Slovenija

Napad invazivnih stenic hrastovo listje že poleti obarval rjavo

Ljubljana, 25. 09. 2024 08.15 | Posodobljeno pred eno minuto

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po Sloveniji se je letos močno namnožila tujerodna hrastova čipkarka, ki napada predvsem hrast. Listje teh dreves je že nekaj časa marsikje povsem rjavo. Po oceni stroke za zdaj še ni večje škode, bo pa ta nastala, če se bo invazivna žuželka množila več zaporednih let. Učinkovitih selektivnih ukrepov za zatiranje ni.

Hrastovi gozdovi so bili zaradi napada čipkarke marsikje že poleti povsem rjavi.
Hrastovi gozdovi so bili zaradi napada čipkarke marsikje že poleti povsem rjavi. FOTO: Shutterstock

Letos je pri nas populacija hrastovih čipkark (znanstveno ime Corythucha arcuata) izredno številčna. Še posebej izrazito se vpliv teh rastlinojedih stenic kaže ob koncu poletja, ko jih je največ, so pri Gozdarskem inštitutu Slovenije (GIS) avgusta zapisali na svoji spletni strani.

Odrasla hrastova čipkarka je drobna, okoli tri milimetre dolga in dva milimetra široka stenica s sploščenim telesom in prosojno belimi sprednjimi krili s čipkasto teksturo in rjavimi lisami.

Izvira iz Severne Amerike, v Evropi se je prvič pojavila leta 2000 v Italiji in leta 2002 v Turčiji, v Sloveniji pa so jo prvič odkrili leta 2016 v vzhodnem delu države, in sicer v bližini mednarodne železniške proge.

Vrsta se na daljše razdalje najpogosteje širi kot slepi potnik, in sicer s pomočjo cestnega in železniškega prometa, na oblačilih, vozilih in podobno. Odrasle hrastove čipkarke tudi letijo oz. jih veter lahko prenaša tudi pasivno, vendar se tako širijo le na krajše razdalje, so navedli pri GIS.

Glavni gostitelj te žuželke je hrast, ob velikih namnožitvah pa se lahko pojavi tudi na nekaterih drugih listavcih, na primer na lipi, brestu, pravem kostanju in leski, vendar na slednjih poškodovanost ni nikoli tako intenzivna kot na hrastu, navaja stroka.

Odrasli osebki in njihove larve na spodnji strani listov sesajo rastlinski sok, s tem pa poškodujejo liste in povzročijo izgubo klorofila. Posledično se zmanjša aktivnost fotosinteze, listi sčasoma zbledijo, se posušijo in odpadejo. Zaradi ponavljajočih se poškodb lahko drevo oslabi in manj prirašča, lahko je ovirano tudi pomlajevanje, a za to še ni jasnih dokazov, so navedli na GIS.

Tudi na Zavodu za gozdove Slovenije (ZGS) pravijo, da hrastova čipkarka doslej ni povzročila takšne poškodovanosti v slovenskih gozdovih, da bi lahko govorili o škodi. Če se bo množila več zaporednih let, pa predvidevajo, da lahko pride do oslabelosti, zmanjšanja prirasta lesa in negativnega vpliva na semenenje hrastov. Vendar z raziskavami ti dolgoročni negativni vplivi še niso potrjeni, so za STA navedli pri ZGS.

Hrastova čipkarka
Hrastova čipkarka FOTO: Shutterstock

Hrastova čipkarka je prisotna po celotni Sloveniji, tudi na območjih, kjer ni hrasta. Zlasti se je namnožila v osrednjem in vzhodnem delu Slovenije, letošnja namnožitev pa je po navedbah ZGS povezana z nadpovprečnimi temperaturami.

"Poškodb zaradi hrastove čipkarke zaradi njene razširjenosti in biologije ni mogoče preprečiti, ker ni učinkovitih selektivnih zatiralnih ukrepov. Zatiranja hrastove čipkarke zato ne svetujemo," so še navedli na ZGS. Hrast sicer v slovenskih gozdovih predstavlja sedem odstotkov lesne zaloge; največ je gradna, doba, cera in puhastega hrasta.

