Slovenija

Vodstvo: Zavedamo se težav

Celje, 23. 02. 2010 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
D.Š./B.S./STA
Komentarji
77

Slovenski policisti vsak dan izpostavljajo svoje življenje nevarnostim, v zadnjem času pa so bili kar nekajkrat napadeni. Sindikat policistov je ob tem opozoril na problem izplačevanja odškodnin.

Slovenski policisti so opozorili na problem izplačevanja odškodnih policistov, ki so bili v času opravljanja rednih nalog poškodovani. Opozarjajo na večje število odklonov izplačila odškodnin in neurejeno sodno prakso, ki policistom, ki so izpostavili svoje zdravje zaradi varovanja življenja ljudi, ne omogoča priti do primernega nadomestila.

Motor slovenske policije-3
Motor slovenske policije-3 FOTO: Dare Čekeliš

Gre za področje, ki ga mora država resno urediti, sicer bo Sindikat policistov Slovenije zaostril dialog z državo, so poudarili v Sindikatu policije Slovenije. Sindikat policistov Slovenije je že lansko leto novembra opozoril na različne napade na njihove kolege. Takrat je 23-letni Velenjčan fizično z boksarjem napadel kriminalista in ga pri tem poškodoval.

Iz vodstva policije so sporočili, da se zavedajo trenutne situacije in da so z namenom, da bi postopki glede odškodninskih zahtevkov potekali hitro in s čim manjšimi zapleti, že novembra lani sklicali sestanek s zavarovalnico, s katero imajo sklenjeno zavarovanje odgovornosti. Ob tem pa so tudi vse uslužbence pozvali, naj v primerih uveljavljanja odškodninskih zahtevkov čim bolj natančno opišejo okoliščine in priložijo ustrezna dokazila in listine.

Predstavnik policije je še zapisal, da so z zavarovalnico sklicali še en sestanek, ki bo 4. marca. Dodajajo še, da osnutek novega zakona o policiji uvaja tudi zavarovanje za poškodbe na delu.

Temelj države je odzivna policija

V sindikatu so ob napadu opozorili, da pričakujejo, da bo v prihodnje prišlo do pozitivne spremembe tudi na tem področju. "Temelj vsake moderne in pravne države je za delo motivirana in odzivna Policija. Odzivnost policistov na varnostne dogodke, še posebej kadar je ogroženo življenje in premoženje ljudi, je ključna. Naloge, ki jih policija opravlja, so pogosto nevarne in pomenijo povečano stopnjo tveganja za varnost, zdravje in tudi življenje policistov," so zapisali v današnjem sporočilu za javnost.

Policisti, ki so poškodovani zaradi opravljanja uradnih nalog in so zadržani z dela, so materialno oškodovani. "Policija ima svojo odgovornost zavarovano pri komercialnih zavarovalnicah, ki pa očitno iz sledenja za boljšim poslovnim izidom pogosto ne izplačujejo odškodnin, čeprav obstaja za to vsa pravna praksa sodišč," še trdijo.

Vložili šest tožb

Leta 2009 je bilo 260 napadov na policiste, kar je 56 več kot leto poprej, pri tem pa je bilo poškodovanih 390 (leta 2009 pa 277) policistov. Policisti so bili največkrat napadeni na cestah, trgih, parkiriščih, v stanovanjih, v gostinskih lokalih, na športnih prireditvah in v službenih prostorih policije.

Sindikat policistov Slovenije je že vložil šest tožb zaradi neizplačila odškodnin policistom, ki so bili poškodovani pri opravljanju uradnih nalog. Predsednik sindikata Zoran Petrovič je na današnji novinarski konferenci v Celju povedal, da se letno v Sloveniji poškoduje okrog 600 policistov, občasno pa tudi 800.

Kot je dejal Petrovič, so bili policisti vse do prve polovice leta 2009 zavarovani pri Zavarovalnici Triglav, ki pa poškodovanim policistom z neživljenjskimi in neprimernimi izgovori ni hotela izplačati odškodnin. Zato je Sindikat policistov Slovenije pozval vodstvo policije k zamenjavi omenjene zavarovalnice, tako da so bili policisti od druge polovice lanskega leta zavarovani pri zavarovalnici Allianz.

Tudi ta zavarovalnica je po besedah Petroviča nadaljevala s prakso svoje predhodnice, kar pomeni, da noben primer odškodnine ni pozitivno rešila. V sindikatu se zato zavzemajo za oblikovanje osebnega odškodninskega sklada policije. Svoj predlog je omenjeni sindikat že posredoval vodstvu policije in trenutno o njem poteka razprava.

