Slovenija

Porast nasilja: 'Če 14-letnik prvič sliši besedo ne, je to problem'

Šentjernej / Brežice, 06. 07. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
80

Dolenjci so prestrašeni, sporočajo. Zaradi porasta nasilja in kriminala ne upajo več sami v trgovino, banko, cerkev. Od države, politike, vlade zahtevajo, da se enkrat za vselej reši romska problematika. Treba je pomagati Romom, da se vključijo v družbo, in da se zaščiti preostale občane, ker tako ne gre več naprej, dovolj je bilo obljub, dejanj pa nič, pravijo. Hud incident v OŠ Velika Dolina je samo vrh ledene gore, poudarjajo v Brežicah. Kaj bo storila politika?

V oddaji 24UR ZVEČER sta se soočili Tereza Novak iz Gibanja Svoboda in Alenka Helbl iz opozicijske SDS. Novakova je poudarila, da se dobro zavedajo, da je medvrstniško nasilje velik problem, ki pa je hkrati zelo kompleksen. "Mislim, da je človeštvo dobilo še dodatno orodje, s katerim lahko še poglablja nasilje, to je splet. Tudi zaradi tega se nam povečuje medvrstniško nasilje," je dejala. 

Tudi Helblova se je strinjala, da je nasilja vedno več, kar kažejo tudi podatki. "Šole so nemočne, kar smo ugotovili tudi v primeru OŠ Velika Dolina, ker so do neke stopnje lahko ukrepali, naprej pa ne gre," je povedala. Kljub številnim okroglim mizam, na katerim je bilo jasno povedano, da so potrebne določene spremembe zakonodaje, da bi bile šole bolj opolnomočene in bi se vsi počutili varneje, se do danes ni spremenilo nič, meni Helblova. "Vsakršno nasilno dejanje je odveč. Šola mora biti varna," je jasna. 

Novakova ocenjuje, da bi zakonodaja lahko bila boljša, a po njenem mnenju že zdajšnja omogoča precej ukrepanja. "Danes nam je predstavnica ministrstva za izobraževanje predstavila protokol ukrepanja, ki naj bi ga imele že vse šole in je dober ter vključuje ne samo okolje znotraj šole, ampak tudi izven," je pojasnila. 

Helblova medtem meni, da zgolj protokol ne bo rešil problematike. Zagovarja zakonodajo, ki bi storilca z ukrepom nemudoma umaknila iz šolskega prostora, hkrati pa bi morala biti večja tudi odgovornost staršev. "Otrok v šoli mora upoštevati neka pravila. Če 14-letnik prvič sliši besedo ne, je to problem." 

Novakova ocenjuje, da je nasilje širši družbeni problem in da bi si vsi morali prizadevati, da bi bili nenasilni, tudi v politiki. "So ukrepi, a ne moremo z enim ukrepom počistiti nasilja, ki se je razraščalo zadnja leta." 

Glede romske problematike je Hleblova spomnila, da so lani v SDS podprli predlog županov, ki bi prejem socialne pomoči pogojeval z obiskovanjem šole. "V tistem času, ko je bil zakon v obravnavi, se je obisk romskih otrok v šolah povečal, ko je bil zakon zavrnjen, pa zopet neobiskovanje," je povedala. 

Novakova je medtem opozorila, da se po koncu epidemije covida-19 povečuje tudi odstotek otrok, ki ne prihajajo iz romskih družin, in ne obiskujejo šole. Dodala je tudi, da lokalne skupnosti prejmejo veliko sredstev za vključevanje romske populacije v skupnost in da imajo veliko manevrskega prostora. "Župani niso tisti, ki bodo otroke pripeljali v šole, romske družine jih ne pošiljajo, dobivajo globe, a jih ne plačajo, otroci pa niso odvzeti iz tega okolja," pa je dodala Helblova. 

