Slovenija

Ženo zmerjal in jo udaril v glavo

Slovenj Gradec/Ljubljana, 18. 08. 2009 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Dolenjski policisti so imeli polne roke dela z nasilneži, ki so se spravili nad partnerice. Kršiteljem so izrekli ukrep prepovedi približevanja in jih zaradi nasilja v družini ovadili.

V ponedeljek so bili slovenjgraški policisti obveščeni o nasilju v družini v Mislinji. Policisti so na kraju ugotovili, da je 23-letni domačin izvajal psihično in fizično nasilje nad 36-letno zunajzakonsko partnerico.

Pri zbiranju obvestil so ugotovili, da je bil moški v preteklem letu večkrat nasilen do zunajzakonske partnerice, nad katero je izvajal psihično in fizično nasilje. Zaradi tega je bil zoper njega izrečen ukrep prepovedi približevanja. Ker je obstajal tudi utemeljen sum storitve kaznivega dejanja nasilja v družini, so policisti  zoper navedenega podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo Slovenj Gradec.

Dolenjski in belokranjski policisti pa so pretekli konec tedna obravnavali tri primere nasilja v družini. Trem kršiteljem so izrekli ukrep prepovedi približevanja in jih zaradi nasilja v družini ovadili. Preiskovalni sodnik je v vseh treh primerih potrdil odločitev policistov o izrečenih ukrepih in prepoved približevanja podaljšal za 10 dni.

V petek naj bi v okolici Novega mesta nasilen mož pretepel svojo ženo, vpil nanjo in ji grozil. Policisti so opravili razgovore in ugotovili, da 52-letnik  že več let pretepa svojo ženo in jo je že večkrat telesno poškodoval. Policisti so nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja. O ukrepu so obvestili preiskovalnega sodnika in pristojne institucije. 52-letnika bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini ovadili.

V noči na soboto je policiste na pomoč poklicala žrtev iz okolice Šmarjeških Toplic. Vinjen mož naj bi jo pretepel in razbijal inventar v hiši. Policisti so takoj odšli na kraj, zbrali potrebna obvestila in ugotovili, da je vinjen 39-letnik ob prihodu domov začel zmerjati svojo ženo, jo večkrat udaril v glavo in vanjo vrgel svetilko. Ko je začel razbijati po hiši, se je poškodoval. Reševalci so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju. Policisti so ugotovili, da 39-letnik že več let izvaja fizično in psihično nasilje nad svojo ženo, jo pretepa, žali in ji grozi. Zaradi suma, da bo ogrozil življenje zakonske partnerice, so policisti kršitelju izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu so obvestili pristojne institucije. 39-letnika bodo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini kazensko ovadili.

V soboto popoldne so kaznivo dejanje nasilja v družini obravnavali tudi črnomaljski policisti. 45-letnik iz okolice Črnomlja je ob prihodu domov vpil na svojo ženo in ji grozil, da jo bo poškodoval in ubil. Zaradi strahu je prespala v vozilu. Naslednji dan je 45-letnik ponovno grozil ženi in bil do nje tudi fizično nasilen. Oškodovanka je zaradi poškodb poiskala zdravniško pomoč. Črnomaljski policisti so opravili razgovore in ugotovili, da 45-letnik že dalj časa izvaja fizično in psihično nasilje nad ženo. Policisti so nasilnežu izrekli ukrep prepovedi približevanja in ga zaradi nasilja v družini ovadili.
 

Letos spomladi je bila sprejeta resolucija o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini 2009-2014. Ta strateški dokument določa cilje, ukrepe in ključne nosilce politik za preprečevanje in zmanjševanje nasilja v družini v Sloveniji.

Število primerov nasilja narašča

Število kaznivih dejanj s področja nasilja v družini sicer po podatkih policije od leta 2000 narašča, najvišje pa je bilo lani, ko je policija podala 5017 kazenskih ovadb. Največ jih je bilo na območju PU Ljubljana, najmanj na Postojnskem. Na ministrstvu za delo ocenjujejo, da je nasilje v družini v porastu tudi zaradi ekonomsko-finančne krize.