Neuspešno sklenjene pogodbe

Po mnenju Petroviča očitno ministrstvo za notranje zadeve in zavarovalnica nimata dorečenih vseh zadev glede izplačila odškodnin poškodovanim policistom. Ob tem Petrovič zatrjuje, da z vodstvom slovenske policije stojijo "na istem bregu", sindikat pa je sam poskusil s tremi zavarovalnicami skleniti pogodbo o zavarovanju policistov, a žal neuspešno.

Celjski policist Janez Pavlič, ki je pripadnik posebnih policijskih enot, pa je predstavil svojo poškodbo, ki se mu je pripetila na lanski nogometni tekmi med Slovenijo in Poljsko v Mariboru. Pavlič je tako skupaj s sodelavcem zasledoval pet do šest poljskih navijačev – izgrednikov, ki so razbijali premoženje in ogrožali varnost ljudi. Pri zasledovanju je Pavlič moral preskočiti betonsko škarpo, pri tem pa je v travi naletel na skrite betonske robnike in se poškodoval.

Z nudenjem prve pomoči na kraju poškodbe je bil Pavlič zadovoljen, zaradi poškodb je bil tudi mesec dni v bolniškem staležu. Na zavarovalnico Allianz je potem naslovil zahtevek za izplačilo odškodnine, vendar je ni prejel, saj so na zavarovalnici ugotovili, da bi moral Pavlič predvideti, kaj se skriva v travi. Ocenili so tudi, da mu je delodajalec zagotovil varno delovno okolje.

Nov koncept zavarovanj

Poudarjajo, da so odkloni izplačila odškodnin nesprejemljivi tako iz pravnega kot moralnega vidika. Sindikat policistov Slovenije je vodstvu policije predlagal nov koncept zavarovanj, ki bi bil v večji meri od zavarovalnic neodvisen in bi celo pomenil prihranek glede na konkretne razpoložljive podatke. Projekt je trenutno v fazi razprave.

Menijo še, da bodo, v kolikor ne bo sprejemljivih rešitev za policiste, ki so bili poškodovani pri upravljanju uradnih nalog in so po vseh pravnih standardih upravičeni do odškodnine, pozvali vse policiste, da začnejo policijske naloge opravljati skladno s zavarovalniško in celo sodno prakso nižjih sodišč. To pa lahko pomeni slabšo kakovost varnostnih storitev, so še opozorili.

Vodstvo sklicalo še en sestanek

Vodstvo policije se zaveda položaja in je zato že novembra lani sklicalo sestanek z zavarovalnico, s čimer so slednji želeli predstaviti nevarnosti dela policistov, da ne bi prihajalo do neustreznih in nesmiselnih odklonov odškodninskih zahtevkov, so zapisali. Uslužbence so medtem pozvali, naj pri uveljavljanju odškodninskih zahtevakov čim bolj natančno opišejo okoliščine ter priložijo dokazila in listine. Samo tako je namreč mogoče vložiti pritožbo, so še zapisali na policiji.

Zoper tiste odločitve, s katerimi je zavarovalnica po oceni ministrstva neutemeljeno zavračala odškodninske zahtevke, je slednje vlagalo tudi pritožbe, vendar je zavarovalnica z dopisom ministrstvo opozorila, da kot sklenitelj zavarovanja v primerih odklonitve odškodninskih zahtevkov nima pravnega interesa za vlaganje pritožb. Vodstvo policije je tako sklicalo še en sestanek, in sicer za 4. marca.

Spremembe v osnutku novega zakona

Glede predloga Policijskega sindikata Slovenije glede zavarovanja policistov pa predstavnik policije poudarja, da se je predlog nanašal na zavarovanje pravne pomoči in ne na zavarovanje odgovornosti delodajalca za poškodbe na delu.

"V primeru sklenitve zavarovanja pravne pomoči bi bil finančni strošek v razmerju 6 proti 1 glede na sedanji strošek policije za zagotavljanje pravne pomoči. Ob dejstvu, da tovrstno zavarovanje po svoji vsebini policistom niti ne bi nudilo več pravic iz naslova zagotavljanja pravne pomoči od sedanje ureditve, je bila sprejeta odločitev, da sklenitev tovrstnega zavarovanja ni smotrna,“ so še zapisali.