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bjonda13
08. 08. 2024 13.19
Dostop do spleta in permisivna vzgoja je enako rezultatu - nasilje. Drugače ne more biti. Kršenih je več zakonov, pristojni pa gledajo stran. Do kdaj? Kaj se mora zgoditi, da boste ukrepali? Bo moral zaradi nasilja umreti kak otrok?
Smuuki
07. 07. 2024 10.41
+2
Leve vlade dajejo t8ho soglasje nad martretiranjem desnega volilnega telesa. Ta igra je nevarna. To bo preraslo v vsesplošno ustrahovanje manjšine nad večino. Poskedice rega početja so nepredvidljive. Ko se plaz sproži ruši vse pred seboj. Vse je ušlo izpod nadzora. Potek dogodkov je zelo neoredvidljiv i poslefice so lahko mnogo hujše kot si upamo misliti. Konflikt ne bo istal večno na nivoju da se domačini umikajo in tiho trpijo. Ko pride do upora ni izključeno prelivanje krvi. Oblast mora te zadeve nemudoma soraviti v obvladljive okvire
Grma53
06. 07. 2024 18.07
+9
Samo kole v roke, pa akcija. So rekli Ižanci in danes živimo v miru. Nihče nam ne krade žlebov, goveda in pridelkov z njiv. Ostali pa jamrajte in stokajte. Pomagajte si sami in Bog vam bo pomagal.
Smuuki
07. 07. 2024 10.56
+6
Nizek prag bolečine pri romih je učinkovito sredstvo za obvladovanje. Zaenkrat je to edini način ki pri njih vzbudi strah in spoštovanje družbenih norm. Sliši se gtobo je pa žal edino učinkovito. Njihova izobrazbena stopnja jim ne dovoljuje, omogoča razumevanja civilizacijskih norm. Prvo se moramo sprijazniti z njihovo kulturo in jo razumeti tako kot jo razumejo oni. Nasilja je med njimi ogromno in prav tako nastopajo navzven. Izobrazbo odklanjajo in jo razumejo drugače kot mi. Dobivanje sredstev v obliki denarja brez odrekanja in truda jih je naredilo nemogoče. Zavwdajo se trenutnih razmwr in jih brez sramu izkoriščajo. Ljudje ki jim podarjajo denar so v zameno ustrahovani. Oni svoje potrebe stopnjujejo in si v tem cilju dovolijo mnogo preveč. Zavedajo se da se jim ne bo nič zgodilo in so vsak danj bolh predrzni
periot22
06. 07. 2024 15.15
+11
Samo jamranje vam ne bo pomagalo združite se pa akcija!
Victoria13
06. 07. 2024 14.48
+14
Zakaj v Švici ni veliko ljudi na sociali? Zato, ker s tem denarjem komaj preživijo, preganja se delo na črno in preverja izvor premoženja! Pri nas pa ljudje s socialnimi transferji in oprastitvijo plačila marsičesa, živijo bolje kot ljudje, ki delajo!
spermi?
06. 07. 2024 14.41
+8
Sahani so se rapasli po celi sloveniji krdejo , lažejo uši in bolhe imajo .
Grma53
06. 07. 2024 14.27
+15
Stalno ponavljanje, da je potrebno pomagati Romom je prav bedasto. Pomagati je potrebno civilom, da bodo lahko živeli v miru. Romi si bodo že sami pomagali. Imajo veliko več denarja, kot večina Slovencev. Vso hrano dobijo na sosednjih njivah brezplačno. Vso meso na sosednjih pašnikih tudi brezplačno. Še za bencin jim ni potrebno nič plačati. Zemljo za gradnjo dobijo zastonj, pa vodovod, elektriko itd.
XVXC
06. 07. 2024 14.25
+13
Niso navajeni na besedo ne in nastane problem. Problem je vzgoja. Preveč imajo vsega. Mladina je predvsem zdolgočasena. Pišem kot starš. Rad bi zapisal par besed v razmislek staršem v Sloveniji !!! Na srečo sem starš dveh že odraslih otrok, vedno sem se trudil jima dati tisto, kar je največ vredno - sebe in čas, ki smo ga preživeli skupaj !!! Vse igrače so z leti postale stare, vsa kolesa so obležala. Čas, ki smo ga preživeli skupaj, pogovori, pesmi, ki smo jih peli, igrali se s sosedovimi otroci, se pogovarjali, je bil vreden VEČ kot najdražje igrače, pet dopustov letno najnovejši mobiteli, kolesa, motorji. Vem, da sem svojim otrokom dal to, kar se ne da kupiti z denarjem !!! Dala sva jim z ženo sebe in svoj čas !!! Dragi moji, zamisliti se bomo morali kot družba !!! Globoko zamisliti vsi !!! Je mar res najpomembnejše, da ima Vaš otrok