Slovenija

Nasilne učence bi začasno izključili iz šole, koalicija je proti

Ljubljana, 25. 09. 2024 12.50 | Posodobljeno pred 1 uro

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Poslanci so sejo državnega zbora začeli s prvim v sklopu paketa zakonskih predlogov NSi, povezanih z romskimi vprašanji, predlogom novele zakona o osnovni šoli. Ta predvideva ukrepe za nasilne otroke, med drugim tudi izključitev iz šole. V koaliciji pa so izpostavili, da je osnovnošolsko izobraževanje za vse otroke obvezno in zagotovljeno z ustavo.

Nasilje v šoli (slika je simbolična)
Nasilje v šoli (slika je simbolična) FOTO: Profimedia

V NSi zaradi nedavnih primerov nasilja na šolah z novelo zakona o osnovni šoli predlagajo, da bi v primeru težjih ali ponavljajočih se kršitev učenca imele šole na voljo tri dodatne vzgojne ukrepe. To je začasno izobraževanje na daljavo, začasna vključitev v vzgojni program za socializacijo ali začasna izključitev. Predlagajo tudi, da se v pravila šolskega reda dodajo tudi dolžnosti in odgovornosti staršev, je v imenu predlagateljev na seji predstavila poslanka NSi Iva Dimic.

Vlada predloga novele zakona ne podpira. Izključitev krši učenčevo pravico do osnovnošolskega izobraževanja, ki je skladna z ustavo, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič. Zakon že sedaj vsebuje rešitve, ki jih ima na voljo osnovna šola, da ukrepa v primerih, ko je učenca iz vzgojnih razlogov možno prešolati na drugo šolo, tudi brez soglasja staršev. Poseg v posamezne določbe zakona, četudi z namenom vzgojnega ukrepanja, bi pomenil kršitev otrokovih pravic. Izobraževanje na daljavo lahko šola organizira le, če je to potrebno zaradi preprečevanja ali omilitev posledic naravnih in drugih nesreč. Kot sistemsko vprašljivo so izpostavili, da bi šola z internim aktom starše zavezala k določenim obveznostim, ne da bi zakonodaja predvidela posledice njihove neodzivnosti. Vlada je predlog mestoma ocenila kot neustrezen, pomanjkljiv, sistemsko nedorečen in nekonsistenten, je še dejala.

Tudi v poslanski skupini Svoboda so izpostavili enake pomisleke, zato predloga novele ne podpirajo. Slovenija ima enega najboljših šolskih sistemov na svetu, tudi zato, ker vsem ponuja enake možnosti za pridobivanje znanja, je v imenu poslanske skupine Svoboda dejala poslanka Mirjam Bon Klanjšček. "Znanje mora postati ena temeljnih vrednot naše družbe, z razvijanjem delovnih in učnih navad otrok in učencev, individualne odgovornosti ter krepitvijo zavesti o pomembnosti znanja in pismenosti. Tega pa žal ne bomo dosegli z izključevanjem in poseganjem v pravice otrok," je dejala.

V SDS predlog NSi podpirajo in poudarjajo, da gre pri izključitvi za začasen ukrep ter da je smisel osnovnošolskega izobraževanja, da se takemu otroku pomaga in se ga vključi v program, ki mu bo omogočil, da bo osnovno šolo tudi uspešno končal. "Naši otroci imajo pravico do varnega in urejenega okolja in nemotenega šolanja," je v stališču predstavila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Medvrstniško nasilje v Sloveniji je resen problem, je v imenu poslanske skupine NSi dejal poslanec Aleksander Reberšek. Ob tem je izpostavil, da so ravnatelji, Policija in centri za socialno delo brez resnih pristojnosti. "Vse otroke, učitelje in starše pa lahko terorizira en učenec, ki dobro ve, da mu nihče nič ne more. In to moramo spremeniti," je dejal. Vzgojno delovanje šole pa je lahko po njegovem mnenju uspešno in učinkovito samo ob sodelovanju staršev.

Vsako medvrstniško nasilje je treba obravnavati resno in premišljeno, je v imenu poslanske skupine dejal poslanec SD Damijan Zrim. "Zavedati se moramo, da posploševanje za posamezno skupino ljudi zaradi nasilnega vedenja enega posameznika vodi samo še v dodatno marginalizacijo ranljivih skupin, kar na koncu samo še bolj otežuje njihovo integracijo v šolo in širšo družbo," je dejal. Predlagane rešitve, ki jih vključuje predlog novele zakona o osnovni šoli, so po večinskem mnenju poslanske skupine premalo premišljene, zato jih ne bodo podprli.

"Samo zaradi izoliranih incidentov pripadnikov romske skupnosti ni pravično kriviti in posploševati posameznih nepridipravov na celo skupnost, ki je že tako ali tako ali tako ranljiva in stigmatizirana," je v stališču poslanske skupine dejala poslanka Levice Tatjana Greif in dodala, da je obvezno šolstvo temeljna civilizacijska pridobitev. "Šole morajo biti varno okolje za otroke in tudi za odrasle, ki v teh šolah delajo. Zavedati pa se moramo tudi tega, noben otrok se ne rodi nasilen," je dodala. V Levici predloga novele zakona ne bodo podprli.