Glede na pretekla leta je bilo tako lani največ kaznivih dejanj zaradi nasilja v družini. Največ jih je bilo na območju Policijske uprave (PU) Ljubljana, sledijo pa območje PU Maribor, kjer je policija zaradi nasilja v družini lani podala 1027 kazenskih ovadb, ter PU Celje in PU Kranj. Najmanj kaznivih dejanj je bilo lani na območju PU Postojna, z dna lestvice sledita območji PU Slovenj Gradec in PU Koper.

Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve na podlagi informacij, ki jih prejemajo od centrov za socialno delo, menijo, da je v zadnjem času nasilje v družini v porastu tako zaradi ekonomsko-finančne krize kot tudi zaradi boljšega vodenja in evidentiranja družinskega nasilja. K višjemu številu kaznivih dejanj nasilja v družini pripomore tudi večja ozaveščenost in zavedanje žrtev nasilja, da to prijavijo in poiščejo pomoč, so zapisali na ministrstvu.

Sprejeli zakon o preprečevanju nasilja v družini

Kot so navedli, so z namenom preprečevanja tovrstnega nasilja v zadnjem obdobju sprejeli številne ukrepe, med drugim zakon o preprečevanju nasilja v družini.

Ta določa vlogo, naloge, mrežo in sodelovanje različnih državnih organov, nosilcev javnih pooblastil, izvajalcev javnih služb, organov lokalnih skupnosti in nevladnih organizacij pri obravnavanju nasilja v družini. Določa ukrepe za varstvo žrtve nasilja v družini in pomeni ustreznejše obravnavanje nasilja, so pojasnili na ministrstvu.

Na podlagi tega zakona je bil letos spomladi sprejet tudi pravilnik o postopkih medsebojnega obveščanja in nudenja pomoči organov, ki delujejo na področju nasilja v družini. Pravilnik določa postopke medsebojnega obveščanja in sodelovanja med pristojnimi organi (policija, sociala, šolstvo, zdravstvo) ter nevladnimi organizacijami.

"Pomembno je, da se ozaveščanje o človekovih pravicah in dejavnosti za preprečevanje nasilja v družini vključijo v vse politike in programe rednega dela ministrstev in vladnih služb," so zapisali na ministvu za delo. Dodali so še, da v teh dneh aktivno pripravljajo tudi predlog družinskega zakonika, v katerem bodo "kot eno temeljnih načel vnesli tudi načelo ničelne tolerance do nasilja v družini".