najboljše igrače, nosi najboljše znamke oblačil, ima vsako leto nov mobi, ima vse kar trg ponuja, vsaka dva meseca dopust, ga vozimo v najboljših avtomobilih - časa zanj pa NIMAMO, prepuščen je vzgoji interneta, ker nimamo časa, saj vsi po vrsti pehamo za denarjem in materialnimi dobrinami, s katerimi hočemo otroku omogočiti ves ta luksuz in lažni blišč !!! Premislimo, je to res najboljše, kar mu lahko damo ??? Če vprašate mene NI !!! S tem ga ne naučimo kaj je pravo življenje, kaj je sreča, kaj je veselje, kaj je dobrota, !!! Naučimo ga živeti !!! Več imamo, bolj s(m)o depresivni !!! LP
Victoria13
06. 07. 2024 14.53
+3
Zato, ker ima več denarja nisem bolj depresivna, prej bolj pomirjena.Vse se začne in konča pri denarju.
Smuuki
10. 07. 2024 21.40
-1
Dober komentar. Dodam lahko še eno lastno izkušnjo. Mi kmetujemo. Naša kmetija brez plače ne preživi. Sem pa vstrajal iz enega drugega razloga. Vsi vključno z otroci smo delali vse. Nikoli niso bili zdolgočaseni, nikoli niymo imeli opravka s policijo in nikoli problemov v šoli. Ko so dokončali šolanje nihče izmed treh ni pisal prošenj za delo. Vsi so bili zaželjeni in še danes so uspešni. Vzgaja se z zgledom ne z besedo.skromnost in delovne navade mora otrok prinesti iz družine. Še nekaj sem ugotovil. Kdor je doma delal več mu je šlo bolje tudi v šoli. Vsi trije so diplomirali in delajo v svojih poklicih in popoldan ne poležavajo. Fantje kljub diplomam še dodatno vozijo kamion ali avtobus. Izpite so si plačali sami s svojimi zaslužki
Victoria13
06. 07. 2024 14.20
+7
Starši svojih otrok ne vzgajajo, vse jim je dovoljeno v glavnem družba kot celota je zašla v slepo ulico!
XVXC
06. 07. 2024 14.19
+14
Socialne podpore so jim povišali. Ne delajo nič. Policisti jim plačilnih ne pišejo. Groza !!! Sramota !!! Komentiram kot državljan 🇸🇮. Začelo se je v vrtcu, nato s šolo, kjer so nas učili vsega po malem, od matematike do likovne vzgoje, naučili so nas strpnosti, spoštovanja, tole so včasih pomagali tudi starši, če ti glih ni šlo v uho. Potem odrasteš, si poiščeš službo, ustvariš družino, vzameš kredit za hišo, avto, šolanje otrok. V vsem tem času spoštuješ zakone, plačuješ davke na m2, ker imaš službo nimaš nobene pomoči, nobenega otroškega dodatka, subvencionirane hrane za otroke, nič.. Zakaj; zato ker smo se takšni naučili biti SLOVENCI, ker nas je družba tako vzgojila, včasih nas tole malo tepe, ampak tako pač je v naši državi !!! Na drugi strani imamo pa manjšine, ki s pridom izkoriščajo sistem, oziroma jim je to kar ponujeno, od otroških dodatkov, do pomoči, legalizacije "šotorov", zgradijo jim vrtce, napeljejo elektriko, vodo, asfalt, celo ponudijo jim delo, pa ga NE sprejmejo na Zavodu za zaposlovanje RS. In kaj dajejo v zahvalo našemu zgrešenemu sistemu? Kradejo, ustrahujejo, ne plačujejo kazni, položnic, v nevarnost spravljajo vse po vrsti. Narod tega ne bo razumel nikoli, imajo pa zagotovo nekateri nekaj od tega. Da vse to dopuščajo, mirno gledajo, ter NE UKREPAJO. Dno dna.
medŠihtom
06. 07. 2024 14.15
+10
dejstvo je da slovenska politika ni sposobna reševat tovrstnih težav. sploh ne random pajac ki je prišel na stolček po "sam da ni janša" izbiri. sedaj imate kar se izvolili in lepo tiho da ste, prav nobene možnosti ni da poleg "sam da ni janša" saedaj zahtevate še dodatne stvari. kar vam pripada sedaj imate in ne stegujte parkljev po več.
oježeš
06. 07. 2024 13.47
+4
Naj se zbirajo podpisi v podporo 'STOP nasilju v šolah', kot se zbira za zdravstvo. Nikjer se ne potrebuje nasilja in ga je treba preprečevati. Ne pa da se iz sankcij izvzame določene ljudi.
Smuuki
10. 07. 2024 21.43
+1
Raje se bprašajmo kje je vzrok da je otrok nasilen? Doma. Zakaj doma? Ker mu starši nikoli niso postavili jasnih pravil. Otrok mora doma izvedeti za svoje obveznosti in pravice ter nisiti odgovornost za svoja dejanja. Kdor je to opravil nima problemov z nasiljem.