Predlog novele zakona o osnovni šoli je del paketa zakonskih predlogov NSi, povezanih z romskimi vprašanji. Paket temelji na svežnju zakonov, ki jih je v DZ vložila že skupina županov občin jugovzhodne Slovenije in Posavja, a jih je DZ zavrnil. DZ bo danes obravnaval še predloga novel zakonov o urejanju trga dela in socialno-varstvenih prejemkih ter predlog dopolnitev zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki med drugim pogojujejo prejemanje socialnih transferjev z obiskovanjem šole.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bronco60
25. 09. 2024 14.53
A je potem lahko drugače, če se oblast ne strinja samo zaradi tega, ker je VLADA.
Pajo_36
25. 09. 2024 14.51
Kva a desnica hoče čim več nešolanih ljudi, da jim lahko laže?? Osnovna šola je obvezna, nasilje se rešuje znotraj šole ! Ne moreš ti prepovedat tega, seveda se bodo zdej spravl na manjšine, a ravno na kmetih je tega tud velik. Mislem pa kaj ta Nsi sploh kr neki nabija? AJ se strinjam, da je trweba imet vzgojne, ampak sej v takem primeru grejo učenci v zavode k jih iammo....a NSi ve, kako sistem poteka??
bc123456
25. 09. 2024 14.46
+1
REZULTAT VLADNE POLITIKE : NERED V ORGANIZACIJI ŠOLSKEGA REDA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
jutri_pa_res
25. 09. 2024 14.20
+2
Levaki bodo verjetno preprečili sprejem vsega, kar bi lahko bilo učinkovito...najbolj nujno bi itak bilo spremeniti zakon, da bi bilo mogoče globe trgati vsaj do polovice, če že ne do celotnih socialnih dokladov, ker to je edini jezik, ki ga Romi razumejo. Doker pa tega ni, ne bo izboljšanja...kdor misli, da jih bo spreobrnil z leporečenjem, še ni srečal Roma...
Eva14
25. 09. 2024 14.11
+5
Treba je uvesti konkretne kazni, cetudi je otrok mladoleten. Hkrati pa morajo odgovarjati tudi starsi. Vse nevzgojeno, nahujskano, prevec dostopa do socialnih omrezij in objav vodi v katastrofo.
Important notice
25. 09. 2024 13.55
+5
Včasih so bile temu namenjene poboljševalnice. Danes jih ne morejo uvesti, ker je premalo kadra za redne šole. Morda bi se pa kdo javil, da gre za učitelja v poboljševalnico?
Angelica007
25. 09. 2024 13.54
+2
ob branju tega prispevka sem resnicno zmedena, pa , ce hocete tudi malo prestrasena! Le kaksno politiko vodi samostojna NOVA MODERNA suverena drzava Slovenija?! Sprasujem se kdo pise in izvaja Zakone v tej drzavi? ALI Slovenski poltiki imajo osnovnega intelektualnega kapitala sploh? ZPo eni strani pisejo zakone ,kjer starsi ne smejo lastnega otroka po riti,ker bi bili takoj sankcionirani, po drugi strani drugo skupino otrok bi kaznovali na na najbolj drakonski nacin, kar bi po mojem strokovnem mnjenju ustvarjali potencialne kriminalce in pa morilce ,c e hocete .. Discursi v Parlamentu me spominjajo na en kokosnjak dobesedno!
Angelica007
25. 09. 2024 14.00
+1
Naj se dodam; toliko strokovnjakov obstaja za pomoc v duesevnem, psihocialnem razvoju otrok, toliko espertov ,(da jih ne nastevam) imamo, ki so uspesni celo najhujse zapornike uspejo regenerirati, resetirati njihove razvaline osebnosti... no zakaj nic o tem?
Verus
25. 09. 2024 13.47
+6
Ta koalicija je proti vsemu, kar je smiselno in smotrno.
radar
25. 09. 2024 13.44
+5
Barabe so v Sloveniji vedno v privilegiranem stanju. Otrok me je že pred leti vprašal (2. razred), zakaj so kaznovani tudi tisti, ki niso naredili nič narobe.....
Nebodijetreba
25. 09. 2024 13.35
+8
Se pravi: nasilni učenec ima pravico do izobraževanja, zato ne sme biti izključen. Kaj pa vsi ostali v oddelku, ki zaradi njegovega nedopustnega vedenja niso deležni normalnega pouka? Kaj pa njihove pravice? Kaj pa žrtve nasilnežev, kje so njihove pravice? Prevečkrat se zgodi, da žrtev umaknejo pred nasilnežem in je tako še dodatno prizadeta? Kam gre naša družba, ki ščiti nasilneže, kriminalce ...? Kdo bo naredil temu konec, če državljani molčijo?
zdravkob
25. 09. 2024 13.29
+7
Ti so večji tirani od komunistov. Spremenite zakone tako da bo učitelj lahko vzgajal otroke, ne pa tole danes s "prepričevanjem". Če pa prepričevanje ne deluje, pa izključitev, policija in kaj vem kaj. Zanemarjate otroke v resnici!
tornadotex
25. 09. 2024 13.17
+9
Nasilni učenci so za v posebno šolo ali ustanove za takšne, ker v nasprotnem samo zastrupljajo ozračje in predvsem delovni proces pouka,obenem so še voda na mlin takim,ki so na robu...