V urbanih območjih se, kot dodajajo pri GIS, poleg hrastove čipkarke številčno pojavlja tudi zelo podobna platanova čipkarka (znanstveno ime Corythucha ciliata), katere gostitelj je platana, pogosto parkovno drevo. Telo platanovih čipkark je za razliko od hrastovih svetlejše in z manj izrazitimi temnimi lisami.

Ker sta obe stenici razširjeni po večjem delu Evrope in nikjer ne izvajajo sistematičnih ukrepov proti njima, se jih pri nas ne da več izkoreniniti, ne glede na ukrepe, ocenjujejo na GIS. Zaradi nezadostne učinkovitosti in negativnih vplivov na okolje in zdravje ljudi uporabo fitofarmacevtskih sredstev tudi na urbanih površinah odsvetujejo, medtem ko v gozdovih uporaba fitofarmacevtskih sredstev že tako sploh ni dovoljena.

Hrastove čipkarke se pogosto znajdejo tudi na ljudeh, kamor padejo z dreves ali jih tja zanese veter, zato je nanje postala pozorna tudi splošna javnost. Čipkarka včasih tudi nekoliko zbode človeka, ker išče hrano, to je listni sok. "Da bi ti naključni piki hrastove čipkarke povzročali resnejše težave, nam ni znano, v redkih primerih lahko pride do alergijskih reakcij, ki pa hitro izzvenijo," so še navedli na GIS.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 20

