Slovenija

Napovedi po pošti na dom

Ljubljana, 13. 03. 2007 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Davčna uprava bo te dni na dom pošiljala napovedi za odmero dohodnine za leto 2006, ki bodo delno že izpolnjene.

Davčna uprava RS (Durs) bo v prihodnjih dneh začela zavezancem pošiljati po pošti na dom napovedi za odmero dohodnine za leto 2006. Napovedi bodo delno že izpolnjene, zato bodo morali davčni zavezanci le preveriti podatke, jih morebiti popraviti in vpisati manjkajoče, zatem pa podpisan obrazec vrniti na pristojno davčno izpostavo. Po novem zakonu o davčnem postopku je skrajni rok za oddajo napovedi za odmero dohodnine prestavljen za mesec dni, na 30. april.

Nov obrazec za dohodnino za leto 2006
Nov obrazec za dohodnino za leto 2006 FOTO: Dare Čekeliš

Zavezancev nekaj manj kot milijon

Kot so pojasnili na Dursu, bodo predizpolnjene obrazce za dohodnino 2006 zavezancem začeli pošiljati po 15. marcu. Zaradi omejenih zmogljivosti pošte naj bi jih kontinuirano pošiljali po približno 100.000 na dan, vsi zavezanci pa naj bi jih prejeli najpozneje do konca marca. Medtem ko se je v zadnjih letih število vloženih napovedi za odmero dohodnine povečevalo, pa se bo tokrat zaradi spremenjene davčne zakonodaje zmanjšalo. Zavezancev za plačilo dohodnine za leto 2006 bo nekaj manj kot milijon, je konec lanskega leta ocenil generalni direktor Dursa Ivan Simič.

Obračun v tolarjih, plačilo ali vračilo pa v evrih

Ivan Simič, generalni direktor Dursa
Ivan Simič, generalni direktor Dursa FOTO: POP TV

Na Dursu bodo dohodnino za leto 2006 obračunali na podlagi podatkov v tolarjih, plačila oz. vračila pa bodo preračunana v evre. Ob tem velja opozoriti na določbo, da je zavezanec, ki morebiti do 31. marca ne bo prejel predizpolnjene dohodninske napovedi, to prav tako dolžan vložiti. Do takih primerov lahko pride, če zavezance denimo prejema prihodke iz tujine ali pa izplačevalci prejemkov niso dostavili kontrolnih podatkov. Obrazec je dostopen na spletnih straneh Dursa ali na davčnih izpostavah.

Poziv za vlogo po elektronski poti

Simič si želi, da bi čim več zavezancev vložilo napovedi za odmero dohodnine po elektronski poti prek sistema e-Davki. Predizpolnjene napovedi bodo sicer po pošti prejeli vsi zavezanci, hkrati pa bodo za vse zavezance dostopne tudi v sistemu e-Davki.

Komu ni potrebno oddati napovedi?

Napovedi za odmero dohodnine ni treba vložiti tistim zavezancem, katerih dohodki lani niso presegli 604.330 tolarjev, prav tako ne upokojencem, ki so poleg pokojnine prejeli še največ 19.171 tolarjev dohodkov in niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Z letom 2007 je začel veljati že nov zakon o dohodnini, po katerem je število davčnih razredov zmanjšano na tri, stopnje obdavčitve pa so določene v višini 16, 27 in 41 odstotkov od letne davčne osnove. Spremembe bodo tudi pri napovedi dohodnine, saj zavezancem obrazcev ne bo treba več vlagati na pristojnih davčnih izpostavah. Spomladi 2008 bodo namreč na dom prejeli informativne izračune o odmeri dohodnine in če ne bodo imeli nikakršnih pripomb, jim ne bo treba storiti ničesar več. Petnajsti dan se bo štelo, da je informativni izračun postal odločba in bo zadeva zaključena.

Za vse ostale je splošna olajšava za leto 2006 pod pogojem, da drug rezident zanje ne uveljavlja posebne olajšave za vzdrževanega družinskega člana, določena v višini 604.330 tolarjev.

Invalidom s 100-odstotno telesno okvaro se prizna zmanjšanje letne davčne osnove v višini 3.513.772 tolarjev, starejšim od 65 let v višini 281.081 tolarjev, prejemnikom pokojnin in nadomestil iz obveznega invalidskega zavarovanja in priznavalnin po zakonu o republiških priznavalninah in zakonu o uresničevanju javnega interesa na področju kulture pa v višini 14,5 odstotka odmerjenega prejemka.

Za študente je predvideno zmanjšanje davčne osnove v višini 1.225.200 tolarjev, za rezidente, ki samostojno opravljajo specializiran poklic na področju kulturne dejavnosti ali novinarski poklic, pa v višini 15 odstotkov prihodkov letno, vendar največ do šest milijonov tolarjev.

Posebne olajšave

Na davčni upravi bodo dohodnino obračunali v skladu z zakonom o dohodnini iz začetka leta 2006, ki predvideva pet davčnih razredov s stopnjami obdavčitve v višini med 16 in 50 odstotki. Z najvišjo davčno stopnjo so obdavčeni prejemki, ki so, ki so v celem letu presegli 10.546.930 tolarjev.

Tisti, ki vzdržujejo družinske člane, lahko uveljavljajo posebno olajšavo, ki je za prvega otroka oz. vzdrževanega družinskega člana določena pri 484.873 tolarjih oz. če potrebuje posebno nego in varstvo v višini 1.756.937 tolarjev. Za drugega vzdrževanega otroka se olajšava poveča za 42.167 tolarjev, za tretjega za 217.881 tolarjev, za četrtega za 393.596 tolarjev, za petega za 569.310 tolarjev in za vse nadaljnje vzdrževane otroke za 175.612 tolarjev.

Olajšava za prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje je določena v višini 560.937 tolarjev.

Za leto 2006 lahko zavezanci še zadnjič uveljavljajo olajšavo v višini dveh odstotkov svoje letne davčne osnove, če so vlagali sredstva v določene namene, denimo v vrednostne papirje, premije za prostovoljno dodatno zdravstveno zavarovanje, nakup zdravil, zdravstvenih in ortopedskih pripomočkov, za prostovoljne prispevke, v reševanje stanovanjskega problema, nakup likovnih del in leposlovnih knjig, šolnine, nakup učbenikov in strokovne literature (tudi za vzdrževane otroke), priklop na internet ter za plačane članarine političnim strankam in sindikatom.

Zavezanci lahko davčno osnovo zmanjšajo tudi za plačane zneske obresti od posojil, pridobljenih za rešitev svojega stanovanjskega problema, vendar ne več kakor za dva odstotka letne davčne osnove zavezanca. Pri nakupu ali gradnji stanovanjske hiše pa je zavezanec upravičen tudi do zmanjšanja osnove v višini do štirih odstotkov letne davčne osnove.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepi34
14. 03. 2007 00.12
Drugi poiskus za polnjenje proračunske luknje z denarjem rezidentov republike Slovenije zaposlenih v Avstriji.
ivo55
13. 03. 2007 17.28
Če seštejem vse olajšave, ki jih lahko uveljavim pri dohodnini, splošno olajšavo za 2. otroka olajšavo za vzdrževanega člana ( partnerko ) pa mi vse skupaj ne dajo toliko kot je splošna dohodninska olajšavav Avstriji - 10 000 evrov, ko se pri njih obdavčenje sploh začne. Mizerija!