Darko32
06. 07. 2024 13.40
+6
Nevem kaj se delamo sedaj bizgece in nevedne. Starši, kateri so ves čas z otrokom vedo točno kaj in kako. Včasih so morali z kakšno vzgojno prisoliti. Potem pa so taiste starše obravnavali kot nasilneže in nevem kaj še vse. Sedaj pa je rezultat te ideologije in politike bleferjev in postopačev. Sam pravim, da je potrebno nagnati vse razne izprijence iz šolskega sisitema in javne uprave, ter sodnij. NAmreč ko gledam malo moralne vrednote teh oseb vidim nekaj drugega in to je, da znanja imajo izredno malo. Žlehnobe mržnje pa imajo izredno veliko. Posledično dobivamo izpirjeno družbo, ker dovoljujejo matakšnim da delujejo na tako odgovornih mestih. Zato je edina rešitev, da se naredi čistka na teh področjih in sočasno razmisli o izobraževanju. Ne razumem luzerjev, da otroku ne dovolijo, da bi se izobraževal na področju, kjer ga zanima. Tako bi otroku pomagal in vlil delovne navade in veselje do dela ter življenja. Sedaj se pa vzgaja, da nič ne sme in posledično dobimo zamorjeno družbo. Zato Če otrok rad nekaj dela je potrebno spremljati in ga vzpodbujati z dobrim vzgledom. Razni foliranti v javni upravi,šolstvu, sodiščih sigurno z moralno izprijenostjo ne bodo dali dobre slike in posledično dobimo, da capljamo na mestu.
Jon Bacek
06. 07. 2024 12.38
+1
Ga. Tereza Novak : Največ sovražnega govora je iz gibanja svobode, ki ne dopušča drugačnega mnenja.
jank
06. 07. 2024 14.10
+1
Kdo govori sovražno proti drugačnim, pa naj si bodo drugače spolno usmerjen in če niso "čistokrvni" po narodnosti in veri?
Smuuki
10. 07. 2024 21.51
+1
Kdo posiljuje večino s svojim mnenjem? Zagotovo drugačni v vedenju in poreklu. Zakaj se ne integrirajo v družbo v prostem času pa naj počno kar jih je volja. Mene res ne zanima kakšne spolne prakse kdo izvaja niti me ne zanima kaj je kdo po poreklu. Motit pa me začne ko mi svoj stil življenja vsiljuje na vsakem koraku. Parada ponosa, poučevanje lgtb v osnovni šoli. Moti me tudi ko posameznik prisili cel razred kaj se bo jedlo za malico. Če ima kdo drugačna verska prepričanja naj to uredi sam zase. Zakaj se mora cel rszred v hrani prilagajat enemu? Halo kje pa smo? Smo mi v bosni ali so oni tu? Pri nas se prehranjuje tako od nekdaj. Kdo ima pravico posegati v naše navade?
Jon Bacek
06. 07. 2024 12.37
+10
Vzrok nasilja v tem primeru je v vzgoji romskih otrok, vključevanje le teh v šole, izobraževanje. Ko otrok 1x neupravičeno manjka v tekočem mesecu, jim odvzeti socialne prejemke za tega otroka za tekoči mesec.
srecnii
06. 07. 2024 12.14
-4
Včasih so jih prebutal, brcnil, pa z roko okol ušes, glave. Ampak so potem mladi že pri 17-18 letih odšli od doma stran, ker se je ta nasilje sčasoma samo še stopnjeval.
petka5
06. 07. 2024 11.29
+13
Samo PROSIM NEHAJTE z idejo obvezne vključitve v vrtec... Nehajte s temi neumnosti .
Kostorog
06. 07. 2024 11.24
-1
Ameriški general je izjavil,, najboljši Indijanec je še vedno najboljši m.... Indijanec, škoda ker več ni malega možička z brki.
Jon Bacek
06. 07. 2024 11.19
+10
Ali je Nika iz 8.marca že kdaj slišala besedo NE? Mislim, da ne.
ArseneLupin
06. 07. 2024 11.19
+24
Problem je v tem, ker se je policistom pobralo skoraj vsa pooblastila! Stara tacenska šola bi to rešila brez problema! Nasilneže bi tako nabunkali, da se ne bi več spomnili niti svojega imena, če pa bi nasilneži uporabili strelno orožje, bi jih policjsko avtomatsko orožje razcefralo na prafaktorje ! In mir bi zavladal v deželi dolenjski!
Darko32
06. 07. 2024 13.34
-4
ArseneLupin Nehaj klobasati neumnosti.Še tista pooblastila, k iimajo jih zlorabljajo in če je ptorebno poanrejajo dokaze. Ne moreš komunicirati z nasiljem in vzgajati nasilje.