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Stauffenberg
25. 09. 2024 10.04
-1
Kreacionisti (verniki) trdijo, da je vse na zemlji ustvaril Bog, torej je vse ok.
devote
25. 09. 2024 09.57
+2
prvic pojavila v Italiji..NATO BAZA AVIANO je izven vseh FITOSANITARNIH IN VETERINARSKIH PREGLEDOV. Od tam lahko pride in je prislo se na stotine invazivnih vrst. cilj zidamera je samo skoditi evropi.
LETALC
25. 09. 2024 09.50
+3
Od kar je tta vlada na oblasti gre vse u k...
Quercus
25. 09. 2024 09.47
+2
Zanimivo pa je, da te čipkarice ne napadajo nekaterih ameriških hrastov kot sta npr. Rdeči hrast in Močvirski hrast, ki sta pri nas še kar (umetno seveda) razširjena. Sploh Rdeči je dokaj pogost po raznih parkovnih površinah in je povsem odporen na večino bolezni (tudi na plesen, ki močno prizadene naši vrsti hrastov kot sta dob in graden) ter škodljivcev naših hrastov in se tudi uspešno sam pomlajuje oz. razmnožuje. Bo očitno žal treba tudi v Sloveniji iskati alternativo v tej smeri, ker naše vrste hrastov poleg čipkarice tare še vrsta bolj zahrbtnih bolezni in škodljivcev, ki vedno pogosteje pripeljejo de delne ali popolne po-sušitve hrastov. Pa ne samo hrasti: najprej nam je neka azijska bolezen zdesetkala breste, sploh poljski in gorski brest, da jih morda ostalo samo še kakšnih 15% odraslih primerkov. Navadni kostanj je desetletja trpel in hiral za obliko raka, zdaj prihaja k nam neka smrtonosna bolezen tudi na poljski jesen, ki se pospešeno suši po celi Evropi ... Če bo šlo tako naprej bomo kmalu ostali skoraj brez avtohtonih listavcev oz. bo njihovo število precej manjše. V Evropi in ZDA že nadomeščajo avtohtone breste s kitajskimi bresti in sorodniki brestov kot so zelkove, pri nas o tem trenutno ni ne duha ne sluha. Verejtno bodo naši strokovnjaki lepo mirno opazovali kako umirajo naše vrste hrastov, brestov, kostanjev, jesenov ... Treba je ukrepati zdaj! Saditi vrste hrastov, ki so odporne na vse te škodljivce, čeprav imajo resda slabšo kvaliteto lesa (zato pa precej hitreje rastejo), z izjemo ameriških belih hrastov, ki pa pa jih pri nas skorajda ni, ampak ne moremo gledati samo na les, treba je poskrbeti tudi za potrebe narave. In narava potrebuje hraste bolj kot katerokoli drugo drevesno vrsto. V ZDA že uspešno križajo naše hraste, sploh dob, z ameriškimi belimi hrasti. In potomci le teh so ponavadi bolj odporni na plesni in večino bolezni ter škodljivcev. Bo treba gledati tudi v tej smeri.
Quercus
25. 09. 2024 09.56
+2
Še to: morda bi lahko nekdo križal tudi rdeči, škrlatni ali močvirski hrast z našim cerom, ki tudi nekako bolj spada v okvir rdečih hrastov, saj potrebuje dve leti, da dozorijo želodi, tako kot pri rdečih hrastih. Pri belih hrastih dozorijo v enem letu. Zato se ameriški beli hrasti lahko križajo z našimi "belimi hrasti" kot so dob, graden in puhasti hrast, ne moremo pa križati belih hrastov z rdečimi: vsaj jaz še nisem zasledil, da bi to komu uspelo? Takšen križanec med cerom in rdečim hrastom, če bi seveda uspel, bi bil zagotovo izjemno odporen na škodljivce in bolezni. Res me čudi, da je tako malo poskusov križanja v tej smeri, glede na to, da se vrste hrastov izredno rade že po naravni poti križajo med seboj.
M_teoretik
25. 09. 2024 09.46
+4
Ko pa hrastovega listja zmanjka so tečne kot komarji!?
400 000
25. 09. 2024 09.24
+8
Še ena nadloga, ki je spet prišla iz Azije.
Protoc
25. 09. 2024 09.22
+4
Zaprite meje, pa mal pregledujte..kaksna golazem vse k nam prihaja..
+3
Tole ni samo pri nas, celoten balkan jih je...
Komenter
25. 09. 2024 09.19
+12
Čipkarke so v Ljubljani postala hujša nadloga od komarjev, njihovi piki pa so veliko bolj srbeči. Pri 10 min vožnji s kolesom se ti jih na obleke navleče vsaj 20 ter pikajo vsepovprek. Grozna živalica!
medusa
25. 09. 2024 09.12
+7
Povejte še s čim se ličinke hranijo preden so stenice?! Z limfo toplokrvnih živali!!!! Povejte tudi to!!!!! Mikromajhni krvosesi povzročajo alergije , izpadanje dlake , srbež ..... VAM JE TO ZNANO?
ZDA teror
25. 09. 2024 09.09
+5
Vse, kar pride iz Amerike, nas uničuje
Potouceni kramoh
25. 09. 2024 09.06
+6
Zavod za gozdove in gozdni inštitut pravita da je vse v mejah normale in najlepšem redu.Bog ne daj da ni ker potem bi imel preveč dela
2fast4
25. 09. 2024 08.52
+8
Nutrija jih bo sprejela za zaščiteno vrsto, ker le te imajo čustva...
krompirček
25. 09. 2024 08.52
+1
dela se na tem da se cim vec mrcesa naredi umetno in spusti. letos sem tudi zapazil taki mrces katerega ni nikoli prej bilo nikjer . same mutacije .
katalizatorček
25. 09. 2024 09.23
-3
Tebi ni pomoči,nazadnje so z avionom spustili ss-ovci kužne klope po Rog-u da so partizane okužili,še danes deluje,no to je bila in še je teorija zarote,JNA je pa to strogo čuvala v tajnosti in še do danes ni nihče izdal dokumentov.Amerikanci so pa vzeli za model ,da počnejo še drugje,ampak samo nas Ruse ki sovražijo pri miru pustijo
krompirček
25. 09. 2024 08.50
+9
teh stenic je najvec v visokogorju. avgusta smo sli na izlet na hrvasko sljeme. samo obrnili smo se lahko nazaj domov. te stenice so kar snezile ko pozomi sneg na rogli ko je zunaj minus 5 . v 5 minutah so bili avti belorjavi od njih .tako da nisi mogu bit zunaj niti minute ko si jih bil poln vsepovsot. alternativa obstaja sigurno samo ekoloske brihte prevec rinejo nosove v vse to .
Seemore
25. 09. 2024 08.49
+9
Že 3 leta so v centru, park Tivoli. Tole leto v večjem številu. Tud "grickajo" ko pride na kožo, ni nevarno je pa zelo neprijetno.