Policija pa še pojasnjuje, da je v osnutku novega zakona o policiji poleg nezgodnega zavarovanja v primeru smrti in trajne delovne zmožnosti predvideno tudi zavarovanje za primer začasne izgube delovne zmožnosti. To pa pomeni izplačilo dnevne odškodnine za primer poškodb pri delu, ne glede na odškodninsko odgovornost delodajalca.

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osa7
23. 02. 2010 20.30
No, ker ste vsi tako hudo pametni vam povem, da policist s 15-imi leti delovne dobe dobi 750€ neto plače...od kod vam 1000€ ali pa celo 2500€???ha ha...res ste zanimivi. Sicer pa to sploh ni tema današnjega članka, kam ste zabredli, hm...no zdej ko me je tole že pošteno razjezilo, pa me zanima kdo bi delal za 750€ ponoči pa še skoraj vse praznike, ko lahko nekateri, ki tule pametujejo lepo uživajo proste dneve doma pred TV. Ja, odškodnine, ...članek...nekateri ga sploh niste razumeli...to niso neke odškodnine iz državne blagajne ampak samo odškodnina kolektivnega zavarovanja - zavarovanje odgovornosti, ki ga je vsako podjetje,...dolžno mesečno plačevati izbrani zavarovalnici za svoje zaposlene in prav tako policija...zavarovalnica pa je dolžna poškodbo izplačati, če je poškodba dejansko nastala ob navedenih okoliščinah. A je zdej že kej bol jasno tistim, ki niste kapirali?
mkoshi
23. 02. 2010 19.20
Pa 00 alkohola v krvi ne pa da pijani povzročajo nesreče in se s korupcijo izognejo kazni, seveda, kdo je pa njihov minister
dre1
23. 02. 2010 18.56
slabih policaje bi se bilo treba znebiti, ti mečejo slabo luč na dobre , ki mislim da jih je večina
dre1
23. 02. 2010 18.50
smo skoraj mi državljani bolj ogroženi od njih kaj delajo , pijani za volanom, streljanje vsepovpreek ma piknikih , vožnja skozi rdečo, ..... morali bi pa biti za vzgled , kje so pa še poznanstva in veze tko da lahko eden ko mima veze ali je sorodnik dela skoraj vse pa mu ne bo nič , dokazati jim pa tk nič ne moreš, ...
dre1
23. 02. 2010 18.47
ka ka pri nas pa kar niso izpostavljeni nevarnoszi al pa da bi življenje tvegali pojdite pogledat v svetovna velemesta Ameriko , itd. pol pa primerjate , daj daj
qq123
23. 02. 2010 18.39
Zato pa ima tudi država probleme z zadolževanjem, če je pa tako potratna v javnem sektorju. Ti nimaš pojma kako je to ko podjetniki plačujejo 1800 € da dobi en delavec 1000 € plače... Vse lepo in prav, vendar ko pa prideš na občino pa vidiš kam gre ta denar (10 ljudi zaposlenih, ko bi lahko to delo opravljalo 5) ki ti ga država jemlje pa ti ni več tako vseeno...
qq123
23. 02. 2010 18.34
predatorx23.02.2010, 17:56 Niti približno nismo vsi v isti godlji... V javnem sektorju je preveč zaposlenih! Najmanj četrtino bi blo treba na ulice poslat in bi tudi država lažje zadihala in nebi blo treba trošarin in takih stvari in tako bi tudi drugi v javnem sektorju redno delali in nebi bilo časa za kavice pa brskanje po internetu med delovnim časom... Malo primerjaj našo državo z drugimi in boš hitro ugotovil da je v naši državi VELIKO preveč zaposlenih v javnem sektorju glede na število zaposlenih v gospodarstvu...
ranger1
23. 02. 2010 18.13
badabing 23.02.2010, 16:28 ti si biser intelektualcev za šankom, še les je bolj pameten, zvrni še kak deci, da se ti ne bo roka tresla,
Robert Ancelj
23. 02. 2010 17.56
Res... pa pojdi v javni sektor, boš videl kak je fajn...mogoče se ti bo odprel tvoj zafustrirani pogled na svet. Mogoče boš doumel, da za to situacijo v kateri živimo ni kriva policija, javna uprava. Ne biti takšna ovca...poglej malo bolj široko... Pa brez zamere...če se ne boš pustil manipulirat boš ugotovil, da smo vsi v isti godlji...drugi se pa tiho bogatijo...NA RAČUN VSEH.
