Slovenija

Namesto 10 minut je do doma potreboval osem mesecev

Ljubljana, 06. 04. 2024 16.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Urška Šestan
Komentarji
7

Po hudi prometni nesreči, ko je njegovo življenje viselo na nitki, se je Vladimir Peterlin namreč dva meseca zdravil na ljubljanskem kliničnem centru in nato še pol leta na Soči, preden se je lahko vrnil domov. 20. aprila bo minilo 10 let od nesreče, ki mu je spremenila življenje. A ni obupal, postal je ambasador Zavoda vozim, ukvarja pa se tudi s športom.

Le dva ovinka sta ga ločila od doma, a do cilja ni prišel. Njegovo vozilo je odneslo s ceste v dolino, njega pa nepripetega katapultiralo ven, se velikonočnega ponedeljka pred 10 leti spominja Vladimir Peterlin.  

"Imel sem vratno poškodbo, se pravi, vratna vretenca sem imel zamaknjena, kar je pripeljalo do tega, da sem pristal na vozičku kot tetraplegik, tako da imam ohromljen zgornji del telesa od pazduhe navzdol vse," pravi Peterlin, ki so ga z Goriških Brd reševalci prepeljali v ljubljanski klinični center, kjer je prestal osemurno operacijo in en mesec preživel na oddelku za intenzivno terapijo.

"Medicinske sestre in zdravniki so me obdržali pri življenju, tudi tretji dan sem nekako umrl, so me reanimirali nazaj. Če njih ne bi bilo, tudi mene ne bi bilo, tako da kakor koli ljudje govorijo čez njih, bom rekel, da vedno je zahvala na koncu."

Nato so ga še en mesec zdravili na navadnem oddelku in kar pol leta na Soči. "V Sloveniji poškodbo hrbtenjače doživi nekje med 40 in 80 ljudi na leto. Kaj so vzroki? Še vedno so na žalost najpogostejše prometne nesreče, vedno več je nesreč z motorji in s kolesi," pove Klara Birk, spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine na URI Soča. 

Pri tako težkih poškodbah je pomembno, da ima poškodovanec multidisciplinarno obravnavo. "Vključimo vse člane tima, se pravi tako negovalno osebje, fizioterapevte, delovne terapevte, pri okvarah hrbtenjače v vratnem predelu pomembno vlogo igrajo tudi respiratorni fizioterapevti, vključuje se tudi prehranski tim, interniste," pojasnjuje Birkova.

"Recimo, ena taka stvar je bila, ko sem si lahko po dveh, treh mesecih prvič sam zobe umil. Zdaj si predstavljajte, da ti en drug s krtačko po ustih šari, je malo čudno, ne? In ko po treh mesecih prideš do tega, da lahko z rokami krtačko primeš in si lahko sam začneš zobe umivati, je en tak zelo velik napredek, kar je človeku samoumevno," o malih, a pomembnih korakih pripoveduje Peterlin. 

Na začetku sem imel ogromno dela sam s seboj, pravi, a sta bila žena in takrat štiriletni sin njegova motivacija, da ni obupal. Postal je celo športnik, najprej se je ukvarjal z atletiko, zdaj z lokostrelstvom, lani se je potapljal.  Veliko je stvari, za katere sprva misliš, da jih ne boš mogel več početi, zaključi, pa potem ugotoviš, da se z voljo vseeno da.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
06. 04. 2024 18.26
+7
.ohja.mene je davnih 54let nazaj resila zenska z znanjem prve pomoci ,ki je bila v casu nesrece blizu.pijani bedak me je menda ze tlacil v avto..po njeni zaslugi so me dali lezat na tla.zdravnik je po pripovedi starsa samo ponavljal ob gledanju v sliko :kera sreca.pocen drugi vratni vretenec.tudi roke mi ne bi delale menda./ vse moje spostovanje vsem,ki imajo po krivdi drugih moc polno ziveti se naprej kljub oviram.
Sil Ka 1
06. 04. 2024 17.25
-14
Tisočim je pobral denar za zdravljenje. Vprašanje je če si to zasluži.
Kyle
06. 04. 2024 17.38
+10
To pa je taprau razmišlanje...vsa čast...
Sixten Malmerfelt
06. 04. 2024 17.23
-2
a ta tudi ni dobil podalšanega vozniškega izpita na Soči????
Sailer2
06. 04. 2024 16.28
+9
To bi bil jaz mogoče, če ne bi priletel z glavo(čelada) v roko. Tako sem si (samo) počil ter dislociral ramo (z lastno glavo) ter zgornji del roke, malo natrgal mišice ter poškodoval par živcev kateri so na srečo prišli že nazaj ✨. Vrat me je bolel tudi kar dobro ampak nič takega, kaj pa bi bilo če ne bi bilo roke spodi ter s tem več kota pa ne vem, že sam šus je bil konkreten, toliko da je še vedno razdražen vrat po 6. Tednih, roka pa itak še vedno ni povsem kul!
sannja5
06. 04. 2024 16.37
+9
hitro okrevanje Sailer. Gospodu Vladimirju pa tudi čestitke za uspešno življenje kljub oviram.
Dinho8O
06. 04. 2024 17.43
-3