke svoje paranoidne (in zlagane) podatke, bluzijo o nasilju v družini, hkrati pa molčijo o nasilju nad družino, ki ga sistem, naduvan od feminajzarskega lobija, zganja nad slovenskimi družinami. Resničnih podatkov pa pravzaprav ni, ker so vse feminajzarske svinjarije javnosti prikrite zaradi \"zaščite otrokove zasebnosti\". In to je tisti zid molka, ki ga je treba pretrgati. In nenazadnje: že iz članka je razvidno, da sejanje razdora v družine in umetno povzročanje konfliktov, marsikateri delomrzni \"strokovni delavki\" pomeni komot službico. Bogve koliko novih blebetač bo zaparazitiralo na proračunu za potrebe te \"nove varne hiše\". In bogve koliko družinam bodo s svojo ihto zagrenile življenje in grozile z odvzemom otrok.
legalc
30. 09. 2008 23.54
AVTOM ALI MOTORJEM
fmarty@email.si
30. 09. 2008 23.36
ja tonček, veš je moških pijandur, ki jih pogumne ženske vržejo na cesto, pogosto zaradi nasilja in kvarjenja družinskega proračuna
Magdalena Mitrovic
30. 09. 2008 23.00
tomi pssion konkretno ,misliš na sebe?
juventus
30. 09. 2008 22.47
Finančno pomočjo davkoplačevalcev in ne Mestne Občine Ljubljana , lahko je z drugim kurcem po koprivah letat ! ! ! Jebemti Jankota .......................
tomi.passion@gmail.com
30. 09. 2008 22.45
Janković pa naj še povem kako maltretira ženo, ki ne sme s prstom mignt brez njegovega privolenja. Poleg tega pa sem prepričan, da je danes zgodba obratna, da je več nasilja nad moškimi ( s strani žensk), le da se o tem noče govoriti, prav tako pa večina moških ne želi prijaviti tega, ker se bojijo posmehovanja. Nehajmo se že enkrat sprenevedat in se do žensk obnašat kot da so uboge rožice, ki samo trpijo. Ni res, seveda pa najostreje obsojam vsako nasilje, tudi nad ženskami.
johndoe35
30. 09. 2008 22.39
Odkar je Jankovič župan bi verjetno dosti žensk raje pobegnilo nekam na varno iz Ljubljane. Saj jim bo ta ukradel še zadnjo paro za kruh...
legalc
30. 09. 2008 22.03
Jest imam tudi svojo varno hišo ampak samo za družinske člane.........
Tonček Balonček
30. 09. 2008 21.38
Zakj pri nas še ni \"varne hiše\" za moške? Ti so velikokrat žrtve ženskega nasilja!!! Še več, vsakomur je jasno, zakaj je med klošarsko populacijo devet desetin moški! Ženske pač moške malo manj kloftajo in jih posiljujejo, toliko pogosteje jih napodijo iz stanovanj ali hiš! Od tu brezdomci, brezdomk pa malo manj!!! Seveda tudi \"varnih hiš\" za moške! Več kot očitno se je spet izkazalo, da so ženske glasnejše!
kriss714@amis.net
30. 09. 2008 21.20
Spet neka slaboumna lezbofrašistična propaganda. V varnih hišah je pa bolj prazno, sobe oddajajo revnim starkam, sem in tja pa kakšno ženo not zbašejo z grožnjo, da ji bodo vzeli otroke, kar je zadnje cajte splošna praksa CSD jevske drhali na slovenskem. Kot lahko slišimo na poročilih, otroke kradejo staršem celo zaradi revščine, pa jih dajajo v rejo. Banda. Z ramo ob rami s Hitletjevo drhaljo.
ax.
30. 09. 2008 21.11
GO Janković, GO Janković =P
Xwomann .
30. 09. 2008 20.08
ja sej zato pa se vsako pijano tele spravi na žensko...
Jekdujtrin
30. 09. 2008 20.07
Bravo Drustvo za nenasilno komunikacijo in vse druge organizacije, ki pomagajo zenskam v nasilju
Magdalena Mitrovic
30. 09. 2008 19.52
kako prosim slovenci spoštujemo ženske mar ne .....ja no razen vsakega petega.