poliformic
23. 02. 2010 17.41
@badabing ne boš verjel, ampak ločim neto osebni dohodek od potnih stroškov in prehrane. Prvo je dejstvo da javna uprava nima kilometrine ampak ima zmanjšano kilometrino. Kilometrino ima zgolj gospodarstvo. Drugo je to, da kilometrino ne izplačujejo (dobijo jo le, če so se primorani peljati nekam s svojim vozilom med službenim časom). Prihod v službo se plača s ceno najcenejšega javnega prevoza (npr. mala kilometrina LJ-KP je cca 1000 €, medtem ko je karta za javni prevoz za isto relacijo cca 400 €). V potnih stroških, ki jih prejmejo policisti NI amortizacije za lastna vozila. Maribor - Koper - Maribor je po TIS-u ki je osnova za obračun kilometrov 462 km. Policist dela tudi sobote in nedelje in nabere cca. 26 prevozov na mesec --- torej naredi 12012 km mesečno - če se vozijo skupaj 3 je to 4000 km na mesec s svojim vozilom. Če ima vozilo ki ima povprečno porabo 7 litrov porabi v grobem 310 € za gorivo. Ker v ceni javnega prevoza ni obračunana amortizacija mora iz teh sredstev ločiti denar za gume, servis itd - servis se izvaja na 20.000 km se pravi skoraj 3x letno, prav tako se menja pnevmatike tri krat letno. Ko ugotoviš, da se vozi vsak dan 4 ure (dve uri v eno smer) ugotoviš da mu konec meseca ne ostane nič od teh tvojih bajnih denarcev. Ravno zato se plača nakaže ločeno - osebni dohodek je ločen od potnih stroškov in prehrane. Ti pa vse to enačiš in mečeš v isti koš. Potni stroški se porabijo za prevoz na delovno mesto - če se znajdejo in se vozijo 3 skupaj - hvala bogu. Sicer pa naj bi trava pomirjala ... ti si nekako sovražno nastrojen tako da si verjetno na čem drugem hehe
qq123
23. 02. 2010 17.30
predatorx23.02.2010, 17:10 Saj normalno da ti nisi, ko ti je vseeno če delaš od 7-15 ali pa spiš na delovnem mestu, saj boš dobil enako plačo... Tisti ki pa ne delajo v javnem sektorju pa za lenuhe kot si ti plačujejo davke... Če še neveš, nek podjetnik ki plača delavcu 1000 € plače mora še dodatno državi plačat 800€. Tukaj je problem, ko vidim kako se ljudem v javnem sektorju nikoli ne mudi v službi in lepo živijo, pa še večje plače bi radi imeli...
Robert Ancelj
23. 02. 2010 17.10
qq123 23.02.2010, 17:01 joj kak si ti zafustriran...:))))
Robert Ancelj
23. 02. 2010 17.02
badabing, kak zgleda da nisi samo na travi...:))))))
qq123
23. 02. 2010 17.01
predatorx23.02.2010, 16:36 Haha, ja moraš biti zelooooooo pameten in izobražen da te sprejmejo na policjski šoli!! :DDD
qq123
23. 02. 2010 17.00
gregi1023.02.2010, 16:34 Ja z vsemi dodatkami pa mate prek 1000 €, ko država tako zapravlja s temi potnimi stroški in raznimi seminarji, ko se morate voziti po celi Sloveniji in vsakemu posebej da denar za potne stroške, medtem ko se itak vozite po štirje skupaj...
BananaPoslanec
23. 02. 2010 16.56
trava ti da nov pogled na svet.Policije itak ne rabimo in vojske tudi ne.Svoboden clovek ne rabi varstva.To je samo zaščita sistema ki izrablja svobodnega človeka.
BananaPoslanec
23. 02. 2010 16.54
Poliformic tu se menimo o plačah ki ti jo nakažejo na transakcijski račun.Plača je 650 eu ,2000 eu pa kilometrina in malca pa te fore.Razumes zdaj ali si policaj pa ti morem se enkrat povedat vse?
Robert Ancelj
23. 02. 2010 16.53
No badabing...oproosti, pol pa pojdi na en joint :)))))) P.S. Zdaj pa vemo zakaj nisi bil sprejet v policijo...:)))))
Robert Ancelj
23. 02. 2010 16.48
No badaing oprosti, pol pa pojdi na en joint...:))))))) P.S. Zdaj pa vem zakaj nisi bil sprejet v policijo...;)))))
rci2950
23. 02. 2010 16.47
Badabing kadiš joint? OK ti je vse oproščeno:))