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
19. 08. 2009 10.08
DEUSVULT JA,IMAŠ PRAV---TUD JEZIKOVE ŽUPE NI TREBA VES ČAS SERVIRAT MOŽU,TO JE TUD NASILJE
Buena Vita
19. 08. 2009 10.07
sandero jah-zdravit jih naj pošljejo matere,nikakor žene,,nobeni ženi ni treba igrat žrtve----sevedaa če ima dve roki in zdravo pamet
Buena Vita
19. 08. 2009 10.05
ZA VSE SMO KRIVE ŽENSKE,KER SE PUSTIJO ŽALIT IN PROVOCIRAT,,,JAZ SEM IZJEMA,,,MENI NI NIHČE KOMANDO PISAL,MOJA VRATA IMAJO KLJUKO IN KLJUČ IN HIŠNA PRAVILA,KDOR SE JIH NE DRŽI,,,,,PROSIM ,SVET JE VELIK
Buena Vita
19. 08. 2009 10.02
23-LETNIKA SI JE OMISLILA,REVA
naivna
19. 08. 2009 04.09
Res zalostno za druzino, posebno ce so otroci zraven, da morajo gledat in poslusat pijanega oceta , kako mamo napada, pa naj bo phsihicno ali fizicno. Otroci trpijo najvec v taki situaciji. Normalen clovek ne bo izvajal nasilja nad svojim parom, ce je kaksen nesporazum se lepo pogovori. Upajmo, da bodo take nasilneze res kaznovali in pomagali zrtvam!
strigalca
18. 08. 2009 19.56
Naj bodo sprejeti še tako strogi zakoni, ne bo veliko pomagalo, dokler ne bodo žrtve same "udarile nazaj". Pa ne mislim na fizično nasilje. Človek, ki udari enkrat, bo udaril tudi drugič. Takega je treba kratko malo postaviti pred dejstvo - nasilje ali družina! Če je vmes alkohol, pa bi moral obvezno na zdravljenje.
mindfucker
18. 08. 2009 19.04
"...policisti so ugotovili, da 39-letnik že več let izvaja fizično in psihično nasilje nad svojo ženo, jo pretepa, žali in ji grozi...." ja, guten morgen, slowenien!
titovka
18. 08. 2009 18.59
šmarnica deluje!!!!
mjolnir
18. 08. 2009 18.36
Zakaj si mi zbrisal komentar, admin? Ups, mogoče si pa adminKA, a si kaka militantna feministka, ker sem pač povedal svoje mnenje, da moški nima kaj trpeti kokodakanja in ukazovanja, sam to se pač reši s tem da se spoka, ali pa vse skupaj prekine, ne pa z pestmi? Zakaj pol ne zbrišeš Dragona_13, ki kar opravičuje nasilje nad ženskami???
.eu.
18. 08. 2009 18.21
Kaj so to zame eni strahopetci k gredo ženo tepst.
mjolnir
18. 08. 2009 18.20
JA-NE Nimaš povsem prav, kdor je fizično napaden ima vso pravico, da enako odgovori! Če bi me nekdo hotel prtepsti ali celo oropati(no , to se je celo že zgodilo) mi na mislel ne pride se pogajati ali pogovarjati! Sam tu govrimo o družinskem nasilju, za tega pa vemo da je to spravljanje močnejših nad šibke, brez da bi bili napadeni!
Socialisti?ni kulak
18. 08. 2009 17.28
zame je najhujše kaznivo dejanje, ki ga lahko zagreši moški, da dvigne roko nad žensko. naj pride k meni, ko bo pijan in živčen, ker je vse zapil in nima za otroke za šolo v naravi in me pretepe, seveda z ustreznimi ukrepi. naš pravni sistem je klavrn, kriv nikoli ne pride na vrsto. prisegam na šeriatsko pravo, take tiče preprosto ubijejo in je mir. to je kazen, to bi mroalo biti. pri nas pa lahko vsi kradejo, prtetepajo žene, se zajebavajo, na sodniji pa s kakim mesecem konča sam mati samohranilka, ki v marketu ukrade 1/2 kg špagetov, da bi skuhala lačnim mulcem kosilo. to je to. Ajatole na oblast, da bo red,... ne neka kvazi demokracija, lepo vas prosim.
odbogaposlan
18. 08. 2009 17.10
la80vie
18. 08. 2009 16.39
Ma ne prevec racunat na pomoc drugih, taki strahopetci se spravljajo samo na sibkejse od sebe, njih p ni nc u hlacah. Zame je se zmeri najboljsa resitev izobrazevanje zensk u stilu 'zavrni vlogo zrtve'. Upri se najprej psihicnemu nasilju, nato pa se fizicnemu, po zgledu J Lo v filmu Enough
faggit
18. 08. 2009 16.04
kaj pa posode ni pomila...
d899
18. 08. 2009 15.31
oh ja, kje je nekdanja milicija?
wild_child
18. 08. 2009 14.23
tudi sama sem pred leti bila žrtev nasilja - žal ni bilo nobene organizacije (vladne ali nevladne), ki bi mi bila takrat v stanju pomagati - dejstvo je, da sem se v ključnem trenutku lahko zanesla le na svojo družino, brez katere ne vem kje bi danes bila... dokler država ne bo bolj radikalno nastopila v pregonu takih nasilnežev, bo ogromno žensk živelo vsakdanjem strahu pred udarci ali celo najhujšim...
dr.shkrampla
18. 08. 2009 14.21
Tiča proč pa bo.
Dragon_13
18. 08. 2009 14.12
"Ženo zmerjal in jo udaril v glavo" - žene pa ga je prej psihirala in mu najedala 14 dni, dokler se mu ni končno varnostni ventil odprl in ji je primazal eno okrog kepe, zdej pa je revež največja baraba, bogi moški ki ma tolk smole da je tako žensko v svoje življenje dobil ...
JA-NE
18. 08. 2009 13.56
Samo slabiti in duševno nestabilne osebe rešujejo "težave" z pestmi, nasiljem. Taki so nevarni za širšo okolico, zato jih je treba kazensko preganjati.